Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   874 / 982
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 26, 2022 / 1

Szia!
Amikor készült nem volt se tüz, se balasetveszélyes.

Egy 1950-s Simens porcelángombos "nagymegszakitóról"(6A feletti ) mit gondolnál?
(#) gyuszo válasza csabeszq hozzászólására (») Márc 26, 2022 /

A két munkának semmi köze sincs egymáshoz. A mérő cserénél nem fognak szabványosítani.
(#) gyuszo válasza csabeszq hozzászólására (») Márc 26, 2022 /

Az a H tarifa lehet mégis megtérült volna ?
(#) Tomi111 válasza lukacsp hozzászólására (») Márc 26, 2022 / 2

Ezek gyárilag ilyenek, nem hiba. Lásd a csatolt képeket az eredeti dobozukról. Nézd csak a BS10-es adatait!! A BS típusokat úgynevezett fokozatváltósnak mondták. ( A BK-sok nem tudtak ennyivel többet) Nem tudom van-e köze a mostani B és C jelleggörbéhez? Erre felénk (Eon) ha cserélik őket, sokszor egyel nagyobbat tesznek fel helyette, minden külön kérelem nélkül. Itt nálunk a lépcsőházban a BS 16-os helyett simán felrakták a 20A-osat. (mondjuk szerintem veszélyes, mert a lakásokba be sem néztek, hogy van-e, ill. mekkora a kismegszakító a lakáselosztókban?)
(#) lukacsp válasza Tomi111 hozzászólására (») Márc 26, 2022 /

Köszönöm, akkor újra fogom tesztelni már csak a kíváncsiság miatt is. Nagyon sok idő telt el, teljesen érthető az eltérő specifikáció.

Ezek szerint ez kb. a mai 13A-es névleges értékűnek felel meg túlterhelési kioldásra.
Zárlati kioldója nagyjából a kevéssé közismert "Z" karakterisztika körül van.

Ha jól működik akkor teljesen korrekt egy 1,5 mm2 M-Cu védelmére.
(#) ötfelezős válasza Tomi111 hozzászólására (») Márc 27, 2022 /

A BK-sok nem tudtak ennyivel többet) Nem tudom van-e köze a mostani B és C jelleggörbéhez?
A BK-sok a mostani szabvány akkori kiadása (1991) szerintiek, a mostani jelleggörbe előírásokkal. Legfeljebb a technológiai fegyelem hiányzott még a gyártásban.

A BS típusokat úgynevezett fokozatváltósnak mondták.
Ez szerintem nem így volt.

mondjuk szerintem veszélyes, mert a lakásokba be sem néztek, hogy van-e, ill. mekkora a kismegszakító a lakáselosztókban?
Bármelyik szakértő azt mondaná a bíróságon, hogy a szolgáltatói kismegszakítónak nem feladata a mért hálózat védelme.
(#) Horvath65 hozzászólása Márc 29, 2022 /

Üdv a csapatnak! Triviálisnak tűnik a kérdésem, de szerintem nem az. Villanypásztor telepítése esetén a földelőszondátol20m az előírás, de mi van, ha nem lehetséges betartani? Beköthető-e a lakás földelőbe? Mi a villanypásztor földelés viszonya az EPH-val?
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2022
(#) Horvath65 válasza Horvath65 hozzászólására (») Márc 29, 2022 /

Ezt találtam...: "Figyelem! Szigorúan tilos a háztartásbeli, vagy a hálózati áramellátás földelését használni! Ha a villanypásztor készülék bárminemű meghibásodása folytán a hálózati földelésbe magasfeszültség kerül, ez a hálózatra csatlakozó készülékekben (rádió, TV, számítógépek, stb.) maradandó károsodást okozhat! Tehát a villanypásztorrendszernek feltétlenül különálló földelésre van szüksége." Egy netes oldalról.
(#) Kovidivi válasza Horvath65 hozzászólására (») Márc 29, 2022 / 1

Le kell verned egy földelőszondát külön, nem?
(#) Gafly válasza Horvath65 hozzászólására (») Márc 29, 2022 /

Ez gondolom azt az esetet irná le, amikor nincsen rendes védőföld kiépitve, és csak a konnektorra van kötve a villanypásztor testje.
Mellesleg szerintem, jó esetben kettős szigetelésű a gyári villanypásztor.
Ugyanakkor, hogy neten olvastam, nem feltétlenül jó referencia...
(#) ötfelezős válasza Horvath65 hozzászólására (») Márc 30, 2022 / 2

(azért itt nyilván arról a földelésről van szó, amelyikre a kimenő egyik pólusát kötik)
Nem egyesíthető semmiféle (erősáramú hibavédelmi vagy gyengeáramú akármilyen) földeléssel, de a 20 m, ha akarjuk, vemhes. Ugyanis az egy régebben konstruált magyar szabványban van előírva, amelyet egy rendelet tart életben. Akkoriban ez volt az ökölszabály, hogy ha 20 m, akkor független. De van érvényes villanypásztoros EU származék magyar szabvány, abban meg 10 m minimum távolság van előírva.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2022
(#) kameleon2 válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 30, 2022 /

Azért nem teljesen. Az egyik füle épp a napokban porladt szét a kezemben. Ejnye! 30 évesen így tönkremenni! A porcelán diazedeknek semmi baja.
(#) Horvath65 válasza Horvath65 hozzászólására (») Márc 30, 2022 /

Köszönöm a válaszokat. A szabvány az szabvány. Nem egészen értem, de mindegy.
(#) kendre256 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 30, 2022 /

4-5 hónapja meg az én kezemben porladtak szét a diazedek sárgarézlemez menetei. Mondjuk azok voltak már 60 évesek is...
(#) lukacsp válasza lukacsp hozzászólására (») Márc 31, 2022 / 1

Ellenőriztem őket 20A terhelőárammal. A leglassabb ~10 perc alatt lement, így a gyári specifikációját meglepő módon most is tudja.
(#) Topi válasza klausz18 hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /

Sikerült megtudnom a napelem pályázathoz a kivitelezőtől az információkat. Azért nem találni egyértelmű választ rá, mert elvileg (így fogalmazott a kivitelező is) az óracsere díja és a folyamat adminisztrációs költsége része a pályázatban elszámolható költségeknek, és a villamos művek külön fogják kezelni a tetszőlegesen kért óracseréket meg a napelem pályázat miatt kért óracseréket, mert a napelem pályázathoz kért óracsere elsőbbséget élvez majd, mert addig nem üzembehelyezhető az új napelemes rendszer, amíg az óracsere meg nem történt. Szóval elvileg ingyenes vagy legalábbis elszámolható költség, de nem volt túl meggyőző a napelemes cég akivel szerződtem.

Szerk: MVM Next területhez tartozom (átörökölt elmű-émász ügyfél )
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2022
(#) klausz18 válasza Topi hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /

Köszönöm az információkat, én egy veresegyházi céget választottam, elmondásuk alapján nekem kell majd intézni a teljes folyamatot saját költségemen, ők nem tudtak választ adni róla.
(#) gyuszo válasza Topi hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /

Szerintem csak a 32A egy fázis és a 3x16A 3 fázis közötti hálózatfejlesztési hozzájárulás mértéke, azaz olyan 80 E Ft max, összeget jelent. A többi egyéb költség saját zsebből megy, amit előzőleg leírtam ezzel kapcsolatban, mikor kérdezte. Ha volt vezérelt mérő, az is megszűnik. Érdemes megfontolni, aki belevág.
( Veresegyház, Gödöllő, Isaszeg, Pécel terület )
(#) gyuszo válasza klausz18 hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /

Az egész legjobban a meglévő mérőhely állapotától, szerződött teljesítménytől és a fázisok számától függ.
Ha ez nem szabványos, régi és 1 fázis, akkor sokba fog kerülni.
(#) Topi válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /

Nálam ki van építve egy 3x16A-es vezérelt ág is, jelenleg tartaléknak használom, mert a hőszivattyúhoz nem tudott adni a gyártó SCOP tanúsítványt, ezért nem kaptam meg a geo-tarifát, szóval nem a hőszivattyút és a primerkeringetőt kötöttem rá, hanem egy 6kW-os 3 fázisú fűtőpatront, amit csak arra használok jelenleg, hogy havonta 2 alkalommal legionella mentesítés miatt felül fűti a HMV tartályt az épületautomatika, egyéb időszakban a hőszivattyú fűti a HMV-t.

Hol találok amúgy bővebb infót arról, hogy a vezéreltet kötelezően meg kell ekkor szüntetni? Az rendben van, hogy az elszámolásban költség "nullázásra" nem használható, de megszüntetni miért lenne szükséges?

Szerk: Gödöllő terület.
(#) Atis57 válasza Topi hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /

Szia!
Ezt végig olvasva megtalálod.--bár 10 ból 8 szerelő igy gondolja,a 2 meg máshogyan .
Némi lutri .................

file:///C:/Users/attil/Downloads/Egyetemes-szolgaltatasi-uzletszabalyzat-melleklet-20190913.pdf
(#) FIGIRI válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /

Rossz a linkelés
(#) Gafly válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /

Na ezt igy tutira nem tudjuk elolvasni.
(#) gyuszo válasza FIGIRI hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /

Ez gáz !
De a lényeg az, hogy a tulajdonos óvja, karbantartsa a rendszert, villámhárítót szereljen fel, túlfeszültségvédőt stb. Ha elromlik, addig nem jár az olcsó energia. Ösztönző szerepe van.
(#) Atis57 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /

Szia!

Elnéztem....

Viszont nem találom ,valahol ebben rejtőzik ....mit, hol, hogyan

MVM NEXT Egyetemes-szolgaltatasi-uzletszabalyzat-melleklet-
(#) gyuszo válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /

Erre gondolsz. Igaz, ez 2018 as.
(#) Atis57 válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /

Szia!
Igen ---bár a másik 2021 Áprilisi.

Abban taglalják , hogy nappali A tarifa X amper,
Akkor kedvezményesen is X amper.
De csak egyféle vagy a H ( hőszivattyú )vagy a B (éjszakai )
(#) zsolesz0715 hozzászólása Ápr 3, 2022 /

Sziasztok!!
Segítséget szeretnék kérni villanybojler téren.
Lenne egy ARISTON BLU 1 ECO EU 80V 75L, ELEKTROMOS BOJLER 1,8KW aminek ledes kijelzője van.
A házban a fő földellő vezetéket idéglenesen megszüntettem mert mértem rajta 1,150v a bojlert bedugtam a kettes ajzatba és a földelléshez és a fázishoz érintettem a multimétert 230v mutatott ez hogy lehet ha megszüntettem ideiglenesen a földellést ?? Egyébként ha nincs bedugva 0,70v mutatot a renes földellés melett!
Köszönöm előre is a segítséget
(#) erbe válasza zsolesz0715 hozzászólására (») Ápr 3, 2022 / 1

Mihez képest mértél a földelő vezetéken 1,15 V-ot?
A bojler betétnek elég nagy a kapacitása és a kapacitív csatolás adhat ki a házra 230 V-ot. Jól kötötték be? Ha a nullát szakítja meg a szabályzó, akkor könnyen megjelenik 230 V a házon. Ellenőrizd a bekötést!
Nagyon könnyelmű vagy. Bármi mást megszakíthatsz, de ha feszültség alatt van a bojler, a védővezetéket soha.
(#) pipi válasza zsolesz0715 hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /

És mi van a vizvezeték csővel? Ugye megy a falban, esetleg a földben is a fémcső, ez bizonyos mértékű földelést okozhat, de azt nem mondanám hogy ez biztonságos... Persze ha nincs zárlat, nem folyik áram, akkor "jónak" méred a fesz különbséget....
Következő: »»   874 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem