Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Azt nem mondtam. Ha rengeteg időd van, és ki tudod mérni az alkatrészeket, és melléd szegődik a szerencse, hogy a rossznak talált alkatrészeken kívül nincs más eldugott baja, akkor nem lehetetlen.
De rutin nélkül, műszerek nélkül, egyáltalán nem garantált a siker.
Csak egy jó kihívásnak tűnt hogy belevágok, tényleg semmi infó róla és lehet ez volt a baj a szerviznek is bár úgy érzem csak átakartak vágni. Az nem gáz hogy az alkatrész drága de hogy 30ezerrel számolta a 6 munkaórát a szaki az már kicsit kellemetlen
Nem akarok nagyobb kárt tenni mert a fele még úgyis működik.
Pedig az 5000-es órabér ha azt vesszük ma már nem is sok, műszeres autó javításnál pl. ennek több mint a duplája.
Innét lehetne elindulni, ez elvileg egy olyan DVD amin annak a rajza is megtalálható, sajnos a sarki boltban nem kapni csak az USA-ból ami plusz költség, de az alapján legalább neki lehetne állni a javításnak. Vagy írsz az ebay-es eladónak, hogy neked csak annak az MPC-nek a rajza kéne, fizetsz érte annyit, csak küldje el email-ben, mindenki jól jár. Volt régen egy Japán szkópom, azt én is csak úgy tudtam megjavítani, hogy vettem hozzá rajzot az ebay-en.
Lehet rosszul fogalmaztam az órabérel kapcsolatban . 30ezer/óra és azt mondta legalább 6 órás munka . 3x kérdeztem meg hogy nem 3000ft vagy nem az egész 30ezer ?
Elkezdtem keresgélni a rajzok után és próbálom feltárni az alkatrészeket benne
Kiszámlázott mérnöki óradíj nagyon régen volt tízezer.
Mekk Elek számla és garancia nélkül persze olcsóbb lehet...
Lehet hogy le kellett volna venni az arany Rolexet, mielőtt elmész hozzá, és a Teslával a szomszéd utcában parkolni.
Az valóban sok, vidéki műszerész annak töredékért dolgozik. Nem tudom mi a különbség az MPC, MPA, MPX típusok között, de utóbbi kettő rajza elérhető, azok emelt buszosak (G vagy H osztály), tehát dupla tápfeszük van amit egy egy FET kapcsol rá a végtranyókra, meg még a kapcsolás is földelt kimenetű. Nézd meg hogy hasonlít-e azokra, ha igen az szívás.
k ide, k oda, ne személyeskedjünk, ha kérhetném.
Jut eszembe, jó lámpa alatt nagyítóval azt is meg lehet nézni, hogy mit cseréltek benne, mert azon alkatrészek forrszemei nem úgy fognak kinézni mint a gyáriak.
Ami az órabért illeti, ami legális annak nagy az önköltségi hányada. Régi tapasztalatom, amikor bevezették az adózást, gyerekkori rádióműszerész bácsim az orrom előtt utasított el egy nénit a zsebrádiójával (orosz), hogy nem tudja megjavítani?! Mikor a néni elment, mondja nekem, már nem vállalhatok ilyesmit, mert viszi az időmet, és mit kérhetek érte egy szegény nénitől? Nekem is családom van, meg adóterhem hozzá.
Idézet: „Milyen tapasztaltnak teszik lenni...” Teszik, vagy nem teszik, sokat számít az árképzésnél. A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2022
Szóval egy vidéki havi fizetés reális javítási ár mikor maga a végfokot 25ezerért vettem pár éve .
Igen, mert lehet olcsón is venni, drága készülékeket. Pl. kaptam ingyen egy Marantz vintage erősítőt, de mégse mondhatom a szerelőnek, hogy csinálja meg ingyen, mert nekem is annyiba van.
Szerintem, ha én veszek valamit előtte tájékozódom az ár realitásáról. Bizonyos esetekben, valami fontosabb érdek ezt felülírhatja. de magában valaminek az ára nem sokat mond, ha a vásárlási ok nem ismert. Mi sem foglalkozunk vele, mert sokan szenvedélyből is építünk, hogy az anyagár mellett mennyi háttérköltséget takar a munkánk. Itt köszönöm meg minden hozzátartozónknak, akik társak ebben, mert az ő pénzüket is használjuk, mikor közben eszünk, tiszta ruhát veszünk, és áramot használunk a magunk számára!
De hát mikor vettem nem azt néztem meg milyen alkatrész kell bele mert működött, csak kicsit sokanak találtam a javítási árat. Vajon mennyit érhetnek ezek a végfokok igazából ?
Nem is ingyen gondoltam de 210-ezret sajnáltam volna adni . Gondoltam egy laza 50-60 ezres tétel az egész.
Sajna drágák a költségek, óradíjak.
Nem nagyon van forgalomban. Egy használtat találtam, de ez semmit nem mond az új áráról.
Magamat kell idéznem a lényegért:"de magában valaminek az ára nem sokat mond, ha a vásárlási ok nem ismert". Nem írtad meg mért is vetted e gépet. Ha magadnak vetted házi használatra, nem volt jó ötlet, mert az amortizáció téged terhel. Ha szolgáltatni, akkor számlára lehet javíttatni, és azt levonni a bevételeidből. Vagyis eltartotta volna magát. Persze az utóbbihoz megbízás sem árt, vagyis megfelelő klientúra. A hardverapróban láttam is ilyet hirdetni 50-ért. Ezeket a készülékeket valószínűleg leharcolták már. Az elektrolit kondikat cserélni kellene, nem csak a hibát keresni. Nem gondolnám nagy hifinek, szerintem külsőre tipikus PA fazon. Biztos, hogy Te is hangosítani szeretnél?
De nem ennyire. Hozza ki 10k/órára, bruttó számlásan, rendesen, egy szavam nincs. De 30k, hagyjuk már...
Szia!
Ha ez a rajza, MPC600 akkor ezen el lehet indulni, de hogy Ge Lee kollégát idézzem: "azok emelt buszosak (G vagy H osztály), tehát dupla tápfeszük van amit egy egy FET kapcsol rá a végtranyókra, meg még a kapcsolás is földelt kimenetű. Nézd meg hogy hasonlít-e azokra, ha igen az szívás." Nem a megszokott kapcsolástechnika, első erősítő javításnak biztos nem ezt választanám.
Így van.
Nemrégiben javítottam egy "H" vagy "G" osztályú (mindig keverem) 2X800W-os keverőerősítőt. Kapcsolási rajz nem van, párhuzamos nem kapható tranyók tömkelege. Szétszedni egy rémálom. Ennek ellenére visszarajzoltam, kiforrasztottam az összes végtranyót, végigmértem őket. Sikerült úgy csoportosítani, hogy csak 4+4 darabot kellett szerezni helyettesítő típusból. Csak azért szenvedtem vele fél évet, mert jó barátomé. Fizetségül mindössze házipálinkát kértem, meg két készlet gitárhúrt. Idegennek nem vállaltam volna, mert többe került volna mint egy ugyanilyen használt üzemkész példány.
QSC másolat, vagy ők gyártják a JBL-nek. Faék egyszerűségű, több tízezer példányban bizonyított kapcsolás.
Arra gondoltam, hogy nem a hi-fi erősítők faék egyszerűségű, több millió példányban bizonyított felépítését követi. Negatív tápon NPN tranzisztorok, pozitívon a PNP-k, emitterellenállás a táp felé, stb...
Csak pislogok rajta, mert még nem javítottam ilyet (egyszer egy hasonlót, tippeltem és bejött). Andreaska91 viszont: "Csak egy jó kihívásnak tűnt hogy belevágok" Nyilván egy multiméterrel meg lehet találni a zárlatos vagy szakadt alkatrészeket, a jó oldalhoz mérve még ellenőrizni is lehet az élesztésnél, hogy jó-e, de így elsőre ezt nagyobb kihívásnak érzem, mint egy sima, hagyományos felépítésű AB osztályút.
Meg kell nézni, hogy mennyire hasonlít a 2450-es rajzára (33. oldal), ha nagyon akkor szerencséje van, el tud igazodni rajta.
Maga a topológia azért előnyös, mert a teljesítmény félvezetőket nem kell szigetelni a GND-n lévő hűtőbordától. Ennek köszönhetően kisebb a hőellenállás, azaz jobban terhelhetőek.
Másik előny, hogy a nagyjelű fokozat nem igényel nagy tápfeszt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |