Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   25 / 164
(#) Báddzsó válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

ugyanaz kjell neked mint ufinak, dupla H-híd. meg a vezérlés.
(#) Slope válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

AVR sem lesz benne
(#) Báddzsó válasza Slope hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

akkor bocs, nemszóltam, vélemény az ötletemről? Nemtetszik a csöppnyi mechanika?
(#) Slope válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Ne velem beszéld meg...
Biztos jó, de van egyszerűbb is... és ha már ott az enkódere miért ne használhatná.
Egyébként egy számláló, egy muliplexer és 4db FET.
Pill és küldöm...
(#) Slope válasza Slope hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Na én így képzeltem el...
A 74193 helyett (mert már nem lehet kapni) 40192-t használhatsz, lábkiosztása ugyanaz.
A két kapcsoló jelképezi az enkóder érintkezőit. A felső kapcsoló előre, a másik hátra léptet (forgat). A kapcsolókra a könnyebb szimuláció miatt került egy négyszögjel generátor, de az nem kell neked.

step.jpg

(#) Marvinn válasza Slope hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Köszönöm, jól néz ki.. még nem egészen értem de idő kérdése. Jól gondolom hogy akár így két motort is vezérelhetek? Egyszerű megoldás

SN74LS193N Nem jó hozzá? Azt lehet kapni... és a lábkiosztása is ua...
(#) Medve válasza Slope hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Van ilyen enkóder, aminek az érintkezői ilyen jeleket adnak? Vegyük itt figyelembe, hogy az enkóderek többsége két 90 fokban eltolt jelet ad csupán. S még valami, gondoskodni kell a számláló nullázásáról is, mert igy döcögős lesz
(#) Slope válasza Marvinn hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Azt nem is néztem... jó hozzá persze, de a 40192 is ugyanaz.
(#) Slope válasza Medve hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Nekem van... jobbra forgatáskor az egyik lábon, balra forgatáskor a másik lábon ad impulzusokat.

Milyen gyártmány? amit belinkeltem alpsnak is van 3 lába.. középső a gnd és x y irány.. plusz egy kapcsoló is van benne.. az pedig ha megnyomom a tárcsát...

Hinnye! Akkor egy tároló és egy vagy kapu és kész a STEP-DIR jel!
(#) Slope válasza Marvinn hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Még jó, hogy a fülembe tette Medve kolléga a darazsat. Sajnos ez is eltolt jeleket ad a kimenetén, inkrementális jeladó módjára...

Talán egy ilyen kapcsolás meghajthatná a kétirányú számlálót. Vagy találtam egy másikat, az már StepDir!
(#) Slope válasza Medve hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Lehet kipróbálom, ha már így előkerült... még egy kicsit kreatívkodok
(#) ufi válasza Medve hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Ezen sajnos nincs adat!
(#) ufi hozzászólása Júl 18, 2008 /

Elmaradt a kép mindjárt csatolom!
(#) Medve válasza ufi hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Na ezt a rajzot tedd közzé, a viccek, mókás... topikban, hagy nevessenek rajta. Elvi rajznak jó, de ennél nekünk több kell...

Véleményed erről?
(#) Slope válasza Slope hozzászólására (») Júl 18, 2008 / 4

Na elkészült... volt közben egy kis dolgom

A 4070-et kihagyhatod... szerepe annyi, hogy megkétszerezi az impulzusok számát (XOR).
A 4013 egy D flip-flop, a számlálót pedig lecseréltem más típusra: 4516.
A flipflop dönti el, hogy jobbra, vagy balra forgattál-e, majd az enkóder "A" vagy "B" kimenetén jövő frekvencia egy NAND kapun jut a számláló órajelbemenetére.
A NAND kapunál lévő ellenállás és kondenzátor feladata, hogy az órajel "megvárja" a flipflop beállását.

step2.jpg

(#) Slope válasza ufi hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Helló Ufi!

Építsd meg az 555-ös impulzusgenerátort, majd tegyél rá egy fel le számlálót. Azt pedig kösd
ennek a kapcsolásnak az A és B bemenetére. Utána jöhet a mux és a híd. Ha nem érted szólj és megrajzolom.
A komparátoros verziótól ma már inkább megkímélem magam...

A számlálós megoldással kapcsolatban nézz be a másik léptetőmotoros topikba... küldtem oda egy rajzot (az unipolárishoz jó, enkóderrel vezérelve)
(#) Medve válasza ufi hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Na ezen már helyes a rajzjel, működhet! Javallom, előbb a hidat építsd meg, s ha egy CMOS kapu ki tudja nyitni rendesen őket, nem melegszenek, akkor folytasd. Probléma ugyanis ott lehet, hogy a felső FET-ek nem nyílnak ki rendesen, mert azoknak magasabb GATE fesz kell. Lehet, hogy emiatt jobb lesz magasabb tápot adni a vezérlésnek, nade a gyakorlat majd eldönti ezt a kérdést.

Nyilt válasz a privátra... hátha jól jön még valakinek

A kapcsolók csak az előző verzió maradéka, nem vettem ki a rajzból (végülis lényegtelenek). Az előző verziónál, még azt hittem, hogy neked is olyan jeladód van, ami pl. jobbra forgatáskor az "A" kivezetést "pöcögteti, balra forgáskor a "B"-t. Ekkor egy négyszögjel generátort tettem a két kapcsoló elé, és amelyiket kapcsoltam, arra "forgott". A négyszögjelgenerátorok szimulálták úgymond a forgatást.

Jelen rajzban két négyszögjel generátor található, mint azt láttad. Feladatuk az enkóder szimulálása. A két négyszögjel között 90° fáziskésés van. A frekvencia 1Hz, így a periódusidő 1sec. Ahhoz, hogy 90°-ban el legyenek tolva, az egyik jelet 250ms-al késleltetem a másikhoz képest. Ahogy az a rendes enkóderednél is van. Tehát ha az egyik jel késik a másikhoz képest, akkor balra forog, ha a másik késik az egyik jelhez képest akkor jobbra. A kapcsolókkal nem kell mahinálni, nem az a lényege. Szóval a generátorok "START" paraméterét változtasd: ha az egyik 0s akkor a másik 250ms, és fordítva.

Amellett, hogy az enkóder forgatásakor megállípítja az elforgatás irányát, a léptetési frekvencia is az enkódertől jön. Mégpedig úgy, hogy az A és B kimenetek négyszögjeleinek frekvenciáját megduplázza egy XOR (kizáró VAGY) kapu.
Ha gondolod nézd meg a jelalakokat a Proteus szkópjával (A csatorna az egyik négyszögjelre, B csatorna a másikra, C csatorna pedig a 4070 kimenetére (3-as láb), ott látni fogod. Az utána NAND kapu annyit tesz, hogy R7-en keresztül tölti C1-et, amikor az órajel felfut. Így a NAND kapu másik bemenete csak valamivel az órajel után fut fut fel, így késlelteti az órajelet a kimenetén. Azért van erre szükség, mert az órajel előbb lépteti a számlálót, mintsem a D tároló beállna a megfelelő léptetés irányába. Ezzel elkerülhető a hibás téves irányú beléptetés.

Az enkóder középső kivezetésére köss 5V-ot, a két szélsőt pedig kösd a két kapcsoló helyére, az ellenállásokat megtartva. Ja és szerintem a bemeneteket invertálni kell, mert az enkóder aktív nullás, ha jól láttam (vagyis amikor logikai 1 van, akkor nyit). Ezt megteheted a 4011 maradék kapuival. A NAND kapu két bemenetét összekötöd, majd egy 10k-s ellenállással felhúzod 5V-ra. Ekkor az enkóder középső kivezetése menjen a GND-re. A NAND kapuk kimenetét pedig kösd a D tárolóra és az XOR kapura (ekkor már nem kell oda ellenállat.

Csináltam két fotót a jelalakokról, az orajel1.jpg a jeladó "A" és "B" kimenetének, valamint az XOR kapu utáni jelnek a képe (ebben a sorrendben)

A másik kép az órajel késleltetést szemlélteti. A felső az órajel, alatta a NAND kapu másik bemenetén létrejövő jel, és végül a kapu kimenetén megjelenő, késleltetett órajel látható.

Köszönöm az útmutatást! Valamiért azt gondolom lesz még kérdésem a közeljövőben

scoppal megnéztem tényleg úgy van ahogy leírtad.. szuper
(#) ufi hozzászólása Júl 19, 2008 /

Köszönök szépen mindenkinek minden segítséget,ha elakadok szólok,vagyis kérdezek!
(#) ufi hozzászólása Júl 19, 2008 /

Ez az 555-ös impulzusgenerátor? Ezt kell megépítenem?
(#) Slope válasza ufi hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

EZT nézd meg
Következő: »»   25 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem