Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Órák csőből - Nixie, VFD, stb.
Bővebben (szakmai háttér):
Hülyén néz ki, ha hiányik egy láb a csőről, de ha már ezen okból úgyis ott van, akkor miért ne használják ki, például támasztéknak.
Sziasztok!
Épített már valaki orosz IV-25 / IVLM1-1/7 csövekből mátrix VFD órát? Vagy botlott valaki esetleg megépíthető projektbe valahol? Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2021
Vannak ilyen csöveim, előbb sorra is kerül.
Hosszabb távú terveim között nekem is ott van, de nem kerestem megépíthetőt.
Szia!
Hát én kerestem De nem lelek
Igen az lesz! Elkerülte a figyelmemet.
A leírásban nem szerepel a cső típusa.
Ez komoly: Analóg óra digitális kijelzéssel.
No comment
Ezt sok évvel ezelőtt láttam már, de sajnos egy idő után ahogy a glimmek öregszenek, megbízhatatlan lesz. Viszont ami nekem is új, az oldal alján van egy link egy továbbfejlesztett verzióhoz, az még talán ennél is jobban néz ki
Most várjuk a legújabb óránk nyákjait kínából (saját ötlet saját picprogram ,közös tervezés és tesztelés Pálfi Sanyival és Felső Janival ) DS3231 RTC beállítható éjszakai fényerő ami ébresztéskor vissza áll a 100% ra (ennyit sikerült kihozni flow8 al a 16f628 ból) Ő az egyik prototipus
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2021
Ő a másik Jani barátom külön lapra tette a tápot, ezért került 3 nyákra az áramkör .
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2021
Ja és a nixi (itt nonmultiplex meghajtást alkalmaztunk 3db 74595 és 6db 74141 segítségével ) Őt Fejő Janival követtük el ..
Nekem a DS3231-ek nagyon beváltak. Egy ZM1000-es nixie óra fut róla, nem programoztam bele a nyári téli átállást, de így, hogy át-átállítom rajta az időt, másodperc pontosak ennyi idő alatt.
https://www.youtube.com/watch?v=KFGSwzUaeOY&t=1s&ab_channel...laKiss
Elkészült az első a végleges verzióból , ezen már csak pár apróbb szoftveres igazítás lesz és lézervágott dobozba fog kerülni .
https://youtu.be/_WufcHVTTYw
Ismét Felső Jani segítségével .... A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2021
Sziasztok!
Készülőben egy VFD óra. Nixie órát már építettem, de úgy gondoltam egy vfd óra is kell, jól mutatna a hifipolcon a csöves erősítő fölött. IV-6-os csövekkel építettem. Arduino pro mini vezérli. DS3231 RTC ic adja a pontos időt. A csöveket PCF8574-es port bővítőkkel meghajtott TD62783-asok működtetik, a programban minden szegmens külön meg van címezve, semmi multiplex. A csipogó, kimeneti riasztórelé, valamint a csövek alatti rgb led-ek meghajtását egy ULN2003-as tranzisztormező biztosítja. Az elválasztó pontokat smd rgb ledekkel oldottam meg, amikkel kikevertem a kijelző szemgemseihez hasonló szint, így jobban mutat. Erre majd még valami víztiszta köpenyt vagy üvegbúrát majd tenni akarok, hogy hasonlítson a kijelző csövekre. A stabil 5V, 1,25V és 28V feszültségeket egy egy kapcsoló üzemű modul állítja elő. Megtáplálás ac/dc 9-12V lehet, rajta van a panelen az egyenirányító, így kisebb az esélye egy fordított polaritás miatti elhalálozásnak. A 4db nyomógomb a riszatás be/ki kapcsolását, valamint a pontos ídő és a riasztási idő beállítását szolgálja. Ha a riasztás be van kapcsolva, akkor a jobb szélső cső tizedespontja világít, visszajelzés gyanánt. A beállított risztási időt, valamint a risztás állapotát eeprom-ban tárolja, hogy áramszünet után is csörögjön reggel az óra. A panelterv és a vezérlőprogram is saját. A paneleket kézzel készítettem, tűfilccel. Még a dobozolás hátra van, azt még most álmodom meg, hogy nézzen majd ki..
Szuper a cuccos elismerésem ! Az alávilágítás nem az én világom de reméljük sok örömet okoz majd ! Minden reggel : "rohadj meg megint ordítasz ?"
Köszönöm!
Az alávilágítás kikapcsolható lesz, keverhető színnel, csak ezt még nem írtam bele a programba. Még egy hőmérséklet mérési opción gondolkodok, mivel tudja ezt az RTC íc, csak ki kell belőle olvastatni. Szidni nem fogom, ezt nem ébresztőóraként fogom használni, arra ott a nixie óra, csak úgy voltam vele, ha már egyszer óra, akkor tudja az ébresztési funkciót is. Terveztem bele relés kimenentet, így akár kapcsoltatni is lehet vele bármit.
Én is gondolkodtam a hőmérséklet mérésén , de három dolog miatt nem tettem bele a "fekete gyöngy" be 1: nem pontos +-3 fok 2 : valószínűleg zárt dobozban lesz az óra (a félvezetők által emelt hőmérsékletet mérné) 3 : 97% volt így is a pic kihasználtsága .
Végül ma délután bele írtam a hőmérséklet mérést, meg a színkeverés menüjét is megcsináltam.
Elvileg így már csak dobozolás maradt a végére. A hőmérséklet mérés ha nagyon pontatlannak bizonyul, akkor az egyik analóg bemenetre teszek egy ntc termisztort és kivezetem a dobozon kívülre. Arduino-val oldottam meg, van még szabad láb, meg program memória is, ha módosítani kellene valamin.
Mi ilyet álmodtunk
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2022
Ötletes!
Mátrixban van hajtva?
Igen , 2db 20 bites megahajtó (HV5812) van rajta az egyik a szegmenseket a másik a digiteket kezeli .
Szia! Nagyon látványos! Publikus lesz esetleg?
Lehet publikus , de a kijelző "talált" még tán tipusszáma sincs ...
Szia! Ha pénztárgépes, soros kijelző, akkor mindegy a gyártó, típus is... Max a soros port sebessége más, de azt a legtöbbön lehet vagy jumperrel, vagy forrpöttyel állítani...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |