Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2347 / 2501
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Nálam 140 W körül klippel a végfok és 400 W-ot már kibírtak egy buli alkalmával a hangszóróim. Le is vert a víz "másnap" amikor visszagondoltam a tegnapra.
Sokan azt gondolják milyen rengeteg lehet az a 100 W, pedig csak háromszor hangosabb egy 10 W-os "A" osztályúnál.
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Na azt nem próbálnám a dobozaimmal....
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Jan 4, 2022 / 1
 
Hát józanon én sem.... az a két szerencsém van, hogy nem szoktam inni és már nincs meg az a "nagy" végfokom.
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
A teljesítmény, mint villamos mennyiség elég jól definiált egzakt valami. Ha egy erősítőre azt mondom hogy 100W leadására képes, akkor az azt jelenti, hogy kb ugyanúgy melegíti a rezsót, mint egy 100W-ot disszipáló cekasz.
Küldjük rá a rezsóra az általad 200W-osnak nevezett zenei teljesítményt, és nézzük meg mennyire melegíti. Az egy egzakt mérés. Biztosan nem annyira fogja melegíteni, mint egy 200W-ot disszipáló cekasz.
És ez teljesen független attól, hogy HiFi, vagy nem HiFi.

Ez mind arról szól, hogy átverjük a népet, hitessük el vele, hogy a mi erősítőnk ugyan csak mondjuk 100W-al pörgeti a villanyórát, de ő ezt 200W-osnak fogja hallani.
(#) mcc válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Zenével nyilván nem. Egy átlagos könnyűzenének 10-12dB dinamikája van. Ezt azt jelenti, hogy egy 200W csúcsteljesítményig kivezérelt erősítő 50-60W körüli színuszos teljesítményt ad le. Hangosításnál erre méretezik a tápegyésget. A hifiben viszont arra, hogy a színuszos vezérléssel leadott 200W teljesítményt is tudja az idők végezetéig.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2022
(#) Suba53 válasza mcc hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Én csak az erősítőnek, mint elektromos generátornak egy adott terhelésen szolgáltatott teljesítményét nézem. Nyilván azokkal a paraméterekkel, hogy a kimeneten megjelenő maximális szinuszhullám még torzítatlan, tiszta legyen. Egy zenei jelnél is csak addig van értelme a kivezérlést növelni, amíg a maximális amplitúdójú komponense nem veri be a fejét a tápfeszbe.
Így nézve egy erősítőből kivehető zenei teljesítmény nem tudja meghaladni a szinuszos teljesítményt, mert a tápfesz limit mindkettőnél azonos.

Valószínűleg ezért is van értelme nagyobb teljesítményű erősítők üzemeltetésének, mert mondjuk egy 100W-os erősítőn ha max 5-10W-al hallgat zenét az ember, megvan tartaléka a nagyobb dinamikájú anyagok torzítás mentes átviteléhez.

Egy hangsugárzónál ( és a hangosításnál inkább azon van a hangsúly szerintem ) van értelme arról beszélni, hogy a szinuszos maximális teljesítménynél kaphat nagyobb zenei teljesítményt is, mert rövid ideig tartó nagyobb amplitúdójú jel sem teszi tönkre a hangszórókat.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2022
(#) tbarath válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Átlagos társasházi lakásban még a 2x100W tizedéért is rádgyújtják a lakást, ha van egy tökösebb szomszédod...
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Szerintem elsősorban a fogalmakat és a félreértéseket tisztázzuk - mert vannak.
A hangfrekvenciás teljesítmény erősítőkkel nem szoktunk rezsón pörköltet melegíteni.
Ezeket inkább zenei jel, beszéd- ill. énekhang, hangszerek, zörejek hangjának erősítésére használják - otthon, előadótermekben, koncerteken, színházban, szabadtéren, stb...

A zenei jelről kitett szkóp fotóval úgy látom nem tudtál mit kezdeni, tehát másodjára is nekifutok ennek a dolognak és megpróbálom szemléletesebben ábrázolni egy "élő példával".
Ez az "élő példa" legyen egy találomra kiválasztott dal, "Kari Bremnes - Sangen om fyret ved Tomehamn" című száma... ha ez megfelel. Az utolsó egy percében 0 dB-ig ki van vezérelve, tehát "zabálja" a teljesítményt (mondhatnám: akár "rezsót lehetne melegíteni vele").

Most nagyon figyelj légy szíves!
Az első képen("(zenei jel 1") a teljes - négy és fél perces szám hullámformáját és egyben a dinamikáját is láthatod, a leghalkabb a leghangosabb részek arányaival együtt.
Találomra kiválasztok egy részletet 3' 32"-nél... és elkezdek ráközelíteni > 2. 3. kép.
A negyedik kép a legérdekesebb! Ez a 130 ms-os kiragadott részlete a "jelkavalkádnak".
Ha ezt lejátszom, csak egy kattanás van a hangszóban. KATT... és ennyi. Ha valaki rászán fél percet és jól megnézi ezt a "kattanást", látja, hogy mennyi rengeteg információt hordoz.
Most tételezzük fel, hogy a 100 W-os erősítőmet klippelés-határig vezérlem. Még nem vágja a jelet, (szándékosan nem írok szinusz hullámot, mert ez nem az és még csak nem is hasonlít rá sehol) de ha még egy pici hangerőt adnék rá, már "klippelne".
Ez a 0 dB-es szint a zenei jel maximális amplitúdója és ez a 0 dB-es szint a (100 W-os) erősítőm maximális kimeneti teljesítménye is egyben - nem szinuszos, zenei! Mert mondjuk stabilizált tápról járatom, mert megtehetem azt is - és akkor a kettő egy és ugyanaz.
Néhány kivezérlési szinthez odaírtam az abból számolható kimeneti teljesítményt.

Csak egy kérdésem lenne: szerinted mekkora átlagos teljesítményt vesz fel a tápegységből a végfok a kiragadott 130 ms-os időtartam, illetve a teljes 4 és fél perc alatt?
Ki lehet számolni, "kristálytiszta fizika".
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Szia!
Ha nem baj hogy én válaszolok, akkor megsaccolom.
Ha tiszta "A" osztályban dolgozna az erősítő, akkor jó erősen megpufferelt tápnál mindig ugyanannyit. Maximálisan 50%,-os szinuszos hatásfokot feltételezve 200W.
Ha tiszta "B" osztályban, akkor pedig a kimenő áram szoroz a a tápfesszel. Ez átlagosan kb. 12dB crest faktort feltételezve negyedét annak, amit klippelés előtti szinusznál mérnénk, mert csak a kimenő áramot látja a tápegység, a kimenő feszt nem. A tápfesz és a kimenő feszültség közötti érték és a kimenő áram szorzatából eredő teljesítményt a végtranzisztor (cső) fogja eldisszipálni. 12dB crest faktor esetében kerekítve 32W.
Ideális "D" osztályú erősítőnél a betáp megegyezne a kimenő teljesítménnyel, vagyis egy 100W-os erősítő 12dB-es crest faktor esetén 0.25X0,25X100=6.25W kimenő átlag teljesítményt produkál, és ugyanennyit is vesz fel a tápegységből.
Lehet hogy tévedek.
(#) mek-elek hozzászólása Jan 5, 2022 /
 
Megcsodáltam a szakmai tudásotokat!
Úgy parasztosan, Karesz arról a csajsziról nekem Angela Merkel búcsúztatása jutott az eszembe.
Ami azt az együttest illeti a basszusgitáros elég agilis, jól érzi magát az alsó hangokon, az meg eszi az ampert. A hallgató azért el van vele. Nem irigylem a hangfalakat ez esetben. Szerintem nem bass-reflexnek való. Viszont egy kevláros zárt dobozban megmutatná, hogy mire jó, ezzel a bandával.
(#) mek-elek válasza tbarath hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Ezért szoktam rá a fülesre. A tökös szomszéd nálunk meg ventilátorral befújatja a a bagófüstjét a szellőzőbe. Na de most játsszuk azt, amit egy vidám jelenetben, hogy hajnalban a tisztáson, mint a bikák, egymás szügyét keressük?
A tervező elvtársak nem láttak előre a radiátor tekintetében sem, mert mint mikrofon, az igaz, hogy jó, de ha kettőt terveztek volna egy szobába, akkor sztereó is lehetne a hanghatás amit nyújtanak a házban.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Énnekem ebben a számban (kép) tetszik még a jól kidolgozott basszus. Nem tudnám megmondani, hogy hány amperrel élethű.
(#) mcc válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Ami érdekes, hogy a leggyakrabban előforduló basszreflex doboz nem is pont a mélytartományban nyeli az áramot, mert ott viszonylag magas az impedanciája. Inkább a rezonanciák felett a mélyközép tartományban.
Nekem 8ohmos a dobozom, de 200Hz-en 3.9ohm a minimuma.
(#) Skori válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 5, 2022 / 1
 
Egy erősítő szinuszos és zenei teljesítménye is jól specifikálható, és nem parasztvakítás.
Nézzünk egy konkrét példát. A legtöbb mai gyári cuccban (mostanában már hifi-ben is) D osztályú végfok van. Egy mai D osztályú végfok is simán lehet jó ilyen célra, hangminőség tekintetében is.

De nézzünk egy konkrét példát: 200W-os tápegységünk van(lényegtelen, hogy trafó vagy kapcsolóüzem) ami 400W-os csúcsokat kibír meghibásodás nélkül. Az erről üzemelő végfok (D osztály) tudhat közel 200W szinuszos teljesítményt, és ugyanennyi zenei teljesítményt. De ha a tápfeszt megemelem a másfélszeresére, akkor is 200W szinuszos teljesítményt tud majd, de kb 400W zenei teljesítményt. A műsor amit hallgatunk átlagosan kb. 10...20W teljesítményre vezérli aki a végfokot mindkét esetben. Melyik fog jobban/szebben szólni? Szerintem a második esetben, hiszen több a teljesítmény tartalék, és kisebb a kivezérlés a tápfeszhez képest...
Melyik erősítő tud nagyobbat szólni? Szintén a második, egyértelmű. Miben jobb az első: talán kicsit jobb hatásfokkal állítja elő a 200W szinuszt. Akkor most parasztvakítás volt-e, a második erősítő esetén a 200W szinuszos teljesítmény mellé odaírni a 400W zenei teljesítményt?
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Ugye megvan az a képlet, amivel egy szinusz adott terhelésen leadott teljesítménye adódik.
Ebben nem szerepel a frekvencia, vagyis 1kHz-en ugyanakkora a kivehető teljesítmény, mint 10kHz-en, vagy 20kHz-en.
A másik fogalom, ha már a fogalmakat firtattad, a spektrum analízis. Vagyis minden jelalak különböző frekvenciájú, és amplitúdójú diszkrét tiszta szinuszok összege.
Ráadásul sávhatárolt rendszerekben a spektrum nem is tart a végtelenig.

Namost a világon a legegyszerűbb módon tudod ellenőrizni, hogy igazad van, vagy sincs, és ehhez nem kellenek oszcilloszkóp ábrák zenei felvételekről. A szkóp maximum ahhoz kell, hogy belődd a mérést.

Tegyél egy műterhelést az erősítőre, egy árammérőt a tápfesz ágba, és hajtsd meg először egy tiszta szinusszal, koppanásig kivezérelve, majd egy tetszőleges zenei felvétellel ugyanúgy koppanásig, ezt a szkóppal tudod ellenőrizni.

Majd hasonlítsd össze az áram értékeket. Kíváncsi vagyok az eredményeidre.
(#) Suba53 válasza Skori hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Most viccelsz? Maradjunk csak az analóg erősítőknél. Egyértelmű négyzetes összefüggés van a tápfeszültség, és a kivehető teljesítmény között. Vagyis ha a tápfeszt megemeled másfélszeresére, akkor a kivehető teljesítmény a 2.25-szörösére nő. Szinuszosan is. Itt a kivehető teljesítmény a műterhelést fűtő teljesítmény, és a műterhelésen szkóppal nézve a koppanás nélküli jelet feltételezve.
(#) Skori válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Ahogyan tothbela írta, néhány hozzászólással lejjebb ez attól is függ, hogy A, B, AB, D, G, H osztályú erősítőről beszélünk, mert ezeknek a hatásfoka drasztikusan eltér, és mindegyiké függ a teljesítménytől is. Ezért ennek a mérésnek nem sok értelme lenne. Azt pedig mindenki tudja, hogy zene átlag teljesítménye lényegesen kisebb mint az azonos csúcsértékű szinuszé.
(#) Skori válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Rendben, kicsit lázán fogalmaztam, mert általában nem lehet tápfeszig kivezérelni, de akkor emeljük csak 2^0,5 szeresére a tápfeszt...
(#) Suba53 válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Kedvelem ezt az ezoterikus hozzáállásodat a műszaki tudományokhoz.
(#) Skori válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Nem! Ha a tápegység folyamatosan csak 200W-al terhelhető, akkor a szinuszos teljesítmény nem fog emelkedni, csak a zenei.
(#) Suba53 válasza Skori hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Abban igazad van, hogy mondjuk egy A osztályú erősítőnél a tápfesz árama kevésbé függ a kivezérléstől. De akkor mérjünk áramot a terhelés felé. Úgyis az a kérdés lényege, hogy a tisztán szinuszosan mért teljesítménynél lehet-e nagyobb bármilyen más zenei hullámforma teljesítménye.
(#) Suba53 válasza Skori hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Nem ez a lényeg. Nem a tápegység terhelhetősége a vita tárgya, hanem az, hogy egy adott fix tápfeszültség mellett a kivehető teljesítmény mekkora.
És korrekt méréseknél nem befolyásoljuk a mérési eredményeket egy külső paraméter korlátaival.

Vagyis ilyen esetekben a tápegység estleges gyengeségei a mérést torzító hatásúak, ezért megfelelően robusztus tápról van értelme csak mérni.
(#) Skori válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Rosszul állsz hozzá, egyik erősítőben sem szokott stabilizált táp lenni. Egy adott trafó vagy táp van benne, amit úgy lehet jobban kihasználni, ha a szinuszos, és a zenei teljesítmény eltérő, mert általában nem szinuszt hallgatunk az erősítőn, és nem is hősugárzót hajtunk meg vele. Azaz egy valós erősítőt valós körülményekre méretezünk, pl. a hűtését sem arra szokták méretezni, hogy folyamatosan szinusszal hajtjuk, mert ez nagyjából felesleges lenne, hiszen sosem hallgatunk órákon keresztül sziuszjelet.
(#) Suba53 válasza Skori hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Ettől más az elmélet, mint a gyakorlat. Az alap felvetése Karesznek az volt, hogy a 240W-os trafó simán elég lehet egy 2x200W-os erősítőhöz. Ez szerintem erős csúsztatás.
Meg lehet mérni azt, hogy egy sima egyenirányított, pufferelt tápnak mennyi a feszültsége mondjuk 20%-os , és névleges terhelésen. A kettő különbségéből lehet sejteni, hogy mennyi dinamika tartaléka lehet a hirtelen impulzus szerű dinamika csúcsok számára.
De attól az az erősítő, még nem 200W-os.

És ahogy a zenei tartalom teljesítmény igénye közelít a maximális terhelhetőséghez, a pufferelt táp feszültsége is szépen csökken a névlegesre. Vagyis a végeredmény megint csak az, hogy a dinamika csúcsokon kívül az az erősítő max a névlegesig terhelhető.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2022
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Jól esik a megértésed! Én csak a lényeges dolgokat szerettem volna megfogni.
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Jan 5, 2022 / 1
 
Idézet:
„Rosszul állsz hozzá, egyik erősítőben sem szokott stabilizált táp lenni.”

Ritkán, de szokott: pl. Naim NAP 250, Krell FPB 600C... ami hirtelen eszembe jutott.
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Nézd... én nagyon régóta ezzel foglalkozom, amivel te csak most ismerkedsz. Bízom benne, hogy most csak a mundér becsületét próbálod védeni minden áron, de valójában ezért sejted miről lehet szó.
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Ez a most ismerkedsz cirka 40 év.
Ne tévesszen meg az, hogy csak nemrég vagyok aktív a fórumon.
Nem hiszem hogy csak a mundér becsületének a védelemét tudod kiolvasni a hozzászólásaimból. Próbálok műszakilag alátámasztható érveket írni. És bármikor kész vagyok elfogadni, ha valamiben tévedek.
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 5, 2022 / 1
 
Nem tudtam, hogy ilyen régen kezdted az erősítő tervezést. Elnézést. Én is csak 43 éve.
Befejeztem a témát.
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Akkor pacsi!
Következő: »»   2347 / 2501
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem