Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Az inverter rá van kötve a hálózatra de nem tölt vissza csak rásegít a napelemből, vagy az aksiból ha van rajta. . Bővebben: Link A videóban jobban elmagyarázzák.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2022
Én is Isolar SML II 5.5kW-os típust vettem. Más néven is árulják, pl. PowLand, PowMr.
A napokban üzemelem be, lehet más, hasonló paraméterű típust is venni, de kb. dupla áron. Egy elektromos autóakkumulátor egységet vettem hozzá 30db. 60Ah cellával, 3 cella párhuzamosan kötve(3x10). Ezt átalakítottam 2x15-re, így optimális ennek az invertenek..
Idézet: „Az inverter rá van kötve a hálózatra de nem tölt vissza csak rásegít a napelemből” Nem nézem végig a videót, de az inverter honnan tudja, hogy az a fogyasztó amit táplál, az a szomszédban van a villanyórákon túl, vagy sem? Ezt egy féle kép lehet megoldani, ha van a készüléknek 230v betápja, és 230v kimenete is... mint egy szünetmentesnek.
A technikai részét nem nagyon tudom hogy miként van megoldva de folyamatosan fogyaszt a hálózatról még akkor is mikor a napelem elegendő energiával látná el az egész lakást. Ezzel akadályozza meg hogy visszafelé táplálás legyen. Amúgy jól tippeltél. Az óra után(előbb nem lehet sajnos
![]()
Idézet: „Az óra után(előbb nem lehet sajnos )” Magaddal csesznék ki ha az óra elé kötnéd, mert még a napelem termelését is fogyasztásnak mérné az óra!!
Én is azt néztem ki magamnak első sorban de sosem tudni hogy van e jobb ha nem térképezem fel a lehetőségeket.
Aksiról tudnál valamit mondani? Típus, ár. jó lenne ha lenne némi tartalék benne ha elmenne a villany. Habár 60kw számomra elég soknak tűnik 2-3 nap mire 50% merülne 0 visszatöltés mellett a szokásos felhasználás mellett. Bojlert lekapcsolva lehet duplázni az aksi időt.
Tudom ezért írtam hogy sajnos
![]()
30db 60Ah cella (feltételezve 3.7V Li-ion névleges feszültséget) az 6.6kWh, nem 60.
Igen, van egy 230-as betápja és egy kimenete.
Esetleg a napelemekről is írnál pár dolgot akár privátban is. Másfél-2 kw napelemet akarok rárakni(első körben) mert a max egyidejű fogyasztásom ekörül alakul. Klima és a bojler együttesen 2 kw Normálisan napi .
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2022
A napelemeket a naplopó-tól vettem, Q.Cells 350W, 6-6db. DK, DNy tájolással, diódás közösítéssel.
Ez az inverter egy stringet tud kezelni, jó lett volna 2-es, de ritka és vagy háromszoros ára van. Így nem optimális munkapontban üzemel a két napelem string. DJ Tacki jól írta, kb. 6kW akkumulátor kapacitás. Az akkumulátor Németországból származik, jó állapotú Li-ion, tartalék készlet volt autójavító műhelyben, nem használt, de három éves, így 380eFt-ba került. A cellákat egyesével is lehetett venni, de akkor 15eFt/db. Eredetileg LiFePO4 cellákat akartam venni, de az Kínából rendelve is a duplája lett volna.
Szia!
Átalakitásnál hogyan oldottad meg a cellafelügyeletet? Milyen BMS -dvan?
Köszi. Tényleg ezt jól benéztem fel sem tűnt. Elég jó árban van a napelem. Első körben elég lesz 4 panelocska is belőle a többi a következő pár hónapban.
Nemrég jöttem le a tetőről, egyedül felraktam a DK stringet, remélem holnap már beüzemelem az invertert.
A DNy-hoz még meg kell oldjam a sínvégek alátámasztását, talán a hétvégén az is meglesz, de nagyon nő a szőlő, annak is meg kell csináljam a V-kordont, permetezni is kell, ez fontosabb...
Mivel ez egy csináld magad fórum, jó lenne ha ki tudnánk dolgozni egy kínából importált hibryd inverter klónt.
Ennek az a lényege, hogy ha van elég napsütés akkor a napelemről veszi az energiát, ha nincs akkor a hálózatból és ezt mágneskapcsoló csattogtatás nélkül teszi. (nem hálózatba visszatáplálós !!) (az áremelkedés előtt ez olyan 110-150 eft volt)
Szerintem olyan invertert nem találsz amibe ne lenne relé. Ha más nem amikor lekapcsol a hálózat akkor leold a relé. Az isolar amit fent említetted az pont jó lehet neked. Akár aksi nélkül is üzemel. De az minimális kattanás. Amúgy lehet tudni hogy miért kell néma inverter? A ventilátor miatt úgy sem lesz zavaró ha elmegy az áram és visszajön.
Szia!
Ahol a 230V találkozik ,xx Volt DC vel ott minden szakmai előirás relét,mágneskapcsolót fog kérni. Te rábiznád az életedet a Tranzisztor/FET tokban arra a néhány mikron félvezető szigetelésére? Honnan látod mikor hibásodik meg? A fent emlitett eszközök meg látható leválasztást adnak.
Szia!
Az első része ; Mennyi napelem szükségeltetik 300W kinyeréséhez? (dec-jan. márc -május, jun-szept ben ) Mindig átvariálod a napelem stringet?
Bakker, van vagy 6 kW napelemem. milyen stringről beszélsz ? Ha a napelem termelés teljesítménye meghaladja a felhasználtat akkor a felhasználás a napelemról megy , ha nem akkor a hálózatról (sőt a kínai azt is tudja, hogy csökkenő napelem teljesítmény esetén egy részét a napelemről veszi a többit a hálózatról)
Láttam itt régebben, hogy volt szó olan fűtű"patronokról" ami napelemről közvetlenül DC-ről fűthet, de nem találom. Tudna valaki ebben esetleg egy link-kel segíteni?
A fűtőbetétnek mindegy, hogy AC vagy DC feszültséget kap.
Sziasztok !
Mennyi az önfogyasztása (KWh / nap) az inverternek, ami napelemről megy, amikor nincs, akkor hálózatról, vagy onnan pótolja a hiányzó teljesítményt ?
Kikapcsoláskor, a DC ívoltás miatt nem mindegy.
A kapcsolást DC-s SSR-el meg tudom oldani. Akkor a fűtőszál lehet sima hétköznapi is. Ez jó hír. Köszönöm!
Fűtőbetétről volt szó, a kapcsolóelem más tészta. Előbbinél egy a lényeg, a feszültség effektív értéke.
Válasszuk ketté ezt a dolgot. Ha hálózatra visszatápláló rendszered van, akkor mindegy mikor használod a patronokat az egyenleged mindenképp : betáplált-felhasznált lesz.(persze így se jössz ki jól)
Ha sziget üzemben használod, csak akkor van értelme, ha nyáron (vagy amikor a rendszered képes energiával ellátni a fűtő patronaidat) még valamit akarsz fűteni. (de ehhez egy cekasz, rezsó stb. is elég) (annyi napelemed biztos nincs, hogy télen fűteni tudjál vele, (bár a napelem nem a hőmérséklettől függ, hanem a fénytől (de télen az is sokkal kevesebb , meg a beesési szög is változik)))
Sziasztok!
Froniuséknál ki lehet valahogy nyerni akár az inverterből, de akár modbuson a smart meterből a fázisonkénti fogyasztási adatokat? A solarweb csak összesítve adja meg, de automatizálási okokból fázisonként kellene tudnom real-time. Köszi a hozzáérő tippeket!
Ha van a villanyórán kommunikációs lehetőség (nálam RJ11 csatlakozójú soros port) esetleg abból is ki lehet olvasni.
Szia!
igen én sokkal kisebbekben szoktam gondolkodni. De még az 1000W nyi is képes decemberben napi 30-50Wh ra. Egész hónapban 1000-2000Wh! Február végétől már másabb.... A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2022
70W körüli érték.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |