Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3370 / 3615
(#) Alkotó hozzászólása Feb 4, 2022 /

Most sodort elém a YouTube egy mosogatógép reklámot, amit csak megnézni lehet, kikerülni nem. Nem volt hosszú, megnéztem, majd elgondolkoztam rajta.
Ha a csoda masinával mosogatok, akkor kb. 12 liter vizet használ a gép egy mosogatáshoz (nem tudom ellenőrizni, ezért higgyük el). Ha kézzel mosogatok, és pacsálok minden felé, akkor elhasználom ennek mondjuk az ötszörösét.
De az "elhasználás"-on nem tudok felül emelkedni. A mosogatógép olyan 12 liter vizet enged ki magából, amiben olyan koncentráciban van a méregerős vegyszer, ami legalább ennek a tízszerese mennyiséget teszi tönkre nagyon hosszú időre. Amikor meg kézzel mosogatok, akkor a maradékot ahová kiöntöm, ott dupla sebességgel nő utána a fű, tehát vélhetően nem nagyon árt neki a finoman kézkímélő mosogatószer.
Akkor most mi van? Nem jobb az a természetnek ha az elhasznált vizet azonnal vissza tudja hasznosítani, mint egy olyan mérgező vízből kevesebb, amiben feloldódik egy vékonyabb ember?
(#) nedudgi válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 4, 2022 /

Ez a markecing. Én sem tudom meggyőzni az asszonyt, hogy a víztakarékossággal senkinek nem jut több víz a Szaharában. Másrészt meg Tonga sem károsodott volna ennyire, ha én bő vízzel mosogatok. Sötétzöldek.
(#) silent15 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 4, 2022 /

Nekünk van mosogatógépünk és én szeretem. Alapból hülyeségnek tartom a tablettát, mi folyékony mosogatószert használunk és abból is azért olyat, ami nem ész nélkül tartalmaz minden vegyszert, hanem azért kicsit ésszerűbb. A mienk ez a keskenyebb kivitel, annyi vízzel mosogat a normál módban, hogy a kádját 3x engedi fel (ez is olyan 15 l környékén van ha jól emlékszem) és ezt keringeti.

Mosogatószerből mindíg annyit adagolok, amennyire koszos edényeket tettem be. Továbbá esélytelen, hogy olyan szépen mosogassak el, mint amit a gép csinál. A Szaharában nem is lesz több víz, elvégre sivatag, de ha már van ilyen opció, ne pazaroljunk feleslegesen (persze, fene se tudja a gép előállításához mennyi víz és energia kellett). Tökéletes irány nem hinném hogy lenne, de a sötétzöld kijelentés is elég meggondolatlan.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 4, 2022 / 2

Idézet:
„Akkor most mi van? Nem jobb az a természetnek ha az elhasznált vizet azonnal vissza tudja hasznosítani, mint egy olyan mérgező vízből kevesebb, amiben feloldódik egy vékonyabb ember?”
Gondolod, hogy a "kézkímélő" mosogatószer kevésbé károsítja a környezetet? Öntözz mosogatószeres vízzel egy legelőt majd engedd rá a teheneket.
Idézet:
„Amikor meg kézzel mosogatok, akkor a maradékot ahová kiöntöm”
Tehát nem a csatornába, ahol a szennyvíztisztó-üzemek fel vannak erre készítve, hanem a természetbe. Pazar.
(#) Egri Frédi válasza Bakman hozzászólására (») Feb 4, 2022 /

A természetes úton elhulló állatok ( tehát nem mérgezés, lelövés stb ...) tetemei szerinted hová kerülnek és mi lesz a sorsuk ? A tányér szélén lévő maradék nem nagyon rúg labdába mellettük.
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Feb 4, 2022 /

Eldeformálod az alapkérdést. Vagy legalábbis próbálod, rámtolni a hibát (pedig nem ismered a részleteket).
A mosogatógépben elkerülhetetlen a rendkívül erős vegyszer, mert nincs benne dörzsölő hatás, csak amit a vízsugár le tud vinni. Tehát a mosogatószernek muszáj feloldania mindent, mert aztán ez az oldat tud távozni. Az öblítő megint huncut dolog, valami olyan felületaktív anyag, amitől "kifeszül" a folyadék, nem alakul cseppecskékké.
Arról szólt az alapfeltevésem, hogy ebből a vízből 12 liter jobb-e a természetnek, vagy a normál mosogatóvízből a többszöröse? Tehát nem számít én mit és hogyan csinálok, és az sem melyik módszertől szebb az edény, vagy melyik a kényelmesebb.
Csak azt kutatom, melyik árt többet a természetnek.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 4, 2022 /

A vízsugár nem dörzsöl?
(#) Bakman válasza Egri Frédi hozzászólására (») Feb 4, 2022 /

Idézet:
„A természetes úton elhulló állatok ( tehát nem mérgezés, lelövés stb ...) tetemei szerinted hová kerülnek és mi lesz a sorsuk ?”
Azokban mennyi aktív/passzív mosogatószer, sajtolt (koncentrált) növényi olaj van?
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 4, 2022 /

Idézet:
„melyik árt többet a természetnek.”

Kizárólag a mosószertől függ, csak az árt a természetnek. Tehát mit használsz kézi, vagy gépi mosáshoz. Ettől függ. Illetve ha nagyon alaposak akarunk lenni, akkor a gépi mosás villanyenergia felhasználása ártalmasabb, mint a kézi mosás nulla energiával.
(#) Suba53 hozzászólása Feb 4, 2022 /

Mi még örülhetünk egy darabig, hogy jó helyre születtünk. Volt nemrég egy érdekes kérdőív, felmérés, talán Norvég kezdeményezés, ahol végig kérdeztek egy csomó dolgot. Tusolsz, fürdesz, mekkora autód van, van-e klímád? háztartási gépek, fűtési rendszered, stb, egy csomó hasonló kérdés.
És a végén kiírta, hogy ha a földön az összes ember hasonlóan élne, akkor hány földnyi erőforrásra lenne szükség, hogy mindenkinek jusson annyi, mint nekem. Az én adataimra azt írta, hogy 5 földre lenne szükség, ha mindenkinek ennyi erőforrás lenne biztosítva.
Hálát adhatunk szerencsétlen sorstársainknak, akiknek a nélkülözése biztosítja a mi többlet fogyasztásunk lehetőségét.
(#) mek-elek válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 4, 2022 /

Érdekes húrokat pengetsz szerintem. Pár éve volt egy bőrelváltozás a kezemen, ami elkezdett terjedni a szememre is. A Bőrgyógyászati klinika is csak nézte a dolgokat, legalább is az a doki, akit nekem szántak. Találkoztam egy olyan nővel akinek már a könyökénél járt. Ő azt mondta, hogy x meg y mosogatótól kapta. Megjegyzem én is sokat mosogatok. Az én esetemben csak magamra számíthattam, mivel az orvosom nem neveztem volna alkalmasnak erre. A szemembe hazudta, hogy nem gombás elváltozás lett az irritációból, hanem ekcémát sulykolt annak ellenére, hogy mondtam neki, hogy a kezemnek már szaga van. Ez tipikus gombás elváltozásra utal. No meg arra sem tudott magyarázatot adni az ő elméletével, hogy hogy került a szemeimre egy hét alatt a dolog. Minden reggel bedagadt szemmel ébredtem. Mikor este fáradtan elkeseredetten mosakodni indultam, akkor esett le a tantusz, hogy hogy került a dolog a kezemről a szemeimre e jelenség. Többet nem mentem oda 5-8 órát várakozni a semmiért. Találtam itthon egy hajdani kenőcsöt, ami 10+1%-ban ekcéma-gomba kezelésére volt alkalmas, és 3-4 múlva a kezemen is keresni kellet e nyavalya nyomait. A problémát nálam a negyedév alatt 2x alkalmazott antibiotikum okozta, ami serkenti a gombás elváltozásokat. Ezért módosul az ekcémás jelenség.
De vissza a lényeghez mosogató, mosószer. Utánanéztem, és elhűltem azon amit olvastam. Ezekbe a szerekben olyan anyagok vannak, amik nehezen bomlanak le. Ha a szervezetben túlcsordul a jelenlétük, bizony huzamos időre van szükség, hogy e szint csökkenjen, Akkoriban rendszeresen kénytelen voltam gumikesztyűt használni. Ami a mosást illeti, a felszínes öblítés jelentős mosószer maradhat a ruhákban. Az öblítők ezt nem oldják ki, sőt megkötik azt. Akkoriban a ruhák nagyját ecetes vízzel öblítettük, ami a mosószert hatástalanítja.
És ezek után, sajnos kénytelen vagyok az asszony után is az edényeket átöblíteni, mert spórol a vízzel. Ahogy írtad is, mint írják a mosogatógép vízspórolós. Kérdés mit eszünk a fényes tányérról az étellel együtt. Valószínűleg a bélbolyhok nem díjazzák.
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Feb 4, 2022 /

Mennyiség, nyomás és idő kérdése. Ami a mosogatóképben történik, az mechanikailag jelentősen elmarad attól a szivacstól, amit egy emberi kéz mozgat.
A mosogatógép tabletta brutális. Bizonyos festett mintákat, aranyberakásokat szinte nyom nélkül leradíroz az edényről/pohárról.
(#) vision61 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 4, 2022 /

De igen. Sőt vágni is képes.
Na persze nem a mosogatógépben.
(#) Suba53 válasza vision61 hozzászólására (») Feb 4, 2022 /

(#) jani1987 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 4, 2022 /

És akkor a hideg zsíroldóról ne is beszéljünk.
(#) Suba53 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 4, 2022 / 1

Azokon az arany berakásos edényeken rajta van, hogy mosogatógépben lehet tisztítani?
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2022
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 4, 2022 /

Idézet:
„Bizonyos festett mintákat, aranyberakásokat szinte nyom nélkül leradíroz az edényről/pohárról.”
Csak festés után égetett porcelán tányérokat használunk. Egyéb csicsadíszek amik lejönnek a mosogató tablettától, azok lassabban bár, de a kajába is belekerülnének, ha a tabletta rajta hagyná. Ergo, jót tesz a tabletta ha ilyen a tányér.
(#) tbarath válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 4, 2022 /

Idézet:
„Ami a mosogatóképben történik, az mechanikailag jelentősen elmarad attól a szivacstól, amit egy emberi kéz mozgat.”

A mosogatógép jellemzően a kézi mosogatástól sokkal hosszabb ideig locsolgatja az edényeket jóval nagyobb hőmérsékletű vízzel (65-70 fok). Pár éve volt is egy olyan "divat", hogy főztek mosogatógépben. Azért ez is bőven tesz hozzá, nem csak a "brutális" tabletta...
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Feb 6, 2022 /

Valaki ismeri ezt a régi programot?
Idézet:
„GeoMap for Windows
Verzió: 1.0
(C) 1996”
Kíváncsi lennék, hogy milyen térképek léteznek hozzá, de Google sajnos nem barátom ebben.

GeoMap.png

(#) vision61 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 6, 2022 /

Ismerős a neve, talán meg is van a mentések között.
(#) Rosszmáj válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 6, 2022 /

Gondolom, aki valamikor dolgozott ezzel, csak elpakolt magának ezt-azt.
Elvileg valami régi cd-n van egy Budapest térképem. Ha csak be nem nyelte a házban garázdálkodó fekete lyuk. Kb. negyed évszázaddal és egy költözéssel korábban még megvolt. Nagyon kell?
(#) gyerek67 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 6, 2022 / 1

Mi lenne a cél, mi miatt keresed pont ezt?
Más, alternatív megoldás esetleg?
(#) jani1987 hozzászólása Feb 7, 2022 /

Azon gondolkodtam egy jó ideje, hogy milyen szöveget kellene írni a szemét halom mellé ami a lakóhelyemen komolyan zavar. Ezért várom a javaslataitokat. Az utcába már volt olyan, hogy magam szedtem össze.
(#) bbb válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 7, 2022 /

Csak ami a szíved nyomja azt írd oda. Kérj segítséget az önkormányzattól, vagy csak simán próbáld meg feljelenteni a szemetelőket... Szélmalomharc, míg sóspuskával korpáson nem dörrented valamelyiket
(#) Kovidivi válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 7, 2022 /

Attól, hogy feliratozod a szemétkupacot, nem fog eltűnni, és főleg nem az a személy fogja eltüntetni, aki oda rakta. Ha nagyon zavar, Önkormányzat, vagy valami hivatalos szerv, esetleg eltakarítani, vagy mozgalmat indítani (fb-on van csoport, akik szemétszedésre invitálnak, mint hétvégi program).
De gondolj bele: kiraksz egy fadarabot (karót), amire egy papírt rögzítesz. Mit tettél? Kitettél még több szemetet
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2022
(#) mek-elek válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 7, 2022 /

Vannak azért más alternatívák is. Agresszív: sós-puska, civilizált: térfigyelő kamera+ feljelentés.
(#) Gafly válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 7, 2022 /

Fórumtársunk szerintem a település határán lakik, ahol házak csak az út egyik oldalán vannak.
Gondolom a prérire hordja oda valamelyik szomszéd a termést, vagy autóval hozzák.
Láttam már erdei jelölt túrista úton törött WC kagylót, tehát én már nagyon nem lepődök meg semmin.
Az első esetre jó megoldás lehet a szomszédokkal közös szemétszedési akció. Tekercs szemetes zsákot és tálca sört Te állod, mint szervező.
De előtte ugye kilesed hogy ki az, szedés kozben öt percenként elmormogod félhangosan és kacsintgatva, hogy mindenki értse: "Ember ilyet nem csinál, csak egy állat. De még a macska is elkaparja maga után."
(#) Gafly válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 7, 2022 /

Szerintem az utcát nem kamerázhatod.
(#) Alkotó válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 7, 2022 /

Nem oldja meg sem a Te problémádat, sem az enyémet, de talán számít valamit, hogy nem egyedi a gondod. Én nagyjából szemben lakok egy pékséggel, és az ottani csomagolóanyag egy részét a mi házunk előtt dobják el, illetve egyéb szemét is van mindig. Ez nem teherautó mennyiség, de nagyjából minden reggel összeszedem és kb. fél vödör összejön naponta.
(#) Udvari Zsombor válasza gyerek67 hozzászólására (») Feb 7, 2022 /

Van egy "Budapest 1996." térképem ebben a programban, és azt reméltem, hátha valami egyéb térkép is létezik hozzá. Sajnos Google nem ismeri ezt a programot, folyamatosan mellémegy.
Következő: »»   3370 / 3615
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem