Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   254 / 3986
(#) Norberto válasza totti91 hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Idézet:
„lenne egy lehet hogy elég hülye kérdésem”

Nem csak lehet, tuti, hogy az.

Nem lehet rá válaszolni sajnos, ez nem megoldható feladat.
(#) hapro válasza totti91 hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

ilyen nincs
(#) totti91 válasza Norberto hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

elég nehéz megfogalmazni ..megpróbálom elmondani hogy mit akarok: a telefont szeretném tölteni a számítógép 5V os ágáról..ha arra rárkok egy trafót ami 4,9Vot csinál 230ból akkor 5Voltból is?..vagy inkább sz*rjak a kis feszültségtöbletre és rakjak oda egy potit amivel belövöm a 450mA t?
(#) Dudus válasza totti91 hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Milyen telefont? Mekkora az áramfelvétele? Mekkora feszültség kell neki?
(#) totti91 válasza Dudus hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

4,9V 450mA
(#) Dudus válasza totti91 hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Akkor miért nem elég neked az USB - ről kivehető 5V, 500mA ?
(#) fureszk válasza totti91 hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Egyszerűen dugd rá az USB-re, az a 0,1V nem számít, a legtöbb telefonban amúgy is van töltőelektronika. Kösd az USB tápfesz részét oda, ahol a töltő csatlakozik a telóhoz és működni fog.
(#) Lufibohoc hozzászólása Júl 19, 2008 /

Sziasztok, István vagyok. Pár kapcsolást összeraktam már, de biztosan mondhatom, h nem értek a témához.
A segítségeteket szeretném kérni. Szükségem lenne egy olyan szerkezetre, amihez hozzá lehet csatlakoztatni egy kis mikrofont, amit a galléromra csiptethetek, és ha belebeszélek, azt egy fülhallgatón visszahallom késleltetve. Az lenne az ideális, ha a késleltetést állítani is lehetne 30msec-300msec között, és a hangerőn is lehetne állítani.
Örülnék, ha kapnék segítséget, ha másban nem is, legalább abban, h hol tudok ennek utánnanézni. (Nem játéknak kell, egyik munkatársam életét változtathatná meg.)

Üdv: István
(#) moktec válasza Lufibohoc hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Szia! Tulajdonképp neked egy vizhanosító áramkör kell. Na ez enm olcsó játék. A közelmultban a hobbie szaküzletében vamlami tizen ezerért lehetett kit formában kapni ilyet.Ez egy számítógépes RAM-ba betette a hangot, aztán kicsit később kiolvasta onnan (hogy egyszerűen fogalmazzunk) Vannak egyszerűb, bár nem sokkal olcsóbb áramkörök is. Bár ezeknek a minősége elég pocsék. Milyen hangminőség kéne? Menyi időnyi beszédet kéne tárolni? Jópár hasonló áramkört építettem, bár inkább zenekari célra, bár az elv ugyanaz.... Ha kérdésed van írj üdv
(#) Lufibohoc válasza moktec hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Nem kell sokat tárolnia. max 300 msec-ot. Vagyis, amit felvesz, egyből adja is vissza kis késéssel. Láttam régebben egy műsort, amiből kiderült, h ha valaki dadog, és kis késéssel visszahallja a saját hangját, megszűnik a dadogás. Új melóhelyem van, és a velem egy irodában lévő lány régóta küzd ezzel a problémával. A fő gondja az, h telefonálnia/tárgyalnia is kell majd, így meg elég nehéz/lehetetlen lesz érvényesülnie.
Ilyen szerkezetet lehet készen is kapni, csak 25e Ft az ára és nem 1000%, h bejön neki.

Üdv: István
(#) jdani válasza moktec hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

10µF 63V. csak a táp, és a neoncső csatlakozója van rajta. Biztos hogy jó volt, mert előtte kipróbáltam a scennerben, és műköött.
(#) totti91 válasza fureszk hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

hát nem tudom hogy van e benne töltőelektronika ez egy Z320i
(#) feki00 válasza Lufibohoc hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Hello

Nem kell itt tízezres icket meg akármiket venni.
Én innen szereztem delay ict, bár ez viszhangosítóba lesz felhasználva, nagyon valószínü hogy működni fog úgy is ahogy elképzelted.

Ez az ic pont abban a tartományban késleltet amelyben szükséges csak valami szupi felbontású poti kell hozzá.

Remélem ez segít...
(#) moktec válasza jdani hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Szia! Ha 63V-s a kondi, akkor az nem 5, vagy 12V-t kapott, hanem jóval többet. És valszeg azért nem indul, mert kevés tápot adsz neki. Proóbáld meg 24V-al, ha így sem megy max 35V-t adj neki. De mindenféleképp 24V-vel kezdj. A kondiból ítélva lehetett a táp akár 40-50V-is. Vigyázz!!! Nehogy ordítva kösd a tápot!!! Írj az eredményről! üdv
(#) feki00 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Az adatlapban van 2 példa kapcsi, meg amikor terveztem a nyákot a visszhangosítómba akkor találtam a mellékelt kapcsit.

Viszont 5letem sincs hogy kéne módosítani hogy ne N SZÁMÚ hanem CSAK az n-edik "bucket" jöjjön ki rajta

diléj.pdf

(#) Hujikolp hozzászólása Júl 19, 2008 /

BC 182 B tipusú tranzisztort, milyen SMD tranzisztorral tudok helyettesíteni?
(#) moktec válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Gyakorletilag bármilyennel "N"-esel tudod helyetesíteni. A lomex-ban pár forintért kapsz. üdv
(#) Hujikolp válasza moktec hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Ez jó hozzá?
(#) Hujikolp válasza moktec hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Találtam, és még azt szeretném megkérdezni, hogy a kapcsolásban jelölt 4.7µF elkó kondit lehet valamilyen SMD kondival helyettesíteni? A kerámia mennyire jó elkó helyett?
(#) feki00 válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Meg fogsz lepődni lehet helyettesíteni, mégpedig 4,7µF SMD kondenzátorral
(#) moktec válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Szia! Természetesen jó hozzá az álltalad említett smd tranyó. Sőt még jobb is, főleg ha hangfrekis célra használod, mivel nagyobb a bétája, kisebb a zaja. Minden kondit halyetesíthetsz smd kondival, feltéve ha az smd kondi is kibírja azt a feszütséget, ahova kívánod rakni. Fesz álltalában rá van írva. Ha van két szám egymás atatt pl 10, alatta 16, akkor az azt jelenti, hogy 10uF, és 16V-s a kondi. A kondi csíkkal jelölt fele a pozitív. Ha kérdésed van, ne titkold! üdv tibi

van egy 30V-os labortápom. az csak elég lesz neki.
(#) moktec válasza jdani hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Tudja a csoda...
Álltalában a kondit 20-30%-al illik túlméretezni. Eszerint 40-45V simán lehet a tápfesz. De mindig előbb kisebbel kezd, úgy talán nem szál el. üdv tibi
(#) wg_kezdo hozzászólása Júl 19, 2008 /

Készítettem egy nagyon egyszerű kapcsolást magamtól (ez lesz kb az első ).
Megnéznétek, hogy jó-e? Elvleg a funkciója az lenne, hogy egy beállított fényerőre kikapcsol a led. Kipróbáltam működni működik, az R1 helyett egy fényellenállás van Potiból pedig egy 47K-s tettem mivel az volt itthon és sikerült is beállítani, hogy tűző napon kikapcsol árnyékba bekapcsol. (A T1 az egy BC546B)
(#) moktec válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Mi a kérdés??? HA működik, akkor nyilván jó...
Egyébként 1 tranyó is elég lett volna akapcsolásba. A "T2"-est ki is hagyhatnád, az "R4" meg közvetlen a "T1" tranyó bázisára mehet. Ha ígyhagyod a kapcsolást, tehetsz a led helyére izzót. Csak ez esetben ki kell hagyni a vele soros "R3" ellenálást.
(#) wg_kezdo válasza moktec hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Pontosan az a kérdés amire válaszoltál .

Vagyis túlbonyolítottam.
A cél az lett volna, hogy ne fokozatosan halványuljon, hanem mint egy igazi kapcsoló egyik pillanatról a másikra.
Ezért is raktam két tranyót, gondoltam ha összeszorzódik a bétájuk talán ilyen hatást sikerül elérnem .
(#) vtnagy hozzászólása Júl 19, 2008 /

Sziasztok!
Szokásomhoz híven jön a következő hülye kérdésem.
Itt egy kapcsolási rajz: Kapcsrajz

Ez elméletileg azt csinálná, hogy 60Hz-nél alatti frekvenciánál ad áramot a tranzisztor bázisára, így kapcsolja be a bekötött LED-eket.
A LED-eknél szerintem lehet, hogy elég lenne egyetlen ellenállás is, amit a közös földhöz kötök, de szerintem ezzel sem lesz túl sok baja.

Remélem érthető a kapcsrajz.

Véleményeket szeretnék kérni, hogy használható lenne-e.

uhh.... 30V-on éppen hogy csak világított az egyik oldala a csőnek. úgyhogy felesleges cucc... ha még 9V-ról ment volna, lett volna értelme..
(#) kicsijoci hozzászólása Júl 19, 2008 /

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem kábelezéssel kapcsolatba.
A vezetékes telefonszolgáltató most állt át analog telefonhálózatról digitális hálózatra(adsl,kabelTV is ezen jön) és a lakásba való bevezetést nekünk kell megoldani.

Milyen fajta kábel kell a ház külső falára szerelt dobozból a lakásban lévő dugaszoló ajzatig?

A sima négyeres telefonkábel is megteszi vagy árnyékolt(utp) kabel kell?

Köszi

(#) Dudus válasza kicsijoci hozzászólására (») Júl 19, 2008 /

Szabványos telefonkábel tökéletesen megfelelő, de használhatsz helyette UTP-t is.
Következő: »»   254 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem