Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi a választ!
A kérdés, honnan indul a hallgatható ? Esetleg konkrét típust tudsz ajánlani? Tele van az internet lejátszóval, de a bőség zavarában nem tudom merre nézelődjek.
Reméltem, hogy ilyet nem kérdezel.
Valóban mindenkinek más a hallgatható. Nekem a nyávogás a legzavaróbb, ezért szíjhajtású vagy dörzshajtású lejátszó szóba sem jöhet, az általam megfizethető árkategóriában. Egy Pioneer PL200 DD lejátszót használok, Ortofon MC20 hangszedővel, félvezetős lánccal. Ahogy most olvassák soraim, többen elhúzzák a szájukat. És nekik is igazuk van. A helyén kell kezelni a kérdést. Én ennyit tudtam / akartam áldozni rá. Szóval nem ajánlok semmit, hiszen nem ismerlek, nem tudom neked mi a hallgatható? Előző hozzászólásomban csak a véleményemet és néhány tényt írtam le. Egyébként van még itthon másik alsókategóriás vintage gépem is az NZC 420 mellett (Hitachi HT-324 saját pick-up-al, és Tesla NC440 Pioneer pick-up-al ), de egyiket sem találtam jobbnak a jelenleg használtnál.
Szia!
Nem vagyok olyan válogatós, csak azért kérdeztem hogy ilyen sebekből ne vérezzen mint az én problémám, én sem adnék ki százezreket mert sajnos nem is tudok
Nekem egy Pioneer PL100-am van. Ortofon FF15 hangszedővel.
Ha érdekel bővebben, keres magánban. A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2022
Pedig, anélkül nem nagyon megy. Nem vagyok otthon ebben a témában, de olvasgattam, és általában véve azt írják, hogy ha tényleg jót akarsz akkor bizony az zsebbe nyúlós lesz, nem 6 de inkább a 7 számjegy felé. Egy illetőnél akinél voltam egyszer annak valami félig épített vagy átépített van, többe van neki mint a lánc többi tagja együttvéve.
Végül is igaz lehet. Azonban nem kérdeztétek, hogy milyen háttérrel szerettek volna elpézni. Mert az LP-s hangzás mindenképp LP-s hangzás, ha jobb, ha rosszabb. A többit meg az idő megoldja (kell-nem kell).
Üdv!
Egy ilyen lenne elég jó áron, új "audio technica" tűvel, hogy melyik típus nem tudom megkérdezem az eladót, mi erről a vélemény, a motor dc annyit látok Bővebben: Link
Szia!
Nekem megfelelne. Bár még nem hallottam szólni, de ránézésre kifejezetten bizalomgerjesztő . Még ha a legolcsóbb AT hangszedővel árulják is, akkor is nagyságrenddel jobb választás, mint a TESLA "NC" sorozatának bármelyik tagja. Ha pedig véletlenül egy komolyabb AT hangszedő lenne benne, akkor már kategóriájának a felső köreibe tartozna.
"nagyságrenddel jobb választás, mint a TESLA "NC" sorozatának bármelyik tagja"
Azért az NC40-em karmechanikáját nem cserélném el annak az Akainak a karmechanikájára.
Én sem. De sajnos nem vagyok fülhallásilag olyan szinten (nem vagyok vájt fülü), hogy részenként tudjam elemezni a részegységeket. Hiába nagyon jó az NC440 kar mechanikája, ha pl. nyávog. Ez engem special sokkal jobban zavar, mint egy kevésbé jó kar. Hiába tettek bele sokkal jobb motort (az NZC420-hoz képest), ami nem brummog (ez már ugye 3 fázisú), attól még a szíj csúszását nem oldották meg. A nyávogás, ha kisebb is, zavaró (nekem).
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2022
Bocsánat revidiálom magam. Az MC20 hangszedőt már rég eladtam, csak megfeledkeztem róla. Túlzásnak tartottam a rendszerembe. Ágyúval verébre. Jelenleg csak egy Ortofon M20E Super van a PL200-ban. Ettől még minden mást tartok, amit előző hozzászólásomban írtam.
Üdv!
Közben meglett a masina, itt bizony nincs búgás, tökéletesen üzemel! Most a phono fokozatot kell majd dobozolnom, jelenleg teszt "tyúkbél" verzióban van az asztalon.
Megosztod velünk, hogy mitől múlt el?
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2022
Onnan hogy ennek nem AC motorja van, sőt ahogy elnéztem elég komoly a motor vezérlése. Már ami az én eddigi tapasztalataimat illeti lemezjátszók terén( kb 0)
Ami plusz pont hogy semmi erősítő sallang nincs benne, direktbe gyárilag kijön a tű jele, állítólag ezeket itt is gyártottuk a videotonban. Mellékeltem a rajzát A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2022
Ááá. Bocs. Nem értettem a "meglett a masina" kifejezést. Szóval az AKAI-ról van szó. Így már minden világos.
Először is, megtisztelő, hogy az olvasóim között tudhatlak. Hajdanán, amikor az említett gépet vásároltam a lemezeim biztonsága volt az első. Így a gyári hangszedőt, ami állítólag Shure licensz volt, de 2,5g-os, helyette egy eredeti Shure-t kapott 0,75-1.5g-al. Nyávogás, igaz foglalkozni kell vele időnként. De hát ez környezetfüggő is. Van egy rés a tányér alatt, ahol a por, meg pára hozzáfér a meghajtáshoz. A motortárcsa kis-átmérőjű ezért, ha gumi koszos, vagy zsírosodik, könnyen megcsúszik rajta. Ilyenkor alkohollal meg kell tisztítani, vagy ha a rugalmassága már kevés, cserélni kell. A motoráramkörben már rég kicseréltem a tranyókat. Szóval az enyém ritkán macskásodik meg. Azonban, mivel a hangszedőfej cserélhető, azt levéve könnyen tisztítható a tű a lámpa alatt. És használaton kívül, letakarva jobban eláll...
Részemről a megtiszteletetés.
Régen foglalkoztam már ezzel a géppel, sok részlet már a homályba vész, de mintha a Hi-Fi magazin is foglalkozott volna a nyávogás csökkentésével. Már nem emlékszem, hogy milyen eredménnyel. Tény, hogy mindenkit másként érintenek bizonyos paraméterek. Van akit a DD rendszer rángatása zavar, másokat a frekvenciamenet, és sorolhatnám. Az biztos, hogy az eredetileg szóbahozott NZC420-nál nagyságrenddel jobb a 440-es, minden tekintetben. A lemezek állapotának megóvása, nálam is a leghangsúlyosabb dolog, még akkor is, ha a nagyrészüket, már soha az életben nem fogom meghallgatni egyszer sem. Nem tudom hány darab van, de több, mint 2 méternyi. A tűnyomás nálam is a gyári érték minimuma fölött van egy picivel: 1,1 gramm. Állítólag a túl kicsi nyomás jobban károsítja a lemezt, mint a relatív nagyobb nyomás, mert "verődik" a tű a barázdában, jobban koptatva a lemez anyagát. A tranzsztorokat miért kellett cseréni? Meghibásodtak? Vagy a cserétől javul valami?
Annak idején, úgy 18 éve korom táján egy rokonomtól kaptam egy zenegépből kiberhelt Suprafon S-16-ot. Lábakat kellet otthon eszkábálni neki, és egy csöves rádió lett az erősítője. Aztán lett egy FDS-22 hallgatóm és csináltam hozzávaló pár tranyós erősítőt. Ez már sztereó volt. Aztán lett a 430-s, de az nem volt nehéz-tányéros. És végül a 440-es. A hagyományok szerint "török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja". Eleinte az élvezet, aztán a problémák. Amit kérdeztél, már nem emlékszem, hogy a fordulat ment el, vagy miért is, és mivel nem értettem az elektronikához, hát kicseréltem a motoráramkör tranzisztorait, és bingó. Akkori feltételezésem szerint, a lemeztörléskor fellépő plusz terhelés okozhatta a problémát. Ezt követően mindig segítettem a bekapcsoláskor a megindulást kézzel, és a tenyérnyi panofix szőrmét lecseréltem egy vékonyka félkeményre nyírt szőrmeseprűre. Ami a cseréket illeti, nem oda állt vissza a fordulat, mint előtte volt, de toligon belül maradt. És valamikor a glimet is cserélni kellett, mert már nagyon pislogott.
Lemaradt, én 1-1,25g-al szoktam játszani. Az NC440 karmechnikája ezt úgy teszi lehetővé, hogy az ellensúlyt finoman elállítva meg lehet változtatni a 0,5g raszterpozició eredeti értékét. Ebből adódik, ha más hangszedőhöz az eredeti érték a megfelelőbb, akkor a kiegyensúlyozást vissza kell állítani "nullára".
A lemez és a tű védelmét egyaránt szolgálja, ahogy írtad, a tűnyomás, és az antiskating is. A tű állapota, a tűnyomás, és a megfelelően beállított antiskating mind kölcsönhatással vannak egymásra. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2022
Hű, mekkora vágyam volt annak idején egy 430-as. Az S kar nagyon menőnek tűnt. A karcsapágy viszont nem tetszett. Elég gagyinak tűnik. Később derült ki számomra, hogy a kar formájának az ég világon semmi jelentősége.
Most, hogy beszélgetünk róla, lementem a pincébe, hogy körülnézzek a "kincseim" között. Találtam még egy NC440-et. Érdekes, hogy ezek sem voltak egyformák az egyik fekete színű, a másik ezüst színű (volt). Azért csak volt, mert az előlapját valaki (előző tulaj) átfestette feketére, ezzel eltüntetve a feliratot is róla. Kár volt (de legalább a tetejét meghagyta ezüstre). A tűnyomás beállítása kicsit macerás. Mérleg kell hozzá. A 430-os legalább volt valami skála. Annak idején, a hangszedőt nem volt mivel beállítanom. Inkább "találomra", meg ajánlások alapján állítottam be. A PL200-hoz már mérőlemezt használtam a hangszedő beállításához. Így derült ki, hogy ferde a tűm. Sok időt eltöltöttem ilyen "nagyon fontos" dolgokkal.
Akkor még nem kellet szemüveg, így nem volt ami optikailag becsapjon. Azért a vízszintes szerintem látható. És ettől kezdve a 0,5-ös lépték az adott. Azonban lehet hogy tévedtem a 430-t illetően. mindjárt ránézek...
Idézet: „...állítólag ezeket itt is gyártottuk a videotonban...” Helyesbítek: A Videotonban szerelték össze őket. A gyártást viszont a Japánok kivitelezték a saját gyárukban. A legtöbb HI-FI célra szánt lemezjátszónak a jele direktben jön a hangszedőről. Elég hálátlan készülék. Nekem is van otthon. Az enyémnek a sebességváltója szórakozik. Valószínűleg valamelyik érzékelője haldoklik a motor belsejében. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2022
Üdv!
Hála isten jelen pillanatban az enyém szépen teszi a dolgát, ezért az árért új tűvel nekem tapasztalatokat szerezni tökéletes. Egyelőre az a lényeg hogy sokkal jobb mint az elődje...
Nosztalgia. Nekem PIONER PL300 volt anno, dollárboltból. 1985-öt írunk. A HFM-ért és alkatrészekért még sorban álltak a Veres Pálné utcában, és a Fő utcában.
A hangszedő a lényeg ha még valaki hallgat vinil lemezt. Nagyon nagy eltérések vannak a hangzásban. A többi csak duma. Az eladóknak természetesen érdekük, hogy komplett rendszereket adjanak el. Idézet: „Sok időt eltöltöttem ilyen "nagyon fontos" dolgokkal.” Ez a lényeg. Sajnos Én is. Rengeteg hasznosabb dolog van: Család, kirándulás, vízitúra, gombászás, pina, stb. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2022
Idézet: „Rengeteg hasznosabb dolog van: Család, kirándulás, vízitúra, gombászás, pina, stb.” Covid előtt a kocsmában sopánkodtak korsó sör mellett az öregek, hogy: Idézet: „Srácok, régen itt a kajáról, meg a csajokról dumáltunk, most meg csak a betegség, meg a gyógyszerek...” Mondom: Idézet: „Vonjátok össze és egyszerűsítsétek a kommunikációt, mint a TV-ben.” Idézet: „Mi, hogy?” Idézet: „Hüvelygomba.” Akkor elég közel kerültem ahhoz, hogy fejbe verjenek egy járókerettel.
A véleményedet nem vitatom. Az én hozzáállásom e dolgokhoz, család van, imádom az unokám, de a zenét is. A hangszedő valóban fontos rendszerelem, de a lemezek biztonsága sem elhanyagolható. És hiába van jó hangszedőd, ha nincs hozzá illő minőségi LP-d. Példának, nemrég adták ki Patricia Barber Higher című, nagyfelbontású dupla LP-nek a címadó számát. Utoljára, amikor láttam 30 ezer táján mozgott az ára. Nekem a nyugdíjamhoz képest igen távol van. Azonban hallottam a digitális változatát (nem 16/44-ben). Csak azt tudom mondani, minőségileg csoda, a zene meg illik hozzá.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2022
Az én véleményem erről, sokat nem lennék ilyen társaságban, mert elveszi,ami még hátra lehet a sopánka. Édesanyám példájából kiindulva, keresd a fiatalabbak társaságát... Amíg érdeklődik az ember nem lehet bajról beszélni, és az természetes, hogy az egészségünk már nem audifil, és lehet, hogy a hifi szabványt sem ért el.
Nekem "AKAI AP-A201" van, a bele való AKAI tűvel. Mindösszesen annyit kellett csinálnom rajta, hogy a kar elállítódott kapcsoló elemét megigazítottam, vettem bele egy új tűt és RCA csatlakozókra cseréltem a "tuchel" dugóját. Egy viszonylag olcsó kis előerősítőt is vettem hozzá (az egyben korrektor is), jól működik, csak a hosszú kábelt nem szereti...
Ha az ember nem "vájtfülű", akkor ez az AKAI licenc alapján gyártott lemezjátszó is bőven megfelel, motorikusan teljesen hangtalan. |
Bejelentkezés
Hirdetés |