Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Kimenőnek jobb lehet , kisebb szórt kapacitás érhető el ...
a fűtő feszt hova kell bekötni és mekkora legyen?
kapcsolás csatolva
Csövek 4.-5.kivezetése a foglalaton alulról nézve , 6,3V
A csövek adatlapján megtalálod a bekötést ...
Itt nem kritikus. Mindkettő jó csak 6,3V legyen. Nálam váltó van. Csak kisjelű fokozatoknál mint pl.: lemezjátszó előerősítő, kell egyen. Jó építgetést. Ez a kapcsolás szól nekem már vagy egy éve.
remélem nálam is ez fog szólni
Mekkora a teljesítménye?
Csatornánként maximum 3-4W. De ne tévesszen meg mert szobában jó hangfalakkal elég hangos. Tv kimenővel kicsit kevesebb lesz de úgy is jól fog szólni. Én tekertem hozzá trafókat.
apropó a kimenőtrafó adatai?
primer szekunder stb......
Megkapta az asszony a 2. ház. évfordulónkra a Musical Duett 2.-t, jóhogy elővettem a 6AS7G se-t, 3/4 hangerőnél azt mondta, hogy hangos!, és vegyem halkabbra...
PEDIG CSAK 5 WATT!!
Ezt kérte volna egy 5W-os tranyós (vagy inkább IC-s) végfok mellett is, csak másért!
Gyűlik az építőanyag a Williamsonhoz. Ma megjött 4db EL34-es cső, egymáshoz vannak válogatva. Holnap pedig a kimenőnek az SM85b trafók is meglesznek. Találtam az egyik fórumon egy helyet, ahol elvileg árulnak zománcozott huzalt. Lecsekkolom holnap, és ha igen, akkor közzéteszem a boltot, hátha mást is érdekel.
Menyibe kerültek a csövek?
Azt hittem már adottak voltak az EL34-ek , ha tudom , hogy csak most veszed , akkor inkább 6L6GC-t javasoltam volna , szerintem jobb hangú cső .
Hello!
Szeretném segítségeteket kérni, van nekem egy stúdió minőségű fülesem, na az lenne a kérdés hogy ehhez tudnátok nekem ajánlani egy kis teljesítményű csöves erősítőt. Értek az elektronikához de a csöves világ még nekem egy sötét folt és ezzel a projekttel szeretném kivilágosítani. Tudtam szerezni egy régi rádiot amiben voltak csövek, név szerint EAF801 ECC85 ECL86 ECH81, ezekből kellene kihozni valami erősítőt kb 1W max ot ha lehetne.
Ha jól rémlik, pont a legutóbbi RT évkönyvben ECL-PCL86-al van fejhallgató erősítő. Ha visszakeresel, tán még itt is be lett linkelve, vagy fel lett téve pdf-ben.
Röviden: 2db /sztereóhoz!,gondolom két füled van/ ECL, vagy PCL86-os cső kell az egészhez. Két kisebb méretű kimenőtranszformátort kell tekerned hozzá, vagy szerezned kell mégegy ilyen rádiót... A rádiód hálózati transzformátora, egyenirányításostul felhasználható hozzá. Igazából a rádiód 1-2w-os végerősítőjét kell kiemelned, és tetszés szerint újraépítened. Nem tudom mekkora a homály a csövek terén, de a lényeges külömbség csöves, és tranzisztoros erősítők között: A csövesek ugyanazt a teljesítményt a csövek felépítéséből, működési elvéből, és nagyobb belső ellenállásából adódóan 1 nagyságrenddel nagyobb feszültségről képesek nyújtani. Pl. egy 30w-os erősítő tranyósan 40v-ról elmegy, csöveshez 400v kell ugyanehez. Tehát ha tapizod, nem csak pofán csap../ennyit a figyelemfelkeltő elrettentésről/ Mivel a cső a 400v-os/a példát figyelve/ tápfeszültségről működve a több száz voltos kimenőfeszültséget szolgáltatja, ezt egy kis ellenállású hangszóróra nem köthetjük rá. A megoldás a kimenőfeszültség letranszformálása teljesítmény arányosan egy kisebb INPEDANCIÁJÚ fogyasztó számára(hangszóró p.l.8ohm)../azaz inpedanciát illesztünk a transzformátor segítségével/ Ez lesz az inpedancia illesztő kimenő transzformátor. Namost a te ECL 86-os csöved egy 6v-os fűtésű trióda, és egy teljesítmény pentóda egy tokban(búrában). A trióda lesz az előerősítő, a pentóda rész egy "A" osztályú munkapontban működő együtemű (Single Ended) teljesítményerősítő. Szügség van tehát egy 6v~ 1,5A, és egy 180v~100mA terhelhetőségű transzformátorra, egyenirányítóra(csővel, vagy graetz híddal, vagy mindkettővel) , néhány 300v-os elkóra, egy két ellenállásra, és sok sok munkára.. És kész is, ha közben meg nem csípott..hehehe
Stúdió minőségű fülesről jó lenne tudni , hogy mekkora impedanciát képvisel .
Mert ha nagyobb 200-300 Ohm akkor a trafó megspórolható volna , ami sokat javíthatna az erősítő hangminőségén és teljesen más kapcsolást javasolnánk hozzá .
Hello!
Köszi a válaszokat, megpróbálok szerezni még egy ilyen rádiót és még menteni belőle alkatrészeket. A fülesre rámértem reggel és 120 ohm ot adott ki, és még keresgettem kapcsolásokat és találtam egyet amit itt leirtatok kb ugyan az a felépítése Bővebben: Link , a kimenővel meg még lehet hogy meggyűlik a bajom mert rengeteg kivezetés és nem tudom melyik melyik, arra van valami módszer hogy ki lehessen mérni hogy melyik ez és az?
sziasztok ,tudna valaki segíteni ?
-6H1 ruszki cső az ECC88 -cal csereszabatos ? valami paraméterben külömböznek ? -a 6P3S csőnek melyik 6L6-os cső a teljesen megfelelője ? (6L6G, -GT stb.) -a 6AK5 teljesen csereszabatos az EF95-tel ? köszi
Már 120 ohm -hoz sem érdemes trafós erősítőt készíteni .Csak az a baj , hogy akkor az ECL86 nem ok , nagyobb meredekségű és teljesítményű triódával menne igazán pl. 6C19P , 6AS7 stb ..
A stúdio fejhallgatók általában 600 ohmosak, típus alapján lehetne talán adatlapot keresni hozzá a neten (az ohmos ellenállása jelentősen is eltérhet a valós impedanciájától).
Én mindenképpen kimenőtrafó nélküli konstrikciót javasolnék hozzá, még akkor is, ha csak 120 ohmos. Akár emitterkövetős OTL is jó lehet (ilyet javasolnék). :yes:
A 6N1P-t szokták használni ECC 88 helyett is, de jelentősen eltér attól (nemigen van ECC megfelelője, talán az ECC82-höz áll legközelebb, már a fűtése is 6,3 V 600 mA, amiből sejteni lehet (az oxidkatódok roppant hasonlósága miatt), hogy más konstrukciót rejt a búra (az ECC88 365mA-el melegszik). Az ECC 88-nak sokkal inkább a 6N23P az orosz megfelelője.
A helyettesíthetőség technikailag legfőképp attól függ, hogy milyen munkapontot és egyéb csőadatokat vár el a kapcsolás, amiben helyettesíteni akarunk. A 6P3SZ-el is többféle csövet szoktak kiváltani, kapcsolás és elvárások függvényében. Általában a sima 6L6G helyett ajánlják, de pont orosz honlapon láttam 6L6 GC helyettesítőjeként ajánlani (ami, ha a 6L6 GC 30 W-os anóddisszipációját nézem nyílván nem 100 %-os)
hello!
Sikerült kibányászni a kimenő trafót, be is méregettem csak az lenne a kérdésem hogy mi hova megy, hangszóró stb...??
Itt tartok a GU50 SE-vel Már nemsokára kész Sajnos csak telóval tudtam képet csinálni mert a fényképezőgépem nincs nálam.
Szép lesz!!! Viszont az álló elkókat nem próbálod meg lefektetni, és odarögzíteni ( mondjuk kötegelővel ) valamihez? Csak azért, mert a rezgő, "lógó" alkatrész előbb utóbb sajnos letörik ...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |