Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nálam speciel kiírja, hogy "teljesítményimpulzus a HUB-on".
Nálam is ilyet ír az XP a laptopon
Épp ezért csak asztali gépen tudom használni az ICD2-t, mert laptopon elveszi a HUB a tápot, amint csatlakoztatom, és egy picit megszívja egy pillanatra az USB portot...
Nem ide tartozik, de ha az icd2-d usb csatlakozójánál a tápra ráteszel, egy 470µF-os kondit, akkor nagy valószínűséggel működni fog laptopon is.
Jó, hogy nektek kiírja, nekem a laptopon ha az alaplapi usb-ről nagy áramfelvétel van, akkor egyszerűen kékhalál, még impulzus esetén is...
Sziasztok!
Szükségem lenne egy 1MHz es kvarcra de sajnálok kiadni rá 6-700 Ft-ot (egyelőre). A kérdés az lenne miben/mikben találhatok ekkora kvarcot mert akkor inkább felboncolok valami nem működő cuccot.
Vegyél egy 2, vagy 4, vagy 5, vagy 10 mhz-s kvarcot, (vagy oscilátor kockát) tegyél utána egy osztót (pl 7490), és így meglessz 100Ft-ből. :yes: :yes: :yes:
Nekem végülis pontos 1Hz kellene, mert egy órát szeretnék csinálni, az eredeti rajzon egy 1MHz es kvarc van aminek a frekvenciája le van osztva 3 db 74LS390-nel 1Hz re. Igazából nem vagyok teljesen tisztában az osztó működésével... pl. IN-A bemeneten nekem most bemegy az 1MHz aztán QA bol bemegy az IN-B bemenetre és QD-n már 10 el leosztott frekvencia megy a következő ic re (100KHz) mi van ha nem a QD ről viszem tovább hanem a QB-ről vagy QC ről? Azok mekkora osztást jelentenek? Nem használhatnék inkább 100KHz es kvarcot és akkor csak egyel kevesebbszer kell csak osztani? A nyákot "sajnos" már megterveztem és nem szeretném ujratervezni ezért lenne jobb ha 100kz es kvarcot is használhatnék mert már néhéz lenne még egy ic-t rárakni ha kéne még egy osztás.....
Szia! Én a helyedben nem csinálnék külön 1 Hz-s időalapot. Pár éve csináltam egy nixi csöves órát (jól mutat sötétben) abba nagyon egyszerűen oldottam meg az időalapot. Vettem a piacon egy kinai csipogos vekkert. Ami volt vagy 150Ft, és mindegyik megteszi a célnak. Szétszedtem, van benne egy vici panelocska, na meg egy motor, ami "tekeri" az óramehanikát. (könyen felismered a motort, hiszen egy tekercs az egész, a forgórésze egy fogaskerékkel egybeépített mágnes. Szóvan ha adsz a panelnak tápfeszt (figyelj a+, és- nehogy felcserélődjön!) a motor tekercsein 1 Hz-s négyszögjel jelenik meg. A zéner diódával megoldottam az órapanel táplálását (így 5 voltról megy) 1 szál "N"-es tranyóvel erősítem a panelból kijövő orajelet, mivel az csak kb 1V-os, és kész is az igencsak pontos orajelgenerátor. Viszatérva a 74390-re (az "LS" jelzésű ugyanaz, csak gyorsabb) a külömböző kimenetek külömböző osztásarányt jelentenek, pl 5. Mellékelem az ic adatlapját. Ha segíthetek írj! üdv tibi
Tudna valaki nagyon egyszerű FM adó építéséhez leírást? Előre is köszi.
Sziasztok
Van nekem egy félmarék ilyen tanál kondim:Bővebben: Link Viszont nem tudom róla hgoy a +vagy a - lába van megjelőlve, szerintetek melyik?
Üdv
Egy 1200mAh 8.4V aksit a kapacitása hány %-val lehet kisütni? kösz
Üdv!
Egy kapcsolási rajzot szeretném, ha átnéznétek! A dolga az lenne, hogy egy hangfrekvenciás jelből készítsen két darab, 4X nagyobb jelet, ebből a két kimenet között 180fokos fázisnak kellene lennie. Az alsó rész biztos, hogy jó, viszont a felső műv.erősítő bekötésében nem vagyok biztos (az erősítés beállítására gondolok, a visszacsatolással). Kijavítanátok, ha hibás (tápellátás nincs elfelejtve...)? Köszi szépen!
Szia!
Kis problémák vannak. - Az invertáló erősítő erősítése : Au=R1/R2 - A neminvertáló erősítése: Au=R4/R3+1 Tehát nem egyforma. Tekintve, hogy az invertáló erősítésében az R2 benne van, amivel sorba kapcsolódik a meghajtó kimeneti ellenállása(replusz az R9), nem biztos, hogy pontosan 4 lesz az erősítése. (Rjel=1kohm esetén: 3,84) Ha már a neminvertáló bemnetre ellenállást raksz, akkor annak "A" erősítőnél R6: R4 és R3, "B" erősítőnél R5: R1 és R2 párhuzamos eredőjének illik leni. (hangfrekis és JFet erősítőnél nem katasztrófa, kis offset hibát okoz.) üdv! proli007
Köszönöm szépen. Sajnos elég hiányosak az ismereteim... úgy látom, jobban járok, ha a fázisfordító után rakok egy sima előerősítőt. plusz egy IC, de SMD-ben elfér bőven!
Ezeket az ismereteket villamosmérnöki suliban tanítják? Ezen belül van valami külön szak? PIC programozást minden vill.mérnöki iskolában tanítanak (egyetemi szintre gondolok)?köszi!
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy egy olyan videokártyát, ami segédtápot (+12V, GND) igényel, meghajthatok-e egy külső, AT-s tápról, függetlenül az egész számítógépet meghajtó ATX-es főtáptól? Így szeretném tehermentesíteni az ATX-es tápot.
Hello, szerintem nincs akadálya, de biztonságképp egyszerre kapcsold be a két tápot. A PC-től való függetlenség természetesen egy közös gnd-vel értendő.
Hello!
Nem egészen értem amit írsz, "sima erősítő". Milyen okból? És mit is jelent az? Persze tégy belátásod szerint. A bemenetre kellett volna tenni, egy négyszeres erősítésű neminvertáló erősítőt inkább. (Persze annak is vannak problémái az azonosfázisú elnyomással.) A képletek alapján pedig, be lehet állítani az erősítés nagyságát minden fokozatban. Igazság szerint előző válaszomat ezzel kellett volna kezdenem: Amikor a feladatot feltetted, nem deklaráltad a minőségi igényeidet (tápfeszültség nagysága, pontossági követelmények, bemeneti jel...) Ami nagymértékben meghatározza, hogy az ember milyen megoldásokat és eszközöket vesz igénybe. És minden kapcsolásnak - megoldásnak vannak problémái és egymásrahatásai. Persze ha nem lőnek nyúlat az áramkörrel, akkor felesleges erölködés a dolog. További jó munkát! proli007
Szia! Természetesen használhatsz NE5534-es is, de használj inkább 741-et, mivel az oldcsóbb. Gyakorlatilag bármilyen műveleti erősítő IC-vel helyetesíthető az eredetileg ajánlott. Mellékelten csazolom az NE-s ic adatlapját. Az alapján be tudod kötni a két ic-t, az egy helyett. Be kell kötnöd az ic-k tápját, meg a "+" és a "-" bemenetet, és a kimenetet. A többi lábat üresen hagyod.Ha kérdésed van írj, segítek!
Szia!
Akkor nekem csak a tápot kell (Vcc+, Vcc-) és a bemeneteket (+, -) és a kimeneteket (out) kell bekötnöm? Ha jól értem akkor csak ezeket a többit pedig üresen kell hogy hagyjam igaz? üdv!
Szia!
Igy van, ezeket kötöd be. Miért nem használsz pl 741-et? Vagy 747-et, amibe szinték két műveléeti ic van, vagy lm324-et amiben pedig négy műveleti van. Mindkettő kerül vagy 50 ft-be. Üdv Tibi
Szia!
Azért nem mert ma voltam vásárolni csak ezt elfelejtettem és akkor gondoltam hogy megoldom így nincs kedvem holnap azért felkelni 7-kor üdv! Köszönöm a segítségedet Vagy még szétnézek itthon hátha van valami olyan amiben 2 vagy több műv erősítő van Szerk: Találtam egy uA747-est kérdéses hogy jó-e de kipróbálom majd a kapcsiban... Egyépként a kapcsolással az lenne a problémám hogy amikor elindul a kisütés akkor nem hagyja abba a sípolást a zümmeer arra gyanakodtam hogy az is (is) elszállt mert volt egy kis "balesete" a FET nek
Szia!
Leírom, hogy mit szerettem volna elérni a kapcsolással: Zenét sokszor hallgatok mp3/4 lejátszóról, aminek a kimenetén nincs meg a szükséges nagyságú jel, hogy megfelelően ki tudjak vezérelni bármilyen erősítőt is (tehát kb. 700-800mV), ezért kell a 4X-es erősítés (ami lehet, hogy bőven elég lenne 2X-es is, de ez már részletkérdés), és szerettem volna hidalhatóvá is tenni bármilyen sztereó erősítőt, ezért volt szükség a fázisfordítóra, és ezt a kettőt szerettem volna ötvözni. Köszönöm, hogy fáradtál a képletekkel, nagy hasznomra lesznek! Viszont az egyszerűség kedvéért (és a forrasztás szeretete miatt, plusz szimpla lustaságból) inkább 4 műveleti erősítőt használok fel a kapcsolásban. Az ajánlatod alapján akkor inkább a fázisfordító elé teszek egy elég "precíz" sztereó neminvertáló előerősítőt (precíz ellenállásokkal megépítve), és utána teszem a fázisfordítót. És válaszolok a kérdéseidre is: tápfeszültség +-12V, pontossági követelmények: erre nehéz válaszolni. természetesen legyen pontos, de nem kell túlbonyolítani, mert pl. egy TDA2052/TDA7294 lesz utána, és ott már bukott a pontosság, bemeneti jel: csak tippelni tudok, kb. 300-500mV. Köszi a sok segítséget!
Szia! Ha nem haggya abba fütykös, az az 555-ösöknél keresendő hiba. Üdv Tibi
Hello!
Szóval akkor ezzel mégsem lőnek nyúlat. (Egyszerű hangfrekis alkalmazás, nem egy analóg "jelfeldolgozóról" van szó.) Javaslatom, hogy a bemenetre tegyél egy invertáló erősítőt 2..4 szeres erősítéssel, majd egy egyszeres követő erősítőt és egy egyszeres invertálót. (Igazából az egyszeres követőre nincs szükség, csak a futásidő korrekció miatt. Persze az sem lesz hót pontos. De ne csüggedj, a végfokoknak sem lesz egyforma. Nem sok jelentősége van a dolognak.) Szóval kissé túlkomplikáltuk. Valami ilyesmire gondoltam. üdv! proli007
Köszönöm Proli007!
Akkor így fogom megépíteni a kapcsolást! Szép estét!
Szia!
Az 555-ös panelem még nincsen benne csak fixen a zümmer |
Bejelentkezés
Hirdetés |