Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   161 / 252
(#) antikzsolt válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 18, 2022 /

3-4 panelt tudnék megvenni hirtelen, durván 700-800w+ lenne amit le tudna adni jó időben. Elég szépen sütöget a napocska mostanában és ha csak 2-3 órán át rásegít még az is már jó. De ezt ki akarom egészíteni 80-10 panelra de az már más történet mert az nem visszatermelős hibrid rendszer lesz.
(#) antikzsolt válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 18, 2022 /

Ezt a relés dolgot nem értem miért kell rá? Nem egyenfeszültséget kapna hanem váltót mint a konnektorból.
(#) JZoli válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 19, 2022 /

És honnan lenne váltófeszültséged?
(#) antikzsolt válasza JZoli hozzászólására (») Márc 19, 2022 /

Napelemről? Amúgy miért kell relézni a töltésvetélőt? Erre nem tudok rájönni.
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 19, 2022 /

Szia!
nagyon egyszerű az eset. A LOAD kimenet nem mindegyiken 10-20-100A-s.

Pl; a linkelt rajzon is.

A saját töltésvezérlőm is 40A-s , de a kimenete 5A-s !
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2022
(#) Lacika71 válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 21, 2022 /

És stabilabb is nagyobb áramoknál, mint az eredeti 5V-al vezérelt FET kimenete.
Zárlat esetén szintén jobb a helyzet...
(#) Lacika71 válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 21, 2022 /

Nem is fog, ha jól működik!
Gyárilag van a bemenetén kondi, méretezve.
És a saját nagyfrekvenciájára méretezve, oda nem kell nagy.
Esetleg, ha nem olyan értékű és fajtájú (low esr) kondi van benne akkor segít.
(#) antikzsolt hozzászólása Márc 21, 2022 /

Üdv.
Jelenleg azon agyalok alvás helyett hogy mekkora napelemre is lenne szükségem.
Nem visszatermelős RÁSEGÍTŐS rendszert akarok így a 4,5kw visszatermelős kiesik ami a kalkuláció szerint kell. A fogyasztásom 16kw naponta. Ebből a bojler 8,7kw/nap. 3 felnőtt és 5 gyerek.
Ha jól számolom 3kw(2,59kw) napelem már el fogja látni akkor is az igényeket ha egyszerre megy minden. A felírt adatok néhol erősen felfelé kerekítettem a fogyasztás oldalon. Mért fogyasztás papírt nem találtam meg hirtelen. 2kw napelem rendszer elegendő lehet számomra hogy az esetek jó részében tudja biztosítani az áramot? ? Inverter 5lw van tervezve így marad benne tartalék.
március és október közt szeretnék legalább egy 80% fogyasztás csökkenést elérni.

Napközbeni csúcs fogyasztás.
bojler, 1.2kw
számítógépek+lézergép+tv 800W
klíma 900W
hűtő/fagyasztó 500W
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2022
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 21, 2022 /

A napelem nagyon ritkán fogja ellátni az igényeket éppen akkor, amikor szükség lenne rá. Sokadszor is ideírom, ahogy mások is tették: Nincs értelme. Ha sziget üzemre készülsz, hatalmas akkutelep kell ekkora teljesítményekhez. Ha hálózati táplálás kisegítésére használod, biztosítani kell, hogy ne táplálhasson vissza de a hálózatról vételezni tudjon. Ez pedig a veszteségeket növeli.
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Márc 22, 2022 /

Az inverter pont olyan ami nem tölt vissza. Erre már az elején gondoltam így ezzel nincs külön dolgom. Akku hát nem igazán gondoltam rá hogy lesz legalábbis az elején. Az inverter elmegy aku nélkül is. Nyáron a bojler nem 100% tekerve üzemel mivelhogy van medence is és nem rákfőző vízbe zuhanyozunk nyáron. Legalábbis ez jön ki a tavalyi számlák alapján. Nyáron kevesebbet fogyasztott a bojler. A bojlerre külön kapcsolást akarok rakni ami akkor kapcsolja rá az áramot amikor legalább 60% a napelem teljesítménye.
Hétköznap nem igazán vagyunk itthon, ilyenkor csak a hűtő, bojler és a klima eszik. Klima is időzíthető. Azaz hétköznap délben kor elindul magától és 1-3 óra folyamatos üzem után lekapcsol a hőséghez igazítva a működési idejét.
Hát a hűtők azok meg mennek bután amikor kell. De ott nincs nagy értelme szabályozni őket. Hétvégén meg annyiban változik a fogyasztás hogy a lézergép és a hozzá kapcsolódó számítógép lesz bekapcsolva a gyerekek által használt számítógép mellé.
Tehát nem bután akarom használni a napelemet hanem egy kicsit felokosítva. Igen ez növeli a kezdeti költséget stb. De a fogyasztás csak nőni fog még jó pár évig és drágulásra lehet számolni az áram részről is.
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 22, 2022 /

Szia!

Ha még a visszatáplálós napelemes is csak az igények egy részét tudja fedezni ?(a németek szeretik az átlag hatásfokot és olyan 18%-t adnak meg !)

A szigetüzemű meg eleve kb 1/3 -t tud ehhez képest.
Sajna a nappal/felhővel nem tudsz üzletet kötni.
S van ettől sokkal rosszabb időszak is . De a nyár is gyengébb .
A mostani kiváló idő adatai; (szigetüzem 4,5kWp + 3,5kWp+ akku 48V 150Ah )
Dátum Megtermelt energia Panel hőmérséklet Max. teljesítmény
2022-03-22 0.314 kWh 08:58|10°C 368W
2022-03-21 6.205 kWh 12:06|25°C 1071.6W
2022-03-20 5.583 kWh 12:13|21°C 1262.9W
2022-03-19 4.788 kWh 11:58|18°C 956.5W
2022-03-18 4.27 kWh 13:30|24°C 916.9W
2022-03-17 3.938 kWh 11:34|18°C 761.9W
2022-03-16 1.561 kWh 14:15|20°C 1161.1W
2022-03-15 3.387 kWh 12:22|23°C 1001.9W
2022-03-14 5.839 kWh 13:06|24°C 1026.5W
(#) proba válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 22, 2022 /

A rásegítős rendszert hogy képzeled? Ha digitális (egyirányú) órád van, ( előbb utóbb az lesz) az a hálózatba menő áramot is úgy számolja, mintha te fogyasztottál volna. A belső hálózatodat nem tudod függetleníteni a közüzemitől. Olyan precíz átkapcsolót sem tudsz/érdemes építeni ami a pillanatnyi termelés függvényében tudja szabályozni, melyik fogyasztó honnét kapjon áramot. A fogyasztók hogy reagálnak a kapcsolgatásra? Amikor pont legkevésbé kell az áram akkor termel a napelem. Amihez meg kell ilyenkor is, a legkevésbé viseli az esetleges kapcsolgatást. A bojler az egyetlen otthoni fogyasztó ami puffernek használható. A klímák is belehalnak szerintem a kapcsolgatásba. (különösen ősszel, tavasszal).
Rásegítés addig működik, míg mechanikus órád van, és rendes hálózatra táplálni képes invertered. Ezen feltételek hiányában elég sok műszaki, kezelési problémát okoz, kb nulla haszonnal, amit nem szívesen oldanák meg. A nyugodt hálózati feszültséghez talán egy több bemeneti feszültségről menő 230/230 inverter marad mint legegyszerűbb megoldás.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2022
(#) Lacika71 válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 22, 2022 /

Sajnos ez nem fog sosem jól működni akksi nélkül!
Van tapasztalatom egy szigetüzemű rendszert fejlesztettem tovább és télen kellett aggregátor
a normál működéshez.
Ott 12V-os rendszer volt és az aggregátor tudta tölteni az akksikat közvetlenül egy autó generátorral és 220-at is csinált.
Amúgy ez a rendszer lehet nemsokára bontódik, mert úgy néz ki, hogy eladják a tanyát.
Ez dupla napelemes, hogy télen is legyen hozam.
(#) Lacika71 válasza proba hozzászólására (») Márc 22, 2022 /

Ezt úgy lehet a leg egyszerűbben, hogy a fogyasztókra a DC oldalon táplálsz rá.
Ehhez át kell alakítani egy rátermelős invertert, ill inkább kibelezni.
A legtöbbször úgy is a kimeneti rész hal meg...
Mondjuk ehhez alapkövetelmény az inverteres klíma és a bojlert meg ki kell találni, de felesleges egy ellenállásnak a DC-ből AC-t csinálni.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 22, 2022 /

Idézet:
„Az inverter pont olyan ami nem tölt vissza.”

Akkor garantált a "hiánybetegség".
Idézet:
„Az inverter elmegy aku nélkül is.”

A napelemnek se a feszültsége, sem az árama nem stabil. Miből dolgozna az inverter? Többet fog állni, mint menni. Hacsak nem javíttatni kell többet a határértékek túllépése miatt.
Amiket leírtál, abból még leginkább a bojlert lehetne használni DC-ről táplálva.
(#) proba válasza Lacika71 hozzászólására (») Márc 22, 2022 /

Az inverteres klíma sem megy DC-ről szerintem. A segédtápokat AC-ből készíti. Így a klímákat is át kellene alakítani.....A főtápnál is van valami PFC szerűség, az is kérdés mit szólna a DC-hez.
(#) merlingerin hozzászólása Márc 22, 2022 /

Sziasztok!

Nem követtem itt a topicot, lehet, nyílt kapukat döngetek. De felmerült egy ötletem, amit nem hagy a gondolat az Ukrán helyzet miatt, megoldanék...

Szóval a tetőn van 2*20 tábla, 430W/tábla napelem, 20-20 sorban.. inverter egy Fronius Symo 10.0-3m

Ebben a felállásban az inverter betáp megszűnésekor értelem szerűen lekapcsol.

A házban mindenhol van szünetmentes dugalj, minden szobában, konyhában, külön csővezve, egy 3300VA ups hajtja, központilag.

Itt jön a feladat.. egyenlőre elméletben..

Megoldható valahogy az, hogy a solar oldalról táplálni akár másik invertert? Átkaocsolva a solar oldalt (tisztában vagyok a DC átkapcsolás problémáival, és költségeivel) vagy simán esetleg leparhuzamosítható a DC oldal? Persze teljes sor, 20 tábla..

Van olyan inverter, vagy dc/dc ami jó lehet nekem? Akkuk adottak a jelenlegi szünetmentes rendszeren, az 48V.

És a jogos kérdés, mért nem eleve akkus, szigetüzemű invertert vettem? Mert ez volt adott.
(#) antikzsolt válasza proba hozzászólására (») Márc 22, 2022 /

Na a rásegítős inverterből visszafelé nem megy az óra felé semmi. Sőt mint fogyasztó jelenik meg 70w körüli értékkel. Azaz sosem szállok le a hálózatról 100% mértékben. A klíma az akkor is menni fog ha nincs elég napsütés mert kint vagyok a forróságba és hűsölnöm kell.. Max a konnektorát felokosítom annyira hogy tudja hogy kell e indulni a hőmérséklettől viszonyítva.

Most megint kiemelem: NEM SZIGETÜZEM a cél az csak opciós lehetőség úgy mint az aksi.
Ez egy ilyen inverter :
isolar sml ii 5 5kw 48v
Az inverter így dolgozik sorrendben: Napelem-hálózat-aksi. Értelem szerűen ha egyik nincs jön a következő vagy leáll az inverter és manuális indítás van.

Ráteszed a hálózatot, a napelemet és a fogyasztót. Majd ha akarsz aksikat is.
(#) proba válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 22, 2022 /

Tetszik. Egy hibát láttam benne, a folyamatos nyugalmi fogyasztást. Ami bár relatíve nem sok, de éjjel nappal van.
(#) antikzsolt válasza proba hozzászólására (») Márc 22, 2022 /

Ez a szükséges rossz hogy ne termeljen vissza a hálózatba még véletlenül sem ha nincs rajta terhelés. Valós fogyasztás ennél kevesebb ha jól emlékszem a tesztből. De ha van minimális terhelés rajta akkor már nem fogyaszt ennyit sem. Tehát nem fogja megnövelni radikálisan a számlát. A inverter úgy van kialakítva hogy mikor megjön rá a termelés egyből a hálózatra terhel, majd ha van napelem akkor pár másodperc alatt ha van elég termelés a napból ráterheli kivéve a kb 70W ot nem.
(#) zoli200 hozzászólása Márc 22, 2022 /

Nálam is sziget üzem van akku nélkül nagyon jól megy 1 éve már, tavasztól őszig a fogyasztásunk felét fedezi a ház fele van leválasztva ahol a nagyobb fogyasztók vannak, 2 klíma hűtő mosógép.Amikor van termelés rásegít a hálózatra vissza sose termelt, nem bántam meg érezhető a villanyszámlán a jelenléte. Ez a típusa Bővebben: Link
(#) antikzsolt válasza zoli200 hozzászólására (») Márc 23, 2022 /

Kb ugyan ezt néztem én is ki. Ugyan azt tudja csak más csomagolásban
(#) zoli200 válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 23, 2022 /

Arra figyeljetek hogy renszeresen legyen tisztítva és teljesítményének 80%-nál jobban ne legyen hajtva akkor sokáig fog szolgálni
(#) antikzsolt válasza zoli200 hozzászólására (») Márc 23, 2022 /

Jelenleg 2600w fogyasztó ami a lakásban találhat összesítve amit akarok max 5500w állandó 5000w terhelés visel el. Van némi tartalék az inverterben. Ezt a takaritás évetne 2x kell végezni. Tavasz és ősz. Napelem meg igény szerint de azt is legalább évente 1x közelről is a makacs szennyeződések ellen. Ilyenkor kell ellenőrizni a vezetékek csatlakozások stb épségét is.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2022
(#) Atis57 válasza merlingerin hozzászólására (») Márc 23, 2022 /

Szia!
Ez igy nehéz eset . a 20db napelem 800-1000V-t ad ! Nincsen olyan akkutöltő ami erről 48V -t tudna csinálni---Biztonságosan !
Másik inverterről ,nem tudod elinditani a napelemes invertert.

Ami egyszerűen járható ; Veszel +2db 150-2xx--300W-s napelemet ,töltésvezérlőt 48Vra .
S bekötöd az UPS akkuhoz.

Ha esetleg még ; egy külön akkutöltő a napelemes inverterről 230/ 48V ra .
Mindig töltve legyen + esetleg tartalék akku (akár szedet/vedett gk akku is )
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2022
(#) dB_Thunder válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 23, 2022 /

Idézet:
„20db napelem 800-1000V-t ad”

Ha úgy kötöd!! De nem kötelező úgy kötni.

Idézet:
„Nincsen olyan akkutöltő ami erről 48V -t tudna csinálni---Biztonságosan !”

Nincs, de lehetne csinálni! De a 48 volt ide kevés, csúnya áramok folynának..

Ha én ilyen hibrid, nemsziget, nem visszatáplálós rendszert csinálnék, akkor kb. 300-350 voltos akkucsomagban gondolkoznék lehetőleg! Ez kb 86db Li cella..

Múltkor láttam egy teljes villanyautó akkucsomagot párszáz ezerért, abban volt ennyi cella...
De villanytargonca akksit is lehet venni akár újat is...

Semmiképp sem olcsó játék ez!!
(#) antikzsolt hozzászólása Márc 23, 2022 /

A legegyszerűbb megoldás inverter csere ami tud dolgozni hálózat nélkül is. Nem kell ott türközni csak a szolgáltatót kell zaklatni jó sok pénzel.
(#) Atis57 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 24, 2022 /

Szia!

Lehet.

A 2x20 cellát csak soros kötésnek tudom értelmezni.
A Házilagos akkutöltőt le tudod 2500V al ellenőrizni.( megbizhatóan !)

a;De villanytargonca akksit is lehet venni akár újat is...
Ezekből nem láttam még 80V felettit.
De ez is csak házilag átalakitással működne.

Esetleg innen mazsolázva ; http://www.pq.hu/hu/media-hu/cikkek/124-modularis-felepitesu-szuene...szerek

Az utólsó megállapitás -sal egyet értek.
Főleg ha aáramszolgáltató 40Ft/kWh adja az áramot.
A házilagos megoldásokkal meg a 120---250---aggregáttal meg 400Ft/kWh láttam.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2022
(#) antikzsolt hozzászólása Máj 24, 2022 / 1

Üdv.

Hamarosan vennék egy invertert de csak az igények vannak meg. Ne termeljen vissza aksi nélkül is üzemeljen. Az aksi ha kerül rá lehessen variálni a beállításokat optimalizálni az aksi típusához(pl: liiont, savas stb)
5kw legyen és mppt vezérlős. Eddig csak egy fajtát találtam Isolar márka névvel. Esetleg ha tudtok más fajtákat szívesen venném ha megosztanátok velem.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2022
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 25, 2022 /

Idézet:
„Ne termeljen vissza”

Ezt hogy gondoltad? Akkor csak szigetüzem?!?
Következő: »»   161 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem