Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   268 / 276
(#) tufatofu válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 5, 2022 /
 
Az a "2 szál" ahogy az általad mellékelt rajzon is látható, csupán egy relé húzva záró érintkezője. Sorba kell kötni a 24V-ot, a mágneskapcsoló tekercsét és a "2 szálat" a rajz szerint.
Egyébként minek ez a sok, már megbocsáss, "hülyeség" rá?
(#) Honda130 válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 5, 2022 /
 
Két és fél évvel ezelőtt a fater Opel Corsa-ját gyönyörűen kihegesztettem vele. És a kondiknak köszönhetően a trafó szépen ki van hajtva. Pár laposvas hegesztése a cél. itthoni felhasználással. Arra tökéletes.
És igen. Tudom. Beszélgettem már a kollégáimmal a gépről. Mondtam is nekik, hogy olyan fasza gép lesz, hogy csuda. "Már csak egy főtrafó kéne bele a mostani helyett, hogy hegeszteni is lehessen vele." De amúgy tényleg működik. Hangsúlyozom, hogy nem kazánlemezre akarom használni.
(#) Honda130 válasza tufatofu hozzászólására (») Máj 5, 2022 /
 
Az utolsó mindetra válaszolva, mert azt a legkönnyebb: Pusztán saját örömömre. Ténylegesen, hülyeségből. Minden alkalommal, mikor előveszem, nevetni akarok egy jót magamon. Még az is lehet, hogy mondom hozzá: "Nagyon hülye vagy Csabi, de k.va jól néz ki!"
Jól értem, amit mondassz? A panel, csak zár? És nem küld ki semmiféle 24Volthoz hasonló dolgot? Azt nekem kell adni kívülről és ő majd kapcsolja, Mert ha igen, akkor valójában sejtettem, csak nem mertem rákötni. Mondom ennyi munka benne van, ne a végén szálljon el belőle a működtető füst, mert lepermetezem magam.
(#) tufatofu válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 5, 2022 / 1
 
A mellékelt rajzokon láthatod(ráadásul a másodikat te raktad be), hogy az egy relé érintkező.
Sorba kell vele a mágneskapcsoló és a 24V( vagy 230V, vagy ahány voltos a mágneskapcsoló)
(#) Honda130 válasza tufatofu hozzászólására (») Máj 5, 2022 /
 
Nagyon jó. Igen. Végülis, láttam, hogy az egy relének a jele, de mivel az elektromos ismereteim kívánni valót hagynak maguk után feltettem magamnak a kérdést: Hogy lesz az "relé kimenet", ha nincs is relé a panelen? Így aztán éjszakás műszek után, eléggé megfáradtan, reményt vesztve, arra gondoltam, hogy ez az elvi rajz, talán nem is a panelon lévő relét szeretné mutatni, hanem magát a mágneskapcsolót.
A másik felvetésem pedig az volt, hogy oké hogy relé, de milyen 24 voltot kapcsol? Tán abból a 24 voltból ad, amit magára a panelre kötöttem tápnak?
Van még mit tanulnom...
Mit ne mondjak, ezt a W22E.jpg képet ha halálosan megfenyegetnének, akkor sem tudnám értelmezni. Amit bekarikáztál, az mágneskapcsolónak van feliratozva. Akkor most relé, vagy "a" mágneskapcsoló?
(#) Régi motoros válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 5, 2022 / 1
 
A relé és mágneskapcsoló egymás szinonimái, magyarul ugyan az az eszköz, két megnevezéssel.
Sőt, még jelfogónak is hívhatják...
A rajzon az RL02 kontaktus, mellette jobbra pedig az RL02 a behúzótekercse.
A T3 tranzisztor vezérli.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2022
(#) Honda130 válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 5, 2022 /
 
Tudom, hogy ugyanazt jelenti a két szó. A kérdés nem is erre irányult, hanem hogy a panelen lévő relé, vagy az a relé, amit külön beszerelek a gépbe, hogy kapcsolgassa a trafót és egyebet.
DE már tiszta.
(#) Régi motoros válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 5, 2022 /
 
Vagy a P2 potméter kapcsolója direktben.
(#) Régi motoros válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 5, 2022 / 1
 
Ja akkor nem szóltam. Ha bírja a trafó terhelőáramát, akkor a panelen lévő relé is kapcsolhatja.
Ha nem, akkor kell nagyobb külső relé, amit a panelen lévő vezérel...
(#) Honda130 válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 5, 2022 /
 
Nem kérdés, hogy mágneskapcsolót építek be. Konkrétan ilyet, ami ezen a képen is szerepel. Ez fogja a trafó mindkét felét kapcsolni, a kisütő ellenállást kapcsolni, meg....Nem is tudom. Kell még valamit kapcsolnia, A motorféket itt már a panel csinálja ugye?
Ugratni akartál ezzel a Trafó terhelő áramával? Vagy létezik olyan panel, ami bírja azt az áramot?
Mondjuk én akkor is tennék mágneskapcsolót szerintem.
(#) Régi motoros válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 5, 2022 /
 
Nem ismerem a gépet, nem tudom mi kapcsolja a motort, talán a másik relé...
Létezik 250V 16A -es kis relé, ami primeroldalon kapcsolhat trafót.
Sőt akár párhuzamos kontaktusokkal is megvalósítható, mondjuk 2x16A -os kontaktal,
nyilván ez már csak házi maszek megoldás lehet talán, gyárilag nem hiszem, hogy alkalmaznák....
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2022
(#) Honda130 válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 5, 2022 /
 
Különben nagy marha vagyok. Ugye én már a mostani állapotban gondolkodok és el is felejtettem, a gép eredeti formáját. De visszanézve a régebbi fotókat, való igaz, hogy létezik ilyen megoldás. Valójában, ott van a 2x16A-es relé a hegesztő gyári paneljén. Csak ugye én azt kivettem belőle és száműztem egy jobb panelt a helyére téve.
De ugye e változatnál még a panel is, meg a motor is a főtrafóról működött.
(#) mpisti válasza tufatofu hozzászólására (») Máj 6, 2022 / 1
 
A bekarikázott érintkező a gép főtrafóját működtető kontaktort kapcsolja a W22-es tolókártya alkalmazása esetén. A W22 és a WEL3.3 bekötése különbözik erre figyelni kell. A WEL 3.3 kontaktor vezérlő kimenete egy triac, ez alkalmas 24VAC vagy 230V AC kontaktor vezérlésére is mivel a DS csatlakozón ez a rész eléggé jól elkülönül.
(#) Honda130 válasza mpisti hozzászólására (») Máj 6, 2022 /
 
Szia!
Nekem egy 24VDC maradt felhasznalatlanul. Azt ráköthetem? Valaminta 24Voltos trafóból egy egyeniranyítóba megy a 24V AC. De egyeiranyítva már 35Volt DC-t mérek rajta. Ez baj? Vagy mehet így rá?
Köszönö.!
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2022
(#) mpisti válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 7, 2022 / 1
 
A kártyára csak AC mehet! A 24V AC egyenirányítás után lehet 35V, ha van az áramkörben elkó. Ugyanis az elkó az AC feszültség csúcsértékére töltődik fel ami 24V AC esetében 1,41*24V eff.=33,84V DC A 35V azért annyi, mert a 24V AC is több mint 24V. A WEL 3.3 kártyának kell 24V AC az a8-a9 csatlakozási pontjaira, ez a kártya működéséhez kell. Illetve a másik tápforrás (ami szintén csak AC lehet)vagy a b1-re,vagy a b2-re megy (igazából mindegy)ugyanis ez a két kapocs működteti a főtrafó mágneskapcsolóját. E két kapocs között egy triac A1-A2 pontja van a valóságban, ezt ilyenformán egy érintkezőnek is felfoghatod,ami kizárólag csak váltóáramot kapcsolhat. Ez a két kapocs alkalmas 230V AC kapcsolására is, de én inkább a 24V AC-t preferálnám a helyedben biztonsági megfontolásból.
(#) Honda130 válasza mpisti hozzászólására (») Máj 7, 2022 /
 
Köszönöm a választ!
Jaj Istenem! Kezdek picit elkenődni. Egyre messzebb kerülök a céltól.
Próbálok sorban válaszolni a mondataidra és akkor talán összeáll a végére.

A kártyára menő tápfeszültség a8 és a9-es pontra, közvetlenül a kistrafóról megy, tehát, az 24V AC. Természetesen, kicsit több, ahogy írtad, mert a trafó többet ad ki. De ezt már két éve is megértettem. Akkor kérdeztem is hogy jó-e ez így?
Az egyenirányító panelen valóban van elko. Esetleg megoldható ez elkó nélkül is? hogy ne fusson fel a feszültség?
De az egyenirányítással kapcsolatban picit gondban vagyok. A mágneskapcsolóm ugyanis 24VDC. És nem értem, hogy ezelőtt akkor hogy kötöttem be. Valójában mindegy is, mert nem azt az állapotot szeretném leutánozni, hanem most szeretném jól bekötni. Egy tuti, hogy két éve, mikor össze volt rakva a gép és hegesztettem vele, akkor is ez a mágneskapcsoló volt bekötve. De ha a panel csak AC-t fogad el, a DC-s mágneskapcsoló el fogja fogadni? Vagy a mágneskapcsoló oldalába épített dióda majd megoldja az egyenirányítást?
Amúgy van egy kis egyenirányító panelecském még, amit meglehet, hogy még te küldtél nekem. Az is be volt kötve. Csak már nem tudom, hova?
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2022
(#) mpisti válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 7, 2022 /
 
A megoldás roppant egyszerű: A 24V AC egyik vezetéke megy a b1-re, a b2 megy az egyenirányító panel egyik AC bemenetére. Az egyenirányító panel másik AC bemenetére pedig a 24V AC másik vezetékét kötöd. Az egyenirányító panel DC kimenete pedig mehet egyenesen a mágneskapcsolóra. Vigyázz, vannak olyan DC mágneskapcsolók, ahol csak polaritáshelyesen szabad bekötni a tekercset, mert tartalmaz a mágneskapcsoló egy védődiódát is. Jellemzően az A1 kapocs a pozitív és az A2 a negatív.
(#) Honda130 válasza mpisti hozzászólására (») Máj 7, 2022 /
 
Ja? Értem. Akkor végülis, először szaggatom(vagyis kapcsolom) a 24V AC-t és mielőtt a mágneskapcsolóra kötöm, egyenirányítom?
És akkor a mágneskapcsolóra meg mehet a 35V DC? Nem lesz baja?
Tudom hogy ez megint egy viszonylag hülye kérdés, de a 24, az 24. Már azt is utálom, hogy 27V AC jön le a fránya trafóról.
(#) erbe válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 7, 2022 / 1
 
Leveszed a panelről a kis elkót.
Az meg természetes dolog, hogy terhelés nélkül minden trafó többet ad le. Terhelésre feszültség esik a tekercseken (hatásfok), emiatt kell magasabbra méretezni.
(#) Régi motoros válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 7, 2022 /
 
Már elnézést, de nem volna jobb odahívni valakit, aki (nálad jobban) ért is hozzá?
(#) dB_Thunder válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 7, 2022 /
 
Áááá! Neki ez szórakozás!! Ami nem baj, engem marhára nem érdekel mivel tölti az idejét, amíg az enyémet nem rabolja! Csak röhögni járok ide...
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2022
(#) Honda130 válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 8, 2022 /
 
Nem.
(#) Honda130 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 8, 2022 /
 
Jól beszélsz. És nem banom, ha röhögsz rajtam. Valójában én is poénból csinálom amit csinálok. És közben pár dolgot megtanulok.
(#) Honda130 válasza erbe hozzászólására (») Máj 8, 2022 /
 
Köszönöm!
(#) Honda130 hozzászólása Máj 9, 2022 /
 
Sziasztok! Két kérdésem keletkezett ma. Az egyik, hogy mikor a hegesztést abbahagyom, a magneskapcsoló késéssel enged el. Ez direkt van így? Ez a gáz utánfolyás és hogy előbb a huzalelőtolás áll meg és csak utána múlik el a hegesztő áram?
Másik kérdés: miután elengedett a behúzó tekercs és abbamaradt a főtrafó működése, a fehér kijelzőn látszik, hogy 7-8mp alatt épül le a feszültség. Ez most 33 ohm 100W-os ellenállással ilyen. Jó lesz szerintetek így? Vagy tegyek sorba vele még egy 30 ohm-ost? Akkor jóval lassabb lesz. De szükséges?
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2022
(#) tufatofu válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Ha kondi van a behúzótekercs tápján, míg az ki nem sül, addig behúzva van értelem szerűen.
(#) Honda130 válasza tufatofu hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Hát, most csak egy kis egyszerű egyenirányítóról üzemeltetem. Ezen nincs számottevő kondi. vagyis, van rajta, de ez szerintem a mágneskapcsoló méretéhez képest nem tudom nagynak számít-e? Lejjebb 10-11 hsz-el tettem róla képet. Pont látszik a kondi is. Ezt a kondit nem eszi meg az a nagy mágneskapcsoló reggelire?
És a váltóáram szakaszán van a mágnesszelep, amivel lehet mondani, hogy egy időben enged el a mágneskapcsoló is. ott nincs kondi, mert közvetlenül a kis trafóról van táplálva.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2022
(#) tufatofu válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Nem tudom mi lehet ott abban a gubancban, de a gyakorlatban a "kevesebb néha több". Ha AC a mágneskapcsoló, akkor nem illik DC-ről járatni mert felmágneseződik.
Nézz meg egy gyári trafós rajzot, ami egyszerű mint a barlangrajz, és azt a koncepciót érdemes követni....
(#) mpisti válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
nem értem mit kell ezen ennyit rugózni. Teszel egy szimpla 1A 80V-os kerek graetz hidat közvetlenül a DC mágneskapcsoló A1-A2 kapcsaira és mehet rá az AC . Ennyi az egész. Nem kell oda semmiféle kártya meg kondi meg kutyafüle....
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2022
(#) mpisti válasza tufatofu hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Neked igazad van. Csakhogy neki DC mágneskapcsolója van, az pedig nem mehet AC-ról. Egyébként az AC mágneskapcsoló sem mágneseződik fel, mert lemezelt a vasmagja, hasonló anyagból mint a trafóké.
Következő: »»   268 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem