Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sztereó DAC
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Hát nem tudom. Ennek éppen az ellenkezőjét próbáltam megfogalmazni, de a jelek szerint sikertelenül. Azt írtam a sorok között, hogy nem figyelek oda különösebben ezekre a tesztekre és vagy hallok valamit, vagy nem. Általában hallok. És az asszony is. Nem koncentrálok és nem érdekel a bioritmusom. Az asszonynak meg nincs is. Már vagy 15 éve.
Elgondolkoztam erről a kábel bejáratós dologról. Úgy gondolom, hogy ha hallani lehet valamilyen változást annak nyilván van valamilyen oka, ami esetleg mérhető - már egyáltalán ha tudjuk mi az amit mérni kellene. Arra gondolok, hogy a kábel vezető anyagának tulajdonságai változhatnak az öregedéstől, az öregedés pedig gyorsul a használattól, hajlítgatástól, mechanikai rezgésektől, hideg-meleg állapot változásától. Hasonlóképpen a kábel szigetelő anyaga, mint dielektrikum szintén öregszik, változnak a veszteségei, a bevitt kapacitás, ill. annak változásai. Ezt tovább gondolva ezt a fajta bejáratást drasztikusan lehet gyorsítani, ha a kábelen időközönként nagyobb feszültséget és áramot vezetünk át. Ilyenkor felmelegszik/lehűl, a szigetelés, és a huzal is, azaz gyorsul az öregedési folyamat. Elpárolognak a szigetelésből a gyártáskor használt vegyszer maradékok, stb..
Hasonló lehet a folyamat ahhoz amikor egy precíziós műszer ellenállásait (és az összes alkatrészét) szándékosan öregítik, a kalibrálás előtt, hogy a későbbiekben már ne változzanak olyan nagy mértékben az alkatrészek paraméterei a későbbi használat folyamán. Azt, hogy egy jelet átvivő vezeték esetében az öregedés hoz hallható változást el tudom fogadni. Ugyanakkor egy hálózati kábel esetében ugyanezt nehezen tudom elfogadni - mert el sem tudom elképzelni a hatásmechanizmusát. Legalábbis elektromos szempontól nem. Inkább olyan módon, hogy pl. a másik kábel kipárolgása, szaga hat az agyunkra, ami módosítja a hallásunkat... Ennek viszont már nem sok köze van az elektronikához. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2022
Az ég zöld, a fű kék, a tej fekete, tartsátok tiszteletben a véleményemet. Mostanság a világban egyre kisebb a valóság jelentősége, miért ne lehetne akkor derótot járatni? Annyira kell figyelni hogy az első 1000km után olajcsere.
Már kedvenc? Te vén kecske, még a végén megríkatsz.
Te se feledd, hogy egy nyilvános fórumba való vélemény alkotás nem otromba beletarolás. Ha jól látom, a téma fejlécében nem szerepel az a kitétel, hogy csak a laposföld hívők, és ezotéria nagymesterek véleménye hangozhat el.
Csak nyitott szemmel kell járni a világban. Kis hazánk jó gyakorló terep mostanság.
Én el tudok képzelni olyan mérést, ami esetleg segíthet kibogozni a gordiuszi csomót.
Egy jelkábelből egy jó 50M-es darabot meghajtva egy stabil tiszta programozható generátorral, több fajta jelalakkal, illesztetten lezárva. A lezáráson egy tárolós audio analizátorral, spektrum, jelalak, stb megmérni egy intervallumot, és rögzíteni. Majd egy hónap "bejáratás" után megismételni ugyanezt, és a két rögzített mérési eredményt nagy felbontásban össze hasonlítani. Ha van érdemi különbség a két rögzített eredmény között, akkor el lehet fogadni azt, hogy az hallható. Ha nincs, akkor kétséges a dolog.
Én azt vártam ezen a fórumon, ettől a topiktól, hogy érdemi diskurzus történik egy DAC műszaki szempontjából és nem is zavarna a dolog, ha ez valami index fórumon menne.
Ahogy látom régebben történtek is efféle diskurzusok itt, de mára effektíve teljesen eltüntek csak az ezotéria maradt és én vagyok a szemét, ha ez nem tetszik. Érdekelne infó jó oszcillátorokról, hogy találjak olyat, amivel érdemes aszinkron mintavételkonvertert csinálni például (engem ilyesmi érdekelne most konkrétan), ezekről mérési eredmények vagy bármi, ami elektronikai szempontból releváns, de nem, kifejezetten eretnek vagyok, ha esetleg műszaki szempontból értékelnék valamit és ez mindennek a legalja. Nem sajnáltam én a pénzt a hangkártyákra, vettem is már sokat (használtan), de sajnos egyik sem teljesítette az elvárásaimat ezért kezdtem magam építeni a DAC-ot és hozzá az erősítőt. Nyílván nem vágysz a tiszteletemre, nem is hinném, hogy érdekelne téged, hogy én mit gondolok rólad, ami nem is gond, mert sajnos tőlem nem fogod megkapni, amíg a kábelbejáratás a téma. Karesz50 Szerintem nem olvastad el, pláne úgy, hogy figyeltél is közben, mert minden egyes általatok tökéletesen reprezentált furcsaságra megtalálnád benne az objektív magyarázatot! Csak, hogy egy példát említsek, az is világosan benne van, hogy a "hifistákkal" folytatott viták mindíg úgy néznek ki, hogy az illető történeteket mesél és azzal igazolja magát, hogy más is hallja, hát elég csak visszaolvasni itt ugye. Mennyire abszurd a történetben, hogy méréstchnikai könyveket író, nyílvánvalóan nem buta mérnök ember mérési eredményekkel meg sem próbálkozik érvelni, pedig a speciális USB kábele levizsgázott amikor kifagyott tőle az eszköz, de szerinte ennek ellenére jobb a hangja, pedig neki kéne a legjobban tudnia, hogy az USB, meg minden más digitális adatcsere vagy megy (probléma esetén sikerül a hibajavítás), vagy nem megy és lefagy, nem működik, de nem érdekli, mert ő hallja és ez a legbetegebb dolog, amit az emberi elme művelni képes. Ha egy ilyen ember sárbatapossa a saját diplomáját, majd elvégzi rajta a dolgát, akkor már semmin sem kell csodálkozni és az én hibám, hogy még mindíg meglepődök, csalódok ez igaz.
A vallásokat se pro, se contra ne keverjük bele egy szigorúan szakmai jellegű diskurzusba!
Idézet: „Nem sajnáltam én a pénzt a hangkártyákra, vettem is már sokat (használtan), de sajnos egyik sem teljesítette az elvárásaimat ezért kezdtem magam építeni a DAC-ot és hozzá az erősítőt.” Amiket eddig leírtál az alapján okkal feltételezhetem, hogy ezeket a hangkártyákat csak megmérted és megállapítottad, hogy nem alkalmasak zene hallgatásra. Ha mégsem így volt és meg is hallgattad őket, akkor az már ismét a szubjektivitás körébe tartozó fogalom, vagyis a füleddel döntötted el miért nem teljesítik az elvárásaidat. Akkor most, hogy van ez. A cikket már régebben (is) elolvastam, talán Ge Lee tette ki először. Abban a kábeles topikban - amit tegnap belinkeltem - ilyenekről is szó van. Nem fogom neked kijegyzetelni a tartalmát és nem is férne ide. Bele kell lapozni. Ha nem figyeltél volna fel rá, minden "ezotériával" foglalkozó topic le lett jegelve, így aztán írogatunk össze-vissza - ahová éppen sikerül. A DAC-ról pedig éppen Te terelted el a szót az ezotéria irányába - ha jól emlékszem (persze ez nem biztos) - azzal, hogy beszóltál mek-elek-nek
Csodálatos az emberi elme, amikor fantáziáról, hitről van szó. Engem is próbáltak már győzködni, hogy a 300.000.-Ft os USB kábellel csatlakoztatott eszközön mennyire szellősebb, élvezhetőbb bármilyen zene, mint a mezei ezer forintos USB kábellel. Valami éktelen zagyvasággal próbálkozott az illető. Hogy az elektronok rendezettsége a speciális struktúrájú kábelen nem engedi kialakulni a sima kábel által generált Jittereket !!!!, így a DA konverter simább, lágyabb zavarmentes jelet tud konvertálni. Na erre próbáljon gombot varrni egy elektronikában járatlan vásárló, aki fogalmi szinten sincs tisztában ezekkel a dolgokkal. Simán beveszik a vaker dumát, és ha az eladó még szépen mosolyog is mellé, simán kifizetnek egy vagyont a marhaságokra.
Idézet: Elég nagy baj ez... Lett volna nekem is egy kérdésem, csak épp nincs már olyan működő topik amelyikbe be lehetne írni. És a megbeszéljük ketten hárman email-ben egymás közt dolog sem mindig működik, a több szem többet lát, vagy több fül többet hall elve alapján. Majd csak csinálunk előbb utóbb még egy fórumot oszt elvonulunk oda végleg, ahogy a terminal-ról is eltűnt mindenki. „ahová éppen sikerül”
A hangkártyákon nem túl jó DAC volt, nem túl jó körítéssel és nagy zajjal. Az USB hangkártyák, sajnos a kapcspolóüzemű konvertereknél véreznek el. Nemrég vettem egy Miditech Audiolink light-ot a mérőmikrofonhoz, amiben konkrétan fütyült a 48V boost konvertere, szerencsére van tapasztalatom az MC34063-al, így sikerült stabilizálni a konvertert és megszüntetni a zajt. ADC építése is tervben van, megvan hozzá minden már évek óta, az időn és energián kívül.
Idézet: „Ha nem figyeltél volna fel rá, minden "ezotériával" foglalkozó topic le lett jegelve, így aztán írogatunk össze-vissza - ahová éppen sikerül. A DAC-ról pedig éppen Te terelted el a szót az ezotéria irányába - ha jól emlékszem (persze ez nem biztos) - azzal, hogy beszóltál mek-elek-nek” Ez maxmimum akkor lehet igaz, ha azt mondjuk, hogy én tereltem volna vissza a topikot az ezotériáról a szakmai útra, de nyílván ez veszett fejsze nyele, a kábelbejáratásnak semmi köze a DAC.-hoz, ebben egészen biztos vagyok.... A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2022
Azért ez így már gyerekes, vagy csak egyszerűen provokálod a vitát, hogy zárolják e témát. Én tőlem addig mondogathatod a vélt igazad, amíg jól esik. Én osztom Karesz véleményét, beleokoskodtál mások diskurzusába, és ennyi. Azt gondolsz, amit akarsz, de az nem több nálad. Mentem építeni...
Egyes információk szerint, nem miattam zároltak jónéhány témát, ahova betévedtek az ezotérikusok téríteni... Van már saját topikotok, ott nyugodtan diskurálhattok.
Azért ne keverjük a szezont a fazonnal! Az ezotéria komolyabb dolog annál, hogy kábelbejáratós misztikumokat befogadjon!
Kanyarodjunk vissza a téma címéhez, ill. az eredeti témához. Írtad, hogy építettél saját DAC-ot. Milyen chip-re épült? Ha USB bemenete is van, akkor az USB-t milyen chip kezeli? Mik a komplett készülék műszaki paraméterei? (ez digitális, és az analóg oldalon is érdekelne)
PCM1792 DAC és OPA1612-ből van az I/V konverter. USB bemenet nincs, csak optikai bemenet DIR9001-el. Próbálkoztam korábban aszinkron mintavételkonverterrel (SRC4192) is, de nem sikerült az igazira, valamiért nagyon jitteres volt, kényes az órajelgenerátorra. Milyen műszaki paraméterre vagy kíváncsi?
Amúgy az USB dolgokkalc sak negatív tapasztalatom van, ezért nem erőltetem, az XMOS-ról is megoszlanak a vélemények, azt maximum úgy hazsnálnám, hogy magam írnám meg a programot rá, de nem lenne energiám azt is megtanulni. A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2022
Végülis az alkalmazott chip-ek kb. meghatározzák a műszaki paramétereket. Az optikai jel miből jön, azaz mi a műsorforrás?
PC-ről megy, SB0460 hangkártyáról. Van egy okos funkciója, ami kikerül minden "mókolást" és nyersen küldi a hangot a kimenetre, a widows hangerőszabályzó sem befolyásolja.
Záróra
Végre sikerült kialakítani a végleges verziót. Bár még, ha energiám lesz rá a DAC panelben is meg kellene csinálni a -ES9038Q2M panel a ringben-audiodiyers.hu- szerinti módosításokat is. No meg a panel testvezetékeinek csillagpontosításait is. Anyagbeszerzés után (1. kép), egy kis fémiparosság, és máris élmény a bemenetváltás. (2,3,4. képek) Az első bak ideiglenes, mert az előlapba a forgatógomb 100-105%-ba be lesz süllyesztve, és hátulról műanyag csúszócsapágyat kap majd. A kapcsolók is szűken vannak, de a készülék homloklapja centikkel több helyet ad majd elől. A váltótengelyen a forgatógomb több mint 30 éves beszerzés, de igen praktikusnak mutatkozik. Jó a megfoghatósága és laza kezelést ígér a rudazattal együtt, besüllyesztve az előlapba. Így már könnyebben elviselhető a hátralevő, tervezett bejáratási idő, és közben nem gond a tesztelgetés. Jelenleg 320 óránál, meglepetést szerzett a jelenlegi hangja. Nem számítottam rá, hogy ekkora változást lehet majd érzékelni. Az ilyen dolgok leírása nem egyszerű. KT is megemlíti, hogy amikor új kapcsolást tervez, és az jobb az előzőnél, "de ezt már megírtam párszor". Ilyen mikor egy fejlesztés jó irányban történik. Nálam ez most röviden? Jó zenei anyagnál olyan érzete van az embernek, mintha minden hangnak egyenként külön csatornája lenne térben függetlenül a pozíciójuktól. Hogy mi ebben a pláne egy furmányos zenehallgatónak? Hát az, hogy nem fárassza a részletek fürkészése, mert azok maguktól érkeznek a füléhez, és már csak össze kell őket rakni fejben a zenei élményért. A rádióban tapasztalataim szerint a Bartók stúdió hangversenyei, akár felvételről is, megbízhatóak. Az említett élmény úgy állt elő, hogy a bejáratások során szokta hallgatózni. És egyszercsak igen kellemesnek hallottam az említett stúdiókoncertet. Hát rá koncentráltam, és szembesültem az előzőekben írtakkal. A következő előadók Schubert arpaggione szonátáját adták elő. Meg volt fiatal korom óta LP-n, így jól ismertem a darabot. Ám hiába akartam kávézni menni, nem bírtam letenni a fülest. Mondom, majd az első tétel után. Meghallgattam végig, mert ilyen részletesség melletti élményt még nem tapasztaltam. És csupán két hangszer szólt benne. Hát az biztos, hogy nagy gond lesz etetni, akárhogyis.....
Szia.
Ennek nagyon örülök végre en is tudtam hallgatni a kicsikét elsőre kicsit furcsa volt jó értelemben mivel az ic-t is cseréltem az újat (oracle II) elsőre sokkal jobb a tere illetve több pici részlet jött elő nekem. Sajnos én még dobozolni nem tudok egy darabig csak egy deszkán vannak elhelyezve arról nem csinálok képet. Elsőre nagyon-nagyon pozitív a dolog. Vettem nagyobb mikrokapcsolókat és a tervem az, hogy kis plexi lapon keresztül látom a bemenetvaltó visszajelző ledeket illetve azon keresztül kivezetem a kapcsolókat is.
"Deszkán" is szólhat jól valami. Azonban a tapasztalat céljából csinálj jegyzőkönyvet, és állíts össze egy tesztanyag csomagot, amivel időnként meghallgatod a bejáratása alatt. És érdekelne, hogy nálad mennyire melegszik a kicsike.
Sziasztok,
PCM1704-el épített valaki DAC-ot? Milyen I/U-t, analóg részt ajánlotok hozzá? Az adatlapját és a gyári ajánlást természetesen ismerem.
Kedves Tamás, a DAC egy egység, az analóg kimenete meg egy másik. Mindketten, és a megépítés módja adja a végső eredményt. Nálam az ES9038q2m a technikai adatokon kívül a független szimmetrikus kimenete miatt tetszett meg. És onnantól a fülesig duál monó. Mindenképp javaslom a független jó tápokat egységenként. Én KT szimmetrikus bemenetű előfokozatát csináltam meg hozzá. És minél jobb az IC, annál jobb hangra van esélyed az előzőek mellett. A Burson V6 katalógusban megtalálható a gyártó ajánlásában, hogy milyen típusok esetén javasolják a cserét. De mint mindenben a jónak ára is van. Azonban TE döntesz!
Okos emberek tervezték a gyári ajánlott kapcsolást, nem nagyon fogsz tudni annál jobbat találni, a szó szerinti értelmezés szerint.
Elfelejtettem megkérdezni, hogy jelenleg milyen IC van a hangfokozatban?
Szia.
Nem nagyon melegszik picit langyos 2-3 óra után de nem mondanám melegnek egyáltalán.
Oracle ll egyáltalán nem meleg pici melegedést sem érzek rajta.
Ez jó hír, mert még nem nagyon meleg a levegő, meg dobozban sincs.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |