Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 3D nyomtatás
Nem mindegyik, és föleg a feketével volt ilyen bajom. Ki tudja tul sok a korom benne.
Viszont egy két éve elfuserált (amugy hibátlan) nyomtatott alkatrészt kiakasztottam a kertbe a napra. A mai napig tökéletes és mérethelyes állapotban van. Nyoma sincs rajta öregedésnek. A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2022
Amúgy mindegyik vákumfóliában van, ABS -t még nem bontottam fel, az is van még egy tekercs, nem tudom, hogy azzal is ugyan ez lenne -e.
Ez is pont fekete...
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2022
Sziasztok!
Írtátok, hogy a PLA levegőn öregszik, légnedvesség hatására törékennyé válik. Ez a kinyomtatott terméknél is érvényes?
Ha nem használod a filamentett vissza kell csomagolni és szilikagél ellátni vagy alapból benne van jobb gyártok esetén. A vizes filamentett nagyon nehéz kiszáritani és figyelembe kell venni az anyag tulajdonságait. Balul szárított tekercs nem megfelelő hőmérséklettel szárítva össze olvad.
Csak a PLA-nál tapasztaltam ilyen problémát. Az előállításuknál pont ez volt a cél. Lebomló műanyag. Ha nincs használatban, akkor érdemes sötét helyen zacskóban tárolni. Lehetőleg fél éven belül fel kell használni a vákum csomagolás felbontása után. A kész darab festhető akril spay festékkel és így lassabban öregszik.
Az ABS az UV-t (napsütés) nem bírja. 1,5 hónapot töltöttek a nyomtatott darabok a napon és puszta kézzel morzsoltam szét őket. A PETG az jó anyag. Folyamatosan állok át a használatára. PLA-ból a Hertz és Sunlu termékeket használtam. Az ABS, PETG a Variometrumos. Szerintem Sunlu. A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2022
A PETGvel az a baj, hogy nagyon rosszul ragad a lapra, és apro részletekre alkalmatlan. ( gyakorlatilag olyan minöseget lehet vele csak elérni mint a PET italflakon. Az élek le vannak gömbölyödve es csak nagyobb tárgyakra jo.
Én nyomtatás után mindig kifűzöm a nyomtatóból és visszacsomagolom.
Nyomtatás előtt pedig előmelegítem kb. 50 fokra. 5bdc
Sajna a fél éven belül felhasználni nálam nem opció. Így akkor marad a kifűzés, és visszacsomagolás.
Problémák lehetnek azzal a helyiséggel ahol nyomtatsz, mérj egy páratartalmat.
Szerintem az elfogadhatatlan, hogy minden egyes nyomtatás után kitűzögessem és csomagolgassam. Nálam nincs probléma. Max annyit teszek, hogy a nem használt filamenteket berakom a szekrénybe, ahol a nyomtató tápegysége van (a gép alatt) jó száraz
Elvileg 49%. Bár nem nagyon látom mozogni, nagy ritkán néha 55% -ig felmegy.
A két érték közt lavírozik lassan.
Az nagyon jónak számít, legalábbis az én szobámhoz képest, ahol a nyomtató van, ráadásul nerég volt kifestve, a tél elején, így viszonylag magas volt a pára és akkor se volt ilyen jellegű problémám, pedig elhiheted, hogy nem csúcs filamentekkel nyomtatok.
Retractoláskor töri?
Menet közben még egyszer sem tört el. Én azért gyanítom, hogy a feltekerésből adódó mechanikai feszültség miatt törik, mikor sokáig egy helyben áll a dob. Mikor nyomtat, kézzel szoktam adagolni, és akkor bőven van letekerve szál, de mikor befejeztem, akkor már nem volt annyi letekerve.
Egyébként a száltovábbításhoz csak az extruder motor elég? Mert a gépemhez ugyan nem volt csapágyazott dobtartó, csak egy darab cső. Hát azon el se fordult. Na azt most becsapágyaztam, és forog lehelet könnyen ugyan, de nem merem az anyagtovábbítást csak a léptetőmotorra bízni, mert félek, ha elkezdi feszíteni, már attól is eltörhet a szál. Úgyhogy kézzel szoktam ereszteni neki...
Így van feltéve...
Ez a felfogatás nem előnyös!
Én a nyomiga tetejére tettem egy mikrokapcsolót, amit a filament nyomkod amikor megfeszül.
A mikrokapcsoló alaphelyzetben ellenálláson keresztül tölt egy bazi kondit, mikor a átkapcsol, akkor a kondit rásüti egy motorra ami a filamentet forgatja. Jól működik. Ha beragadna a kapcsoló, akkor sem pöröghet túl a motor, csak amennyi villany van a kondiban Ha megszakadna a kapcsoló, akkor a régi módon működne... Ja még annyi a motor csak egyik irányba tekeri a filamentet, különben szabadon futhat ha nem megy a motor. A filament guriga pereme 2 csapágyazott tengelyen (lézernyomiga keményebb gumizott tengelye, nem a szilikonos) támaszkodik, az egyiket hajtja a motor. Ha valakit érdekel csinálok fotót
És akkor hogy lenne előnyös?
Gépedről kaphatók egy teljes alakos képet ?
Szerintem mindegy hogy a kerületen gurul, vagy a közepében tengelyen, a lényeg hogy csapágyazott legyen, könnyen forogjon
Bővebben: Link Az kényelmi szempont hogy ha a közepén forog macerásabb rátenni, ha a kerületén forog akkor csak rá kell dobni
AnetA8+ ha így elég, az alu vázas...
A PLA-nal biztosan jobban tapad. PETG-vel gyakorlatilag csak textured sheet-et szoktam hasznalni, mert a sima sheet-rol alig tudom felszedni (tobbnyire roncsolja is a feluletet, nagyitoval jol lathato)
A csapágy belső gyűrű (a kisebb) feszül a csőre, tehát az a fix.
A külső gyűrű forog, de hogy jön most ez ide?
Kérdezted hogy előnyös , én erre gondoltam...
Ja, hát azt Monstertől, mer ez így szerinte nem előnyös, csak még nem jöttem rá miért nem.
Úgy hogy a dobot egy sima rúdra teszik és a súlyánál fogva ugrál és szakad a filament így is.
Mindenféle képen csapágyat kell használni. Kevesebb fizikai behatás éri. A gép tetejére azét nem előnyös mert a z oszlopokat és 2 oldalt a csigát terheled, de nagy tárgynál kileng a nyomtató és Z bandingos leszel. Ha van a gép mellet hely csapágyas dobtartó kell.
Hely az sajna nincs, a gép is alig fér el. Sajnos máshová, mellé meg végképp nem tudom tenni.
A csapágy meg ott van benne, az a fehér, írtam is...
De láttam olyan képet ahol a gép oldalára volt csavarozva a filament tartó.
Nálad ilyen lehetőség sincs ? A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2022
Oda se nagyon, mert akkor már belóg a monitor elé a dob. Másrészt azt nem tudom elképzelni, hogy így a fej jobbra balra mozgatás közben ,hogy rángatja a dobot, letekeredik róla egy csomó anyag, ha kihúz a fej jobb oldalra. És nagy a törés a szálban, ha ott van szerintem, sőt ahogy emelkedik a fej, egyre nagyobb szögben törne a szál, vagy nem értem, hogy működik ez ebben a helyzetben...
Utána néztem a gépednek és neked Direkt driver adagolód van, tehát a fejen helyezkedik el a filament adagoló. Sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.
Nekem még az jött le, ha távolabb van a guriga a nyomtatótól, akkor a fej kevésbé rángatja, kevésbé tekeredik le. Persze ha nincs hely...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |