Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, lehet spórolni. Arra kell figyelni, hogy a kapcsolók a dugaljak után legyenek kötve, a kapcsolókon ne folyjon át a gugajl(ak) árama.
B: A tapasztalat azt mutaja, hogy mindegy milyen faliratot raksz fel. Vagy erővel akadályozod meg a veszélyes használatot (pl. leszereled, áramtalanítod) vagy megcsinálod rendesen.
( a két kérdésem nem egy project ! )
Mondjuk egy íróasztalon, vagy a hálószobában az ágy mellett kevésbé valószínű a sarokcsiszoló, vagy a hegesztőtrafó
Vasalót éppen el tudok képzelni. Az "ígérem jó leszek, figyelek" történet nem mindig működik.
Nagyjából sosem működik.
Ha vékonyabb a vezeték, akkor legyen alacsonyabb értékre biztosítva. Védővezető nélküli dugaljat pedig nem tennék sehová.
Pont ez volt nekem is a következő gondolat :
Felkerül az asztal oldalára az említett dugalj, mondjuk egy 500mA olvadóbiztivel védve az még biztonságosan 100-110 W, a mai telefonoknak még elég ...
Szia !
Én 3 vezetéket látok igy is , elővettem a szemüvegemet is.... Ezt a kereszt kapcsolót nem értem ,ha lennél kedves felhomályositani.
Szia!
S hány db olvadó bizti van tartalékban? Mert M3 s csavar gyakrabban kerül elő ilyenből. A kapcsoló üzemű tápok ,nem mindegyikének elég .Hatalmas a bekapcsolási áramlökése ! Márpedig a mobil, LapTop,Tablet töltő ilyen. A G20 betéteket már ritkán használják ilyen célra . A 6,3A L betűs ( lomha )is kiolvad a 40WLapTop töltő bedugásakor ( ACER )
6-800 Ft-ért már lehet földelt aljzatot kapni... Egy biztosíték aljzat kb. 300 Ft. Hova szereled a biztosíték aljzatot szabályosan? Mennyi időt töltesz el vele? Ki fogja később tudni (rajtad kívül), hogy egy egyedi, kis értékű olvadóbiztosítóval külön védett aljzat van ott? (Pár év múlva már lehet, hogy te sem emlékszel, hogy is csináltad...)
Érdemes ezzel szórakozni, hogy a végén egy korlátozottan használható, szabálytalan eredmény legyen? Szerintem nem.
A második változatot én is használtam már, teljesen szabályos, és ha úgy vannak elhelyezve a lámpák, akár 1 vezeték spórolható. ( persze baj esetén vakarja a fejét aki nem látott még ilyet, de ha a vésés a másik lehetőség, meggondolandó)
Macsek71 Én az íróasztalomba raktam kisebb biztosítékot, némi zavarszűrő/túlfeszültségvédő elemmel körítve, mondván úgyis csak a számítógép lesz onnét használva.. Addig működött, míg egyszer eszembe nem jutott, a porszívó vezetéke pont belemegy oda is. Veszélyt éppen nem okozott, de rámutatott, még saját magam ellen sem vagyok biztonságban...Így azt támogatom, vagy rendesen vagy sehogy. Földeletlen konnektort meg csak oda.... a polc tetejére, ahol nem is látom.
Éppen ez a baj. A hajánál fogva előrángatott megoldásoban három vezetékkel kell összekötni a két kapcsolót, az itthon használatos módszernél kettővel. Az egyik kapcsoló kapja a közös pontjára a fázist, a másik közös pontja a lámpa felé megy.
Keresztkapcsoló helyett lehetne Ganz 3C19-es kapcsolókat is használni, hátha úgy bonyolultabb a rendszer. Mindössze arra akartam utalni a keresztkapcsolóval, hogy lehet bonyolítani annyira, amennyire a fantáziád engedi.
Azért a valóság kicsit árnyaltabb, a módosított változatnál a közbenső szakaszon ( hosszú folyosó) két végén egy egy konnektorral, lámpatesttel elég 5 szál. A rendes vezetékezésnél meg 6 szál kell. Nehezen átjárható helyen bővítésnél nem elhanyagolható előny. Volt hogy rendes alternatívot alakítottam át így, a nyert plusz vezeték meg jó volt másra. Így egy több kanyarból álló tömött csövet nem kellett átvezetékeznem. Új építésnél én is szívesebben használom a hagyományos megoldást, de ha már vésni kellene, vagy vezetéket húzni bonyolult helyen, azért meggondolandó az alkalmazása. Persze itt lehet nem segít, de mint lehetőség nem árt észben tartani.
Hogy jön ki a hat szál, amikor a két kapcsoló csak két vezetékkel van összekötve egymással?
Vezeték szükséglet folyosó két végén egy egy lámpatest alternatív kapcsoló, és egy egy konnektor:
A verzió fázis nulla védőföld lámpaszál két kapcsolt szál (6 vezeték) B verzió fázis nulla védőföld kapcsolt szál kapcsolt+lámpaszál egyben ( 5 vezeték) A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2022
Azért a lényeget leírtad: "...rendes vezetékezésnél...". Pár hozzászólással korábban egyeztünk meg abban, hogy "nem túl szerencsés" kapcsolókon átvinni dugaljak áramát. Másrészt az indító képen csak kapcsoló szerepel, nincs szó dugaljról. Érdekes látni és tapasztalni, hogy azok akik így szerelnek, tudják a legjobban ócsárolni mások munkáját.
Szia!
Mivel a kapcsolóba lemenő vezeték "T" kötéssel csatlakozik az átmenőszálhoz. Hogyan viszed a dugalj terhelőáramát a kapcsolón keresztül? Nem értem. Láttál már olyat; a 2db alternativ kapcsolót szeretnék keresztváltós megoldássá alakitani.(3.4 kapcsoló ) Ma már impulzus relével alakitjuk át. Szerinted bonyolult lessz?
Ebben az egész történetben az sántít, de nagyon, hogy az egy folyosó. Tehát arra nyílnak helyiségek. Abban gondolom lesznek dugaljak és világítás is. Nem spórolsz semmit. Csak bonyolítod. Olyan, hogy konnektor csak mobiltelefon részére pazarlás és értelmetlen.
Porszívózni nem fogsz azon a folyosón ? Egy fúrógépet sem használsz? A festők , vagy burkolók szerinted mire fognak csatlakozni ? Gondolom az a folyosó előszoba.
EURO aljzatot kell felszerelni, oda dugja be a flexet!
A földelés nélküli dugalj a folyosón van egyáltalán? Nem derül ki a leírásból.
Védővezető nélkűl világítás csatlakozási pont sem lehet. Itt a pont.
Tudtommal már egy jó ideje mindenhová kötelező védővezetőt vinni.
Szia!
Végig olvastam az irományod. Nem értem az egészet. Nyilván a folyosó két végén egyéb helyiségekben ott van rendesen a földelés. Mit spórolsz akkor, 10 méter vezetéket? Idézet: „Felkerül az asztal oldalára az említett dugalj, mondjuk egy 500mA olvadóbiztivel védve” Én annak idején azt tanultam, hogy közvetlenül szíven keresztül 200 mA halálos. Bár igaz ez az eset a valóságban ritkán jön így össze. Amennyi időt itt a fórumon eltöltöttél vele, rég megcsináltad volna szabályosan, biztonságosan. És később is nyugodtan alhatsz. Szerintem az ebben a témában fórumozásra elhasznált idő/gép villany fogyasztásából mar kijönne az a pár méter vezeték. Egy jó tanács. Ha valamit megcsinálhatsz fáradtság nélkül rendesen, akkor soha ne kókányolj! Előbb - utóbb visszaüt. A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2022
mindenhová kötelező
Ez ilyen formában nem érvényes kijelentés, mert egyféle felmentés van.
Nem erre vonatkozott a kérdés.
Folyosó, világítás és dugalj kiépítés. B pont: valahol, valószínűleg már meglévő dugajlban nincs védővezető.
Köszönöm mindenkinek a segítő-jószándékú hozzászólást
Szeretem ebben a csapatban, hogy egy ártatlan kérdéssel is "hatalmas" vitákat lehet generálni ... Első kérdésem az volt, hogy a folyosóra a párom kívánsága szerinti szerelvényekhez mennyi kábel kell. (nincs sok hely vésni-bővíteni nem akartam... megoldás = NEM LESZ dugalj telepítve. Másik kérdésem volt a retro földeletlen konnektor felhasználása ( hagyatékban találtam polír újszerű állapotban) gondoltam gravíroztatok rá egy "csak telefon töltésre" feliratot, és iró-műhely asztalom éke lenne ... inkább csinálok neki egy kartonpapír dobozt és megy a raktárba ... Idézet: Nagy részét meg lehet előzni egyértelmű kérdéssel. „Szeretem ebben a csapatban, hogy egy ártatlan kérdéssel is "hatalmas" vitákat lehet generálni ...”
Mivel 3x25A a csatlakozásod, elég szorosra és kevés áramkörre van kiépítve. 1 év után is fóliába van csomagolva. Át kell vizsgálni nem melegszik valamelyik kismegszakító. Lehet ki van lazulva egy kötés. Mindenesetre ilyen teljesítményre jobb lett volna egy 24 vagy 36 modulos lakáselosztó.
Azért csak most válaszolok, mert lassan jönnek az információk és most áll össze a kép. A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2022
Köszi, hogy foglalkozol vele !
Konzultálok villanyszerelővel, megnézetem ... A plexi ajtó védőfóliája - azon kívül, hogy ronda - miért baj ?
Azért, mert amikor majd le akarod szedni, akkor már nem tudod.
Sziasztok! A mérőtől az 5db 10-es MKH-t mekkora csőbe szokjátok húzni? MÜ III-ból a 23-as szűkös, vagy 29-es? Esetleg gégecsőbe? Mekkorába? Nem nagy hossz, úgy 6 méterről van szó. A 16-osnál vastagabb MÜ III-ast mivel hajlítjátok? Kábeldarabbal? Üdv! Tomi
|
Bejelentkezés
Hirdetés |