Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sztereó DAC
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Újabb katt jött, film nézéshez elég nagy luxus lenne 15db elektroncsövet égetni a hifi rendszerben. Bár nem mondom, néha megteszem, de szeretnék erre egy külön megoldást.
A cél mindössze annyi, hogy ne a tv 'csodálatos' hangszóróit kelljen hallgatni.. Szerencsére a tv-nek van optikai SPDIF audio kimenete, így úgy döntöttem ezt kihasználva készítek egy filmezős erősítőt beépített DAC-al. Ezesetben nem a high end minőség a cél, de azért szerettem volna, hogy azért a lehetőségekhez képest szépen szóljon. A DAC része elkészült, ezt szeretném most itt bemutatni. Az SPDIF/I2S átalakítást CS8416 IC, mígy a D/A átalakítást CS4344 IC végzi. Ez fesz kimenetű, terhelhető kimenettel, így nem szükséges utána + buffer és erősítő fokozat. A külömböző egységek tápellásátát AMS1117 Stabilizátorokkal oldottam meg. A panelt 2 független tápellásátra terveztem, ezt végük át alakítottam, itt most nem cél a sok trafó, így 1db 5-8V-os AC/DC áramforrásról elmegy. Későbbiekben még készül hozzá egy IC-s végfok, majd valami pofás dobozba költözik. A tőlem megszokott módon ez a panel is kézi rajzolással készült. Ne erre mondtam azt, hogy soka többé, ennél kisebb alatrészekhez már nem vagyok képes kézzel panekt rajzolni, már maga a maratásálló filc hegye nem teszi lehetővé. A passszív SMD alkatrészek 1206 és 0603 méretűek, ezzel még éppen elboldogulok, bár a DAC ic beforrasztásával a kézi rajzolat miatt megszenvedtem, de a lényeg hogy működik
A független táp meglesz, 13db. táp kell, amit egy transzformátorral megoldok.
Az analóg-digitális részek tekercsei egymástól árnyékolva + a kötelező primer-szekunder közötti árnyékoló fólia. Csak a PCM1704-nek négy tápfeszültség kell (analóg+digitális +-5V). Az eredeti ajánlásban az I/U OPA627, a bufferben OPA2134 szerepel. Az OPA627 nem olcsó, de jó és beszerezhető, egy duál OPA2134 helyett csatornánként 1-1 OPA134-et rakok. Jelenleg a PCM1704 donor panelen (Denon) NE5532 van mindkét pozicióban. Az analóg részt nagyon rövid átkötéssel közvetlenül a PCM1704 D/A mellé raknám egy külön panelre, így könnyen ki lehetne próbálni akár egy transzformátoros, csöves fokozatot is. Ismerősöknek vannak Burson műveleti erősítői, akár próbaként kölcsön tudok kérni.
Nincs különösebb bajom a gyári ajánlással, korrektül van megoldva, jó minőségű műveleti erősítőkkel.
Csak egy apró változtatást tennék bele, a közös digitális rész után a két csatorna független lesz, emiatt a kimeneti kettős OPA helyett két egyes OPA lesz berakva. Az előző hozzászólásomban írtam, hogy úgy tervezem meg, hogy egyszerűen ki lehessen próbálni egy másik analóg részt. Lehet, hogy soha nem nyúlok hozzá, de nem akarom kihagyni ennek a lehetőségét.
Kis aranyos kütyü lett. A fiam régebben vette Kercsó féle kisDAC panelt, ami nem szól rosszul,és az is kicsi panelen van. Nem gondolnám, hogy különösebben indokolni kelleni a jogosultságát a tényvázlatod szerintiek alapján. Nálunk kicsit más a helyzet. A "TV" mindössze 24" Full HD 2ms-os monitor set top box-al. Így az analóg hang adott. A KT féle VF4 a végfok ehhez. Megszoktuk évek óta. Mellette van egy médiaplayer is. Ez egy kis doboz sok tudással. Minőségi hangkimenettel. A tapasztalat szerint az ES9038q2m, akkor még FH6-TB300-el azonban előnyösebb hangzást biztosított az optikai kimenetén. Ez számomra nem számított csodának, mivel abba a kis dobozban van helye egy 3,5" HDD-nek is. Vagyis a digitális szekciónak nem kell nagy hely, de egy extra analóg hang rendes tápjának nemigen. A gyári ajánlás szerint ajánlat az analóg táp hozzá. Hát csináltam hozzá. Jobb is lett a hangja, de még a kép is egy kicsit. Nálunk ez lenne a tényvázlat ahhoz, hogy miért gondolkodom másban. Az eddigiek során tapasztalt dolgok kapcsán felmerült bennem, hogy átalakítom a VF4-et. Kapna egy az előzőekben taglalt ES9038-as DAC-t USB kiegészítéssel. Ezáltal a VF4-ből kikerülne az analóg bemeneti váltó, és csak egy RCA, és Egy USB bemenete lenne, ami egy két-áramkörös kapcsolóval lehetni igenalkalmilag váltani, így a hátfalon lenne a helye. És a bemenet váltásához a monitor HDMI bemenetét használnám. Persze ehhez még szereznem kell egy HDMI-USB adaptert. Ugyanis így az a hang jutna a VF4 USB bemenetére amit a monitoron látni.
No nem a TV-hang miatt ez a bakafántosság, hanem a média-playeren lévő zenei anyag kapcsán. A háttérben még egy régi információ, valaki említette nekem, hogy a hangtechnikában az optikai porton 'butított' az átviteli szabvány. No nem Zsiguli-Trabant arányban, de hallhatóan igényes zenei-anyag esetén. TV esetén igen ritkán hallható ilyen, tehát talán felesleges lenne önmagában. Persze kérdés még az is, hogy látják e egymást, ha ott tartanék.....
Sajnos orcán találtam magam, mivel nem találtam panelképet a cuccodról. Így azt sem tudom mi található a paneleden. Milyen kidolgozású a chip kimenete, hogy nehogy megtévesszelek, és nem jobb, hanem összességében gyengébb hangot ad a változtatás. Sajnos az IC cserélgetés csak próbákkal körüljárva tud megfelelő választ adni, mindenkinél a saját rendszerének, elképzeléseinek megfelelően. Az OPA134 előnyös hangzású. Az 5532 ilyen esetben nem téma. Az OPA627-et nem ismerem, mert itt Burson V6-ra váltottam. Raktam fel ezzel kapcsolatba ismertetőt. Azonban célszerű egy kategóriába maradni az IC-k esetében. A ajánlott diyaudió oldalon vannak további ajánlások a PCM-es DAC-okhoz...
Az optika minden esetben gyengébb minőséget ad, mivel +2 jelátalakítást visz be a képbe.
Bontottam szét pár CD játékost, ami rendelkezett mind RCA mind optikai kimenettel, service manual és visszarajzolás alapján ugyan az a digitális jel kerül ki az adó eszköz digitális RCA kimenetére és az optikai kimenetére is, csak míg az előbbi direktben jut el a vevő eszközhöz, utóbbinál először az elektromos jelet fénnyé, majd a túloldalon a fényt elektromos jellé alakul. Én átkapcsolgatva egyik másik közt ugyanannál az adó és fogadó egységnél azt tapasztaltam, hogy főleg magas tartományban és térérzetben okoz negatív dolgokat az optika az rca kimenettel szemben. Bár persze itt sem mindegy a kábel minősége, de amikor a lehetőség engedi, én a coax kábelt preferálom. Ebben az esetben is kialakítottam mindkét lehetőséget, de a tv hangosításhoz szerintem elegendő lesz nekem az optikai összeköttetés. Ha netán mégsem, akkor egyszerűen faragok egy digitális coax kimenetet a tv-be, ahogy azt egy két cd játékossal is megtettem.
Nincs még kész a panelterv, a donor egy Denon ACV-A1D.
Nem farigcsálom szét-össze a panelokat, inkább újratervezem. Van otthon AD797 és AD811 OPA-m, elvileg jó lehet az OPA627 helyett (ideiglenesen?) az I/U-ba, de szerintem jobb az eredetileg ajánlott OPA627. Az AD797 egy kicsit lassú, az AD811 túl gyors és lehetne lineárisabb... Ha valakit érdekel, akkor megosztom a paneltervet, de ahhoz még helyre kell pofozzam a windows virtuális gépet és kell egy nyugis éjszaka... Néztem a Burson ismertetőt, megnézem, hogy mi van erről diyaudió oldalon...
Korábban meggyőződésem volt, hogy az optikai adatátvitel gyengébb, mert mérhetően jitteres volt, aztán kiderült, hogy 5V-os jelet erőltettem 3.3V-os bemenetre (74HCU04), ami kibírta ugyan, de ez volt a jitter okozója. Amint az optikai vevőt 3.3v-al tápláltam, eltűnt minden különbség a coax és optika között, de igazából a coax rosszab jelalakot produkál, de szerencsére a digitális jelnek nem különösen számít.
Idézet: „ Én átkapcsolgatva egyik másik közt ugyanannál az adó és fogadó egységnél azt tapasztaltam, hogy főleg magas tartományban és térérzetben okoz negatív dolgokat az optika az rca kimenettel szemben.” Digitális jelről beszélünk, ez teljesen nonszensz. Ha valami ennyire nem stimmel, akkor nem a térérzettel lesz gond, hanem egyértelműen pattogó, recsegő, vagy kihagyó hangja lesz (mind megvolt annó).
Csak példaként, itt van egy hangminta eredeti és hibákat tartalmazó formájában, a különbséget a süket is hallja és nem a térrel van a gond. A minta tökéletesen "szemlélteti", hogy milyen, amikor hiba történik az adatátvitelben.
Még szerencse, hogy Te jobban tudod, hogy nálam mi jelentkezett mint én magam..
Taníts mester!
Ha falaki újrafesti a konyhát barnáról fehérre, a konyha sokkal nagyobbnak fog tűnni, de attól még nem lesz nagyobb ám, sőt a falra kerülő plusz festékrétegtől gyakorlatilag még kissebb is. Mester.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2022
Lehet hogy nagyon okos vagy, de megfelelően tapasztalatlan a zenehallgatás és annak minél magasabb szintű befogadására irányuló építések kapcsán…
Ugye létezik olyan számítógép amelyet kifejezetten zenehallgatásra építenek pusztán lineáris tápokkal és egyéb körítésekkel. Ennek a kimenetén ugyan az a digitális jel jelenik meg, mint egy egyszerű, hagyományos PC esetén, mégis a hangminősége messze felülmúlja kommersz társaiét. S ez tény, mondhatnánk: a hülye is hallja. Kicsit olvass utána ezeknek a dolgoknak, mert ezek a kérdések nem ezoterikusak, még akkor sem, ha jelenleg nem minden mérhető, vagy nem is tudjuk mit kellene mérni. Szóval hozzászólhatsz értetlenül, mások dolgába belepiszkítva, de ezzel alapvetően csak a saját gyengeségeid bizonygatod, ami így nyilvánvalóan bosszanthat másokat. UI: Megfelelő minőségű zenék és lehallgató rendszer hiánya esetén persze hogy nincs, vagy elenyésző lehet két vezeték hangja közötti különbség is és minden egyéb értelmét veszti…
Nem értelek, vagy mégis?.... Aki nem olyan okos, min TE az csak abnormális lehet, meg ugye a szokásos mércéd a "hülye". Okosítgatsz mindenkit, és közben felraksz egy olyan építést, amit nem mondanék éppen audiofilnek. Persze attól még lehet "jó hangja". Mondod a Karesznak, hogy Te nem zanzásítasz, azért nem olvasod el amit közzé tett. És közben más beszélgetésébe minden hozzászólásod egy zanza. Persze ezekben van egy közös dolog, Te a moderátorra hajtasz. Megköszönnénk, ha a mi diskurzusainkból kimaradnál!
Ezt szerintem félre címezted..
Hasonlít kettejük nick neve, de pont nem a jó ember felé szólt a jogos felszólalásod. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2022
Igaz! Ilyen, ha valaki nem jól lát. Mea Culpa! És ha már így, mert vannak szépen olvasói a témának, Debo uram jitterkedéséhez tenném hozzá azoknak akik, mint én is, nem merültem ebbe bele, mert beértem a készülékemből jövő hangok milyenségével. Amit ugye felrakott, a vav-file az nem alkalmas elemzésre a rövidsége miatt. Azonban a mellékletben egy ismertetőt tettem. Ebből világos, hogy mért nincs nekem problémám ezzel, meg miért ajánlatos jó struktúrában építeni, no meg a gyári paneleken mit érdemes javítani adott esetben. És még, segítő szándékkal utána néztem a PCM1740-nek, de nem találtam értekezést róla. Viszont találtam egy megjegyzést: set top box-ba fejlesztették, míg például a 1792-t SACD-be.
Végre találtam valamit. Így csak az OPA134-et cserélném.
Döbbenet, hogy teljesen ismeretlenül nem csak azt tudod, hogy hülye vagyok, de még tapasztalatlan is szerinted. Pofám leszakad az arroganciától, amit itt senki semmivel nem tud alátámasztani, csak képtelen, logikátlan mesékkel, történetekkel.
Idézet: „Ugye létezik olyan számítógép amelyet kifejezetten zenehallgatásra építenek pusztán lineáris tápokkal és egyéb körítésekkel.” Az, hogy sokakat le lehet húzni ilyesmivel és elég jó pénzt lehet keresni vele, még nem azt igazolja, hogy valódi létjogosultsága van, hanem azt, hogy az embereknek mindent el lehet adni. Ismerem a projektet, ők is PCM1792-vel csinálják a DAC-ot bele, én csak a DAC-ot csináltam meg (évekkel előttük, ha már a tapasztalatról van szó). Én beérem egy olyan hangkártyával, ami képes bármiféle manipuláció és utófeldolgozás nélkül az SPDIF kimenetre küldeni a jelet. Mindezt 2-3 nagságrenddel olcsóbban és semmiféle hátrány nélkül, de nyílván én vagyok a barom. Világosan mutattam a mintán, hogy mi történik, ha nem stimmel az adatfolyam és nincs de. Nem térhet el a térérzet, képtelenség és marhaságokat hordtok itt össze fájdalmas mértékben! Idézet: „ Ennek a kimenetén ugyan az a digitális jel jelenik meg, mint egy egyszerű, hagyományos PC esetén” Ha ugyanazt megcsinálják jó órajelgenerátorral és hanginterfésszel, akkor is megvan ugyanaz az eredmény bármilyen PC-n, a líneáris táp meg a többi az néphülyítő baromság! A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2022
Idézet: „Amit ugye felrakott, a vav-file az nem alkalmas elemzésre a rövidsége miatt.” Basszus most esett le! Ti ugye már nem vagytok fiatalok, 50-70 év között vagytok, ha jól emlékszem (nem személyeskedés a célom). Ez azt jelenti, hogy, ha nem hallod a rövidke file-ban a problémát, akkor nem is hallasz már magas frekvenicán.. És ez azért pláne keményen árnyékolja a fülméréseket, apám 12KHz-ig hallott 10 évvel ezelőtt és akkor még 60 sem volt, és halál nyugodtan nézte a TV-t ami fefájást okozott mindenkinek, mert az anód közel volt egy lemezhez és üvöltve sípolt 15.6KHz-en....
Ha én nem hivatkozhatok a feleségem hallására, akkor te milyen alapon az apádéra?
És egyébként is mi köze van a TV 15625 Hz-ének a zenehallgatáshoz? Ha te nem hallasz az általad megépített - más-más mérési eredményekkel bíró erősítők között különbséget, akkor most mennyire számít, hogy ki mennyi idős?
Nem apáméra hagyatkozok, az egy példa volt annak szemléltetésére, hogy a korral bizony romlik a hallás, (keress rá a neten, ha nekem nem hiszed) épp az volt a poén, hogy a fater egyáltalán nem hallotta a TV sípolását, ez csak egy kis példa, ha esetleg valaki ebbe is bele akarna kötni és lám sikerült is...
Azért nem hallom a különbséget a különböző torzítású erősítők között, mert annyira jelentéktelen mértékű. Senki sem hall egy alapfrekvenciánál 90dB-el gyengébb felharmonikus és egy 92dB-el gyengébb felharmónikus közti különbséget, de még 50-60dB között sem.... Sőt ilyen alacsony mértékű frekvenciát akkor sem hallasz, ha disszonáns. Pláne hangszórón, vagy fejhallgatón, amiknek 3 nagyságrenddel nagyobb a torzításuk százalékban kifejezvge ugyebár. Idézet: „És egyébként is mi köze van a TV 15625 Hz-ének a zenehallgatáshoz?” Tessék? Ha valaki nem hallja, akkor hogy hivatkozhat a hallására???? Mi a következő, jönnek a süteket is, hogy mennyivel jobban szól az árnyékolt tápkábel? A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2022
Egy szintén kipróbált példa, amit nem csak az én beteg kis elmém hallott, hanem párom füle is.
A tesztalany egy digi+ kártyával szerelt Raspberry PI3 model B+ telepített Raspbian operációs rendszerrel. Kapcsolóüzemű tápról és lienáris trafós tápról próbálva SPDIF kimenetet használva nem azonos hangot produkált. Itt ugye egy mikroszámítógépről van szó, 1db 5V-os feszültséget kér és megy. A digi+ kártya coax kimenetéről kísérleteztünk. Tehát még csak nem is az analóg kimenete volt górcső alatt. Az órajel nem változhatott, ahogy a mért feszültség is mindkét esetben 5,1V volt. A kapott hangzás valami csoda folytán mégis eltérő volt. Mellesleg én fiatalabb vagyok, a januári üzemorvosi vizsgálta hallásvizsgálata szerint 22KHz-ig hallok, mielőtt újra ezzel dobálóznál, hogy itt mindenki vén és süket. Kezdem úgy érzeni, hogy csak trollkodni jársz ide. Engem ha nem érdekel valaki írása azt szimplán csak átgörgetem, és kész, Te viszont még az állóvízbe is belekötsz. Szerintem az életbeli hiányosságaidat nem mások munkásságának szapulásával kellene kompenzálnod.
Idézet: „Mellesleg én fiatalabb vagyok, a januári üzemorvosi vizsgálta hallásvizsgálata szerint 22KHz-ig hallok, mielőtt újra ezzel dobálóznál, hogy itt mindenki vén és süket.” Persze 22KHz-ig... Édes jó istenem ments meg. A személyeskedés látom nagyon megy, persze érthető, mert érvek nincsenek. Engem az zavar itt, hoyg szakmaiatlan ökörségről megy a diskurzus, ahoyg sok más elhalt fórumon is. Nagyon is tipikus, hogy mennyire agresszíven reagáltok, ha valaki nem ért egyet az őrültségeitekkel és ne adj isten valamiféle objektív magyarázatot várna... A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2022
Nyugodtan reklamálhatsz a céges üzemorvosunknál.. biztos ő is hülye és nem tudja leolvasni a számokat a kijelzőről
Na jó Urak, a trollok legegyszerűbb kezelési módszer az, ha nem reflektálunk a mondandójukra tovább..
Akinek még nem esett volna le, csak arra hajt, azért kekeckedik, mert azt akarja elérni, hogy ezt a témát is zárolják.. Biztos nincs minden rendben otthon, ezért rajtunk próbálja kiélni a saját életbeli hiányosságait. De hát a trollok mindig is így működtek.
Számtalanszor voltam hallásvizsgálaton, soha senki nem vizsgált hallást ilyen magas frekvencián, mert minek. 20 éves koromban kicsivel 18KHz felett hallottam, mára ebből 15.9KHz maradt 34 évesen, ezt pont most próbáltam ki, meg is lepett, 17KHz-re számítottam azért, de 16KHz felett már csend van. Szóval ne jöjjön nekem senki +20-30 évvel, hogy ő mindent meghall, miközben a kolega nem hallja a hibát a hangmintában, amit mellékeltem és ezzel be is bizonyította, hogy süket mint az ágyú!!
A másik meg megkérdezi, hogy a hallás felső határfrekvenciájának mi köze ehhez az egészhez? Hát mind megőrültünk komolyan? Ti vagytok itt a trollok, akik sztétcsesziket ezt az isten verte fórumot a sok baromsággal! Engem technikai infók érdekeltek volna, erre kábelbejáratás a téma a DAC topikban, hát miféle degenerált világban élünk már??? A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2022
Ez már megint csak zanza! Nehogy azt hidd, hogy a felrakott demóban nem tudtam mire játszottál, csak hagytam kibontakozni a "jó szándékodat". És ha nem tudnád a hangoknak vannak al, és felharmonikusai. És ha valakit nem csak a mérési eredmények érdekelnek a zenében, hanem érzékeli a részleteket is, és a zene varázsát keresi, akkor jó eséllyel érzékelheti a harmonikusok egy részét is. De nem lehetetlen, hogy van aki a "jitterre hajt". Kinek a pap, kinek a papné...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |