Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3702 / 3960
(#) majkimester válasza djv hozzászólására (») Márc 25, 2022 /
 
Mért le a tirisztort a katód-gate között ellenállás mérés állásban (úgy, hogy nincs az áramkörbe bekötve). Valószínűleg mindkét irányban 100...300 Ohm-ot fogsz mérni.

Sok tirisztornak / triaknak a tokon belül a katód-gate között van egy párhuzamosan ellenállás. Ha ilyen a tirisztorod, akkor azzal nem fog működni.

Lemértem 3 féle TIC106-ot, egyikben sincs ilyen ellenállás, de lehet nem is az van a tokban, ami rá van írva, vagy más a gyártó, akinél mégis van.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2022
(#) gyulank válasza vargaf hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Ez egyáltalán nem igaz. "A mobilba nem fér be a normális, mert süllyesztett, és csak 2-3mm-el szélesebb a lyuk, mint az érintkezőé. " Magyarul egyértelműen leírtam, hogy miért nem fér bele, és nem azt írtam, hogy az érintkezőnek a lyuka a probléma, mégis az volt a válasz, hogy 2,5mm-es. Ráadásul nem egyedi probléma, hanem ez a 2 fajta csatlakozó létezik, nem mindenféle véletlen méretű süllyesztéses. A másik "ilyet még nem is láttam, ennek akkor szintén más neve kell, hogy legyen. Én olyanokat láttam, amik végig olyan vékonyak, mint ezen a rövidebb rész. " Magyarul, egyértelműen leírtam, hogy mije milyen az általatok linkelthez képest. Onnan tudhatjátok, hogy milyenről írok. És azt mondjátok, hogy hiányos az információ. Amúgy nyilván többnyire ti is olyanokat láttok, amilyet írtam. De én még azt is el tudom képzelni, hogy te ezt azért idézted, hogy azt nem írtam le, hogy milyet nem láttam? Nyilván olyat nem láttam, amilyet linkeltetek. De még utána ugye le is írtam, hogy milyet láttam. Nem volt szó harmadik csatlakozóról, ami nekem van, hogy arról fényképet kéne küldenem. A hüvelyt meg leírtam, meg is értettétek kép nélkül, hisz a linkelt is belemenne. A problémámat is leírtam, hogy drága, és, hogy nem lehet olyat keresni. Értem, hogy pont ugyanazt lehet, de én olyan fajtát akarok. Mert ez egy olyan különbség, mint a 6,3mm-es, 3,5mm-es, 2,5mm-es, egyik nem megy bele a másik helyére, ezért a legfontosabb tulajdonsága, hogy belemegy-e a süllyesztett csatlakozóba, vagy nem. Ez ugyan olyan, mintha úgy lenne 2,5mm-es jack, hogy nem lehetne rákeresni, mert nem lenne neve, csak jack. Örülök, hogy van olyan csatlakozó megtalálva helyettem, de én azt a módszert akartam megtudni (kulcsszót, mint a 2,5mm, mini xlr, egyenes), amivel úgy kereshetek süllyeszthető csatlakozót, hogy nem kell tűt keresnem a szénakazalban.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2022
(#) gyulank válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Borzasztó. Még az a süllyesztésbe menő rész sem egyforma, és le sincs írva milyen, egyszerűen nem lehet tudni, hogy leér-e az aljáig.
(#) Gafly válasza vargaf hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Az hogy vargaf fórumtársunknak a válaszára válaszolok, csak véletlen, mert másokéhoz is pont annyira(vagy nem) passzolna:
Amikor ezt csináltam, akkor kicsit körbejártam a témát.
A kevésbé korszerű telefonokon a "jack lyuk" tipikusan három dologra való:
- Zenehallgatás, bármi bolti fülessel. Bal-jobb-GND.
- Rádióhallgatás, mint antenna. Hosszú legyen, bal-jobb-GND.
- Beszélgetés, hallgató, mikrofon és gomb(ok). Bal-jobb-GND-mikrofon(és gomb(ok)). Na ez már négy. Erre is van szabvány, a gombok(ok) a mikrofon áramkörét zárják rövidre funkciók szerint választott ellenállásokkal.
Viszonylag okosan ki van találva, eléggé kompatibilis technológia...
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2022
(#) Suba53 válasza gyulank hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Nézd, ez most egy ilyen világ. Régebben, még a webáruházak előtt mit csináltál? Elmentél egy alkatrészboltba, megmutattad, hogy mihez kell, és vagy tudtak adni, vagy nem. Ha mázlid volt, az eladó már látott olyat, és meg tudta mondani hogy esetleg másik üzletben van-e.

Ma meg a bőség zavara van. A pontos típust és méretet esetleg a gyártók honlapján találod meg, vagy ha találsz egy olyan tisztességes webáruházat, ahol gondot fordítanak arra is, hogy ne csak egy fotót rakjanak ki, hanem a darab műszaki rajzát is mellékelik, amiről leolvashatóak azok a méretek, amik kellenek.

Vagyis marad a sziszifuszi keresgélés. Hidd el mindannyian ezt csináljuk, és ha a fórumokon nem kapsz olyan választ, ami kielégítene, akkor nem a fórum, és a segíteni próbáló fórumtársak a hibásak, kár ezért ingerülten számon kérni a közösséget.
(#) Suba53 válasza gyulank hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Leírhatnád a telefonod típusát, amihez keresel jack csatlakozót. A pontos tanács alapja a pontosan feltett kérdés. Erre sajnos nagyon sokan nem figyelnek, és sokszor harapófogóval kell kihúzni azokat az alap adatokat, ami alapján egyáltalán segíteni lehet.
(#) vargaf válasza gyulank hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
És így már látjuk is mit keresel? Nem, nem látjuk! Válaszokat ezért nem kapsz. A szövegértésed és a hozzáállásod elégtelen.
Idézet:
„Egy bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá.”

És ezzel veled végképp befejeztem!
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2022
(#) djv válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
A mikrós ELKÓ, az N-es pedig nem. Ennyire nem vagyok kezdő.
A mikrósnál van +- jelölve, az N-eseknél nincs.
(#) djv válasza majkimester hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
1-3 láb között 270ohm, 2-es lábhoz képest semmi nem mérhető.
Maláj változtaom van.
(#) lelkes amatőr hozzászólása Márc 26, 2022 /
 
Vettem egy LG-50UP78003LB tv-t. Van rajta antenna és F-csatlakozó.
Jól sejtem, hogy erre közvetlen lehet Műholdvevő fejet kötni külön beltéri nélkül?
Ami kicsit megzavar, az a leírásában szereplő szöveg:
Idézet:
„Műholdvevők hozzáadása/törlése/beállítása, igény szerint. Ha a csatorna üzemmód beállítása Műhold, Válassza ki a kívánt műholdvevőt.”
(#) majkimester válasza djv hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Akkor ez a baj. Keresni kell olyan típust, amiben nincs ellenállás.
(#) Epu2 válasza djv hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
A rajzon látszik. A 390 Ω-os ellenállás azért melegszik, mert a terhelésen keresztül közel 100% feszültség jut. A tirisztor meg azért nem gyújt be, mert a kőr időállandója idétlenül magas. 100 nF-al akár menne is, de mivel fix idejű, akkor vagy megfelel, vagy nem.
(#) djv válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
A fix idő lehet fix, mert egy diszkólámpába kerül az izzók védelme érdekében (állítólag sokat nő az élettartam, ha nem hirtelen indul... 75-300 órás izzókkal működik).
Szóval 600W terhelést kell bírnia és akár 1, akár 10mp alatt is indulhat, de még akár 1 perc is lehet, mivel alkalmanként 1x van elindítva és órákig megy.
Tehát akkor az elkót cseréljem egy 100n-es kondira?
(#) SzervízMacska válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Márc 26, 2022 / 1
 
Szerintem pont ez a lényege - bár nincs műhold vevőm. Kábeles adásom van a diginél, set-top box, vagy mifene nélkül. Kevesebb készülék, egy távirányító, kisebb áramfogyasztás (és kezdeti beruházás)…
(#) djv válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
100n-essel 10V-on fix a feszültség és nem mozdul egyik irányba sem.
(#) szs válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Mivel azt írják, hogy:
Idézet:
„Digitális TV vétel (földi/kábel/műholdas)DVB - T2/C/S2”

Ez azt jelenti, hogy fogja a digitális műholdas adásokat (ami a DVB-S és DVB-S2). Ha az előzőleg jól beállított műholdas antennát csatlakoztatod, akkor a "csatornakereső" be is állítja az adott műholdról fogható összes csatornát, azonban a megfelelő modul nélkül csak az ingyeneseket tudod nézni.
modul
(#) gyulank válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 26, 2022 2 /
 
Azért nem írtam, mert ugyanolyan informatív, csak akkor tudná valaki, ha olyanja van, mert a telefon adatai közt sincs megadva mondjuk, hogy milyen jack, még az se hogy süllyesztett, nemhogy mennyire. De nyilván ha végig sehol se vastagabb annál a résznél, akkor nem akad meg sehol, az első linken pedig elég hosszúnak tűnt. Meg ugye azt kérdeztem, amit kérdeztem, szándékosan, és ahhoz nem kell a telefonom típusa. Igazából nem én háborgok, hanem ti. Az tény, hogy én azt kérdeztem, amit, és olyan válasz jött, mintha mást kérdeztem volna, és nem én sértegetek másokat, én csak leírtam, hogy nem ezt kérdeztem. vargaf is csak kötekedik, mert valamin megsértődött. Igen, a leírásból el lehet képzelni, hogy mi a helyzet. Nem gondolom, hogy az a sértegetés, hogy feltételezem valakiről, hogy kép nélkül is el tudja képzelni, fel tudja fogni, ha leírok egy dolgot. És nem az én szövegértésemmel volt a gond egyszer sem. Most is ezelőtt normálisan kifejtettem, hogy mi a probléma, erre bannolni fognak. És tényleg az a szép az egészben, hogy én csak kérdeztem valamit, és nem az én értetlenségem miatt beszélünk arról, hogy miről beszélünk, hanem, mert a többiek annyira önérzetesek, hogy nem érdekli őket, hogy mi érdekel. Mondhatták volna azt is, hogy nem tudják. Mert még ha a boltokban értelmes dolgot nem is írnak ki, ahol gyártanak különböző dolgokat csak adnak neki nevet. És te is ugyanannyira magadra vehetted volna, hogy sértegetlek azzal, hogy a bolt nem írja azt ami nekem kell, miközben nekem nem veled van bajom, hanem a bolttal. Ha egy kicsit önérzetesebb lennél, te is besértődhettél volna, hogy te belinkelted, nem jó nekem semmi, és csak sértegetlek.
(#) Becseiy hozzászólása Márc 26, 2022 /
 
Sziasztok,
Van 6 db napelemem és az lenne a kérdés,
ha sorba kötöm őket rá köthető egy fűtőszál,ha
a megengedett üzemi áramot nem lépi túl?
(#) Epu2 válasza djv hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Első lépésben igen. Ha működik, lehet lágyítani 470nF, 1μF-ra esetleg többre. Valószínű, hogy a tirisztor meghalt.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2022
(#) Bakman válasza gyulank hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Az eszedbe sem jutott, hogy másnak is lehet olyan telefonja?
(#) majkimester válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Fent már leírtam mi a probléma, a kondi csere semmit nem fog megoldani. Azzal csak a késleltetés idejét változtatnád, ha működne. De, hogy működjön kell először egy megfelelő tirisztor.
(#) djv válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
De pont az a gond, hogy az eredetivel legalább emelkedett, még ha lassan is voltonként, a mostanival nem mozdul semerre (fixen 10V), tehát már az emelkedés sincs már meg!
"...ha már működik..." pont hogy így még inkább nem működik.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2022
(#) Bakman válasza Becseiy hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Igen, ráköthető.
(#) antikzsolt válasza Becseiy hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Igen de valahogy meg kell oldani hogy biztonságosan oldható legyen az egyenfeszültség.
(#) gyulank válasza Bakman hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
De. De inkább úgy írtam le, hogy az is értse akinek nincs, és értették is, azok is akik vitatkoznak, hisz olyat linkeltek, ami belemenne valószínűleg. A semmin vitatkozik mindenki.
(#) Suba53 válasza gyulank hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Furcsa logikád van!
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2022
(#) Becseiy válasza Bakman hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Köszi a választ
(#) Becseiy válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Azt megoldom pl.mágneskapcsolóval.
(#) renglovi hozzászólása Márc 26, 2022 /
 
Sziasztok!

Egy Marley Riddim Bag 2 tipusú Bt soundbarral van gondom. Nem tölt az adapter pedig jó és az akksiról sem működik. Sajnos semmi életjelet nem ad. Az elképzelhető, hogy az akksi tönkremenetele mellett a hálózati töltőről nem működne?

Köszi ha valaki hozzázól!
(#) Gafly válasza renglovi hozzászólására (») Márc 26, 2022 / 1
 
Ha van egy multimétered, akkor mérd meg az akku feszültségét.
Ha az rendben van (ird le kérlek hogy mit mértél), akkor nem akku/töltő hiba miatt nem szól...
Igazán GND-hez képest a BAT+, BAT-, VCC és NTC feszültségek segitenének picit.
Következő: »»   3702 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem