Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a válaszokat, de közben a kérdés tárgytalanná vált, nem telepítek most napelemes rendszert.
Utánaszámoltam és a támogatás nélkül nem éri meg nekem. A plusz költségek, hogy át kellene térni 1 fázisról 3-ra, áthelyeztetni a mérőt, az invertertől a mérőig 20 m vezetékezés kialakítása úgy, hogy ne legyen látható stb. Várhatóan 10 éven belül nem térülne meg.
Miért akarsz éppen 5 kW-ot? 1 fázisra jelenleg 2,5 kW-ot engedélyeznek. Ha jó invertert választasz, túlnapelemezve megtermeli a számodra szükséges energiamennyiséget. Nem tudom a jelenlegi kamatviszonyokat, de nem hinném, hogy a banki kamat meghaladná a napelemes rendszer megtérülési mutatóit, megtérülés után meg ingyen termelné neked az áramot.
A jelenlegi fogyasztásom kb. évi 3800 kWh - ennyi nem jön ki a 2,5 kW-ból. Ha már belekezdek, legalább a mostani fogyasztásomat meg szeretném termelni. A garázstetőre - ahová érdemes lenne telepíteni - 14-16 modul fér el kényelmesen, ez 5-6 kW-ot jelent. A nagyobb teljesítményűt telepíteni relatíve gazdaságosabb. Azt viszont én bizonytalannak látom, hogy a jövőben mennyiért veszik majd át a többletet.
A vezetékezés (rejtetten), a 3 fázisra áttérés, a mérőhely áthelyezése megdobják a költségeket és a munkát. Ha lenne villanyautóm, azt megérné töltögetni. De a jelenlegi autóhasználatom mellett (nyugdíjas vagyok) villanyautót sem éri meg venni. A bank nálam felejtős.
Továbbra is azt javaslom, maradj a 2,5 kW-osnál. Először csak kis többlettel szereltesd, ~3kWp, majd később magad is fel tudod szerelni a bővítést. Ha lehet, régebbi sorozatú Fronius invertert keress, ami még benne van az engedélyezett listában! 2,5 kW-os inverter jó tájolással 3 kWp-vel meg is termel évente 3000 kWh-t. Talán kicsivel többet is. Kis bővítéssel meglesz a 3800 is. A bővítést nem kell engedélyeztetni, nem nézi - nézheti senki, csak az inverter max. teljesítményét. Ez csupán 2 modul pluszban.
Ez gyakorlatilag a napelemes rendszer szerelvényein túl semmi plusz kiadást nem igényel. Beleértve a napelemes rendszer külön földelőszondáját. Ha jelenleg már 3*2,5-ös réz vezeték megy a garázsba, azt se kell cserélni (ez pedig már régen alap). A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2022
Inkább a nyelvészkedésen kívül műszakiaskodás lenne a célravezető, ez nem feszültséggel működő típus volt?
Üdvözlet! Segítséget szeretnék kérni indukciós főzőlap bekötéshez. A főzőlapból 4 vezeték jön ki (kép csatolva), 1 fázis van a falban 3 vezetékkel. Csatlakozó dobozba szeretném bekötni ( kép csatolva). Kaphatnék egy hülye biztos útmutatót hogy melyik vezetéket hova kössem? Előre is köszönöm a segítséget.
Lásd az eszközön lévő első képet, ahol 3 vezeték jön ki, belül egy áthidalással! Ha ez nem eléggé egyértelmű, akkor a barnát és a feketét fogd össze és úgy kösd be a fázisra!
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2022
A működéséhez feszültség és áram is kell.
Egyébként a FI relé megnevezést most is látom kereskedőknél, pl.:Bővebben: Link Az általam említett eszköz pedig így néz ki:
Ezen a megoldáson még elgondolkozom, de az idei évre jegelem a témát. (Most azért jött elő, mert festés lesz a házban és ha szükséges falat vésni, akkor most kellene.)
Valahogy így kellene,szerintem. Én úgy gondolom, hogy belül nincs összekötve áthidalóval, mert akkor csak 3 vezetékes lenne a kábel.
Tisztában vagyok vele, hogy néz ki. És van is itthon egy pár rossz, amiből egyet legalább szét kéne szednem, hogy megállapítsam a kérdésemre a választ. Az, hogy a névleges feszültség rá van írva, az nem jelenti azt, hogy kell feszültség a működéséhez. Meg persze az ellenkezőjét se.
Hozzászólásom értelme az, hogy aminek a működéséhez feszültség is kell, azt manapság már nem tartják alkalmasnak hibavédelemre. A "rendes" FI-relé az a hibaáramtól működik (ezért kell a próbagomb, mert kényes áramkör után kényes mechanika kell a kis energia matt), nem igényel a működtetéséhez külső feszültséget. A FI-relé név sokkal elterjedtebb, mint a hivatalos neve, az áram-védőkapcsoló. Mondjuk azt látom, ezek szerint nem értetted, hogy azon félmondatom arról szólt, hogy ezt a FI-relé elnevezést kár gyökölni, ez mélyen benne van a magyar tudatban.
köszönöm szépen, így teljesen egyértelmü.
Ha bekötötted tegyél fel képet a dobozról!
Ez a darab 1993 óta van fent nálam. Egyszer (vagy 20 éve) elromlott és megjavítottam, IC-t vagy tranzisztort kellett benne cserélni, már nem emlékszem. Azóta semmi baja, működik.
köszönöm mégegyszer, nagy segítség volt.
Van egy kis gond. A bekötés lehet, hogy jónak tűnik, de a vezeték ami a falból kijön ( 1,5 mm2 )vékonyabb, mint a készüléké ( 2,5 mm2). Mekkora kismegszakítóval van ez védve ?
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2022
A vezeték gyenge lesz hozzá látatlanba. Mekkora a teljesítménye a készüléknek ?
Szívesen. De sajnos szerintem is kicsi a keresztmetszet.
A vezetéket is ki kell cserélni. Ha több lapot is szeretnél használni legalább 3x4 mm2-re.
Bár én már ott elgondolkodnék, hogy ki volt az a nagy tudású szakbarbár, aki sütő/tűzhelynek másfelest húz
Fogadni merek végig C16van ezek után
Tracon, XBS, stilo... Válogathatsz
De a korona az egészre, ha ezekből valamelyik, és bontott
Szerintem az a fali kötődoboz, illetve a veztékek nem ehhez lettek behúzva. Régebbi kialakítás lehet.
Mindenesetre nem szabad rákötni.
Erről pont nem ír, hogy ehhez lett e kialakítva, de mindenesetre másfelet már nem használunk egy jó ideje aljzatnak.
Nem ír, de akkor már nem ilyen vezetékek lettek volna behúzva, nagy valószínűséggel. Igen én is a keresztmetszetből gondolom.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2022
Az a baj, hogy ez nem igaz. Amennyi kókler önjelölt szakbarbár van ebben a szakmában, simán megteszik...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |