Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
PL solid state relay-ban is lehet vele találkozni
A triak és a tirisztor is tud egyenáramot kapcsolni. A "gond" abból van, hogy kikapcsolni nem olyan egyszerű, ezért ezeket nem nagyon használják egyenáram kapcsolására.
A tirisztor egyirányú kapcsolásra jó, pl. egyenirányító után a pulzáló egyenáram kapcsolgatására. A triak tekinthető két antiparalell kapcsolt tirisztornak, mindkét irányban tud kapcsolni. Idézet: „úgygondoltam, hogy a tirisztor egyenáramhoz van” Annyira nem, hogy valójában a tirisztor: egyenirányitó. (vezérelt egyenirányító) A katód felől mindig szakadás, az anód felől is csak akkortól működik, ha a vezérlőlábára egy impulzust adunk. Használható egyenáramon is, azonban (ha az pufferelt egyenáram) miután megkapta a vezérlőimpulzust a "gate", akkor mindaddig nyitva is marad, míg a "táp" meg nem szűnt. Ha nem pufferelt az egyenáram, akkor a nullátmenetnél visszazár. A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2022
Emlékeztem én, hogy volt egy jó kis "gif" a tirisztorról. Meg is van.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2022
Kedves Fórumtársak!
Van-e olyan decimális fel/le számláló IC, ami LE számolás esetén a "0" után nem "9"-et, hanem "-1", "-2"... vagy "1", "2"...stb számlál. ? Vagyis lefelé is "felfelé" számol, csak negatív irányban. Az sem baj, ha nem tudja kiírni a negatív előjelet. Köszönöm szépen!
Hello! Van, a mikrokontroller..
A digitális áramkörök, csak pozitív egész számokat számlálnak, így csak Te "nézheted" azt negatív értéknek. De van fe-le számláló pld. CD4510, ahol a számlálás iránya változtatható (vagy két órajel bemenete van). Az, hogy a számod negatív, vagy hogy a számlálást korlátozni kell (max értéket, vagy átfordulást), azt Neked kell megoldani.
Köszönöm!
Ennek majd utána olvasok jobban, mert nem igazán vagyok képben! Teljesen hülyeség, amit írtam, a tirisztorral kapcsolatban! Tehát akkor az egy dióda, ami akkor vezet, ha kap a harmadik lábára áramot!? Gyakorlatilag váltakozó áramnál az egyik félhullám marad meg!? És a tiriak ugyanezt csinálja, csak váltóáramnál mindkét félhullám megmarad!? Mi a fő különbség egy tirisztor, és egy tranzisztor között akkor? A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2022
Köszönöm szépen kedves 007!
AVR-el már sikerült megoldanom, de az alkalmazott 2x16 karakteres LCD meglehetősen szerény méretű számainak olvasása az ipari környezetben kevésbé szerencsés. Sokkal használhatóbb lenne valami nagyméretű LED kijelző, de a hétszegmens kijelző, pláne a TM1637 vagy hasonló messze meghaladja szerény képességeimet... Mindenesetre idebiggyesztem a kódot Bascom-ban, mint életem főművét, hátha vaki tudja használni... A 4510-et használtam már, mindenesetre elgondolkodtató ennek külső elektronikával történő kiegészítése. Az éjjel ICM7217-et raktam össze 4x7 14 mm-es LED-el, elég jól működik szobai környezetben, már csak azt kell vele megértetnem, hogy nem mehet "0" alá számolásban... Köszönöm még egyszer!
Attól hogy létezik a kettes komplemens számábrázolás, a számlálók még nem számolnak másként. Azért írtam, hogy "Te annak nézted". Írhattam volna azt is hogy "kódolod".
Nem fogalmaznék úgy, hogy hülyeséget beszéltél. Nem tudtad, mi pedig igyekeztünk elmondani, mi is az. Ez a fórum lényege, nem a lehülyézés
Igen, ez egy dióda, ami akkor kezd diódaként viselkedni, ha a vezérlőlábára kap egy impulzust. Nem is kell végig ott lennie, van egy minimáli ideje, aztán elvehetjük az áramot a "gate"-ről, akkor is vezetésben marad a tirisztor. Az utolsó kérdésedre is válasz ez: abban is különbözik a tranzisztortól, hogy a tranzisztor addig vezet, míg a vezérlőlábát (B) csiklandozzuk, ellenben a tirisztor vezérlőlábának (G) csiklandozását a minimális idő után abbahagyhatjuk, nyitva marad (míg el nem zár valami miatt a "táp"). A triak az két ellenpárhuzamosan kapcsolt tirisztor, közös "gate"-el. Igen, azt váltakozóáramnál van értelme használni.
Talán még annyit tennék hozzá, hogy a tranzisztor kollektor árama direkt függ a bázis áramtól.
A kettő hányadosa a bétának is nevezett áram erősítési tényező. A kollektor áram a bázis árammal szabályozható. A tirisztornál ilyen nincs, ha begyújtott akkor vezet, és a terhelés határozza meg hogy mekkora áram folyik rajta.
Tisztelt Urak!
Segítség kell. A WK-2 94V-0 jelzésű (0849 PbF) távirányító vezérlőhöz magyar nyelvű távirányító tanítási segédlet kellene. Elfelejtette az egyik távirányító a kódot és a másikat is sikerült törölni telepítői utasítás hiányában. Csatoltan küldöm a képeket az azonosításhoz.
Sziasztok!
HDMI kimenetre, hogyan tudok analóg erősítőt rákötni? NAS szervert szeretném közvetlenül rákötni, hogy a hang onnan menjen rá, a telefonomról meg csak távvezérelve lenne! Gondolom, nincs analóg jel a hdmi kimenetben? Mit érdemes oda venni, ami nem ront a hangminőségen?
Sziasztok!
Azon kezdtem el agyalni, hogy meg lehetne-e a következőt oldani: van egy 9V AC kimenetű adapterom 500mA terhelhetőséggel. Van több régi magnóból bontott trafóm, amik közül eggyel megpróbálnám azt, hogy elkezdem letekerni a szekundert, amíg 600v-ot nem mérek úgy a primeren, hogy a szekunderre 9 voltot adok. Ha jól emlékszem, maga a trafó 9v-ot adott ki, így a harmadát kellene letekerni róla. A kérdés csak az, hogy jó-e, ha így csinálnám. Működhet szerintetek a dolog? Mi mással tudnám megoldani a tápfesz biztosítását a régebben írt kommentemben szereplő projekthez? Előre is köszönöm a segítséget! Krisztián
Nem biztos, hogy a trafó szigetelése kibírja ezt a feszültséget, nem erre lett tervezve.
Van bizony transzformátoros topik, az is a címe:
Transzformátor készítés, méretezés. Ott kellene ezt kérdezni, mert -odavaló kérdés -ez a szabály. Amúgy jó kérdés, biztosan érdekel mást is, csak jó helyen tedd fel.
Valamint valószínűleg telítésbe fog menni a vasmag, és melegedni nagyon a trafó.
Sziasztok!
Tolómérővel megmértem két vezeték átmérőjét. Az egyik átmérője 4mm a másiké 5mm. Hány mm2 a két vezeték? Milyen képlettel tudom kiszámolni?
■
https://hg9ieg.hu/szamolo/_sz/A_abdr.html d = 4 mm ► mérnöki; 4 számjegy ► A = 12,57 mm² ■ ■ https://hg9ieg.hu/szamolo/_sz/A_abdr.html d = 5 mm ► mérnöki; 4 számjegy ► A = 19,63 mm² ■
Nagyon Szépen Köszönöm
Van 2db ledes fénycsövem (230VAC , 14W/db). Ezekenek a fényerejét szeretném csökkenteni , szabályozni valami aránylag egyszerű kapcsolással. Erre van ötletetek?
Dimmelhetőek a csövek? Ha nem, akkor necces hogy nem fog menni.
Most igen jót kérdeztél . Azt honnan lehet tudni? De sanszos , hogy nem mert ezek voltak a legolcsobbak kb 3-4 éve
A dimmelhetőség a led fényforrásoknál, főleg a 230V-ról működőeknél egy olyan plusz tulajdonság, amit külön ki szoktak emelni a leírásában. És nem utolsó sorban drágábbak az átlagnál. Ezek a fénycsövek nem dimmelhetőek, vagyis a fényerejük változtatása az általános fali dimmelő kapcsolókkal nem lehetséges.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2022
|
Bejelentkezés
Hirdetés |