Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   173 / 252
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 12, 2022 /

Szia!

Lehet-ne de nem érdemes . Az egyik napelemem hiába látja a felkelő napot is.
04 h-tól 9h ig képes 30Wh is összeszedni --utána meg 600Wh vagy feljebb.
Napnyugta felé nincs napelemem --de gondolom ugyanez lehet.
(#) sikolymester2 hozzászólása Aug 18, 2022 /

Sziasztok!

Több forrásból hallottam, persze mindegyik rendes alátámasztás nélkül hangzott el, miszerint:

Egyes korszerű villanyórák a megtermelt áramot, (pl napelemmel megtermelve) szigorúan monoton növekvő módon pozitív előjellel számolják hozzá az elfogyasztott energiához.

Gyakorlatban ez a következőt jelentené: Amennyiben valaki gerilla módon egy napelem+invertert köt a lakásának az áramkörébe, akkor előfordulhat, hogy a lakása által nem felhasznált áramot a villanyórája a rovására számolja el, mintha csak ő fogyasztotta volna el.

Kérdésem: Léteznek ilyen villanyórák, amelyek a kimenő és bemenő áramot is abszolút módon mérik?
Amennyiben igen:
-Ez valamilyen szándékos dolog?
-Valamilyen piktogram feltünteti ezt?
-Tud valaki esetleg egy villanyóra dokumentációt linkelni, ahol ez említve van?
(#) antiktelefon válasza sikolymester2 hozzászólására (») Aug 18, 2022 1 /

Nem igazán érdekes maga az, hogy hogyan számol. Tudni fognak róla azonnal és jó esetben figyelmeztetés/szerződésbontás lesz és leszerelik az órát, rossz esetben kapsz egy baromi nagy bírságot és beperelnek. Nemhogy visszatermelni nem lehet, még rátermelni sem szabad a lakás hálózatára. Innentől pedig a kérdés értelmét veszti.
(#) proba válasza sikolymester2 hozzászólására (») Aug 18, 2022 /

A napelem szerelők is mondták, a nem oda vissza mérő órák a termelt áramot is fogyasztásnak számolják. Ha valakinek, nekik biztosan van tapasztalatuk. A régi mechanikus visszaforgatásgátlós órák kivételek, azok egyszerűen elnyelik a felesleget...
(#) Alkotó válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 18, 2022 /

Kell legyen hivatalos megoldás, mert felénk egyre több házon jelennek meg a napelemek, és ők "eladják" a fölösleget (ez biztos, mert megkérdeztem).
Azt nem tudom mi méri, és hogyan, de az biztos, hogy van rá megoldás.
(#) antiktelefon válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 18, 2022 /

Persze, hogy van hivatalos megoldás, de a kérdés egyértelműen házi illegális napelem telepítésre vonatkozott.
(#) granpa válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 18, 2022 /

A napelem telepítés nem illegális, csak a hálózattal együtt használata.
(#) Alkotó válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 18, 2022 /

Igazad van. Ez a részlet elkerülte a figyelmem.
(#) Ge Lee válasza granpa hozzászólására (») Aug 18, 2022 /

Az sem illegális amíg egyirányú az energiaáramlás. Egyre többen használnak már ilyet (intelligens, sziget vagy hibrid inverter), semmiféle engedély vagy bejelentés nem terheli, mivel maga az inverter is fogyasztó, visszatáplálni nem tud.
A hálózatról csak annyit/akkor vételez, amikor nem süt a nap, vagy lemerült az akku puffer.
(#) granpa válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 18, 2022 /

Lemaradt a szigetüzem.
(#) Gafly hozzászólása Aug 18, 2022 /

De szép új topik nyílt már megint.
(#) giskard hozzászólása Aug 18, 2022 /

Semmi sem illegális amíg kifizeted a felhasznált energiát.(kivéve ha nukleáris bombagyártásra használod)
Visszatáplálás lehetséges, de csak akkor ha fázisban ,amplitúdóban és frekvenciában a megfelelő paraméterek közt maradsz (de ezért nem fognak fizetni).
Fizetni akkor fognak ha a szolgáltató által preferált invertert használsz és kicserélteted az órát ami képes ezt mérni (engedélyeztetés , szerződés, papírok stb)
Viszont, ahogy Gee Lee is írta létezik olyan hibrid-nek nevezett inverter ami képes a megújuló energiaforrásból származó energiát (szél, nap, stb ) úgy felhasználni, hogy ezzel csökkentse a forintosított tényleges fogyasztást (sőt, némelyeknek akku sem kell).
Tehát ha az igényed 2 kW, de csak 1,5 áll rendelkezésre megújulóból, akkor az inverter 1,5-öt a megújulóból veszi a hiányzót a hálózatból pótolja. (van egy alap fogyasztása kb 30 Watt)
(#) giskard hozzászólása Aug 18, 2022 /

Még egy dolog, a yutubon van egy magyar ember aki vett egy 5kW-os hasonló invertert és elmondja a tapasztalatait.
(#) elektrorudi válasza giskard hozzászólására (») Aug 18, 2022 /

Idézet:
„Fizetni akkor fognak ha a szolgáltató által preferált invertert használsz és kicserélteted az órát ami képes ezt mérni (engedélyeztetés , szerződés, papírok stb)”

Sehol nem találtam adatot. Mennyit is fizetnek?
(#) Alkotó válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 18, 2022 /

Akivel én beszéltem itt a közelemben, azt mondta hogy a fizetés ténye még nem egészen világos. Első körben arról tájékoztatták, hogy a számláján íródik jóva a betáplált energia, tehát ennyivel csökken a fizetendő díja.
De én el tudom képzelni azt az esetet, amikor a termelt energia értéke már nagyobb mint a fogyasztott, és ilyenkor már ténylegesen fizetni kellene.
Esetleg megkérdezem, hátha kiderült már valami, hiszen most már közel fél éve használják a rendszert.
(#) proba válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 18, 2022 /

Tizenpár forintot kilowattonként. ( szaldó elszámolás el nem használt energia.)
(#) elektrorudi válasza proba hozzászólására (») Aug 19, 2022 /

Az egyik barátom szerint 3 forintot fizetnek. Nem tudom honnét vette az info-t, mennyire hiteles?
Mi a helyzet a szaldós elszámolással, iletve az eltörlésével az új vagy a régi szerződöttek esetében?
A neten keringenek adatok, időpontok, de számomra teljes a káosz.
Van valaki itt a fórumon, aki konkrét információval rendelkezik?
(#) proba válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 19, 2022 /

A tizenpár forintot adtak érte a tavasszal, hogy rezsidrágítás után mennyi lesz azt nem tudom...
(#) sikolymester2 válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 19, 2022 /

Szervusz antiktelefon.
Honnan tudhatná a szolgáltató?

Lehetőség 1: Smart Meter van, ami folyamatosan közli mobilneten keresztül a mért értékeket. Világos a dolog, az óra visszatáplált áramot lát és a központban tudják, hogy ilyen nem lett bejelentve.
Lehetőség 2: Sima digitális óra van, ami pusztán a kWh-t írja ki a kijelzőre. (Ez mérne esetleg abszolút mértékben az áramot?). Itt biztosan nem jönne rá a szolgáltató, mert ahhoz meg kellene vizsgálnia a lakáson belül az áramvezetékeket.
Lehetőség 3: régi tárcsás villanyóra. Lásd 2. pont

Vagy mire gondoltál, hogyan tudhatná meg szerinted? Ha csak lát egy napelemet a tetőn, azt használhatom attól még teljesen szigetüzemben.
(#) proba válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 19, 2022 /

Nem tudom mennyire érdekli a szolgáltatót, ha egy visszatermelős invertert feltennék. Nálunk a régi mechanikus vissza nem forgó óra volt, a napelem telepítők simán bekapcsolva hagyták ott. Egy hónapig így ment, utána hozták az oda vissza mérő órát, semmit nem kérdeztek, kicserélték, megnézték az inverter hogy működik áramszünet esetén, aztán elbúcsúztak. Az elmúlt hónapról egy szót sem szóltak. Ha invertert teszel fel, és valaki panasszal él hogy zavarja valami a hálózatát, vagy túl feszültség van akkor esetlegesen jön a bünti, de egyéb esetben jóváírják a kisebb hálózati veszteség formájában a saját könyvelésükben azt annyi. ( gondolom én ) Kimérni csak célzottan tudják szerintem. Azt meg minden apró részhálózaton minek, kára nincs belőle, csak haszna....
(#) Atis57 válasza proba hozzászólására (») Aug 19, 2022 /

Szia!
Itt csak a panasz meg a besúgás játszana.

Vannak helyek ahol direkt 202 V-t tartanak---ott hamar kiderülne.
ill. találkoztam egy erdei vadászházzal is terhelés nélkül 235V , de 10Watt bekapcsolása már 180-200V-t eredményezett.

De nem ez a jellemző.
(#) antikzsolt hozzászólása Aug 24, 2022 /

üdv.

Korábban írtam hogy mi a helyzet a vissza nem töltő inverterek sorsa e honban. Kb annyi hogy nem is foglalkoztak a kérdésemmel csak jött a szabvány levél hogy meg lehet nézni az engedélyezett inverterek listáját.
Idézet:
„A minősített inverter listán szereplő hybrid inverterek telepíthetőek, és az ezekkel
létesített rendszerek elfogadásra kerülnek. A minősített inverter lista itt található:”
(#) Doky586 válasza antikzsolt hozzászólására (») Aug 24, 2022 /

Nyilván mivel nincs különbség. Ugyanúgy szinkronban kell járnia az inverternek. Akkor is ha nem termelsz vissza.
(#) erbe válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 24, 2022 /

Tavalyi termelésemről az értesítésben a következő árak szerepelnek.
11,90
13,82
11,41
13,33.-Ft/kWh
Mindegyik mellett ott a kWh, gondolom, év közben valamikor volt árváltozás. Első években még 17,47-es tétel is volt, folyamatosan megy lefelé. Aki 3.-Ft-ot mond, az semmit nem tud.
Aki ezt terjeszti, az meg előtte inkább utánanézhetne.
(#) erbe válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 24, 2022 /

Állandóan ezt a szinkront emlegetitek. Hálózatra tápláló inverter egyszerűen nem tud NEM szinkronban visszatáplálni. A legkisebb, nem millisecundumnyi, hanem töredéke eltérés biztosítékot, nagyobb eltérés IGBT cserét kérne. Nem szinkronozással üzemel, hanem PWM amplitúdó modulációval. Amikor hibrid üzemben részben a hálózatról venné a táplálást, akkor a kimenete akár el is csúszhat a hálózattól, mert nem táplál visszafelé.
(#) Doky586 válasza erbe hozzászólására (») Aug 24, 2022 /

Szerintem vegyél elő egy sima autós invertert 12V ---> 230V és egy szabálytalan dugó-dugó kábellel dugd be a fali konnektorba a kimenetét.

Szerintem egy nagy csatt, és füst lesz az eredmény és egy totálkáros inverter.
(#) Ge Lee válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 25, 2022 /

A mezei autós inverter eleve négyszög jelet csinál, nem értem hogy jön az ide... A nem visszatápláló inverternek meg valóban nem szükséges szinkronban mennie, csupán tudnia kell "szünet" nélkül átkapcsolni a hálózati üzemre, ha nem süt a nap és az akku is lemerült vagy nincs. Aztán hogy ez a "szünet" ez időben mekkora azt csak a gyártó tudja, meg aki mért már ilyet. Nyilván, bőven kisebb lehet egy negyed periódusnál is.
(#) Doky586 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 25, 2022 /

Naugye! Mégis vannak olyan inverterek amik alkalmasak rá, és vannak amik nem.
Tehát jól jön az 'engedélyezett típusok listája' sziget üzemnél is.
(#) proba hozzászólása Aug 25, 2022 /

Egy kérdés merült fel bennem, van egy hibrid üzemre alkalmas inverter (mondjuk 10kW) . Ezt elvileg a hálózatba bekötöm sorosan. Így tölti az akkut mikor kell, áramszünet esetén ellátja a fogyasztókat árammal akkumulátorról, hálózatot leválasztja...
Kérdésem az lenne, ha a hálózat lényegesen nagyobb teljesítményre képes mint az inverter ( 15-20kW ) akkor az is átvezethető az inverteren? Az tiszta, hogy az inverter ezt a fogyasztást már nem fogja tudni, de a kérdés az, elviseli e, ha csak átmegy rajta, illetve biztonságosan le tudja e választani a hálózatról áramszünet esetén ? Vagy hogyan oldják meg ha a hálózat pl 3X25A az inverter meg csak 3X16A ra képes valamint a hibrid üzem is kívánatos? ( tudom lehetne úgy hogy a nagyobb fogyasztók nem mennének az inverterről de..)
(#) dara válasza proba hozzászólására (») Aug 25, 2022 /

Jó lett volna a tipusát is megírod,de általában úgy működnek hogyha nagyobb teljesítmény akarsz kivenni belőle mint amit tud,átvált hálózatra.Folyamatosan leválaszt mivel rá sem termel.Az inverteren a beálításokat kellene megnézni mit is tud a készülék és mit lehet állítani benne.
Következő: »»   173 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem