Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Fűtőfólia vezérlése
Üdv mindenkinek!
Mint nem szakértő tenném fel a kérdésemet. Adott a képen látható fűtőfólia, amely elvileg 12V-ról üzemel, 3w a teljesítménye és elvileg 50-55°C hőmérsékletet ad le. - Kettő darab ilyen fóliát szeretnék használni egyszerre, mégpedig egy autószimulátor fém pedáljaira. Egyik a fékre, másik a gázra. De nem szeretném, hogy megsüljön a talpam. Szeretném úgy vezérelni, hogy alacsonyabb hőmérsékleten is működjenek. Ehhez mire lenne szükségem? Sorba, vagy párhuzamosan kössem be őket? Egyszerű potméterrel megoldható? Ha igen, pontosan milyennel? Vagy valamilyen bonyolultabb megoldást kellene alkalmaznom? Itt található hozzá a fénykép, és az adatlap is. Előre is köszönök minden segítséget!
Szia!
Érdemes elsőre kicsit számolgatni. 12V melletti 3 W az I=250 mA -t jelent. Ha párhuzamosan kötsz kettőt mindegyik leadja a 3W ot, viszont az összárama 500 mA re nől. Szemben a soros kapcsolással, ahol 1,5W / fólia lesz és a felvett áram 0,125 A re csökken. A szabályozást ilyen feltételek mellett kell megoldani. Javaslom, hogy a potméteres megoldást vesd el. Viszont lehetne csinálni egyszerű 555 IC vel kitöltési tényező szabályozást, amivel egy FET et tudnál kapcsolgatni. Tekintve, hogy jelentős áramok nincsenek, az alkatrészekre sincs komoly megkötés. kapcsolás pl itt : Egyszerű PWM kapcsolás NE555-el vagyi tt talán részletesebben A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2012
Nem igényel szabályzást.
A PTC ellenállása úgy változik, hogy nagyobb hőelvonás esetén igyekszik nagyobb teljesítményt leadni és fordítva. 3W-al amúgy sem nagyon süt meg semmit...
Elszámoltad. Soros kapcsolásnál nem fog az áramerősség a felére csökkenni, ugyan annyi marad, a teljesítmény viszont duplázódik majd.
nem számoltam el! Képzeld el, ha soros kapcsolásnál maradna az áramerősség azonos táp mellett két egyforma sorba kapcsolt fogyasztón.
Gyanítom igazam lesz, ha azt írom: I = U / R és I = U / 2*R A második I fele az elsőnek.
Össze ne vesszetek!
![]() Viszont igazából nem a kérdésemre érkeztek a válaszaitok, miszerint hogyan lehetne szabályozni a fűtőlapkák hőmérsékletét? Feszültségszabályzással? Vagy bármi mással? Sajnos az 55°C direktben igenis megsüti a talpamat ![]()
Hello!
Elég mókás lesz ennek a szabályozása. Lévén, hogy nem egy ellenállásról, hanem egy PTC-ről van szó. Vagy is magának szabályozza a hőmérsékletet, az ellenállásának hőmérséklet függő változásával. Azaz a fűtést a PTC-n létrejövő teljesítmény (meg persze a hőelvonás) határozza meg. De.. Ha csökkented a rajta lévő feszültséget, akkor csökken az ellenállása, és nagyobb áramot szeretne felvenni. Avagy próbálja vissza állítani az eredeti fűtőteljesítményt, hogy a hőfok maradjon. Így lehet inkább az áramot érdemes szabályozni, mondjuk pld. a mellékelt "parasztos " módon. (3W mellett, még egy analóg disszipatív szabályzó is elmegy.) Túl sok energiát nem érdemes beleölni, mert a PTC mindig ellenünk fog dolgozni. Vagy is itt a PTC rossz választás. Szimuláltam az áramkört és "mértem a teljesítményt. Persze fogalmam sincs a kialakított PTC tényleges tulajdonságairól, így valamit meghasaltam. De várhatóan valami ilyen lesz a szabályozás jellege a poti állásától függően. Látható, hogy a szabályozás tartomány végén "felébred benne a PTC" és állandósítja a teljesítményt. De hogy ez hol fog bekövetkezni, azt csak akkor tudod meg, ha összeraktad. Ténylegesen szabályozni olyan szabályzóval lehetne, ami visszaméri a hőmérsékletet, és azt a kívánalom szerint állítja be. De ennek is ellene dolgozna a PTC, mert az mindig az 55fokot szeretné beállítani. De próba cseresznye! üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2012
Soros kapcsolás esetén fele feszültség jut egy fóliára, ebből következően negyed teljesítményt adna le, ha nem változna közben az ellenállása. Hogy ez az általad használt körülmények közt mire lesz elég, ezt így elég nehéz megjósolni. Mindenesetre proli007 által vázolt probléma miatt vagy így is sütni fog, vagy túl kicsi lesz a hőfok. Szerintem rajtad egy két-pont szabályozásó hőfokkapcsoló segítene nyitó relével Auto Fan . Ehhez persze hőérzékelőt kell tenni a fólia közelébe. Amúgy miért kell melegíteni azt a pedált?
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2012
Köszi proli007, ez számomra is érthető leírás.
![]() Tehát, az előző kapcsolást kiegészítve, vagy új alapokról indulva, az mennyire lehetne megoldás, hogyha egy hőmérsékletszenzor + potméter, (amivel a kikapcsolás hőmérsékletét állíthatnám), lenne bekötve mellé? Tehát egy "egyszerű termosztát" kikapcsolná a feszültséget, amikor meghaladná a fólia hőmérséklete a beállított határértéket. Egy hőmérővel segítségével állíthatnám be a potmétert, hogy kijelző vagy bármi bonyolultabb, drágább dolog kelljen hozzá. - fényerőszabályzó, vagy hasonló elektronika + hőmérsékletszenzor? Minél olcsóbb, és praktikusabb legyen, az a lényeg. Remélem érthető az elképzelésem, bár lehet, hogy használhatatlan ![]()
Az előző hsz.-ben írtam: Auto Fan. Ez autó hűtő kapcsolás, megszakító érintkezős relét kell használnod. R3 értékének változtatásával tudod állítani a hiszterézist, vagyis hogy mekkora legyen a be- és kikapcsolás közti külömbség. A cikkeknél van egy komplett leírás is: Bővebben: Link Ennél a kapcsolásnál arra számíthatsz, hogy a hőérzékelő dióda TO220-as tokozása miatt a felmelegítési fázisban késés lesz a kikapcsolásban a hőtehetetlenség miatt. Ez később, mikor a tok átmelegszik, meg fog szűnni.
Hello!
Tettem már fel szabályzót itt, igaz hűtésre és nem fűtésre. De a kapcsolást kis módosítással rá lehet venni fűtésre is. Számodra egy Fet is elegendő, mert a teljesítmény nem oly nagy. Mindössze a hőérzékelő elhelyezése lehet kritikus a fentebb említett hőtehetetlenség miatt. üdv! proli007
Sziasztok!
Egy kis segítség kellene infra fűtés témakörben. A kiindulási alap a következő lenne: Adott 4 helyiség, melyekben infra fűtés (fólia, illetve infra szőnyeg is burkolattól függően) található a burkolat alatt. Mivel a villamos hálózat még nincs kibővítve, így 20A-ből kell megoldani mindennek az elektromos megtáplálását. Jelenleg megvan az, hogy melyik helyiségek mehetnek együtt, mi az ami csak egyedül mehet, mi az ami mehet a villanybojlerrel, stb., de ez nem is lényeges. Ami fontosabb, hogy jelenleg 2x16A-es és 2x20A-es termosztátom van, de mindegyik buta mint egy kő (tudnak napi 6 különböző programot, de ennyi), így ezeket cserélném, csak nem tudom, hogy mire. Mivel idő híján saját vezérlést nem tudok építeni így keresnék olyan gyári termosztátokat, melyek képesek együttműködni és pl tudnak olyat, hogy mindegyik kör x percre bekapcsol, majd átadja a "fűtési lehetőséget" a következő körnek, ha ennek nem kell mennie, akkor köv. kör és így tovább. Az nem számít, hogy vezetéken, vagy vezeték nélkül kell kommunikálniuk, mert pár méter madzagot nem tart semeddig kihúzni, Wifi pedig van a házban. Esetleg ha HomeAssistant kompatibilesek, az sem gond. Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek, aki tud valami használható típust/típusokat mondani.
Lehet, hogy vannak olyan termosztátok, amelyeket meg lehet tanítani ilyenre de inkább egyedi igénynek tűnik, egyedi megoldás kell rá.
Szerintem a HA kompatibilis termosztátokkal megoldható, de kísérletezésre nem szívesen vennék egy vagyonért ilyet.
Nem tudom az okosotthon vezérlőhöz mennyire bonyolult hőmérőket, és digitális kimenetet illeszteni, lehet termosztát nélkül lerendezné az egészet.
Sziasztok!
Ez a fűtőfólia mint fűtési megoldás mennyire gazdaságos? Arra gondolok, hogy mint minden elektromos fűtés, maximum annyi hőenergiát tud leadni, amennyi elektromos teljesítményt megeszik. Ha ugyanezt az elektromos teljesítményt egy fűtő klímával, hőszivattyúval etetem meg, akkor az ennek a többszörösét tudja hőteljesítményben szolgáltatni. Ráadásul arra lehet kérni "H" tarifás villanyt, ami sokkal olcsóbb, mint a teljes árú.
Fűtőfólia= fűtőszál műanyag lapba csomagolva.
Az hogy mennyire gazdaságos, a telepítő pillanatnyi érdeke szerint. ( amúgy a mai nem rezsicsökkentett áron pont annyira, mint a gázfűtés) Műszakilag mint egy hősugárzó, ami a talpad alatt van.
Tavaly télen kaptam ajándékba 2 m fűtőfóliát, hogy próbáljam ki a műhelyben... higgyem el, hogy jó. Hülyeségnek tartottam. Ha az 1 kW-os hősugárzó nem tudja felfűteni, akkor ez a 320 W-os fólia annyi mintha a sapkámmal fűtenék, ki se próbáltam. Aztán jött az ősz (már megint). Az asszony már szeptember közepén elkezdett nyekeregni, hogy fázik a lába. Gondoltam egy merészet és feltettem a kisszoba ajtóra egy "csíkot" a fóliából. Egész kellemes idő lett. Aztán továbbgondoltam a dolgot. A ház nagy része vályogfal, ez állítólag ennél nincs jobb... mondja az aki még csak messziről látott ilyet. Tavasszal egy hónap kell neki mire átmelegszik, ősszel meg hét alatt lehűl és mivel folyamatosan párolog belőle a nedvesség, remekül hűti magát. Nyáron kellemesen hűvös van bent a legnagyobb kánikulában is, de télen ha egyszer lehűl, szinte reménytelen visszamelegíteni. Az tagadhatatlan, hogy jó hőszigetelő és nagy a hőtehetetlensége.
Végül is a hideg legnagyobb része a nyílászárókon jön be, de nálunk főleg az ablakokon. Az meg jó sok van. Télen szinte "süt" a hideg a szoba ablakon keresztül. Szóval arra gondoltam, veszek ebből a fűtőfóliából még 10 m-t és minden ablakot "bevakolok" vele. Ez került 43 000-be, szállítással. A kisszoba fűtése szeptember végétől megy ezzel a 425 W-tal. Most 28-29 fokra melegszik fel a 100W/m2-es fólia (ilyet választottam). Hideg helyett meleget sugároznak az ablakok. A 300 W-ost ma éjszaka kapcsoltam be először, eddig még nem volt rá szükség. A másik kettő (a nagyszoba és a 100 W-os előszobai) csak estétől reggelig fűtött, kb egy hete megy nonstop üzemben. Ha rásüt a nap felmelegszik 60-65 fokra. (Mondjuk januárban nemigen szoktuk látni a napot.) Ötödik éve fűtünk "villannyal". Eddig ventilátoros hősugárzót használtunk. Ott volt meleg ahová vittük. Most elvileg mindenhol az lesz, persze nem bugyiban fogunk szaladgálni télen, eddig sem tettük. Gáz errefelé nincs. A fának 110 ezer Ft erdei köbmétere - az kb. 10 mázsa és és elmegy napi 20-40 kg - a szén végképp megfizethetetlen. Áramból elhasználunk télen (7 hónapon át) havi 1 MW-ot, nyáron 200 kW-ot. Tavaly (általányt fizetünk) havi 21 ezer volt a villanyszámla. Most, az emelések után (közepén?) 31 ezer jött ki legutóbb. Ennyi tapasztalatom van egyelőre erről a fűtőfóliáról, leírtam, hátha segít valakinek valamiben. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2022
Na igen, van olyan hogy Coefficience Of Performance, ami egy fűtőszálnál (kiviteltől függetlenül) 1, egy jó hőszivattyúnál meg akár 3,5-4-es érték is lehet.
A 110 ezres fára meg nem tudok mit mondani, mi tavaly 24-ért vettük a szomszédtól, idén meg ugye hatósági áras lett (30 ezer).
Igen, de a fűtőszál 43.000,- (Karesz50 példáját említve) a hőszivattyú meg 4.300.000,-
Persze van kissebb is, olcsóbban, csak a nagyságrend miatt jegyeztem meg. Esetleg split klímá(k)val lehet próbálkozni, az csak 430.000,- ![]()
Köszi Karesz!
Amit mondtál, hogy az ablak egy kritikus pont, teljesen igaz. Hogy néz ki ez a fűtő fólia ablakra tapétázva? Mi gázzal fűtünk, hagyományos kazánnal, és eléggé rossz a szigetelésünk. Ezért is a "H" tarifán, és fűtő klíma beszerelésén gondolkozunk, de hiánycikk a dupla mérő doboz, hiába rendeltem meg a Csatári dobozt majd két hónapja, még nem tudják szállítani. Az ősszel találtam ezt az összehasonlító ábrát, amiből látszik, hogy minden jobb, mint a rezsihatár feletti gáz. Még a sima nappali árammal való elektromos fűtés is.
Az tetszik, ha a gázkazán gyártók prospektusát nézed, gázkazán hatásfoka 90-98%
Így néz ki (amelyik a legjobban sikerült).
Persze, mert minden dakota a saját lovát dicséri, ez már nem lep meg.
![]() Amúgy a kondenzációs kazán valóban érzékelhető gázfogyasztás csökkenést eredményez. Egy barátom, amikor erről beszéltünk megerősítette, hogy a nemrég cserélt új kondenzációs kazánjával a gázfogyasztása csökkent a korábbi normál kazánhoz képest.
Ezek szerint már visszavettek az arcukból.
![]() Amikor először megjelentek a kondenzációs kazánok (20-30 éve?), akkor a prospektusokban 103-105%-os hatásfokot láttál. ![]() Egyébként előttem mértékadónak számító épületgépész vezető tervező kolléga szerint, a kondenzációs kazánok általánosságban csak kb. 5-6%-al jobbak, mint a hagyományos kazánok. Nyilván, nem mindegy, hogy milyen típusú kondenzációs kazánt hasonlítasz össze, milyen hagyományos kazánnal? Ezért használta az "általánosság" szót.
Köszi, ez látványos.
A feleséged mit szól hozzá? Eléggé leveszi a felületet, mintha egy redőny lenne lehúzva. Nem zavaró? Azt átgondoltad, hogy így a fűtőfilm által sugárzott hő fele egyből kifelé a vakvilág felé megy? Én a 3 rétegű üvegre cserén gondolkodom, de az is baromi drága. ![]()
Lehet hogy azt a normál kazánhoz viszonyított értékként hirdették. Úgy ki is jön az 5%-javulás.
Az asszonynak tetszik, hogy meleg van bent. Az előszobán át csak közlekedünk, annyi fény meg van, hogy nem megyünk neki a falnak : ) A kisszobában eddig is világítani kellett nappal is, a másikba meg csak aludni járunk.
Az ellen nem tudok mit tenni, hogy a fűtőfólia mindkét oldala meleg... egyébként meg a szoba hője is kimegy a vakvilágba az üvegen keresztül. A négy ablakból háromban Hungaroplan üvegek vannak, másik háromnál kétszárnyú zsalu is van kívülről. Most már elmeséltem a fél életemet, le is rajzoltam, elég ennyi? ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |