Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Szabadtéri rendezvény elektromos hálózattal, előírásokkal kapcsolatos kérdés
Témaindító: sandor1632, idő: Jún 13, 2022
Sziasztok!
Szabadtéri rendezvény elektromos hálózatának kialakításával kapcsolatban lenne pár kérdésem. Jelenleg a terület rendelkezik kiépített elektromos hálózattal, tűzvédelmi főkapcsolóval, fixre telepített, földkábellel megtáplált elosztó dobozokkal, dobozonként külön életvédelmi relével. Minden áramvételi pont rendelkezik külön biztosítással a főelosztó szekrényben. A kérdésem arra irányulna, hogy az elosztó doboz amelyről szeretnénk áramot vételezni viszonylag messze esik a sátor csoporttól, ahol többirányú áramvételre lenne szükség, ezért szeretnék egy elosztó dobozt létesíteni a középső árus sátornál, melyből külön biztosítással vinném tovább a betáplálást az egyes sátrakhoz. A bejövő tápáram 3X32A-el van biztosítva, 3f. dugvillával tudok csatlakozni az elosztódobozra. Kérdésem az lenne, hogy amennyiben abban az elosztódobozban, ahonnan az áramvétel történik van beépítve fí relé, a következő alelosztóba szükséges-e külön beépíteni? Valamint, hogy szabadtéri rendezvényeknél mi az előírás az alelosztó doboz anyagára, rögzítésére? A jelenlegi fixen telepített elosztódobozok acélszekrények, de nem vagyok vele tisztában, hogy ideiglenes áramvételnél a mobil alelosztó doboz anyagára milyen előírások vannak. A másik lehetőség az, hogy minden sátorhoz külön vinném el a fix elosztódoboztól a betáplálást, védőcsőbe húzott kábelen, de ez esetben is dugvillás csatlakozással történik az áramvétel. Ez esetben lényegesen több kábel szükséges, viszont minden biztosítás egy helyen van. Ilyen esetben elegendő lengő aljzatot szerelni a végére, vagy érdemesebb elosztó dobozt felszerelni, külön biztosított dugaljakkal? Válaszotok előre is köszönöm!
Nagyjából ez lenne az elrendezés, ennek kialakításával kapcsolatban merültek fel a kérdések.
Ezen kivül még az érdekelne, hogy az ideiglenes áramvételi pontok rögzítésére milyen előírás vonatkozik?
Én csak egy jó tanácsot adnék ha megfogadod. Kérdezd az áramszolgáltatót de írásban !!
Szia!
A kérdésed jó , csak annyira összetett. Ezzel EBF felülvizsgálók sem önállóan szoktak foglalkozni,-hanem a tervet nézik ,hogy megfelel-e.! Ez nem olyan, hogy xy-t felhivom darálja már el a telefonban-mit mikor s hogyan. Nem véletlen,hogy 1-2-5 rendezvényen sem találsz 2db azonos megoldást. Nem egy ilyennél a tervező is 5mA és 10mA FI relét irt elő , csak nem kapott a kivitelező! Ha ezeket át tudod nézni (kölcsön, könyvtári regisztráció ) minden kérdésedre választ találhatsz. MSZ HD 60364-7-721:2010 Lakókocsik és lakóautók villamos berendezései MSZ HD 60364-7-740:2007 Vásártereken, vidámparkokban és cirkuszokban lévő létesítmények, szórakoztató berendezések és pavilonok ideiglenes villamos berendezése.
Köszi a tippet, utána olvasok.
A harmadik lehetőség, a fix elosztóból millió egy hosszabbítóval kiállni, tavaly így csináltuk, de idén már hivatalos a rendezvény, nem hiszem, hogy annyira szabályos lenne ez a megoldás.
Szia!
Az a "kismillió hosszabbitó" lehet szabályos is , ha; --a kábelek rögzitve vannak egy acélsodronyon. --A csatlakozások felett megfelelő esővédelem van. --a csatlakozók szintén rögzitettek (pl sodrony fogja a dugaljat ) --s természetesen Fi relé + túláramvédelem ,ill. leválasztás.(L-N szakitva )
Védőcsőben tudnék esetleg elvinni mindent, sajna 200m-t kellene áthidalni, ekkora szakaszon a sodrony elhúzná a sátrakat.
Sajnos van 1 szakasz, a színpad mögött, ahol lesz autós forgalom, de ott tudom csak keresztülvinni a kábelt a VIP sátorhoz, ott esetleg vagy lépésvédőt tudok rá tenni, vagy beásni azt a szakaszt. Ha viszont így járható a dolog, akkor gyártok megfelelő méretű és keresztmetszetű, 2-3 vízhatlan konnektorral ellátott hosszabbítót, amit kitelepítés után beméretek. A 200m-re levő fixen telepített elosztóban van fi-relé, és minden dugalj külön van biztosítva. Így egy pontban lenne az áramelosztás, és nem kellene attól félnem hogy egy részeg b**om belenyúl az ideiglenes elosztódobozba a nagy sátornál. A fix elosztószekrény acélszekrény, ahhoz csak nekem lesz kulcsom. Mindenhol máshoz közel van az áramvételi hely a fixen telepített elosztóhoz, egyedül ez a rész ami kérdéses volt. A színpad aggregátorról fog menni, mint tavaly is, így azzal nem kell bajlódnom. Tavaly még csak besegítettem mint fesztiválra járó műszerész, mivel rosszul voltak szétosztva a fogyasztók a 3 fázison, így rendszeresen leverte a főmegszakítót, nem győztem rohangálni, variálni. Idén már én osztok szét minden fogyasztót a hálózatra kitelepüléskor, igyekezve ezt elkerülni. Csak ez a hosszabb szakasz okozott fejtörést nekem, hogy miként tudnám szabályosan megoldani. De ha azt mondod, hogy így kivitelezhető, akkor nem agyalom túl a dolgot. Töredékéből ki tudom így hozni az egész kivitelezést. Köszönöm az ötletet! A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2022
Szia!
A sátrakhoz; lelógatni kell a kábelt, elosztót meg a földhöz rögziteni. valami ilyen; x--------..---------x--------------------------..----------x-------------------x = oszlop. . . leágazás/doboz itt is dugaljak. A teljesitményt kell visszafogni 1-1 csatlakozásnál PL; 6A-4A--2A kismegszakitóval ha lehet! Ennek hiányában elég vastag kábelek kellhetnek.
Kell sodrony? Nem okoskodni, akarok, csak kérdezem. Itt a városba szokott lenni egy rendezvény minden évben melyen, csak úgy kihúzzák a levegőben a kábeleket mindenen keresztül.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2022
Egy tanya mellett található 2000 négyzetméteres pusztánál van a helyszín, a vip sátor a legtávolabb eső pontunk, azon túl semmi sincs, amihez rögzíthetnék, ezért is vetettem fel a kordon mentén védőcsőben való elvezetést, mint lehetőség, már amennyiben ez így szabályos.
Arra jutottam, hogy minden sátorhoz külön viszem el a feszültséget. Sátranként 1 ponton lesz áramvételi lehetőség biztosítva, itt csatlakozik majd a sátrak tetején kialakításra kerülő led reflektor sor dugvillája is. Főleg, hogy nem tudni, a kocsma, merch vip stb sátraknál mit hogyan terveznek majd az árusok elhelyezni. A sátrak nagyjából úgy helyezkednek el, ahogy a 2. hsz-emben a fotózott rajzra feltüntettem. Itt az a nyűgös, hogy a színpad és a vip sátor között van autó forgalom a zenekarok rakodása miatt, és ez keresztezi a kábel nyomvonalat. Az elosztószekrényen a 30mA-es fi relé után minden kiállás 16A-el van biztosítva, így 2,5-es mbcu kábelnek elegendőnek kell lennie minden nyomvonalnál. Sátranként 1-1 3 kiállásos zárható fedelű vízhatlan t alakú belógatható dugalj akkor elvileg megfelelhet? A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2022
Szia!
Ha 5-10m ként van felfogási pont --elég a kábel. Persze , nem fákra fogatva ! (Ezen városi rendezvények általában " megfelelően csókosokkal " kivitelezve ,--mindent lehet, semmi sem érdekes. ) Legalább is felénk.
Szia!
Ad 1; Az a betonkockás , fémhálós kerités elemre rögzitve (NATO tipusú ? ) , csőben----megfelelhet. Ad2; külön-külön ágak , talán a legoptimálisabb. Ad3;a teherautók által érintett részen 4,6m felé emelni.(csak ezt a részt ) akár 2 segéd oszlop segitségével (2-3 " vascső kikötve . --nem illene a keritéshez, de láttam ilyet is ) Ad 4; Ez elsőre jó lenne --DE; A kábel hosszak bejátszanak a hurok ellenállásba s úgy korrekt ha a végponti zárlatra leold a kismegszakitó ! Állt 30m hosszig nem zavaró, felette csökkenteni kell--ene a kismegszakitó áramát. Pl;-- 30m , 16A max 5,5 Ohm ez OK . --- 150m , 7-9 Ohm? max 10 esetleg 6A ! Próba + mérés ? ide a 16A már nem jó ! A 200m -s hosszal még nem találkoztam. Az a dugalj tipus megfelelő. A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2022
Köszi a választ. Szerintem itt is így van. Már láttam érdekes dolgokat, amikről tudom, hogy biztosan nem a legjobb megoldás.
Köszönöm a tippeket!
Szia!
Szivesen. |
Bejelentkezés
Hirdetés |