Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Idézet: „Amúgy meg egy szinkronizációs folyamat lemegy mielőtt megindul a feltöltés a hálózatra.” Ezt nyugodtan el is felejtheted. Sokan emlegetik a szinkronizálást a hálózatra tápláló inverterekkel kapcsolatban. Nem így működnek. Nincs szinkronizálás, mert csak kizárólag szinkronban tudnak működni. A hálózati feszültségre apró impulzusokban rakják fel a kitáplálást. Szkópon meg lehet figyelni, fényképeztem, idéztem is néhányszor. Az előírt paraméterek szerint kell dolgozniuk. A hálózati jelet követik, amit X%-nál (~3%) jobban nem torzíthatnak. Ha már a bejövő torz, azon túl sokat nem is tudnak változtatni, hiszen egy-egy HMKE inverter teljesítménye elenyésző a hálózathoz képest.
Ez amit leírtál egy napelemes töltővel ellátott szünetmentes áramforrás - online üzemben. Túlterheléskor gondolom akkor egyszerűen bypassba váltana, de az nem éppen szabványos megoldás, sőt veszélyes.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2022
Sziasztok!
Az én elképzelésem az lenne, hogy a ház egyik felét kiszolgálja egy szigetüzemű inverter akkupakkról, ezen a hálózaton lennének a "nem túl fontos"/nélkülözhető fogyasztók, pl. médiaeszközök, számítógép, klímák... Egy másik hálózaton pedig azok a fogyasztók amiknek mindig menniük kell, pl. hűtő, fagyasztó, világítás. Kifogásolhatja ezt a megoldást a szolgáltató? (bocs a mórickaábráért ![]()
Mi értelme lenne ennek? Ha az akkucsomag lemerül, átkapcsol hálózatra. Ha a nem fontos berendezések nincsenek bekapcsolva, akkor az akkucsomagban ott az energia, de nincs ami elhasználja.
Ha az akkucsomag lemerül, nem használom az adott berendezést... amíg süt a nap, addig viszont mehet ingyen... (ez a része mindenkinek a saját szája íze szerint eldöntendő.)
Az igazi kérdés, hogy ebbe a szolgáltató bele köthet-e, avagy semmi köze hozzá....
Most rendeltem egy ilyet.
Megmértem, hogy a kombinált hűtő+fagyasztónk plusz egy további fagyasztó egy nap alatt 3,5 kWh energiát fogyaszt el. Az összes motor indulásakor felvesz kb. 1,5 kW-ot, működés közben 50W és 500W közötti a teljesítményfelvétel, attól függően hogy hány motor megy a háromból. Azt tervezem, hogy a linkelt Isolar SPH 3k 24V hibrid inverter után kötöm őket. Azt még nem tudom mennyi napelemet teszek rá (2 db 270W-os már van hozzá). Akku 2 db 12V 100 Ah-s lesz rajta. Kíváncsi leszek, hogy mennyi energiát fog kiváltani a napelem, de ez csak egy év múlva derül ki pontosan...
Fagyasztó esetén az sem nagy baj, ha pár óráig semmi áramot nem kap. Egy jól szigetelt fagyasztó pár óra alatt nem sokat melegszik fel. Attól nem hiszem, hogy megromlik az étel, hogy pl. -25°C-ról felmelegszik -20°C-ra.
A hűtőt is kevés ember nyitogatja mondjuk éjfél és reggel között. Ha pedig attól kell tartani, hogy másnap nem fog sütni a nap (télen ez heteken keresztül is előfordulhat!), az is megoldható. Pl. egy időkapcsolóval nappal az inverterre lehet kapcsolni a hálózatot, hogy tudjon abból is energiát felvenni, ha más nincs.
Tulterheléskor sajnos nem vált bypassba,pedig az lenne a jó,hanem letilt és nekem kell újraindítanom.Aztán miért is lenne az veszélyes?Akkor a hálózatot használnám.Nekem csak 3kW az inverterem számolásom szerint elég még ha a mosógépem fütti is a vizet.Csakhogy nemszámoltam az asszonyfaktorral.Este 10-kor 50% akkunál nekiállt mosni,hamár a fürdőben volt akkor gondolta kivasalja az előző mosás eredményét,hát elment a villany.Közben kB 500W volt a fogyasztás.Hát az 4,5 kW amit nem tolerált az inverter.Pc röl montirozom láttam már 3,6kW rajta akkor még nem tiltott le.
Szóval nem értem a nem éppen szabványos és veszélyes megoldás részedről.Ha kifelytenéd bővebben.
Szia!
Nem kifogásolhatná--meg semmi köze hozzá Csak a kishazánkban szokásos jogi csűrcsavar szerint? Émász ÁSZF szerint ; meg kell terveztetni , bejelenteni náluk , engedélyezik? ?!! s máris használhatod. Viszonz az irodai szünetmentes hálózatba nem szoktak belekötni --fehér-piros dugalj egymás mellett. (bár ez is terveztetett ) De a "csoda szakemberekból "álló "áramkomandó "szerint is 12V nem fordul elő lakóházban! Pedig a fogyasztásmérőnél végett is érne a hatókörük! Tehát nem igaz ,lehet igaz, és a csak ! De ha 10db UPS /APC stb be raksz egy közös akkuval+napelemmel ? Nem jönnek rá! A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2022
Szia!
Ezt a Bypass -t lenne legkönnyebb automatizálni? kivéve ha az áramvédő kapcsol le!
Persze a készülék áramvédelme kapcsol le de ha ezt egy bypass al meg lehetne oldani,jöhet az ötlet.Lehetőleg valami kész.Ezzel az asszonyfaktort kilehetne védeni.
Szia!
Manuálisan ;rádiós távkapcsolós dugalj. A vevő része hálózat helyett 12-24Val működik.A reléje meg zárja a nyomógombot. Esetleg egy kinai időrelé panel , ha elmegy a 230V 10sec után kapcsol a reléje. s van delej .
A nem jönnek rá kategória ott bukik, ahhoz hogy hasznod legyen belőle, kicsit több napelemet kell felrakni, mint 1-2 kW. Ennyi spórolást meg a monitorozó rendszerük simán kidob. Vagy lopod az áramot, vagy honnét van. Az hogy utána mennyire érdekli őket azt nem tudom.
Csak óvatosan! Az ólom akkumulátort "hamar" ki lehet végezni, ha jóformán naponta van kisütve-visszatöltve.
Direkt erre való munka akksi újonnan megfelelő körülmények mellett 1000 ciklust kibír (az kb 3 év és csere). Szünetmentes AGM akkuk még hamarabb bekrepálnak (újonnan 200-300 ciklus). Használt 5-6 évre cserélt, 10 éves üzemre tervezett, gyakorlatilag ciklusmentes, klímás helyen lakott szünetmentes akku 2-3 hónap és cellazárlat (engedtem full kisülni( 1.8V/celláig) majd nappal visszatöltött, tapasztalat, már kétszer cseréltem blokkot, 1C ampert azért sikerült megközelíteni, ami biztos nem vált hasznára). Autó indító akkukat inkább hagyjuk. Használt lítiumos járműakkut esetleg ki lehetne próbálni, bár annak egyéb elektronikai nyavajái vannak. Kezdetben én is úgy gondoltam, hogy ha már van akku, akkor az legyen kihasználva, maximalizálva az energiatermelést, de most már úgy gondolom, hogy csak ha feltétlen muszáj, akkor legyen használva belőle energia, vagy csak kevés, illetve inkább a rendszer tranziens stabilitását szolgálja mintsem lényegi energiatároló funkcióban legyen. Most már úgy gondolom, hogy pazarlás a hűtőbe meg a bojlerbe, a medencébe stb elhasználni az akkuciklus véges mennyiségét! számoljunk: 150Ah 48V csoportban van, elhasználódást nem figyelve, ez képes max kb 7 kWh tárolására, ezt tudja leadni-felvenni 300 alkalommal. Amíg az akkuval "összespórolt" energia kiskereskedelmi vételi áron számolva kevesebb, mint az akkunak a saját beszerzési ára, addig nincs értelme akkus energiatárolásban gondolkodni, mert az nettó ráfizetés. Újonnan ezek az akkuk min 400ehuf, ezzel szemben a 300ciklus 7kWh 45forintért kb 100ehuf (egy akku ára jött vissza a négyből és már csökkent a kapacitás, küszöbön a csere). Ha 1000 ciklust bírna (ami biztos jóval drágább is lenne), de akkor is csak 315ehuf nál tartunk. Ha mondjuk 10 szeres lesz az áram kiskereskedelmi ára, akkor mindjárt más lesz a helyzet! Illetve ahol nincs normál hálózat ott ezt nem releváns számolgatni.
Szia!
A munka akkuról az akku 96 eladója beszélt le!Szintén ő ajánlotta a török akksit is. Én eléggé elégedett vagyok a sima gk. ólomakkuval is.3x 12v -150Ah ezzel ki lehet húzni 10 évet, ha; Nem sütöd ki 25%nál jobban.(8 év alatt ez 2920 alkalom --nem ciklus!)Figyeled a savszintet ,fajsúlyt,hőmérsékletet a 12v kiegyenlitettségét is. Használok Li akkut is de csak csúcsigényekre. Ezeket 1 euró/db árban vettem. A hűtő -ha hálózatról indul, s akkuról megy ? A klima szintén hálózatról indul s csak napelemről megy ? igy is átszámolnád? A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2022
Szia!
Ugyan digitális órám van ,hagyományos éves manuális leolvasással. De csak besúgásra , mozdulnak rá. (A szomszéd Émászos !) A kijövő csoporttól függ mennyire érdekli őket ..... Az előbbit már nem engedte Azért télen is ritkán van napi 2kWh a hálózatból ,nyáron meg 70---s néha 30% vagy alatta (pár borús nap ) A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2022
Miért kéne nekik belékötni?Sziget üzem!Tavaj cseréltek nálam vill órát,ott volt a napelem az orruk elött,meg sem kérdezték minek van az ott.
Nekem van 250Aó szünetmentes,több évesen vettem meg 300Aó litium 24V renszerben amelyek most lesznek 1 évesek.Az olmosok lent vannak a kazánházban,a litium fent az emeleten.Azért nem rakom ezeket is le mert a hideget nem birják.Montirozom az akksikat és 2,5kW terhelésnél az olmos 60A a lithium 40A szolgáltat hozzá.Jan 1-től van ez a teljes rendszer így összekapcsolva.Akkor az öskövület olmosokból már kivettem 180 ciklust de akkor hogy birják?
Meg azért jól körülnézve lehet olcsobb li ion cellákat venni ami elvileg használt de gyakorlatilag új. Terv be van nálam a bővités.
Ja én április ota nem használok hálózatot pedig megy a klima is ha kell.
Szia!
Ha csak az erkély üveget helyettesitem napelemmel ? Véges a dolog.
Ugyanígy gondolom, jó dolog lenne ez a hibrid sziget üzem, ha nem lenne alsó hangon is 1-1,5 millió hozzá csak az akkupakk, és nem menne tönkre néhány év alatt. De tönkremegy, akkor is ha vigyázva van rá.
Mondjuk, most hogy 1-2 hónap múlva az átlag háztartásokban a többszörösére fog növekedni a villanyszámla, már lehet hogy meg fogja érni még így is, mert így már 3-4 év után is megtérülhet a befektetés.
Szia!
Milyen töltésvezérlőt/invertert használsz? Nem osztanád meg részletesen? Nekem sikerült vennem 24V/800Ah akksit "olcsón", de még az egyéb rendszerelemeket nem vettem meg.....
Számold ki, hogy mennyi kWh jönne ki az akkuk vételárából kisker áron.
Aztán megsaccolható, hogy ez mennyi ciklusnak felel meg, amit vagy kibír vagy nem. Ha kibírja akkor pénzednél vagy utána hasznot hoz, ha nem bírja akkor ráfizettél.
Szia
Nem lehetne jó alternatíva a Lifepo4-akksi? Sokkal nagyobb a ciklus állósága, mint a savasnak, ha meg így nézi az ember, akkor nem is sokkal drágább tőle. 1C-vel meríthető, és akkor is tudja a kapacitás értékét. Nem tudom, Bővebben: Link ez a forrás mennyire lehet megbízható...
Nekem PINI inverterem van itthon vettem hogy legyen garancia rá.Javaslom az 5kW at venni mert akkor kevesebb a kompromisszum.10 tábla 250W napelem van hozzá felrakva.
Szia!
hát--akinek van ilyenje.az tud véleményt mondani....egész olcsónak tünik(főleg a kisebbek ) De miért csak 1Cvel merithető? máshol azért a 3C és feletti számokat is leirják. Persze ezek csak határértékek --ha rögtön tönkre akarod tenni! de még igy is sokkal drágább az ólomakkunál.
Az inverterednek mi a típusa? Mennyi garanciát adtak rá? Amit most rendeltem, arra elvileg 1 év garancia van, de valószínűleg Németországba kellene visszaküldeni, most is onnan jön.
Ha az akkucsomag lemerül - nem tud újraindulni az offgrid elektronika. Csak vagy generátorról tudod feltölteni, vagy hálózatról. Akkor meg adtál a sz@rnak egy pofont.
Vagy napelemről... Nem tudjuk (a pontos típus ismerete nélkül), hogy mitől tud újraindulni. Annyiféle van, hogy akármi is lehet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |