Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   875 / 982
(#) zsolesz0715 válasza zsolesz0715 hozzászólására (») Ápr 4, 2022 /

Elnézést ha értelmetlenül írtam le kicsit konyitok csak az áramhoz! Gyárilag van rajta dugvilla én nekem nem kellett már bekötnöm sehova se! A házban minden helyseg külön van kis megszakítóra téve ugy a fürdő is plusz a bojler is kapot külön megszakítot. Csövek azok 5rétegű szigetelve vannak.
A mérést a földellésen a nullával mértem a multival ugy adott ki 1,150 v vagyis csak a bojlernek kialakitott ajzatán és a földpácárol érkező földellést szüntettem meg a proba ideje alatt azota vissza lett kötve a helyére minden.
Azt nem értem hogy a fenében mérek a bojler be van dugva az ajzatban 230v a fázis és a földellésen ha ki lett iktatva a földellés?
(#) zsolesz0715 hozzászólása Ápr 4, 2022 /

Hozzá teszem hogy ki és be kötést a földelést a mérőóra kis megszakítóját lekapcsoltam persze
El felejtettem írni a házban vadonat uj 2.5mm vezetékek vannak huzva érintés védelem sajnos még nincs beiktatva de az is be lessz szerelővel kötve.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2022
(#) Bakman válasza zsolesz0715 hozzászólására (») Ápr 4, 2022 /

A műszered nagy belső ellenállása maitt mérsz feszültséget. Szórt kapacitások/induktivitások gerjesztik ezt a feszültséget, a dolog normális.
(#) Kovidivi válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 4, 2022 /

Így van. Egy próbalámpa egyből megmutatja, van-e ott feszültség. Viszont ha a földhöz terhel Zsolesz0715, akkor az FI le fog oldani...
(#) zsolesz0715 hozzászólása Ápr 4, 2022 /

Sziasztok
Akkor az a lényeg hogy meg nyugodhatok a bojler akkor normálisan működik??
Köszönöm szépen a segítségeket.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2022
(#) proba válasza zsolesz0715 hozzászólására (») Ápr 4, 2022 /

Egy észrevétel, a földelő szondát kikötheted, de az óra alatt/elosztóban a nulla a védővezetővel össze van kötve a legtöbb szolgáltatónál. Így a mérésednek nagy valószínűséggel nincs értelme.
(#) erbe válasza zsolesz0715 hozzászólására (») Ápr 4, 2022 /

Apró, de nagyon fontos fogalomzavar. Ha a hálózaton a Nullához képest méregetsz, minden rendben van. De amint bevonod a földelést (védővezetéket) a méregetésbe, az lesz az alap (Ground). Tehát azt tudod megállapítani, hogy a Nulla vezetőn 1,15 V van a földhöz képest. Ugyanis a védővezetékben nem folyhat áram. A nullán viszont igen, így a PEN szétválasztási ponttól a mérési pontig eshet rajta feszültség. Ez a feszültség soha nem állandó. A fogyasztók áramfelvételétől függ. Ha a védővezeték és a saját helyi földelésed között is mérhető kis feszültség, az is rendben van. Ellenben ha a bojler be van dugva az aljzatba és ennek ellenére 230 V-ot mérsz a ház és a földelés között, akkor a dugaljba nem jut el a védővezeték. Reklamálj a szerelődnél!
(#) zsolesz0715 hozzászólása Ápr 6, 2022 /

Nekem a bojler konnektora külön van a többi fogyasztotól választva a gond az hogy fő földellő vezetékez leválasztom magyarán addig arra az időre ugye nincs a lakásban földellés!
Nos ha akkor mérek rá a konektoron keresztül a fázis és a földellésre látszik szépen hogy nincs földellésem nem 230v mérek!
Na de ha bedugom a bojlert akkor mérek rá ugyan ugy akkor 230v mérek magyarán mint ha nulla lenne akkor aföldellésen ezt nem tudom mire vélni hogy a bojlerem elektronikája romlodott el vagy alapból ilyen ???????
(#) pipi válasza zsolesz0715 hozzászólására (») Ápr 6, 2022 /

Write only módban vagy...
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2022

sziasztok utána jártam gyökeresen a probléma mélyére!
a föld pálcához és a fázishoz próbalámpát tettünk és világitott sajnos.
ki is szedtem a falból a föld pálcát és le is ástam a csatlakozásig és ott is világitott én már nem tudom mit tegyek valaki sigítsen legyen szíves!!
(#) Kinka István válasza zsolesz0715 hozzászólására (») Ápr 6, 2022 /

Szia!
Fázis és föld között világítani kell, ha nem, akkor van hiba.

Köszönöm szépen segítséget
(#) proba válasza zsolesz0715 hozzászólására (») Ápr 6, 2022 /

Szerintem ha ilyen gyanúd van, valamiféle érintésvédelmi mérési jegyzőkönyvet kérj valakitől. esetleg keress egy villanyszerelőt, akinek elmondod az eredeti problémádat. Csak úgy ok nélkül nem fog hozzá szinte senki ilyen dolgokat tapasztalat nélkül méricskészni. Ha meg oka volt, a hibás mérési metódusok miatt akár téves biztonságérzetbe is kergetheted magad. Fórumokon ilyen szintű tapasztalat hiány esetén ne várj megnyugtató válaszokat. Az hogy egy földelés milyen állapotú, a védővezető hogyan van kialakítva olyan szerteágazó problémakör, ami távgyógyítással esetlegesen még bajt is okozhat.
(#) ariki hozzászólása Ápr 9, 2022 /

Sziasztok!
Kültéren vagy vizes helyiségben kötelező vagy csak ajánlott a kétpólusú kapcsoló/kismegszakító világítás illetve dugalj áramkörök esetén? Életvédelmi szempontból mi az értelme a nulla megszakításának?
(#) tothgyula válasza ariki hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /

Az az értelme a kétpólusú kapcsolónak (kismegszakítónak), hogy biztosan le legyen választva! Egysarkú kapcsoló esetleg a nullát szakítja meg szakszerűtlen szerelés esetén.
Az áram-védőkapcsoló fontosságát -és a szabványban előírt kötelezettségét-gondolom nem kell hangsúlyoznom!
(#) ariki válasza tothgyula hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /

Igen, az ÁVK valóban fontos és szükséges. Lehet, hogy hülye a kérdés, de egyszerű felhasználó esetén, aki nem piszkál bele a készülékbe, miért fontos, hogy biztosan le legyen választva az? Vagy a vizes környezet miatt fontos, hogy a víz ne okozzon zárlatot?
(#) adapter válasza ariki hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /

Olyan hibaállapot is előfordulhat, hogy a földelés a nullával valamilyen villamos kapcsolatba kerül, így ÁVK megszólal(hat), kétsarkú leválasztás esetén, bontja a kapcsolatot (leválasztod a kört). (Persze az esetleges hibát meg kell így is szüntetni..)
(#) proba válasza adapter hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /

Idézet:
„Persze az esetleges hibát meg kell így is szüntetni..”

De esetlegesen jobban ráér, mert a többi áramkör mehet tovább kétsarkú kapcsoló esetén.
(#) adapter válasza proba hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /

Persze, hiszen ez az egyik előnye többek között....
(#) Horvath65 válasza ariki hozzászólására (») Ápr 10, 2022 /

No mindent kaptál csak vállaszt nem. A fürdőszobádban a kismegszakító milyen? De szerintem kültéren sem kötelező.
(#) Atis57 válasza Horvath65 hozzászólására (») Ápr 10, 2022 / 2

Szia!

Ha ezt a felsorolást átolvasod --mindenütt belefutsz a 2P kapcsolóba.

 MSZ HD 60364-7-712:2006 2. Napelemes (PV) energiaellátó rendszerek
 MSZ HD 60364-7-714:2013 Szabadtéri világítóberendezések (IEC 60364-
7-714:2011)
 MSZ HD 60364-7-715:2012 Törpefeszültségű világítási berendezések
 MSZ HD 60364-7-717:2010 Mobil vagy szállítható egységek
 MSZ HD 60364-7-718:2013 Kommunális létesítmények és munkahelyek
 MSZ HD 60364-7-721:2010 Lakókocsik és lakóautók villamos
berendezései
 MSZ HD 60364-7-740:2007 Vásártereken, vidámparkokban és
cirkuszokban lévő létesítmények, szórakoztató berendezések és
pavilonok ideiglenes villamos berendezése
 MSZ HD 60364-7-753:2014 Fűtőkábelek és beágyazott fűtőrendszerek
 MSZ EN 60335-2-60:2003/A11:2010 Örvény- és pezsgőfürdők
(#) GPeti1977 hozzászólása Ápr 10, 2022 /

Ez a fi relé ekkora érintkezőkkel tényleg 63A bir mint ami rá van írva?
(#) Horvath65 válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 10, 2022 /

Szó nem volt ipari körülményekről. De tiéd a pont!
(#) Horvath65 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 10, 2022 /

Nem. Sajnos ezek a vackok nem bírják. Egy vagy inkább két értékkelmagasabból kel vállasztani.
(#) zolika60 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 10, 2022 / 1

Persze három tized másodpercig.
(#) erbe válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 10, 2022 /

Amilyen ritkán kell kapcsolnia és olyankor még ritkábban csúcsáramon, persze, hogy kibírja. Ez nem kismegszakító, aminek zárlati áramot is meg kell szakítania.
(#) Horvath65 válasza erbe hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /

Azért kíváncsi lennék 50A-os terhelésen 8-16 ne adj isten 24 órás üzemelést hogy viselné el. (sehogy)
(#) Macsek71 hozzászólása Ápr 11, 2022 /

Egy folyosó két végén települne egy-egy dugalj, és egy-egy lámpa, alternatív kapcsolással.
Ugye ez 3 ér a dugaljaknak, és 4+1 a lámpák-kapcsolók között.
Lehet-e "spórolni", közös föld, esetleg "0" vezetővel ?

B, Találtam"földeletlen" dugaljat. Felszerelhető "Csak telefon töltésre" felirattal?
(#) Atis57 válasza Macsek71 hozzászólására (») Ápr 11, 2022 / 2

Szia!

Az alternativ megoldások;(alternativ)

Viszont ha ezt a francia újhullámost választod ?
(o png )Francia viil. szer. könyvból ,mielőtt valakinek is kifogása lenne.Persze ,aki ezt leszedi festéskor --meg visszaköti?
Akkor van fázisod -NulláT kell a másik kapcsolótól tovább vinned.
Csak a védővezetőt kell végig vinned. (kell a lámpához is.)

Én nem raknék be olyan dugaljat. Mert tudod-e mi lessz a következő fogyasztód .kb 2 héten belül?
Hiszen ott egy dugalj.
Ezért kell minden dugaljat 2,5mm2 vezetékkelkiépiteni (mert a hegesztő, trafó, gyorsvágó, klima, stb "csak bedugásra vár !" )
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2022
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /

Nem két, hanem három vezetékkel kell összekötni a két kapcsolót, szép nagy butaság. Meg lehet bonyolítani. A váltókapcsolók helyett keresztkapcsolót használnak...
Következő: »»   875 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem