Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Igen.
Idézet: „Egy ilyennel ezt pontosan lehet látni mikor mit csinál:” Köszi a linket. Azonnal hozzáadtam az élő rendelésemhez.
Üdv mindenkinek!
A problémám a következő: van egy vezérlés ami 24vac jelet ad ki (230V->24V trafó) ez a jel vezérel egy 24vdc tekerccsel rendelkező pneumatikus mágnesszelepet. Tehát 24VAc-ből kellene csinálni 24V egyen áramot. A mágnesszelep 0.65W-ot vesz fel adatlap szerint. Mi a legegyszerűbb megoldás? Tudásom az elektronikában csekély. Addig eljutottam, hogy meg lehet oldani pl.: Gtraetz-híd-kondi-stabIC? Az értékek kiszámításával illetve az IC (7812 ?) kiválasztásával viszont gondban vagyok. Egy kapcsolási rajzot, ha tudna dobni valaki, hálás lennék. Köszönöm előre is.
Hello! A legegyszerűbb, ha csak egy Graetz egyenirányítót használsz és semmi kondit.
Akkor nem szükséges se szűrni se stabilizálni? Illetve nem, gond hogy nem 24V lesz a Graetz után a feszültség?
Nem kell, a "gyári" is így működik. Egyébként pedig 24V lesz. Csak akkor nem lesz annyi, ha kondit teszel. Mert a váltófeszültség értéke pont úgy van megadva, ami ugyan annyi munkát végez, mint vele azonos DC. Egy lámpa sem világít jobban a 24V váltón, mint 24V egyenen. Mert tök mindegy neki, merre folyik az áram, mind két irány ugyan úgy fűti. itt is ez a helyzet. A váltó csúcsértéke 1,42-szer magasabb, csak épp nem az számít, hanem a görbe alatti terület..
Kérdés, hogy mit lép a szelep a harmincvalahány voltos, 100 Hz feszültségre?
Szerintem egyutas egyenirányítás, 7824 stabilizátorral biztonságosabb.
Teljesen felesleges. A gyári szelep (Pld. Festo) csatlakozójában van benne a híd, ha váltós szelepet kérsz.
Ha tudod, a kolléga milyen típusú szelepet használ, akkor nem szóltam.
Köszönöm a válaszod, akkor ez így egyszerű lesz. Egyébként Festo szelepről van szó. Bővebben: Festo
Sziasztok!
Ez vajon mivel van forrasztva? Próbáltam 300-330-350-400 fokos pákával is, nagyon nehezen olvad, és a kiforrasztó szalagra sem nagyon akar felfutni, ónszippantóval sem tudom leszedni. Forrasztottam rá friss ónt, azzal sem tudtam leszedni. Minden megpróbáltam már, ezért is néz ki így Otthoni körülmények között egyáltalán el lehet ezt távolítani?
Az ilyen nehezen megömlő forrasztásokat én át szoktam forrasztani szigorúan ón-ólom ( Sn60Pb40 ) forrasztó ónnal. Utána már az ónszippantó simán boldogul vele.
Ónszívó szalaghoz is érdemes folyasztószert adagolni, ha nem is sokat. NYÁK-ra egy kevés majd mehet a maszatolás a szalaggal. Ahogy Suba53 is írta, át kell forrasztani ólmos ónnal, sokkal könnyebb dolgod lesz.
Ahogy elnézem a panelt, itt a pákád kevés a feladathoz. Nagy a rézfelület és a csatlakozó fém háza is viszi a hőt. A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2022
Ha tényleg csabai vagy, akkor a találkozóra viszek Neked "békebeli" ónt...
Ezért kérdeztem rá a pákahegy formájára.
Szia,
Csati csere lesz benne? Vagy szeretnéd felhasználni a csatit? Azért kérdezem, mert én ilyen cserénél ha új csati meg bele, simán levágom csípőfogóval, aztán beónozom(ólmos ónnal9 a furatot, addig melegítem ameddig át nem tudok dugni rajta egy fa fogpiszkálót. és már akkor le lehet harisnyázni. Ehhez kell a 400fok, de a 420 jobb. Viszont ha a csati kell nem a pcb, akkor be kell rakni a sütőbe előmelegíteni a panelt, és utána kell nekiállni kiszedni.
Csatlakozó csere lesz... Legalábbis ezt terveztem
Akkor nekiesek 420-on, a csatit levágom, majd a bent lévő lábakat valahogy kinyomom, áttolok rajta egy fogpiszkálót és már meg is van a lyuk Csak félek hogy a padokat leégetem. Vagy ettől nem kell tartanom?
De, tartanod kell. Ha gyengusz a páka a feladatra, akkor sokkal tovább kell melegítened. Az ón még nem olvad meg eléggé de a vezetősávok már elválnak a panelről.
Én legutóbb hasonlóan nagy "hőelvonású" csatlakozót forrasztottam ki hőlégfúvós pákával. Természetesen a környezetét gondosan körbe kell maszkolni a beavatkozás előtt, hogy a többi cucc a helyén maradjon.
Helo.
Szerintetek ki lehetne ezt az IC t váltani valahogy egyszerű módon? Sajnos nehezen beszerezhető. Egy peak and hold meghajtó, szolenoidok gyors nyitását lehet megoldani vele. Egy kezdeti nyitó áramcsúcs után visszaszabályoz egy csökkentett tartóáramra. Egy 555 ben majdnem minden megvan ami kéne csak sajnos a komparátorok egymáshoz képesti referenciája fix, csak a control láb van kivezetve.
Hello! "Egy 555 ben majdnem minden megvan ami kéne " Igen, a nyolc lába már megvan..
Az 555 ről lemondtam, most inkább két műveleti erősítőben gondolkodom. Egy peak komparátor ami elengedi az áramot a felső határig, majd letiltja magát és engedélyez egy másikat, ami pedig a tartóáramot biztosítja. Szimulátorban alkottam egy borzalmat ami a gépen működik is, meg fogom építeni. Ha másra nem, tanulásra maximum jó lesz.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2022
Ésszel elő kell melegíteni a lapot, ha a nyák olyan 150 fokos, akkor már simán ki fog jönni. Preheateren vagy hot airrel lehetne szakszerűen kiszedni, de ha egy 150 fokos rezsó fölé rakod és az alján nincsenek elkok, az is segíteni fog, csak távtartókat rakj a nyákra, hogy ne verj le alkatrészeket vele. Én rendes preheaternél a lap alját 200 fokra melegítem, aztán leszedve pákávval és ónszívó szalaggal gyönyörűen kijön bármi, de hot air itt is hasznos. Fejjel lefele ne rakd semmire melegedni, az elkok nem fogják szeretni.
Nagyon sok tapasztalattal hőlégfúvó is használható, de nem ajánlott, elsőre szét fogod égetni a panelt. Ólmos forrasztóón hozzáadása valóban segít. A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2022
Ugyan nem olcsó (kb. bruttó 3000 Ft), de beszerezhető: Bővebben: Link
Melyik differenciál erősítővel lehetne legjobb minőségben asszimmetrikussá tenni, és mikrofon vagy vonalbemenetre illeszteni egy szimmetrikus mikrofont, és mely adatok alapján?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |