Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szerintem engedd el.
Többször leírtátok már, hogy az lehetetlen, hogy az általa elképzelt készülékhez (amiről annyit tudunk, hogy 'tv-miniszkóp szerű "műszer"') _bárki_ is reális tápigényt tudjon mondani. Ha nem akarja felfogni, akkor rá kell hagyni.
Akinek a hozzászólására negatívat adtál. Mármint pucukáéra. Szerintem mellényúlás lehetett.
Tényleg nincsen 500, meg ezer voltos tápegységem. Ezért akarok csinálni egyet. Ehhez lett volna támpont a miniszkó trafójának a mérete.
A konkrét eszköz konkrét trafójánál kevés konkrétabb dolog van.
Feltételezem, magadra gondoltál.
Valószínűleg gondjaid vannak a szövegértéssel.
A "miniszkó" rajzát mellékeltem. A hálózati biztosíték 220V-hoz 250mA. Ebből némi általános iskolás anyag ismeretében ki lehet "következtetni" a teljesítményt.
Ez legalább egy jó rajz.
Támpontnak tényleg jó a 250mA. Azért nem hisszük, hogy ez a tényleges méret ugye? A kétszázötven mA -ből nehéz lenne a primér tekercs huzalátmérőjét pontosan kiszámolni. Mert hogy a BIZTOSÍTÉK értéke ennyi. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2022
Ha ebből nem tudod a huzalátmérőt megnézni egy táblázatban, akkor szerintem ne nyúlj semmihez inkább igyál még valamit
Felmérted, hogy mekkora ostobaságot állítottál?
Ugye nem?
Azért nem lesz belőle semmi, mert valóban fordítva ülsz a lovon.
Megtippeljük, hogy 45 W-ot fog fogyasztani a műszered, készttetünk veled 50 W-os tápegységet. Kész a gépállat, de 68 W-ot eszik... Vagy rámondjuk, hogy legyen 300 W-os, miközben a géped 15 W-tal is beéri. Ekkor is mi leszünk a hibásak, mert nem láttunk a jövőbe és feleslegesen csináltál ekkora áramforrást. Gyári gépeknél ez úgy működik, hogy a tervezőasztalon tudják, mennyit ehet maximum egy-egy modul és azokhoz méretezik a tápegységet. Otthoni körülmények között elkészíted a ketyerét és valamilyen (labor)tápegységgel elindítod. Megméred/leolvasod a fogyasztást és ahhoz veszel/építesz tápegységet. Ha olyasmiben gondolkodsz, mint ami a mellékletben is látható, akkor készülj fel, mert ennek többféle feszültség is kell. De, hogy legyne érdemi válasz is, mellkletben nevezett készülék doksija, abban 35 VA szerepel.
Bocsi!
Nem azt kértem, hogy tervezd meg a tv-miniszkópot. Hanem a trafó méretére lettem volna kíváncsi, ami egy fizikailag LÉTEZŐ eszköz. Ezen neked semmit nem kell feltalálnod.
Nem is tervesztem semmit feltalálni, de az előző hozzászólásomban ott a válasz, 35 VA, kis ráhagyással legyen 40.
Sziasztok!
A kivezérlésjelző komparátor IC-it meghajtó előtét áramkörben van egy érzékenység beállító poti, amivel kb 15dB-t vissza tudom venni a kijelzést (Ez 5 LED-et jelent a 3dB-es lépésközben). Ha a mellékelt rajzon a trimmer 2 lábát összekötöm, pont ez történik. A kérdésem az lenne, hogy mindezt hogyan tudnám megoldani, egy 12V-os "kapcsoló" jellel. Tranzisztorral próbáltam (BC547) de bezavarja az egész LED-sort, és túlvezérli a kijelzést. Egy mechanikus relé meg azért luxus lenne ide. Milyen alkatrészt javasolnátok? (Az egész amiatt kellene, ha más a jelforrás, akkor is szépen "kifussanak" a LED-ek) Köszönöm!
Optikai csatolóval próbálkoznék.
Hello!
Egy BS170-es Fet is megfelelő lehet. De a trimmer két végének rövidre zárása, megváltoztatja a kijelzés dinamikáját is. Hiszen ennek időállandója a C1*(R40+R64) adja. Analóg kapcsoló használatával, át lehetne kapcsolni a csúszkát. Bár gondolom kész áramkörről van szó..
Szia!
Köszi, megpróbálom azzal a Fet-tel, kész áramkörről van szó, 4db ilyen beállító trimmer van, azokat akarom egyszerre átkapcsolni, ezért mindenképp valami feszültség által vezérelt megoldást keresek.
Tovább gondolva, ha a bemenő jelet elágaztatom, vagyis
közvetlenül a VU méterre kötöm valamint az előerősítőre és az előfokot a végfokra, akkor a VU a mindenkori bemenő jelet fogja figyelni, és azt be tudom úgy állítani a trimmerrel, hogy "kifussanak" a LED-ek. Az előfokot fogom csak mikrorelékkel "rövidre zárni" a bemenő és kimenő audió jelet. Így egyetlen mechanikus kapcsolóval mind a 8 csatornára rá tudok kapcsolni 15dB-es erősítést, ha kell.
Szia !
Lehet tévedek, de a CD 4016 ic (ha még létezik) mintha ilyen feladatra is használható lenne ...
Egyszerűen. Nem volt védőföld a konnektorban, az erősítő trafója pedig testzárlatos lett. Mivel a készülékház le van földelve, továbbá a gitár húrjai is, így a gitároson záródott az áramkör.
CD4066 is hasonló, analóg kapcsoló, de nem eszik olyan forrón a kását. egyrészt a kapcsolt analóg jelnek a tápfeszültség tartományába kell esnie, mint pl. a digitális potenciométerek esetén, másrész viszonylag nagy a csatonaellenállás, amit szitén figyelembe kell venni.
Sziasztok! Van egy paneltekercs (2 oldal, 50-50 menet, 3x4cm ovál) meg egy 3x4cm-es drótból tekert tekercs. A kérdésem az, hogyan tudnám a mágneses mezőt illusztrálni, 1A átfolyó áramnál, színekkel jelezve a térerőség értékét, formáját? Találtam jó végeselem programokat, csak ezért a 2 ábráért most nincs kedvem milliókat fizetni. No, meg eléggé sülthal is vagyok mondjuk a Comsol-hoz... Valaki használ ilyet vagy free SW?
Sose használtam még ilyet, de hátha találsz megfelelőt a programok résznél: Bővebben: Link
Nem tudja valaki a hestore hogy nevezi az aktiv csipogót?
Arra a buzzerre gondolok aminek csak tápot adunk és folyamatosan sípol |
Bejelentkezés
Hirdetés |