Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   252 / 3985
(#) fureszk válasza miklosch hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Nálam speciel kiírja, hogy "teljesítményimpulzus a HUB-on".
(#) Norberto válasza fureszk hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Nálam is ilyet ír az XP a laptopon

Épp ezért csak asztali gépen tudom használni az ICD2-t, mert laptopon elveszi a HUB a tápot, amint csatlakoztatom, és egy picit megszívja egy pillanatra az USB portot...
(#) miklosch válasza Norberto hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Nem ide tartozik, de ha az icd2-d usb csatlakozójánál a tápra ráteszel, egy 470µF-os kondit, akkor nagy valószínűséggel működni fog laptopon is.
Jó, hogy nektek kiírja, nekem a laptopon ha az alaplapi usb-ről nagy áramfelvétel van, akkor egyszerűen kékhalál, még impulzus esetén is...
(#) MolnarG hozzászólása Júl 15, 2008 /

Sziasztok!
Szükségem lenne egy 1MHz es kvarcra de sajnálok kiadni rá 6-700 Ft-ot (egyelőre). A kérdés az lenne miben/mikben találhatok ekkora kvarcot mert akkor inkább felboncolok valami nem működő cuccot.
(#) titi válasza MolnarG hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

C-64
(#) moktec válasza MolnarG hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Vegyél egy 2, vagy 4, vagy 5, vagy 10 mhz-s kvarcot, (vagy oscilátor kockát) tegyél utána egy osztót (pl 7490), és így meglessz 100Ft-ből. :yes: :yes: :yes:
(#) MolnarG válasza moktec hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Nekem végülis pontos 1Hz kellene, mert egy órát szeretnék csinálni, az eredeti rajzon egy 1MHz es kvarc van aminek a frekvenciája le van osztva 3 db 74LS390-nel 1Hz re. Igazából nem vagyok teljesen tisztában az osztó működésével... pl. IN-A bemeneten nekem most bemegy az 1MHz aztán QA bol bemegy az IN-B bemenetre és QD-n már 10 el leosztott frekvencia megy a következő ic re (100KHz) mi van ha nem a QD ről viszem tovább hanem a QB-ről vagy QC ről? Azok mekkora osztást jelentenek? Nem használhatnék inkább 100KHz es kvarcot és akkor csak egyel kevesebbszer kell csak osztani? A nyákot "sajnos" már megterveztem és nem szeretném ujratervezni ezért lenne jobb ha 100kz es kvarcot is használhatnék mert már néhéz lenne még egy ic-t rárakni ha kéne még egy osztás.....
(#) moktec válasza MolnarG hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Szia! Én a helyedben nem csinálnék külön 1 Hz-s időalapot. Pár éve csináltam egy nixi csöves órát (jól mutat sötétben) abba nagyon egyszerűen oldottam meg az időalapot. Vettem a piacon egy kinai csipogos vekkert. Ami volt vagy 150Ft, és mindegyik megteszi a célnak. Szétszedtem, van benne egy vici panelocska, na meg egy motor, ami "tekeri" az óramehanikát. (könyen felismered a motort, hiszen egy tekercs az egész, a forgórésze egy fogaskerékkel egybeépített mágnes. Szóvan ha adsz a panelnak tápfeszt (figyelj a+, és- nehogy felcserélődjön!) a motor tekercsein 1 Hz-s négyszögjel jelenik meg. A zéner diódával megoldottam az órapanel táplálását (így 5 voltról megy) 1 szál "N"-es tranyóvel erősítem a panelból kijövő orajelet, mivel az csak kb 1V-os, és kész is az igencsak pontos orajelgenerátor. Viszatérva a 74390-re (az "LS" jelzésű ugyanaz, csak gyorsabb) a külömböző kimenetek külömböző osztásarányt jelentenek, pl 5. Mellékelem az ic adatlapját. Ha segíthetek írj! üdv tibi

74 390.pdf

(#) gergo_ hozzászólása Júl 15, 2008 /

Tudna valaki nagyon egyszerű FM adó építéséhez leírást? Előre is köszi.
(#) AMD válasza gergo_ hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

(#) gergo_ válasza AMD hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Köszi!
(#) zoz11 hozzászólása Júl 15, 2008 /

Sziasztok
Van nekem egy félmarék ilyen tanál kondim:Bővebben: Link
Viszont nem tudom róla hgoy a +vagy a - lába van megjelőlve, szerintetek melyik?
(#) Parázs Gábor hozzászólása Júl 15, 2008 /

Üdv

Egy 1200mAh 8.4V aksit a kapacitása hány %-val lehet kisütni?

kösz
(#) Kovidivi hozzászólása Júl 15, 2008 /

Üdv!
Egy kapcsolási rajzot szeretném, ha átnéznétek!
A dolga az lenne, hogy egy hangfrekvenciás jelből készítsen két darab, 4X nagyobb jelet, ebből a két kimenet között 180fokos fázisnak kellene lennie. Az alsó rész biztos, hogy jó, viszont a felső műv.erősítő bekötésében nem vagyok biztos (az erősítés beállítására gondolok, a visszacsatolással). Kijavítanátok, ha hibás (tápellátás nincs elfelejtve...)?
Köszi szépen!
(#) Kovidivi válasza zoz11 hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

A pozitív lábnál van a fehér csík!
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 15, 2008 / 1

Szia!
Kis problémák vannak.

- Az invertáló erősítő erősítése : Au=R1/R2
- A neminvertáló erősítése: Au=R4/R3+1
Tehát nem egyforma.

Tekintve, hogy az invertáló erősítésében az R2 benne van, amivel sorba kapcsolódik a meghajtó kimeneti ellenállása(replusz az R9), nem biztos, hogy pontosan 4 lesz az erősítése. (Rjel=1kohm esetén: 3,84)

Ha már a neminvertáló bemnetre ellenállást raksz, akkor annak "A" erősítőnél R6: R4 és R3, "B" erősítőnél R5: R1 és R2 párhuzamos eredőjének illik leni. (hangfrekis és JFet erősítőnél nem katasztrófa, kis offset hibát okoz.)

üdv! proli007
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Köszönöm szépen. Sajnos elég hiányosak az ismereteim... úgy látom, jobban járok, ha a fázisfordító után rakok egy sima előerősítőt. plusz egy IC, de SMD-ben elfér bőven!
Ezeket az ismereteket villamosmérnöki suliban tanítják? Ezen belül van valami külön szak? PIC programozást minden vill.mérnöki iskolában tanítanak (egyetemi szintre gondolok)?köszi!
(#) vlink hozzászólása Júl 15, 2008 /

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy egy olyan videokártyát, ami segédtápot (+12V, GND) igényel, meghajthatok-e egy külső, AT-s tápról, függetlenül az egész számítógépet meghajtó ATX-es főtáptól? Így szeretném tehermentesíteni az ATX-es tápot.
(#) Medve válasza vlink hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Hello, szerintem nincs akadálya, de biztonságképp egyszerre kapcsold be a két tápot. A PC-től való függetlenség természetesen egy közös gnd-vel értendő.
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Hello!

Nem egészen értem amit írsz, "sima erősítő". Milyen okból? És mit is jelent az? Persze tégy belátásod szerint. A bemenetre kellett volna tenni, egy négyszeres erősítésű neminvertáló erősítőt inkább. (Persze annak is vannak problémái az azonosfázisú elnyomással.) A képletek alapján pedig, be lehet állítani az erősítés nagyságát minden fokozatban.

Igazság szerint előző válaszomat ezzel kellett volna kezdenem:
Amikor a feladatot feltetted, nem deklaráltad a minőségi igényeidet (tápfeszültség nagysága, pontossági követelmények, bemeneti jel...)
Ami nagymértékben meghatározza, hogy az ember milyen megoldásokat és eszközöket vesz igénybe. És minden kapcsolásnak - megoldásnak vannak problémái és egymásrahatásai. Persze ha nem lőnek nyúlat az áramkörrel, akkor felesleges erölködés a dolog.

További jó munkát! proli007
(#) zoly15 hozzászólása Júl 16, 2008 /

Sziasztok!
Ebben a kapcsolási rajzban az LM358 as IC helyettesíthető pl 2 db NE5534 es IC vel? Ha igen hogyan? nem igényel más alkatrészt a 2 IC-n kívül?

üdv!
(#) moktec válasza zoly15 hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Szia! Természetesen használhatsz NE5534-es is, de használj inkább 741-et, mivel az oldcsóbb. Gyakorlatilag bármilyen műveleti erősítő IC-vel helyetesíthető az eredetileg ajánlott. Mellékelten csazolom az NE-s ic adatlapját. Az alapján be tudod kötni a két ic-t, az egy helyett. Be kell kötnöd az ic-k tápját, meg a "+" és a "-" bemenetet, és a kimenetet. A többi lábat üresen hagyod.Ha kérdésed van írj, segítek!
(#) zoly15 válasza moktec hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Szia!
Akkor nekem csak a tápot kell (Vcc+, Vcc-) és a bemeneteket (+, -) és a kimeneteket (out) kell bekötnöm?
Ha jól értem akkor csak ezeket a többit pedig üresen kell hogy hagyjam igaz?

üdv!

Szia!
Igy van, ezeket kötöd be. Miért nem használsz pl 741-et? Vagy 747-et, amibe szinték két műveléeti ic van, vagy lm324-et amiben pedig négy műveleti van. Mindkettő kerül vagy 50 ft-be. Üdv Tibi

Szia!
Azért nem mert ma voltam vásárolni csak ezt elfelejtettem és akkor gondoltam hogy megoldom így nincs kedvem holnap azért felkelni 7-kor

üdv!
Köszönöm a segítségedet
Vagy még szétnézek itthon hátha van valami olyan amiben 2 vagy több műv erősítő van
Szerk: Találtam egy uA747-est kérdéses hogy jó-e de kipróbálom majd a kapcsiban...
Egyépként a kapcsolással az lenne a problémám hogy amikor elindul a kisütés akkor nem hagyja abba a sípolást a zümmeer arra gyanakodtam hogy az is (is) elszállt mert volt egy kis "balesete" a FET nek
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Szia!

Leírom, hogy mit szerettem volna elérni a kapcsolással:

Zenét sokszor hallgatok mp3/4 lejátszóról, aminek a kimenetén nincs meg a szükséges nagyságú jel, hogy megfelelően ki tudjak vezérelni bármilyen erősítőt is (tehát kb. 700-800mV), ezért kell a 4X-es erősítés (ami lehet, hogy bőven elég lenne 2X-es is, de ez már részletkérdés), és szerettem volna hidalhatóvá is tenni bármilyen sztereó erősítőt, ezért volt szükség a fázisfordítóra, és ezt a kettőt szerettem volna ötvözni. Köszönöm, hogy fáradtál a képletekkel, nagy hasznomra lesznek! Viszont az egyszerűség kedvéért (és a forrasztás szeretete miatt, plusz szimpla lustaságból) inkább 4 műveleti erősítőt használok fel a kapcsolásban. Az ajánlatod alapján akkor inkább a fázisfordító elé teszek egy elég "precíz" sztereó neminvertáló előerősítőt (precíz ellenállásokkal megépítve), és utána teszem a fázisfordítót.

És válaszolok a kérdéseidre is:
tápfeszültség +-12V,
pontossági követelmények: erre nehéz válaszolni. természetesen legyen pontos, de nem kell túlbonyolítani, mert pl. egy TDA2052/TDA7294 lesz utána, és ott már bukott a pontosság,
bemeneti jel: csak tippelni tudok, kb. 300-500mV.

Köszi a sok segítséget!

Szia! Ha nem haggya abba fütykös, az az 555-ösöknél keresendő hiba. Üdv Tibi
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Hello!

Szóval akkor ezzel mégsem lőnek nyúlat. (Egyszerű hangfrekis alkalmazás, nem egy analóg "jelfeldolgozóról" van szó.)

Javaslatom, hogy a bemenetre tegyél egy invertáló erősítőt 2..4 szeres erősítéssel, majd egy egyszeres követő erősítőt és egy egyszeres invertálót. (Igazából az egyszeres követőre nincs szükség, csak a futásidő korrekció miatt. Persze az sem lesz hót pontos. De ne csüggedj, a végfokoknak sem lesz egyforma. Nem sok jelentősége van a dolognak.)
Szóval kissé túlkomplikáltuk. Valami ilyesmire gondoltam.

üdv! proli007

(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Köszönöm Proli007!
Akkor így fogom megépíteni a kapcsolást!
Szép estét!

Szia!
Az 555-ös panelem még nincsen benne csak fixen a zümmer
Következő: »»   252 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem