Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » POE (Power over Ethernet)

Témaindító: Mate12345, idő: Nov 18, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 5
(#) estebahen válasza Skori hozzászólására (») Feb 5, 2019 /

Annyira jól esik, hogy azt feltételezed rólam, hogy értem amit írsz! De sajnos nem így van. Ha esetleg viszont, lenne némi időd, energiád, szívesen venném, ha összedobnál valamit, kihasználva a szakértelmedet. Természetesen nem ingyen kérném!

Köszönettel!
(#) Feri007 hozzászólása Feb 5, 2019 /

FIGYELEM!
Az USB kábel hossza max 5m lehet. Nem a feszültségesés miatt, hanem az USB 2.0 protokollja ennyit enged meg. 5m-enként lehet ismétlőket, "kétportos USB HUB-ot" berakni. És ettől függetlenül a feszültségeséssel számolni kell. Ahogy írtátok, független vezetékkel lehetne pl. 24V-olt felvinni, és helyben step.down 5V-ra.

Mindezeknél tényleg egyszerűbb egy POE, IP kamera.
(#) nedudgi válasza Skori hozzászólására (») Feb 6, 2019 /

Arra szerettem volna felhívni figyelmet, hogy a bonyodalmat az okozza, hogy - bár a vezeték ellenállása állandó - a csatlakozások bizonytalanságot visznek a rendszerbe.
(#) merlingerin hozzászólása Jan 11, 2022 /

Sziasztok!

A POE Class-ok fizikai megjelenésükben különböznek bármiben?

Adott egy kamera, ami Class4-es berendezés. Vagyis 25.5/30W amit kérhet. Egy ilyenem van csak, emiatt nem cserélném le a mostani POE switch-et, vagyis egy nem POE portját felhasználva adnék a kamerának tápot, de passzív POE feladóval. Class4 esetében van bármi akadálya ennek? Mert ha aktív POE berendezésbe dugom, akkor van némi kommunikáció a PD és a PSE között, de passzív POE feladónál nincs. Mivel a kamera 450e Ft, kísérleti nyúlnak drága Sajnos nincs rendes táp bemenete,. csak POE.. Jó volna tudni biztosan.

Köszönöm!
(#) dB_Thunder válasza merlingerin hozzászólására (») Jan 12, 2022 /

Valamikor kb 13-14 éve olvasta ezekről! A kommunikációról is..
Ha jól emlékszem 48V a szabványos POE táp. Akkoriban vettem egy POE-s cuccot ami nem indult el, de nem is tudtam megfelelő feszültséget adni neki. Pár évre rá már ment egy jó táppal.
Ha polaritás helyes használva elindul passzív feladóval, akkor nyertél!
Nagyon tönkretenni nem tudod!
(#) merlingerin válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 12, 2022 /

Szia! Igen, ebben bízom, de akkor mi értelme az aktív, meg a passzív POE feladónak? Mert van, ami kommunikál oda-vissza, meg van, ami csak valóban egy drót darab... Ennek speciel nem 48V kell, hanem 52V, de ez nem gond.. csak biztosra akarok menni..
(#) Gafly válasza merlingerin hozzászólására (») Jan 12, 2022 /

Távközlésben a 48 V az 52 V. Puffer üzemben járatott ólom akku feszültségből jön...
(#) merlingerin válasza Gafly hozzászólására (») Jan 12, 2022 /

Szia!

Ebben az esetben nem. A kamerára nagy nyomtatott betűkkel rá van írva, hogy min. POE voltage: 52V. Doesn't work with POE 48V.
(#) Inhouse válasza merlingerin hozzászólására (») Jan 12, 2022 /

Én is belefutottam egy ilyesmi kérdésbe és én még sosem foglalkoztam gyári POE cuccal. Vagyis, mint kiderült, a házilagos megoldásom is ide tartozik, amikor 100Mbps-nél a nem használt 2 érpáron vittem rövid távra 12VDC-t. Elképesztően sok variáció van, tényleg nehéz lehet kiigazodni köztük.
Még olyan vegyes verzió is van, ahol 2 érpárnál a trafó középleágazásáról megy, kettőnél meg csak úgy simán.
(#) Gafly válasza merlingerin hozzászólására (») Jan 12, 2022 /

Dehát akkor pont ugyanezt mondjuk: A nem az igen.
(#) gernerakos hozzászólása Márc 7, 2023 /

Sziasztok!

Arra lenne szükségem, hogy munkám során számtalan PoE eszközt kell tesztelnem.
Az eszközök lehetnek PoE, PoE+, vagy PoE++ is, ami ugye már mind a 4 érpárat használja a tápfeszültség átvitelére.
Egy olyan eszközt szeretnék összerakni, amivel lehet figyelni a készülékek áramfelvételét, és a switch által leadott feszültséget.

Próbálkozott már valaki ilyesmivel?

Első gondolataim, hogy mivel a PoE negotiationt, tehát a tépfeszigény "megbeszélését" a tesztelt eszköz folytatja, így tulajdonképpen egy PoE trafócsoport, és két graetz híd párhuzamosan kötve az adatvonalakra, már nagyjából mérhető mennyiségeket adna?

Ez ilyen egyszerű lenne vagy valami felett elsiklok?

Válaszokat előre is köszönöm,
üdv,
Ákos
(#) dB_Thunder válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 7, 2023 /

Ezt egy párszor elolvastam, de nem jött át!!
Mi az a PoE trafócsoport??
(#) gernerakos válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 7, 2023 /

Ja a ballun!! Ez PoE nélkül is kell a szimmetrikus meghajtáshoz, és a leválasztáshoz...

Már csak a grécet nem értem.. minek az, és hova!!

Például így, ezért: Bővebben: Link

Mennyivel érthetőbb így képről!!

Ez jó a fordított polaritás ellen, de min akarod megmérni az áramot? Kellene 1 sönt...

Nézd, ha tudnám a kérdésre a választ, akkor nem írtam volna ide.

Számomra jelenleg az is kérdés, hogy a feszültséget, lehet-e úgy mérni, hogy a 4 érpárról leágzik egy ilyen (akkor nevezzük nevén a gyereket) balun, rá a két graezt híd, szűrés, védelem és egy műszer?

Az árammérésnél, meg jelenlegi tudásommal csak azt az egy látható út van, hogy a PoE-ből DC-re, majd vissza PoE-ra alakítok, csak mindezt közben úgy, hogy az adatátvitel (gigabiten is) egyben maradjon...?
(#) proba válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 7, 2023 /

Szerintem a poe táp az DC minek hozzá graetz? Ha biztosra akarsz menni, keresni kellene olyan trafót kettőt, ami mindkét oldalon középkivezetéses. A két közepet ha összekötöd, azok között szerintem tudsz feszültséget mérni. Lehet még áramot is tudsz, ha mind a négy érpárra elkészíted, és az összetartozó áramértékeket összeadod. A trafóközép ágba betett sönt szerintem a jelátvitelt nem fogja zavarni.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2023

lan.jpg

(#) dB_Thunder válasza proba hozzászólására (») Márc 7, 2023 /

Idézet:
„Szerintem a poe táp az DC minek hozzá graetz?”

Meg kellene nézni egy gyári készülék ezen részét!
Elrontott kábel bekötésnél simán lehet fordított polaritású bekötés, a Graetz nélkül!
(#) Gafly válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 7, 2023 /

(#) elektroncso válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 8, 2023 /

Nézz körül a HALL IC-s árammérő IC-k körül (pl. ACS712ELCTR ha elég az 5A). Ezeknél izolált a mérőkör a mért áramkörtől, szerintem nem szólna bele a kommunikációban. Több darab felhasználásával egyszerre tudnád mérni mindegyik tápágban az áramot. A feszültség mérés már érdekesebb dolog, hogy ne zavarjon be a gigabitnek a vonalra kapcsolt plusz dolgokkal. Talán egy 10MΩ bemeneti ellenállású feszültségmérő minél alacsonyabb szerelési kapacitással (SMD alkatrészekből) nem zavarna nagyon. Én eddig még csak DC PoE-t láttam pedig sok gyártmányunk PoE-s (48V DC). Most telefonról vagyok, este meló után ha gondolod lerajzolom mire gondolok.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2023
(#) gernerakos válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 8, 2023 /

Igen, ez a HALL elemes árammérés jó ötlet, minél hamarabb le tudunk válni a kommunikációt megvalósító vonalaktól, annál kisebb esélyell fogjuk zavarni azokat.

Igazából el kéne kezdenem kisérletezni egy félholt panalen, meg egy olcsó PoE táppal, megnézni, hogy mennyire zavarja a dolgot, ha közben méregetek benne.

Megkérdezem villamosmérnök kollégámat aki a PoE-s cuccaink belső tápjait tervezi, hogy van e valami ötlete esetleg. Csak rá egy kicsit várni kell, 10 előtt nem nagyon ér be dolgozni.
(#) Joe_001 válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 8, 2023 /

Üdv!
HAL elemmel hogy mérsz áramot? Érdekelne a megoldás. Max detektálni tudod.
(#) gernerakos válasza Joe_001 hozzászólására (») Márc 8, 2023 /

Sajnálom, hogy ez a fórum az évek folyamán átalakult a ha kérdezel segítünkről, a kérdezel belédkötünkre.

De hiyg érdemben is válaszoljak,
Vannak erre kb kész megoldások. Bővebben: Link
(#) elektroncso válasza Joe_001 hozzászólására (») Márc 8, 2023 /

Feljebb linkeltem. Sőt az összes DC-t mérni tudó lakatfogós árammérő HALL elemet hasznàl, még a profi "current probe" oszcilloszkóp szondák is. Csak kicsit haladni kéne a korral... Még akkor is ha csak "amatőr" valaki...
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2023
(#) dB_Thunder válasza Joe_001 hozzászólására (») Márc 8, 2023 /

Idézet:
„HAL elemmel hogy mérsz áramot? Érdekelne a megoldás. Max detektálni tudod.”

Kifejezetten erre fejlesztett komplett alkatrésszel!
(#) Gafly válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 8, 2023 /

Közben aludtam rá és pár szempont/ötlet:
Sajnos legalább három külön kütyüt kell építeni, mert egyébként nagyon elbonyolódik ha egyben akarod kezelni a három szabványt.
Hall elemes áramméréshez nem kell megbontani az érpárat, a kettőt együtt köré lehet tekerni a hall-nak (mondjuk SS49E).
Legyegyszerűbben akkor jársz, ha veszel passzív injektor(oka)t, van a különböző szabványokhoz, ez (a PoE01 injektor) például POE+. DC oldalon meg már azt mérsz, és úgy, ahogyan akarsz.
Rettenetesen el lehet bonyolítani, első körben megvárnám elektroncső fórumtársunk kollégájának a válaszát (bár nem biztos hogy nagyon belső infókat meg fognak osztani nyilvános fórumon).
(#) gernerakos válasza Gafly hozzászólására (») Márc 8, 2023 /

A PoE táp vásárlását el akarom kerülni, mert itt van a cégben, másrészt az nem opció hogy a különböző PoE igényű gépeket külön tápra kötögetem. Van egy PoE++ tudó tápom, arra kötög mindent, amit javítani kell, aztán ő majd megtárgyalja az eszközzel hogy annak milyen tápigénye van.

Az érpárok megbontás nélküli mérése az egy jó ötlet, és egy egyszerűen járható útnak hangzik. A táp rajzát is meg akarom nézni, hátha ott a legegyszerűbb DC oldalon méregetni.

Kaptam egy nagyon jó ötletet, ami minden PoE móddal univerzálisan működik, de közben nagyon egyszerű is. Ha hazaértem lerajzolom. Még pár egyéb okossàgot is megtudtam, leírom azokat is csak telefonról kényelmetlen.
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem