Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   162 / 252
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 25, 2022 /

Az inverter rá van kötve a hálózatra de nem tölt vissza csak rásegít a napelemből, vagy az aksiból ha van rajta. . Bővebben: Link A videóban jobban elmagyarázzák.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2022
(#) rectamas válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 25, 2022 /

Én is Isolar SML II 5.5kW-os típust vettem. Más néven is árulják, pl. PowLand, PowMr.
A napokban üzemelem be, lehet más, hasonló paraméterű típust is venni, de kb. dupla áron.
Egy elektromos autóakkumulátor egységet vettem hozzá 30db. 60Ah cellával, 3 cella párhuzamosan kötve(3x10).
Ezt átalakítottam 2x15-re, így optimális ennek az invertenek..
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 25, 2022 /

Idézet:
„Az inverter rá van kötve a hálózatra de nem tölt vissza csak rásegít a napelemből”

Nem nézem végig a videót, de az inverter honnan tudja, hogy az a fogyasztó amit táplál, az a szomszédban van a villanyórákon túl, vagy sem?
Ezt egy féle kép lehet megoldani, ha van a készüléknek 230v betápja, és 230v kimenete is... mint egy szünetmentesnek.

A technikai részét nem nagyon tudom hogy miként van megoldva de folyamatosan fogyaszt a hálózatról még akkor is mikor a napelem elegendő energiával látná el az egész lakást. Ezzel akadályozza meg hogy visszafelé táplálás legyen. Amúgy jól tippeltél. Az óra után(előbb nem lehet sajnos ) kell bekötni és van kimenete is. Kvázi mint egy szünetmentes ami hibrid töltéssel rendelkezik.
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 25, 2022 /

Idézet:
„Az óra után(előbb nem lehet sajnos )”

Magaddal csesznék ki ha az óra elé kötnéd, mert még a napelem termelését is fogyasztásnak mérné az óra!!
(#) antikzsolt válasza rectamas hozzászólására (») Máj 25, 2022 /

Én is azt néztem ki magamnak első sorban de sosem tudni hogy van e jobb ha nem térképezem fel a lehetőségeket.
Aksiról tudnál valamit mondani? Típus, ár. jó lenne ha lenne némi tartalék benne ha elmenne a villany. Habár 60kw számomra elég soknak tűnik 2-3 nap mire 50% merülne 0 visszatöltés mellett a szokásos felhasználás mellett. Bojlert lekapcsolva lehet duplázni az aksi időt.

Tudom ezért írtam hogy sajnos .
(#) DJ Tacki válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 25, 2022 /

30db 60Ah cella (feltételezve 3.7V Li-ion névleges feszültséget) az 6.6kWh, nem 60.
(#) rectamas válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 25, 2022 /

Igen, van egy 230-as betápja és egy kimenete.

Esetleg a napelemekről is írnál pár dolgot akár privátban is. Másfél-2 kw napelemet akarok rárakni(első körben) mert a max egyidejű fogyasztásom ekörül alakul. Klima és a bojler együttesen 2 kw Normálisan napi .
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2022
(#) rectamas válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 25, 2022 / 1

A napelemeket a naplopó-tól vettem, Q.Cells 350W, 6-6db. DK, DNy tájolással, diódás közösítéssel.
Ez az inverter egy stringet tud kezelni, jó lett volna 2-es, de ritka és vagy háromszoros ára van.
Így nem optimális munkapontban üzemel a két napelem string.
DJ Tacki jól írta, kb. 6kW akkumulátor kapacitás.
Az akkumulátor Németországból származik, jó állapotú Li-ion, tartalék készlet volt autójavító műhelyben, nem használt, de három éves, így 380eFt-ba került.
A cellákat egyesével is lehetett venni, de akkor 15eFt/db.
Eredetileg LiFePO4 cellákat akartam venni, de az Kínából rendelve is a duplája lett volna.
(#) Atis57 válasza rectamas hozzászólására (») Máj 25, 2022 /

Szia!

Átalakitásnál hogyan oldottad meg a cellafelügyeletet?
Milyen BMS -dvan?

Köszi. Tényleg ezt jól benéztem fel sem tűnt. Elég jó árban van a napelem. Első körben elég lesz 4 panelocska is belőle a többi a következő pár hónapban.
(#) rectamas hozzászólása Máj 25, 2022 / 1

Nemrég jöttem le a tetőről, egyedül felraktam a DK stringet, remélem holnap már beüzemelem az invertert.
A DNy-hoz még meg kell oldjam a sínvégek alátámasztását, talán a hétvégén az is meglesz, de nagyon nő a szőlő, annak is meg kell csináljam a V-kordont, permetezni is kell, ez fontosabb...
(#) GAnna hozzászólása Máj 25, 2022 / 1

Mivel ez egy csináld magad fórum, jó lenne ha ki tudnánk dolgozni egy kínából importált hibryd inverter klónt.
Ennek az a lényege, hogy ha van elég napsütés akkor a napelemről veszi az energiát, ha nincs akkor a hálózatból és ezt mágneskapcsoló csattogtatás nélkül teszi. (nem hálózatba visszatáplálós !!)
(az áremelkedés előtt ez olyan 110-150 eft volt)
(#) antikzsolt válasza GAnna hozzászólására (») Máj 25, 2022 /

Szerintem olyan invertert nem találsz amibe ne lenne relé. Ha más nem amikor lekapcsol a hálózat akkor leold a relé. Az isolar amit fent említetted az pont jó lehet neked. Akár aksi nélkül is üzemel. De az minimális kattanás. Amúgy lehet tudni hogy miért kell néma inverter? A ventilátor miatt úgy sem lesz zavaró ha elmegy az áram és visszajön.
(#) Atis57 válasza GAnna hozzászólására (») Máj 25, 2022 /

Szia!

Ahol a 230V találkozik ,xx Volt DC vel ott minden szakmai előirás relét,mágneskapcsolót fog kérni.

Te rábiznád az életedet a Tranzisztor/FET tokban arra a néhány mikron félvezető szigetelésére?
Honnan látod mikor hibásodik meg?
A fent emlitett eszközök meg látható leválasztást adnak.
(#) Atis57 válasza GAnna hozzászólására (») Máj 25, 2022 /

Szia!
Az első része ; Mennyi napelem szükségeltetik 300W kinyeréséhez? (dec-jan. márc -május, jun-szept ben )
Mindig átvariálod a napelem stringet?
(#) GAnna válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 25, 2022 /

Bakker, van vagy 6 kW napelemem. milyen stringről beszélsz ? Ha a napelem termelés teljesítménye meghaladja a felhasználtat akkor a felhasználás a napelemról megy , ha nem akkor a hálózatról (sőt a kínai azt is tudja, hogy csökkenő napelem teljesítmény esetén egy részét a napelemről veszi a többit a hálózatról)
(#) JZoli hozzászólása Máj 26, 2022 /

Láttam itt régebben, hogy volt szó olan fűtű"patronokról" ami napelemről közvetlenül DC-ről fűthet, de nem találom. Tudna valaki ebben esetleg egy link-kel segíteni?
(#) Bakman válasza JZoli hozzászólására (») Máj 26, 2022 /

A fűtőbetétnek mindegy, hogy AC vagy DC feszültséget kap.
(#) tursaba hozzászólása Máj 26, 2022 /

Sziasztok !
Mennyi az önfogyasztása (KWh / nap) az inverternek, ami napelemről megy, amikor nincs, akkor hálózatról, vagy onnan pótolja a hiányzó teljesítményt ?
(#) tursaba válasza Bakman hozzászólására (») Máj 26, 2022 /

Kikapcsoláskor, a DC ívoltás miatt nem mindegy.
(#) JZoli válasza tursaba hozzászólására (») Máj 26, 2022 /

A kapcsolást DC-s SSR-el meg tudom oldani. Akkor a fűtőszál lehet sima hétköznapi is. Ez jó hír. Köszönöm!
(#) Bakman válasza tursaba hozzászólására (») Máj 26, 2022 /

Fűtőbetétről volt szó, a kapcsolóelem más tészta. Előbbinél egy a lényeg, a feszültség effektív értéke.
(#) GAnna válasza JZoli hozzászólására (») Máj 26, 2022 /

Válasszuk ketté ezt a dolgot. Ha hálózatra visszatápláló rendszered van, akkor mindegy mikor használod a patronokat az egyenleged mindenképp : betáplált-felhasznált lesz.(persze így se jössz ki jól)
Ha sziget üzemben használod, csak akkor van értelme, ha nyáron (vagy amikor a rendszered képes energiával ellátni a fűtő patronaidat) még valamit akarsz fűteni. (de ehhez egy cekasz, rezsó stb. is elég) (annyi napelemed biztos nincs, hogy télen fűteni tudjál vele, (bár a napelem nem a hőmérséklettől függ, hanem a fénytől (de télen az is sokkal kevesebb , meg a beesési szög is változik)))
(#) merlingerin hozzászólása Máj 26, 2022 /

Sziasztok!

Froniuséknál ki lehet valahogy nyerni akár az inverterből, de akár modbuson a smart meterből a fázisonkénti fogyasztási adatokat? A solarweb csak összesítve adja meg, de automatizálási okokból fázisonként kellene tudnom real-time.

Köszi a hozzáérő tippeket!
(#) DJ Tacki válasza merlingerin hozzászólására (») Máj 26, 2022 /

Ha van a villanyórán kommunikációs lehetőség (nálam RJ11 csatlakozójú soros port) esetleg abból is ki lehet olvasni.
(#) Atis57 válasza GAnna hozzászólására (») Máj 26, 2022 /

Szia!
igen én sokkal kisebbekben szoktam gondolkodni.
De még az 1000W nyi is képes decemberben napi 30-50Wh ra. Egész hónapban 1000-2000Wh!
Február végétől már másabb....
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2022
(#) antikzsolt válasza tursaba hozzászólására (») Máj 26, 2022 /

70W körüli érték.
Következő: »»   162 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem