Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házi vízmű
Témaindító: kiskoczka1021, idő: Márc 7, 2009
Témakörök:
Magától nem tudja felszívni a vizet ha a szívóágban van levegő?
Lábszelep mindenképpen kell! A visszacsapó csak biztosít, hogy biztosan fel tudd tölteni a szivattyút, ha belevegősödik.
Összekevered a fogalmakat!:
1. Nyugalmi vízszint – az a vízszint, amely beáll amikor a kútból a vízkivétel szünetel. 2. Üzemi vízszint, amely a kút üzemelése (szivattyúzás) közben beáll. A szivattyúd max. 8 méterről tud szívni (gyári adat!) - nálad ez a nyugalmi vízszint! Ha működik a szivatyúd, akkor már bizonyára 8 méternél mélyebbről kell felszívnia a vizet...ez pedig vagy sikerül neki, vagy nem! Ásol egy méter mély gödröt a szivattyúnak, és elhelyezed annak az alján...
Ezt még nem próbáltam , hogy levegős csőből hogyan szívna , mert ez lehetséges , hogy szivattyú típus függő dolog, hogy levegős csőből légteleníti e magát , ez nem egy modern szivattyú nem valószínű, hogy tudna ilyet. Ha víz van a rendszerben és nincs levegő , akkor megy .
Értem , akkor ezt mindenhol így szerelik össze , hogy van egy lábszelep allúl és egy visszacsapó szelep fellűl ? A plussz visszacsapó szelep fellűl nem fogja jobban terhelni a szivattyút , amikor hozza fel a vizet ?, mível a működési képessége határán van , valóban lejebb kell még vinnem , hogy gyorsabban feltőltse a tartályt . Csak attól tartok , hogy akkor is gond lehet amikor megtellik a tartálya kikapcsol, megnyitom fent a csapot és homokos víz jönne. Sajnos a talaj is nagyon kemény , agyagos , vésőgéppel kellett fellazítanom , hogy ki tudjam szedni.
Szia! Lehet, hogy elkerülte a figyelmemet de még nem olvastam a kút hozamáról. Talán elég kicsi ahhoz, hogy egy-egy tartály feltöltéshez kivett vízmennyiség után a vízoszlop visszaesése felkavarja a homokos hordalékot. Ezzel arra gondolok, hogy a szűrőnél már eléggé sok összegyűlt a hordalékból és amikor visszaesik a vízoszlop a csőben lévő mennyiség a szűrőnél kifelé "öblíti" a lerakódást, majd a következő felszívásnál a részlegesen hordaléktól mentesült részen bejut a felszálló ágba a homok. Szerintem sokat segítene egy kompresszorozás és hosszabb szivattyúzás amíg ki nem tisztul a szűrő. Kicsi lehet a vízhozama ennek kútnak amin ha lehetséges csak ezzel a módszerrel lehet eredményt elérni, hogy a hordalékkos részt mosatni kell a vízadó rétegből amíg az ki nem tisztul. Ha a szűrő alja beleér ebbe a hordalékba vagy ez a vízadó réteg fel tud töltődni ezzel a homokos üledékkel akkor még nincs eléggé kitisztítva a réteg vagy nem elég nagy az az öblös rész ahonnan már nem kavaroik fel vagy nem töltődik fel homokkal a vízadó réteg.
Szia, köszi az információkat, igen valami ilyesmi lehet , hogy az alján lévő hordalék felkavarodhat.
Valamelyik nap szedtem ki a kpe csővet 16m volt az alján lábszeleppel. A szűrözés 27-30m között van a csövön , de a cső hossza 35m és le van zárva az alja , azt mondták, hogy az a plussz 5m hordalék gyüjtő . Azért fúrtak le 35m -re mert ez már a 2. fúrás volt és ezt vékonyabb csővel csövezték le (90) kék csöves és rendesen le is szürőzték , ennek iható , bevizsgált vize van . Az első fúrást egy hónappal elötte fúrták (160-as) csővel és 30m volt megbeszélve ,3m- el arrább, de nem vitte a fúró , így abba hagyták kb.18m -en , azt mondták ,nincs benne víz be is temethetem, én azért kipróbáltam , cső nélküli lyukba ledugtam egy szivattyút és csak jött a víz , nem akart elfogyni , vettem 160 as csővet és az alsó 5m es részbe flexel bevagdostam , valahol csak bejön a víz, és jó is lett, ennek a kútnak 6m-en van a nyugvó vízszintje , az igaz, hogy ez más érből kap vízet és nem olyan tiszta mint a másik , locsoláshoz jó, a másik meg ivó víznek jó. de mindkettőre ráfér egy kis kompresszorozás Idézet: „"szűrözés 27-30m között van a csövön... ...rendesen le is szürőzték"” Ezeket részletesen elmagyarázhatnád...esetleg rajzzal. Bizonyára vagyunk páran, akiknek nem tiszta, hogy miről is írsz...köszi! A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2022
Üdv mindenkinek. A lenti képeken szereplő szivattyú szétszereléséhez kérnék segítséget. Műanyag ház csavarok nélkül. Valamilyen ötlet? Segítséget előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2022
Könnyen el tudom képzelni, hogy hegesztett.
Ebben egyetértünk. A motorra 3db csavarral van hozzáfogatva. Ezeket a kötéseket oldottam, valamennyire szét is jött egymástól. Aszt hittem szét tudom venni meg nézni a lapátot és a töm szelencét de nem jött össze. Szerintem pedig szétszedhetőnek kellene lenni, vagy nem jól gondolom?
Nos sikerült szét szedni egy kicsit drasztikusabban nekiestem és szét jött. Viszont a lapátkerék és a ház is kapott már nem keveset. Az idő vasfoga és a vízben lévő idegen anyagot sajnos meg tették a hatást. A lapát kereket fel lehet szabályozni de a házzal mit lehetne tenni?
A lapát kerék és a ház között kb. minimum hány mm-nek kellene lennie?
A segítséget előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2022
A lehető legkevesebb de több, mint nulla. Nagyobb rés -> kisebb hatékonyság.
Mindkét alkatrész több helyen is kapható...Pl.: Itt.
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy van-e valakinek tapasztalata a következő kérdéssel kapcsolatban. Adott egy fúrt kút amiből kb 10-12 méter mélyről szivattyúzom a vizet. A szivattyú egy t..o gazdaságos 800Wattos gép közvetlenül a kút mellett. A szivattyút odébb szeretném tenni zárt helyre (illetve jelenleg útban van), ami a kúttól kb 8 méterre van, ezt a 8 métert szeretném vízszintesen vezetni egy KPE csővel. Szerintetek a szivattyú így is tudja majd szívni a vizet, vagy felejtsem el ezt az ötletet? Lényegében a kérdésem az lenne a vízszintes rész is hozzáadódik a szivattyún feltüntetett szívómagassághoz?
A vízszintes szakasz, és a könyök is hozzáadódik, de minimális mértékben - feltételezve, hogy legalább akkora az átmérője, mint a függőleges szakaszé. Mennyi a nyugalmi vízszint?
Idézet: „"10-12 méter mélyről"” A lényeg, a "szívómélység", azaz a vízszint hány méter mélyen van a szivatyútól? Egy ismerősömnél 30 méterrel arrébb raktuk a szivattyút (32mm KPE cső)...igaz csak max.2 méter mélyról szívja a vizet (tó).
Szia! Én is átraktam a szivattyút kb. 20 éve az udvar közepéről egy fedettebb helyre, talán 7-8 méter távolság lehet. Azóta is jól működik. Egyre vigyázz: A vízszintesen vezetett vezeték a szivattyútól folyamatosan lejtsen a kút felé.
Nem sokmindent tudok a kútról a "10-12 méter" az előző tulajdonos elmondása alapján tudom. Lefelé egy 3 colos cső megy amibe egy másfélcolos betét van betonnal kiöntve, a lábszelep a földfelszíntől fél méterre van, tehát a kút mélységét, illetve a vízszintet nem tudom megmérni. De ezen a másfelesen jön fel a víz. Az átmérőt nem tervezem módosítani. Tehát továbbra is másfeles csővel vinném a szivattyúig a vizet.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2022
Sziasztok!
Akadt némi problémám. Lecseréltem a hagyományos házi vízművet egy szivattyú+nyomáskapcsoló kombóra. Azonban az a baj,hogy az előző 2-3bar-ja helyett 5.5-6bart produkál a rendszerbe mire leáll.Mihelyst megvan a nyomás nem is kapcsolja ki a szivattyút egyből,hanem még 10mp-ig működteti.Sajnos a nyomáskapcsolón a bekapcsolási nyomást lehet csak állítani.Az elvileg 1.5barra van belőve. Laikusként arra gondoltam,hogy vennék egy nyomásszabàlyzó szelepet és beépíteném már a szivattyún lévő ny.kapcsoló utáni 1m-en belül,hogy a pici ház kis rendszere egészében legyen 2-3 bar maximum. Szerintetek ez így jó lehet?Vagy egyàltalán nem?Mit javasoltok?
Milyen nyomáskapcsolód van?
Kb. nulla információ erről a nyomáskapcsolóról. Egy videó van róla: YouTube. Nem bírom a lengyel nyelvet, de a Google fordító ezt az eredményt adja a videó címére (elnézést, szó szerinti idézet következik):
Idézet: „ibo pc-16 vízszivattyús gép - vigyázz ezzel a szarral!” Ha jól látom, hiába tekergeti a nyomászabályzó csavart, nem sok haszna van.
Egy tekerő van rajta.Azzal csak azt lehet állítani,hogy mekkora alsó nyomásnál kapcsoljon be.Épp ezért kellene valami megoldás.
Vegyél egyszerű, bevált nyomáskapcsolót. Alsó és felső értéket is lehet állítani: Bővebben: Link.
Tapasztalatom az ibóról, mint "márkáról".
Nálam egy fél évig se ment és használhatatlanná vált. Írtam az itteni képviseletének, de őket nem érdekelte a probléma, pedig még bőven garanciás volt. Az ügyintézőjük egy végtelen buta figura volt. A következő lépés volt, hogy veszek tőlük alkatrészt és megjavítom. Több mint egy hónapot vártam az alkatrészre és csak hitegettek. Az volt a válasz, hogy még nem küldték Lengyelországból. Én meg azt hittem, hogy ott van náluk a polcon, de nem. Érezhető volt, hogy az ügyintéző érezte magát fontosnak. Telefonon tájékoztattam, hogy a következő akit fel fogok hívni, az a településük polgármestere lesz. És csoda történt. Két nap múlva hozta a postás az alkatrészt. Mivel a vállalkozás vezetőjét nem tudtam elérni, gondoltam, hátha a település polgármesterének megvan a száma. Nekem ezt jelenti az ibo. Ja, és közben vettem egy másik szivattyút, mert a víz csak kell. A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2022
Azt javaslom, hagyj fel vele. Nem azért használunk házi vízműt (hidrofort), mert hülyék vagyunk. A nyomáskapcsoló a hidrofor tartályával tud jól együttműködni, arra is van eleve rászerelve. Ha kihagyod a tartályt, akkor nem fog soha jól működni.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2022
Ezek azért vannak kitalálva, hogy ne kelljen tartály...
Nekem és a szomszédomnak is Pedrollo Easypress áramláskapcsolónk van kerti öntözőrendszerhez (tartály nincs). Ha megszűnik a víz áramlása (elzár a mágnesszelep), akkor pár másodpercen belül lekapcsol. 9 éve működik hibátlanul.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |