Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   690 / 727
(#) veroka válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 17, 2022 /
 
Pedig jó szó rá a pipa: nagyon sokat lehet szívni vele.
(#) Peter65 válasza ngyzoli hozzászólására (») Jún 17, 2022 /
 
Szia!
Talán a TL vagy Transmission Line hangsugárzókra gondolsz. Azt is lehet táguló változatban készíteni, bár szerintem a trend épp a fordított; a szűkülő változat a gyakoribb. Itt a Hobbielektronikán is van témája, de másutt is elég sok anyag elérhető róla. Még ifjú koromban én is építettem néhányat, de azok "összehajtogatott" és nagyjából állandó keresztmetszetű változatok voltak. Nekem pozitív tapasztalatom van velük. A legegyszerűbb méretezési megközelítés a hangszóró Fs-ének negyed hullám hosszára választani a cső hosszát, és a hangszórót kb. a cső harmadára tenni. Ha elmélyülsz benne, láthatod, hogy részleteiben jóval bonyolultabb a kérdés, egy bizonyos Martin J. King nevét emlegetik gyakran.
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 17, 2022 /
 
Idézet:
„Egyébként az ilyen apróságokra én kapásból azt mondom, hogy nekiállni sem érdemes. Ilyen 20-25 literes dobozok, a működés módjától függetlenül sem valók semmire, max arra jó hogy rákötsd a lapos TV-t.”

Ezt így kijelenteni igencsak meredek, sőt egyenesen butaság. A jó hangdoboz biztos nem arról ismersziik meg, hogy nagy.
A dobozt a hangszóróhoz kell méretezni/tervezni, random hangszórókból összedobált doboz nem csoda, hogy nem működik jól.
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Jún 17, 2022 / 1
 
Pedig de. Gondolom sok olyat hallottál már, ezért ez a határozott vélemény. Hiába méretezel te egy 16 centis kis küblihez akármilyen dobozt, az neked soha nem fog tudni rendesen visszaadni egy 70 centis dob ütést de még egy komolyabb bőgő hangot se. Pedig hallottam ilyen kis csodákból olyat is, amiből közel 900 ezerbe került egy pár. Meg is kérdezte a tulaj az élő zene után, hogy ezen miért nem olyan a basszus. Na vajon miért...
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 17, 2022 /
 
Konkrétan a pázmándi féle 16R hangszórók lemennek 40Hz-ig -1dB-en belül a -3dB 35Hz-en van kb., ilyet jónéhány 40cm-es PA subwoofer sem tud.....
(#) veroka válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 17, 2022 /
 
Egy 5cm átmérőjű AKG fejhallgató is vissza tudja adni a 70 centis dob hangját. Ne ragadjunk ki egyetlen paramétert az összesből, és tegyük meg azt az egyet bűnösnek, ami miatt nem olyan a basszus. Millió oka lehet, pl. még a legdrágább hangsugárzót is könnyen el lehet helyezni úgy, hogy rosszul szóljon.
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Jún 17, 2022 /
 
Pázmándi, aha. Konkrétan mi a pontos típus?
(#) Ge Lee válasza veroka hozzászólására (») Jún 17, 2022 /
 
Igen, visszaadja, nagyjából úgy, ahogy én a kakaskukorékolást. Szokta is nemtetszését kifejezni amikor utánozom, ezek szerint még az ő füle agya is érzi a különbséget. Szóval a hangsúly mindig azon van, hogy hogyan is adja vissza. Ja, ennyiből a sokol rádió is visszaadja valahogy. Még a végén kezem lábam törve rohanok Pázmándit meg fejhallgatót venni. Ja, nem, mert volt mindkettőből.
(#) veroka válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 17, 2022 /
 
Akkor örülj, hogy neked nem 20-25 literes dobozaid vannak, biztosan nagyon szépen szólnak - és zárjuk a meddő vitát.
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 17, 2022 /
 
17R626A.
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Jún 17, 2022 /
 
Már megijedtem hogy ennyire rossz a szemem de nem. A sávközepi 88dB-hez képest 40Hz-en már csak 80dB van ami nem -1 hanem -8dB. Lehet azt az átvitelt reflex dobozzal húzogatni csak akkor meg még olyan se lesz csak dobozhangú. Na meg a 17 centi átmérő... Hagyjuk is, és akkor csodálkozunk hogy ilyeneken nem hall meg valaki dolgokat. Az ellenkezője lenne a csoda. A videotonnak még a 20 centis mélye is a vicc kategória, ezt onnan tudom hogy itt vannak a gyári dobozukban a szekrényem tetején. Na azon én se hallanék meg egy alkatrész vagy kábelcserét az biztos... A 27 centisük már tűrhető volt, de akkoriban jelentek meg az első (még nem annyira bóvli) SAL-ok amik azt is lenyomták nem csak terhelhetőségben de hangzásban is. Na meg azoknak a pereme sem porladt el pár év után, meg nem lógott meg a pille állásában és kezdte el reszelni a cséve a vasat.
(#) ngyzoli hozzászólása Jún 18, 2022 /
 
Válasz mindenkinek...
Tulajdonképpen táguló TL lenne ez a doboz-féleség,de mégsem az,mert itt a hangszóró mögött is van cső(ami szűkül),és a hangszóró "előtt" is (ami viszont tágul),míg a klasszikus TL-nél a "motor" a végéről táplálja a csövet.Szóval,mégsem ugyanaz,és erről így nem találtam infó-t.Az elnevezést egy barátomtól hallottam,ő hívta így,és épült is két példány belőle,egy kisebb,és egy nagyobb.A magasabb jön majd hozzám kb.2 hét múlva.Csatolok addig is egy rajzot,így már valószínű,érthetőbb lesz...

pipa 002.JPG
    
(#) ngyzoli válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 18, 2022 /
 
Valamilyen szinten igazad van,de(!!)... Azért egy kisebb dobozból is meg tud szólalni relatíve hihető mély hang,és ezt éppen az ongaku-klón bizonyította be döbbenetes realizmussal nemrég.Nyilván egy kisebb állványos monitor nem képes az eredeti valós "volumennel" lesugározni az üstdob,az orgona,vagy akár csak egy bőgő alsóbb frekvenciáit,már csak fizikai okok miatt sem,de képes egyfajta érzékeltetésre,vagy hogy is fogalmazzak...
Viszont én is hallottam olyan extrém,kb. ezer literes zárt dobozt,dupla akai 20cm-es méllyel,aminek a hangja,főleg a basszus-átvitele (bár nagyon régen volt),de örökre nyomós emlék marad.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2022
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 18, 2022 /
 
Fú hallod, ne erőltesd, mert csak égeted magad. Szánalom amit művelsz.
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Jún 18, 2022 /
 
Szerintem meg szállj egy kicsit magadba, tudom elég nehéz, olvasd vissza amiket irkafirkálsz és rájössz ki a szánalmas. Hülyének nézel mindenkit aki tapasztalatokat oszt meg, aztán újra kiderül hogy azért mert neked olyan nincs. Szétröhögöm magam. Hallgatod a polchangszórót a semmilyen erősítőddel és pislogsz hogy emberek olyanokat hallanak amiket te nem. Mostanra megértettem hogy miért. Hallgass meg valahol egyszer valami normális rendszert is, utána írj véleményt, mert addig csak ahogy írod is, önmagadat égeted. Sajnos sz@rból még mindig nem lehet várat építeni, ez a dolog nem változott. Persze próbálkozni lehet vele, csak a végeredménye az lesz amit látunk is.
(#) Ge Lee válasza ngyzoli hozzászólására (») Jún 18, 2022 /
 
Most akkor leírtad ugyanazt amit én is írtam. A sokol rádió hangszórójából is meg lehet különböztetni az ABBA-t a Jazz-tól, na de az nem fog tudni neked olyat produkálni, hogy a mellkasodban remeg a nagybőgő ahogy azt közelről kb. élőben is teszi. És akkor jön az olyan "tapasztalat" mint amit itt előttem is írtak. Legalább van min szórakozni...
Egyébként miért nem vitted el az Ongaku klónt a talira? Többen kíváncsiak lettek volna rá.
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 18, 2022 / 2
 
Ez a fórum mindennek a legalja lett...
(#) Gafly válasza deebo hozzászólására (») Jún 18, 2022 / 1
 
Ahová az audifülek beteszik a micsodájukat, ott megjósolhatóan kitör a fikázás (mint köztudott).
Akkor most ezt a topic-ot zárja le HE, mert nem tudtok kulturáltan viselkedni?

Békéscsabán bezzeg csönd volt, szemtől szembe (már ugye aki meg mert egyáltalán jelenni).
(#) Peter65 válasza ngyzoli hozzászólására (») Jún 18, 2022 / 1
 
Tudtommal a TL dobozoknál nem a végére, hanem a cső hosszának a harmadára kell alapesetben tenni a hangszórót, de ezt már a korábbi hozzászólásomban is írtam.
Itt is találhatsz infót.
(#) Ge Lee válasza ngyzoli hozzászólására (») Jún 18, 2022 /
 
Jobb lett volna egy térbeli rajz vagy egy olyan amin látszik a nyílás vízszintesen is, de ennyiből nekem ez egy mezei reflex doboznak tűnik csak aminek le van csapva a fele. Mert ott alul az egy reflex nyílás, ez TL semmiképp nem lehet, egyik változata se. A TL vége teljes egészében nyitott függetlenül attól hogy egyenes, szűkülő vagy táguló, mivel maga az egész "cső" levegőtömege a tulajdonképpeni rezonátor.
(#) deebo válasza Gafly hozzászólására (») Jún 18, 2022 / 1
 
Igazából az egész fórumot bezárhatnák, mert csak félrevezető ökörségek jellennek meg itt, a szakmaiság teljesen eltűnt, a szakemberek elmenekültek már ezek miatt (a tanyáról is).
(#) Gafly válasza deebo hozzászólására (») Jún 18, 2022 / 1
 
Idézet:
„Igazából az egész fórumot bezárhatnák, mert csak félrevezető ökörségek jellennek meg itt, a szakmaiság teljesen eltűnt, a szakemberek elmenekültek már ezek miatt”


Tökéletesen megfogalmaztad a lényeget.

"Szakemberek" húzzatok egy saját fórumra, ott osszátok egymásnak a félrevezető ökörségeket.

HE meg vagy megmarad, vagy nem. De az nem az audifülek döntése...
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Jún 18, 2022 / 1
 
Igen.
Ez (még a nevében is) egy hobbifórum.
Szívből örülünk, mikor szakemberektől kapunk tanácsokat -és ez tényleg megtörténik sokszor.
De nagyon nem kéne egy hobbifórumon senkin számonkérni a "szakemberséget".
Az viszont érdekes, ha mindenki elmondja, hogy ő mit tapasztalt. Én legalábbis szeretem olvasni.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2022
(#) segítő hozzászólása Jún 18, 2022 / 1
 
Egy hangsugárzó tervezése sokkal több hozzáértést kíván, mint amin mennek a pofonok. T/S paraméterek 1960-as évektől mérhetőek. (60 éve!) Mélytartomány.
Felette elszabadul a pokol, marketing, stb.
Kellene egy alapszintű, reprodukálható hangsugárzó leírása, konszenzusos alapon, kezdőknek. Fiataloknak, időseknek hogy legyen sikerélményük. Ez még soha nem sikerült, még profi fórumokon sem. Nem is fog, egyrészt nincs két egyforma hallgatási környezet a Bolygón. Nem is érdekük, hogy kiderüljön: A Király meztelen..
Mindenki építsen magának, barátainak hallgatható láncot.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2022
(#) deebo válasza segítő hozzászólására (») Jún 18, 2022 / 1
 
Mérés nélkül nem fog rendesen működni egy egyedi összeállítás, komplett doboztervekkel meg tele van a net. Nincs itt semmi rejtegetnivaló, csak ahogy mindenhez, ehhez is megfelelő felszerelés kell.
(#) veroka válasza deebo hozzászólására (») Jún 19, 2022 / 1
 
És azt a felszerelést tudni kell használni. Az nem mérés, hogy nekem tetszik, mert remegteti a tüdőmet
(#) Ge Lee válasza segítő hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Pontosan, a király meztelen. Nem tudom mennyi dobozt építettél és mértél eddig, de már 2-3 is elég ahhoz hogy észre vedd, a dobozokra még inkább igaz az ami az erősítőkre, miszerint egy mérés az égvilágon semmit nem mond arról, hogy az hogyan is fog majd szólni. A mérésen az átvitelét látod és ennyi. Mutatok is egy tökéletes példát, ránézésre kapásból rávágná mindenki, hogy a piros görbéjű doboznak jobban kell szólnia mint a zöldnek. Aztán a valóság meg az, hogy a zöld viszonylag korrekten ad vissza mindent, a piros meg egy vicc, mélye semmi, de a középtartományban sem képes még közelítőleg sem visszaadni egy hangszerhangot. Hangzásban ég és föld a különbség a két doboz között!
Akkor most mit is mérjünk? Azt már meg se kérdem, hogy minek.
Ez pont ugyanaz mint az erősítőknél a torzításmérés, hogy a 99%-a mérve tökéletes, miközben hallgathatatlan. Lehet ebben is okosnak lenni, csakhogy az emberi agy egy biológiai szerv, nem pedig egy PC, hogy belepötyögünk egy képletet, ütünk egy entert és kész is vagyunk.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2022

ddm.jpg
    
(#) Gafly válasza veroka hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Ez kb. olyan, mintha egy sportautó vezetési élményét az üzemanyagfogyasztás mérése alapján akarnád meghatározni. Fontos dolog, de nem csak frekvenciamenetet lehet mérni egy hangsugárzón, a konkrét diagram pedig jelen állapotában teljesen használhatatlan és megtévesztő, de így is látni rajta, hogy két rosszul kivitelezett hangsugrázóról van szó, már, ha ez valós diagram.
(#) deebo válasza deebo hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Ha így nézzük a diagramot, akkor egyértelműen látszik, hogy mindkettő borzalmas.

omg.jpg
    
Következő: »»   690 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem