Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Miért biztatod hogy DC oldalra tegye a relét? Ott csak megégne, nem is olyan sok kapcsolás után..
Akárhogy is magyarázod, tudjuk miként működik az elektromos ívhegesztő..
Az RC-ben lévő ellenállás értékét lehet 22Ohmmal csinálom meg.
310VAC van a trafóról.
Szervusz!
STK Itt tárgyalják az STK-s erősítőket. Q7-Q8 2SC2240. Én a 350-esről találtam filmet a jutubon, ott emlegette az ember a 2 tranyót. Egyébként mit jelent, hogy nem áll meg az IC? Azért nem tudtál rajzot feltölteni, mert 8 megánál nagyobb a pdf-je.
Igazából felesleges a soros ellenállás, kicsi a kondi kapacitása, nem tárol akkora mennyiségű energiát, hogy megegye a relét..
Itt a kapacitív reaktanciát használod ki, amíg a relé nyitott, a kondenzátor viselkedik áteresztő soros ellenállásként.
Az érintkezőket az teszi tönkre, ha az ív nem alszik ki. Hegesztőnél azért van soros fojtó, hogy ne legyen feszültség mentes állapot. De nem erőltetem.
Kedves fórumtársam, értjük, hogy van saját véleményed a dologról, de a kioktató stílusod az nem szerencséd üzemmód, könnyen előfordulhat, hogy zárlatot okoz egyes készülékekben....
Idézet: „Egyébként mit jelent, hogy nem áll meg az IC?” Perpetuum mobile ! Végre valahára sikerült megalkotni.
Szerintem tévedsz kedvenc Mérnököm! Ha nem tudnád, mint mérnök, sok lába van a lónak, mégis megbotlik....
Kedvenc mekkmesterem! Neked csak addig megy a számolás, hogy egy, kettő, három, SOK ?
Kedves Fórumtársak
A 80-as évek elején készült Intermusic brit gitárkombóm tápegységében a negatív ág puffer elkója kilyukadt, egy minimális elektrolit kifolyt. Az elko 6800µF/63V-os a kínai testerrel mérve még mindig jó paramétereket mutat. A tápfeszültség 2x + - 57 Volt. Az erősítő sistergő , pattogó hangot generál. Kérdésem: Okozhatja-e ezt a jelenséget a látszólag hibátlan, de mégis sérült, kapacitás vesztett elkó? Érdemes-e kicserélni, jelenleg CE1404 MM4700µF/63V-os van kéznél, vagy esetleg csak párhuzamosan kössem ? Köszönöm Üdv:Tóni
Szia!
A véleményem szerint ezen a kondin már lejárt az idő, folyás nyomok láthatóak. A "műszer" csak saccolónak jó. Lehet ennek a műszernek a kondi kapacitása már sok is, így nem a pontos értéket mutatja.
Párhuzamosan semmiképpen. Csere. A kisebb kapacitást észre sem veszed. Esetleg később ki lehet pótolni 6800µF-ra. Vagy 2db 4700µF-ot kapcsolnál párhuzamosan? Nem értem amit írsz.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2022
Bő 40 éves Iwatsu oszcilloszkópomba méregettem az elkókat, melyik csereérett. Az volt a furcsa, hogy kapacitásra még mindig bőven az névleges érték felett voltak mint. ESR sem volt rossz.
Számora ez annyira furcsa volt, hogy szereztem gyári kapacitás mérőt, de az is ezt mutatta...
Nos, nem annyira rózsás a helyzet. Az elkó szereti ha folyamatosan feszültségen van, és nem dobálják. A pozitív fegyverzeten (a negatívon is van csak sokkal vékonyabb) lévő oxidréteg maga a szigetelő. Természetesen a fém alu hőtágulása nem egyezik az alumínium-oxid hőtágulásával, ezért ez, vagy a dobálózás miatt folyamatosan repedezik az oxid. Üzem közben ez szépen begyógyul, de közben az elektrolitból hidrogén távozik. Normál körülmények esetén a keletkező hidrogén olyan kevés, hogy a gumin keresztül is el tud távozni. Több éve nem használt kondenzátorok esetén nem tudott begyógyulni a sok seb, és ez intenzív gázképződéshez vezet egy bekapcsoláskor. A kapacitásmérő a maga 1-2 V-jával valóban jót mér, de magasabb üzemi feszültségen az oxidrétek formálása miatt jön a pattogás, vagy akár fel is robbanhat ha nem vesszük észre. Éppen most formálom egy 10 éve nem használt Zelmer csöves erősítő kondijait. Én 1mA-el töltöm a névleges feszültségig. Első nap 70V-on megállt a töltés, majd néha visszaesett 45V-ra. Egy hete van 550V feszültségen 560kOhmos ellenálláson keresztül, és ma már 520V-ra töltődött. Hétvégére már szólni fog. Az anódfesz 480V.
Kiszereltem a másik, sértetlen elkót is, hasonló paramétereket mérek a kínai kütyüvel: 8320 µF , ESR : 0,03 ohm, Vloss: 1,3%. Ki fogom cserélni mindkettőt, egyenlőre a meglévő, régi MM 4700-as elkókra. Mivel ezek is ~ közel 40 évesek, véleményed szerint meg kell-e formázni ezeket, vagy egyből mehet rá a teljes villany ?
Az csak attól függ, mikor voltak utoljára feszültség alatt. Ha több mint 1-2 éve, akkor szerintem indokolt. Az is elegendő, ha az erősítő saját tápegységében formálódik. Le kell választani a végfokot, és csak a trafó, diódahíd, és elkók maradjanak. Viszont a diódahíd után az elkókra valami ellenálláson keresztül kapcsolódjon a feszültség. Úgy kell kalkulálni, hogy a maximális vízbontó energia ne legyen több 0,5W-tól. Ez tapasztalatom szerint még nem okoz gondot. Fizikailag ez azt jelenti hogy:
0,5W/57V=8,77mA. 6,8kOhm, vagy nagyobb ellenálláson keresztül kösd be az elkókat. Ha az elkókon néhány perc, óra, nap után 50V felett mérsz, akkor már kész vagy. Mehet direktbe. Ahogy írtam, a kor önmagában nem gond. Ha sikerülne stabil hőfokon, rezgésmentesen tárolni,. akkor azonnal mehetne élesben. De nem tudni mi volt az előélet.
Rezgésnek, komoly hőmérséklet változásnak nem volt kitéve, illetve fél éve még áram alatt is volt, csak már nem indult el. 1 db rossz elkó volt benne, az még cserés, aztán nézem tovább a többi panelt..
Vélhetően nyugodtan be lehet kapcsolni, csak amíg nem robbant szét egy 5 éves csöves erősítő kondija nálam, addig én sem voltam óvatos. Megköszöntem Marikanéni fiának hogy nem verte ki a szemem, majd megígértem neki, hogy ezentúl szakszerűen fogom feszültség alá helyezni az elkókat.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2022
Lőttem már szét elkót én is! Egyik tantál volt, az jó nagyot pukkant, meg égett. Másik egy olaj-papír kondi volt, az nem bírta a strobicső nyaggatásait, összeolajoztza még a jövő hetet is!
Idézet: ...„Megköszöntem Marikanéni fiának” Most esett le!! LOL
"... Marika néni fiának... " Ezeket az aranyköpéseket felírom a műhely falára mától kezdve.
Mint semmi, ez sem az én agyam szüleménye. Hadházi médinhungeráj vagy mi a fene műsorában a főnők anyukályát nevezte Marikanéninek.
Üdv mindenkinek! Va egy orion erősítőm ami A vagy B oldal használatakor 4-8ohm hangfalakat lehet rákötni. A+B használatakor 8-16ohm. A B oldalon fix 8 ohmos hangfalak vannak, az A oldalon 12ohm-os hangfalak vannak. Beszereztem egy 8ohmos hangfalpárt ,amit mindenféleképpen az A oldalra kötnék párhuzamosan. Így 6ohm-ra vannak kötve. Okozhat problémát az erősítőnek?
Ezt én is láttam-hallottam, pont így hívta a főnök anyukályát...
Üdv! Ne kapcsolj A+B-t és nem lesz túlterhelve.
Sziasztok!
Adott egy Soundking erősítő, amelynek a végfok panelja elégett a képeken látjátok. Arra gondoltam, terveznék bele egy másik végfok panelt, ehhez kérnék tanácsot. A tápfeszültség üresjáratban +,- 63 Volt. Milyen erősítő kapcsolások jöhetnek szóba, ilyen tápfeszültség mellet? Az eredeti teljesítmény nem számít, lényeg hogy viszonylag egyszerű de jól bevált kapcsolást szeretnék. Köszönöm!
Ez kapta az ivet rendesen.Magad akarod megcsinálni vagy készen vennéd?
Szia!
Igazából minden variáció érdekel, építettem már saját tervezésű erősítőt, egyeztetve a terveket itt a fórumon. Szóval ha kell, el tudom készíteni a panelt. Nem sok hely áll rendelkezésre az biztos. Várom az ötleteket!
Látszólag éppen ilyen bordához terveztem ezt a panelt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |