Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók

Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   105 / 114
(#) kuzin válasza Massawa hozzászólására (») Jan 23, 2022 /

Nagyon úgy néz ki, hogy szakadt.. pillanatra mér valamit aztán azt mondja, hogy szakadás..
Majd beszerzek egy másikat, kösz a linket.

Egy buta kérdés, hogy tud elszakadni? Tul nagy feszültséget kapott felvételkor?

fej.jpg

(#) Massawa válasza kuzin hozzászólására (») Jan 23, 2022 / 1

Valaki tulforrasztotta vagy hibás volt és elrohadt a drot belülröl. Sajnos voltak idök, amikor a szigetelö anyag meg a öntöanyag nem igen szerette egymást, aminek ilyen vége lett.
(#) veroka válasza kuzin hozzászólására (») Jan 24, 2022 / 1

A képről úgy tűnik, hogy ez a fej amúgy is megérett a cserére.
(#) kuzin válasza Massawa hozzászólására (») Jan 29, 2022 /

Rendeltem hozzá fejet.
Hogyan kell beállítani a mono fejet? Gondolom a magasság alapján beíllítom a max jelszintre, azimuth, hogy lesz beállitva, nincs bal-jobb csatornám hozzá..
(#) Massawa válasza kuzin hozzászólására (») Jan 29, 2022 /

Az azimutot a lejobb felvételed legjobb hangzására kell beállitani.
Az azimut elött érdemes egy régi kazettát beáldozni és kivágni rajta a kazetta tetejét ott ahol a fej érintkezik a szalaggal, mert ott fontos lesz látni, hogy jo-e magasság meg az elöre hátra dölés. A szalagnyomo rugot is vedd ki. A szalagnak nem szabad vertikálisan mozdulnia, ha gyors csévélésböl PLAY-ba kapcsolsz és PLAYban sem mászhat vertikálisan el.
Csak ezután rakd be jo kazettát a jo felvétellel, és keresd ki a legjobb hangu azimut beállitást. ( mást aligha fogsz tudni csinálni)..
(#) marti57 hozzászólása Feb 12, 2022 /

Sziasztok ! Új vagyok itt, kb elolvastam az előzmenyeket.
Van egy Akai GX 4000ds magnóm. Szépen muzsikál, persze minden be van állítva rajta. Annyit szeretnék minden korábbi negatív megjegyzésekre reagálni, hogy a nyávogást teljesen el lehet felejteni, ha a leeresztő orsó fékezése megfelelően be van állítva. Még 13 centis orsó végén sem nyávog, pedig annak a mag átmérője csak kb 45 mm.. Tehát kis fékező erőt kell beállítani, még a magyar javítási leírásban közöltnél kevesrbbet, kb 100 grammnyit (ott p-t írnak, ami pond, azaz a 100 gramm az 1 N). A másik érdekes megfigyelésem a Polimer szalagok változó minősége. HFM magazin is megírta anno. Van olyan 40 éves szalagom, ami tök jó, de van olyanom is, ami siralmas. Borzasztóan drop-outos, a relatív érzékenysége kb - 5-7 db ,tehát kuka.. Érdekes vannak szovjet "Szvema" szalagjaim, szintén 40 évesek, fekete vasoxid (vagy kobalt??) van rajtuk és teljesen jók. Mintha nem is öregedtek volna. Rel. érzékenység, freki átvitel, ok, nem vészes a d/o, és nem is kopik, piszkol..
Tehát a magnómmal elégedett vagyok, jó, nem profi gép, de nyagyon szépen muzsikál.
Hogy kérdezzek is valamit...Szeretnék zsír új szalagot venni, hogy a technika valóban kifuthassa magát.. Ismertek erre beszerzési lehetőséget. Egyáltalán ki gyárt még manapság ilyet ? A vakera, stb helyeken felbukkanó újnak mondott Akaik, Sonyk mennyire megbízhatóak. Lehet azok is 30 évesek, csak újnak néznek ki ?!
(#) zolika60 válasza marti57 hozzászólására (») Feb 12, 2022 /

(#) Suba53 válasza marti57 hozzászólására (») Feb 12, 2022 /

Te még látsz fantáziát bármilyen hanganyag magnó szalagra való rögzítésében? A retró cuccok szeretetét, a játszadozást vele megértem. Jó dolog néha bekapcsolni, elmerengeni a múlt eszközein, emlékezni milyen jó buli volt a haverok lemezeit átvenni szalagra, és hallgatni egyedül, vagy baráti körben.

De ma már eszembe se jutna, hogy bármilyen zenét szalagra rögzítve tároljak.
(#) mohinger válasza marti57 hozzászólására (») Feb 12, 2022 / 1

Szia!

Ha túl kicsi a leeresztő orsó nyomatéka, akkor a szalag elején nem fekszik fel a szalag rendesen a fejekre. Főleg 18cm-es orsókkal. Ez magashang vesztéshez vezethet.
(#) marti57 hozzászólása Feb 12, 2022 / 1

Köszönöm a linket !
Valóban, nem sok értelme van szalagra felvenni , ezt belátom..Inkább ez hobbi, játszadozás. Ugyan akkor van sok régi zeném szalagon, amik már akkor, anno sem szóltak jól , mono, negyed sávos felvételek.. Ezeket játszásiból felveszem ismét. Sok értelme nincs, mivel hallgathatnám a youtube - ról bármikor, és nem is kellene a szalag befűzésével vesződni..Mégis van valami varázsa a magnózásnak. Van olyan ismerősöm, aki azt mondta, hogy a Kraftwerk 19- en jobban szól az Akain, mint az eredeti..Ezt mondjuk én nem látom be, hogy így lenne
(#) marti57 válasza marti57 hozzászólására (») Feb 12, 2022 /

Igen, ennek a veszélye fennál, de én nem tapasztalom még 18 as orsónal sem. Mondjuk csak 36 és 26 mikronos szalagjaim vannak. Ha tiszta a fej, nem megnyúzott fodros szélű a szalag az bizony rásímul a GX fejre..
(#) veroka válasza marti57 hozzászólására (») Feb 13, 2022 /

Ami a Vaterán stb. újnak van mondva, az legjobb esetben is 30 éves bontatlan szalag. Manapság már sem a Sony, sem az Akai, sem az Agfa, sem a BASF nem gyárt szalagot. Ezek legalább 30 éves termékek, de megkockáztatom a 40 évet is.
De ahogy az LP is reneszánszát éli, hátha a szalagokat is elkezdik újra felfedezni. Akkor eladom a 3 motoros AKAI-mat és veszek az árából egy nyaralót
(#) oszitrek hozzászólása Feb 13, 2022 /

Sziasztok,
Esetleg tud valaki olyan helyet mondani ahol kapható nyomógörgő vagy köszörülnek nyomógörgőt egy Tesla B-90-be?
(#) mohinger válasza oszitrek hozzászólására (») Feb 14, 2022 / 1

Szia!

Itt próbáld meg: Amatőrbolt

Nyomógörgők
(#) vajasll válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

No nem is drágák, ahhoz képest ,hogy a régi szemeteket mennyiért adják...Bár ha újról van szó, lehet venni gyári műsoros szalagot is, na annak aztán van ára...
(#) oszitrek válasza mohinger hozzászólására (») Feb 16, 2022 /

Köszi. Rápróbálok. A képen látom ami kéne!
(#) Abukodonozo válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 25, 2022 /

Én igen. Ha az ember hetekig állítgat egy magnót, akkor utána hihetetlen földi örömöket tud okozni visszahallgatni egy olyan felvételt amit a magnó csinált. Vagy csak nekem?
(#) rgzoli751 hozzászólása Márc 4, 2022 /

Üdv Kedves Tagok!
Kérdésem lenne!
Terta 922 magnónak tudja e valaki a szíjainak a méretét??
Köszönöm
Üdv
Zoli
(#) Poli válasza rgzoli751 hozzászólására (») Márc 4, 2022 /

Szia!

mohinger hozzászólásában az Amatőrbolt linken van ilyen szíj, ott tudsz érdeklődni, vagy akár megvásárolni is.

Bővebben: Link
(#) sarygm válasza marti57 hozzászólására (») Márc 18, 2022 /

Kedves marti57!

Itt kaphatsz elég nagy választékban új szalagokat, itt vettem a helyrepofozott GX 280d SS magnóhoz a szalagokat, kiválóan működnek.

http://www.thomann.de

Egyik fórumtársunk megjegyezte, hogy felesleges magnóra venni bármit is. Alapvetően igaza van, ugyanis nincs olyan forrás, ami egy rendesen összerakott magnó képességeit túlszárnyalná (eltekintve talán a gyári műsoros szalagoktól, amik megfizethetetlenek).
Ha ajánlhatok valamit:
https://audiophilemusic.io/portfolio/top-10-samplers-for-test-high-...ystem/
Ezen az oldalon rengeteg audiophil minőségű hanganyag van, ingyen. Miközben lejátszod, az erősítőn keresztül fel is lehet venni, egészen elképesztő élmény...
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2022
(#) mikldesign hozzászólása Márc 29, 2022 /

Van egy magnóm, amin RCA ki és bemenet található. Az erősitőmön pedig csak a hagyományos Tuchel aljzat van. A probléma az, hogy felvételkor a magnó nem kap elég jelet, szintillesztési hiba végett. Hogyan tudom megoldani azt, hogy a két csatlakozó kibéküljön egymással? Vagyis az erősitő magnókimenete illeszkedjen a magnóm RCA bemnetéhez?
(#) mohinger válasza mikldesign hozzászólására (») Márc 29, 2022 /

Jó lenne tudni mindkét készülék csatlakozóinak az adatait. Lehet, hogy az erősítőn van másmilyen kimenet, ami jó lehet a magnó bemenetéhez. Csak egy példa: az egyik Philips orsós magnómon van tape input és phono input. A tape input 2(!)mV, a Phono 100mV. Míg a kimenet 1V. Ráadásul a Phono az nem RIAA korrektoros bemenet, csak így nevezték el. Sok varázsgombát szívtak a holland mérnökök...
Mellékelem a gyári táblázatot is.
(#) mikldesign válasza mohinger hozzászólására (») Márc 29, 2022 /

Az erősitő az Orion nagytornyának az erősitője, a magnó pedig egy Sanyo márkájú VHS HI FI videomagnó, amit izárólag audio célra használok. Ez talán segit.
(#) mikldesign válasza mohinger hozzászólására (») Márc 29, 2022 /

Megnéztem a táblázatot, a Phono bemenet a Te esetedben egy szabványos kristályhangszedős lemezjátzsó.
(#) mohinger válasza mikldesign hozzászólására (») Márc 29, 2022 /

Igen, ezt én is tudom. De a te készülékeid adatait még sajnos nem tudni. Vagy keressem meg én?
(#) Massawa válasza mohinger hozzászólására (») Márc 29, 2022 / 1

Hát igen volt egy korszak, amikor nem volt RIAA, de volt kristály meg hasonlo pickup. Azok mindig nagy szintüek voltak.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2022
(#) Massawa válasza mikldesign hozzászólására (») Márc 29, 2022 /

Nem igen tudsz semmit csinálni. A tuchelböl kellene kivenned az ellenállásokat ( valoszinü nagyimpendanciás a kimenet, az RCA meg alacsonyimpedanciás.
De van egy sereg kész meg kit erösitő pontosan ilyen impedkancia meg szintillesztö célokra, azt kell a két berendezés közé kapcsolni.
(#) mikldesign válasza Massawa hozzászólására (») Márc 29, 2022 / 1

Megtaláltam a megoldást! Csak utána kellett olasni a specifikációban. Van az erősitőnek egy vonal kimenete, ami kisimpedanciás! Arra rádugtam a magnó bemenetét, és láss csodát, már elég volt a bemenőjelszint arra, hogy normális felvételt lehessen késziteni. Köszi az ötletet!
(#) mikldesign válasza mohinger hozzászólására (») Márc 29, 2022 / 1

http://www.radiohistoria.hu/Oldradio/mainhu.nsf/e441d99b59a1bf26c12...60.pdf

Itt van az erősitő adatlapja. A vonalkimenet az, amire nekem szükségem van. Kipróbááltam, müxik. Nem kell keresned semmit.
(#) Massawa válasza mikldesign hozzászólására (») Márc 29, 2022 /

Szuper. Akkor élvezd az uj “magnot “.
Következő: »»   105 / 114
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem