Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   888 / 983
(#) sany válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 23, 2022 /

Az összteljesítmény miatt gond?
(#) gyuszo válasza sany hozzászólására (») Júl 23, 2022 /

Nem, többes számban írja, tehát több is van, ha lehet nem az mind.
A másik a sorrend, először a vezeték, utána azt védjünk a kismegszakítóval. Tehát oda 16 A-es kismegszakítót betenni nagy hiba volt.
Túl régi nem lehet az a sárga sorolható doboz. Ráadásul ott van berajzolva benne a konnektor jele.
A nulla is lehetett volna kék vezeték.
Elég sok hiba van benne.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2022
(#) sany válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 23, 2022 /

A sárga dobozt nem láttam, azt hittem az a fal. Akkor nem régi.
(#) balumaul válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 23, 2022 /

Üdvözlet! Nem kókler csinálta, ez a dugalj a régi gázfözőlap szikrázójához lett csinálva. A villanysütőhöz van behúzva vastagabb kábel de arra én nem akartam rákötni mert úgy gondoltam hogy ha együtt megy akkor gond lehet. Nem vagyok villanyszerelő ezért kértem tanácsot. Illetve egy normális szakember sem ér rá csak több hét múlva. Gondoltam egy ilyen csatlakozóval és segítséggel megcsinálom a bekötést….
(#) Gabó válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 23, 2022 /

Na a C karakterisztika és a végig c16 bejött
(#) balumaul válasza Gabó hozzászólására (») Júl 23, 2022 /

ezzel mi a baj? ezeket most tették be amikor órát cseréltek…. kezdek nagyon aggódni..
(#) kisninja válasza balumaul hozzászólására (») Júl 23, 2022 /

Az, hogy szabvány szerint 1,5 kábelre max 13A kismegszakítót illik rakni.
(#) zsolesz0715 hozzászólása Júl 24, 2022 /

sziasztok !
szeretnék segítséget kérni kismegszakítókhoz
lakás teljesen átvan vezetékelve külön osztva a szoba, konyha, fürdő, és bojler áramellátással kismegszakitókkal 16A-kal.
A mérőóra kismegszakítoja is 16A a gondom az hogy ha túl terhelödik pl a konyharészről akkor a fő megszakítót egyből leolja, kérdés mivel lehet és hogy ? orvosolni azt hogy csak az adott terhelésen lévő kismegszakítot oldja le ne egyből a fő kismegszakítot ( mérőórának )
(#) CIROKL válasza zsolesz0715 hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Növelni kell a bejövő ampert 32A ig ingyenes ,csak ezt meg az kell fizetni ja meg kb 6 hónapot kivárni még átveszi a szolgáltató.
(#) zsolesz0715 válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

köszönöm a segítséget
(#) gyuszo válasza zsolesz0715 hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

A kérdésre a válasz :
A helyesen megválasztott kismegszakítókkal.
Ha a mérőóránál 16A és C karakterisztika van feltéve, akkor az elosztószekrénybe 10 A -es és 13A-es és B karakterisztikájút kell betenni.
Ha a mérőhelyre 25 A-es bővítést kérsz, akkor nem kell olyan sokat várnod, mint a 32 A-es bővítésre.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2022
(#) zsolesz0715 válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Szia nekem bőven elég a 25A amperes kis megszakító jelenleg a kismegszakító dobozban 16A C 5db kismegszakító van !
Köszönöm a segitségeket
(#) gyuszo válasza zsolesz0715 hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Idézet:
„jelenleg a kismegszakító dobozban 16A C 5db kismegszakító van !”

Akkor ezeket is cseréld ki, olyanra, amit leírtam.
(#) zsolesz0715 válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 24, 2022 /

Oké úgy is teszek köszönöm a segítséget
(#) ötfelezős válasza mikrodigit hozzászólására (») Júl 27, 2022 /

Ja, még mindig egészen másról beszélünk. A feszültségtől függővel az a baj, hogy a nullavezető szakadásakor többnyire nem működik, miközben a fázis átmegy rajta, és a hibás készüléknél a testen tartósan ott lehet a feszültség.
De ha ennyire ismered a lelkivilágát, akkor meg is válaszolhatnád a kérdést, hogy akkor ez igényli-e a működéséhez a hálózati feszültséget, vagy nem...
(#) proba válasza zsolesz0715 hozzászólására (») Júl 27, 2022 /

Nálunk a 32A-s is ment már a 16A (B)-vel együtt. Abszolút biztos módszer rövidzárra szerintem nincs, csak a nagyon durva védelmi lépcső esetén.
(#) Atis57 válasza proba hozzászólására (») Júl 27, 2022 /

Szia!
Dehogynem , a hurok ellenállás ha elég kicsi akkor ez van.

Szerintem az a legrosszabb amikor már csak egy kismegszakitó old le.
(#) Atis57 válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 27, 2022 / 1

Szia!

Az a régi Ganz FI relé!

A feszültség megjelenésekor behuz egy jelfogó tekercs ,fel tudod kapcsolni akismegszakitó billentyűt, S fenn is marad . ha a feszültség 180v környékére esik kiold a tekercs -lekapcsol.
ha hibaáram lesz a mérőtranszformátoron Az IC-s komparátor átvált a relétekercs szintúgy bontja a mechanika arretálóját. kikapcsol.
Ez egy 1985-s darab 1fázisú (2P) 16A --0,03A
Ennyit tudtam kipróbálni.

Az USa ban szokásos 5mA Fi relét láttál már itthon?
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2022
(#) mikrodigit válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 27, 2022 / 1

Már nagyon régen volt, hogy én ezt javítottam. Akkor le is rajzoltam a kapcsolását, de már nem találom. Úgy emlékszem, az elektronika működéshez, ill. a kioldáshoz, a teszteléshez kellett a kb. 220 V feszültség a két ág között. Úgy lehet, ahogy írtad: ha megszakad a nulla, akkor nem old ki a hibaáramra.
Az lehet, hogy lassú feszültségesésre kiold 180 V-nál, de pl. áramszünet esetén nem.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2022
(#) elactrofan hozzászólása Júl 28, 2022 /

Üdv!

Vettem egy kis kertet nincs áram bevezetve. Telekkel szemben van a villanypózna ahonnan a szomszéd is kapja az áramot.
Építmény nincs a területen, oszlopot lehet telepíteni, arra menne a mérőszekrény
Tud valaki segíteni, hogy kb mennyibe kerül a villany bevezetése?
köszönöm Tamás
(#) Gafly válasza elactrofan hozzászólására (») Júl 28, 2022 /

Ameddig nem jár erre villanyszerelő.
Csodálkoznék, ha negyed milla alatt megúsznád.
(#) gyuszo válasza elactrofan hozzászólására (») Júl 28, 2022 /

Ha nincs építmény a telken, keress egy helyi regisztrált szerelőt, aki esetleg tud segíteni abban, hogy egy másik helyről használt mérőhelyet felszerel ideiglenes mérőnek. Ez e legolcsóbb megoldás.
(#) Gombszem hozzászólása Júl 28, 2022 /

Egy érdekes dolog történt velem. Van egy teljesítmény mérőm (valódi effektívet mér). Az új rezsi őrület fényében megmértem, mennyit fogyaszt a bekapcsolt PC + monitor. Nyugalomban: 70 W.

Van mellettük egy kis lapos Samsung LCD tv. Ha bekapcsolom, a kimutatott fogyasztás 16 W lett. Kikapcsolva visszaállt a 70 W.

Hát ez meg mi? Azt nehezen hiszem, hogy a Conrad-nál elég drágán vett műszer rossz lenne.
(#) _BiG_ válasza Gombszem hozzászólására (») Júl 28, 2022 /

Lehet, hogy a meddő teljesítménnyel nem tud mit kezdeni, pláne a nem szinuszos impulzusokkal.
(#) granpa válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 28, 2022 /

Az elég gáz lenne. Valamint ekkora meddő?
(#) mex válasza Gafly hozzászólására (») Júl 28, 2022 /

Idézet:
„jönnek a nem túl józan áramszolgáltatói dolgozók, bekötik az ideiglenes órát, elszívnak 2 doboz cigit fejenként, aláíratnak mindenféle szerződést, aztán visszahúzódnak a fészkükbe. Ez valamiért ingyenes, nem is értem (inkább nem adok nekik ötletet).”

Igen ez még mindig dívik..
(#) nedudgi válasza Gombszem hozzászólására (») Júl 28, 2022 /

A jelenséget tudod reprodukálni? Esetleg a TV megfordítható a konnektorban?
(#) erbe válasza Gombszem hozzászólására (») Júl 28, 2022 /

Jó lenne tudni a valódi effektívet mérő műszer valódi típusát.
Van ipari mérőeszközöm ami 63. felharmonikusig mér. Na az garantáltan valódi effektívet mér, valódi cosFi-vel.
(#) Gombszem válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 29, 2022 /

Tudom reprodukálni a jelenséget.
De csoda történt: ha megfordítom a tv dugóját, helyes érték lesz: 85W. Azaz 15 Wattot vesz fel a kis tv.
Már csak az az érdekes, hogy lehet ez?
(#) Gombszem válasza erbe hozzászólására (») Júl 29, 2022 /

A műszer: Voltcraft Energie Check 3000
Következő: »»   888 / 983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem