Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3445 / 3610
(#) nagym6 válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 9, 2022 / 2

Nekem régen az ÉDÁSZ nullára akarta csökkenteni, annyi az egész, hogy az oszlopon kikötik a drótot. Ez a biztos módszer, én ebben hiszek is.
Már az előttünk lévő oszlopon volt emberük, amikor hazaértem. Lekiabált, hogy kikötik mert nem fizettem. Kihoztam bemutattam a befizetési csekkeket, így elmaradt a kikötés. Minden értesítés nélkül jöttek.
(#) Gery78 válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 10, 2022 /

Mi a helyzet a kéménnyel, be tudtad kötni a kandallót? A dugót sikerült belőle kiszedned? Kiderült, hogy mi az a kábel a kéményben?
(#) jani1987 válasza Gery78 hozzászólására (») Nov 11, 2022 / 1

A fal túloldalán gipsz karton van szóval bontás és falazás lesz. A vezetéket kihúztam azóta.
(#) bbalazs_ válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 11, 2022 /

A nyomógombok funkciójáról mit lehet tudni?
Nem is tudom, mindjárt kettő van belőle, olyan zavarban vagyok, mit is nyomjak?
(#) Gery78 válasza jani1987 hozzászólására (») Nov 11, 2022 /

Ha már bontani kell, akkor tehetnél bele valami bélést is, mondjuk vízteresre megcsinálni a kandallót, ami jó sok meleg vizet állítana elő, és ezzel a meleg vízzel lehetne akár fűteni is a többi helységet, vagy egy nagy 1000L-es hőtárolós tartályban tárolni, fürdővíznek felhasználni, stb. A lényeg, hogy ne vesszen kárba az a meleg, ami a kéményen kimenne.
(#) tépapa hozzászólása Nov 12, 2022 /

Régebben elboldogultam a Visual Basic 6-al.
Próbálnék áttérni a VB.NET -re de néhol elakadtam.
Nem sikerül MDI alkalmazást létrehozni.
Megvan a "szülő", meg a "gyerek" form is, de ha behívok egy "gyerek" formot, akkor a "szülő" form menüjét nem cseréli le a "gyerekforméra".
Már jó néhány angol nyelvű dokumentációt is átbogarásztam, de erről semmit nem találtam.
Tudna esetleg valaki tippet adni, hogyan lehet megoldani?
Vagy link, amin lehet eljutni a megoldásig.

Egy elektronikai témájú egyszerű programot szeretnék összehozni.
(#) Skori válasza tépapa hozzászólására (») Nov 12, 2022 / 1

Lehet tudni, kicsit részletesebben, hogy mit csinálna ez a program?

Ha csak ki kell számolni dolgokat, akkor gyakran egyszerűen HTML és Javascript használatával oldom meg, mert így bármilyen oprendszeren és bármilyen eszközön tud működni ahol elérhető egy internet böngésző. Képek, nyomógombok, beviteli mezők, (form-ok) és hasonlók könnyedén megoldhatók. Lehet, hogy érdemes lenne kipróbálnod. Csak példaként: LC rezonancia számolás
(#) tépapa válasza Skori hozzászólására (») Nov 12, 2022 /

Kicsit hülyén hangzik, de már katalógust kell csinálnom az otthon felgyülemlett alkatrészekről.
Ezt ugyan Excelben is meg lehetne oldani, de a különböző szempontok szerint válogatni kényelmesebb volna programból.
Igazából Excelben makrókkal meg lehetne oldani ezt is.
Szóval, ez is lehetne egy indok.

Összegyűlt néhány képlet a munkapont számolgatásokhoz.
Az igazi ok ez lenne.
Képekkel illusztrálva és a számítások elvégzéséhez használnám inkább.
Egy kapcsolás és a hozzávaló számításokkal.

Kicsit a transistoramp utánzata lenne saját használatra.
Annyit biztosan nem tudna, de hát mégis az "enyém" mint a citrom a mesében.

Én a javát rühellem. Azért is nehezen térek át a VB.NET -re, mert már ez is az.
2003 -ban megvettem a Visual Basic legbutább változatát, de gyorsan elment tőle a kedvem.
Maradnék a Visual Basic -nél.
Megfordult a fejemben egy CNC -s program "elkövetése" is. De hát ez nagyon távlati dolog.
A forgácsolásban jártasabb vagyok, mint egy átlag CNC építő. Ebbe az irányba is gondoltam elindulni.
De hát ezek csak ötletek.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2022

A táblázataid tényleg nagyon mutatósak és persze nagyon hasznosak is.
Igényes a kinézet, meg a funkciók megvalósítása is.
(#) Skori válasza tépapa hozzászólására (») Nov 12, 2022 / 1

Idézet:
„Összegyűlt néhány képlet a munkapont számolgatásokhoz.
Az igazi ok ez lenne.
Képekkel illusztrálva és a számítások elvégzéséhez használnám inkább.
Egy kapcsolás és a hozzávaló számításokkal.”
Pedig erre szinte ideális lenne. Egyébként a Javascript és a Java nem ugyanaz. Amit visual basic-el készítesz az nem igazán lesz hordozható. Pl. azt utáltam benne, hogy az ebben fejlesztett programokhoz még további .dll-eket kell telepíteni, ha nem azon a PC-n akarom használni, ahol telepítve van a VB. A HTML/Javascript-es cuccok meg bárhol működnek, ha pedig felteszem egy webszerverre, akkor bárhol a világon elő lehet kapni és használni. Meg ilyeneket is össze lehet hozni benne: Internet Radio

Bizonyára így van. Nem ismerem se a javát, se a java scriptet.

Mindegyik programnyelv a WINAPI -t használja. Legfeljebb nem látszik mindegyiknél.
A Visual Basic azzal lóg ki a sorból, hogy az API -t még plusz saját dll-jeivel éri el.
Valóban megvan a nyűgje, de szerintem könnyen tanulható.
De hát ízlések, pofonok...

Tényleg érdekes ez a rádió.
Kicsit belehallgattam.
(#) bbb válasza tépapa hozzászólására (») Nov 12, 2022 /

Ha a képleteid olyanok és úgy gondolod, hogy érdemes lenne megosztani másokkal, akkor a hobbielektronika felülete kiválóan alkalmas erre. A fejlesztőcsapat nyitott a segédprogramok elkészítésére és közzétételére akár ötletek alapján is.
Legutóbb az ékszíj-hossz számolót készítették el pár levélváltás után, s ehhez mindössze annyi kellett, hogy kaptak hozzá egy megfelelően elkészített ábrát, és a képleteket egy kis magyarázó szöveggel. Szerintem nem sértődnek meg, ha a levelezésünk erre vonatkozó részét ide másolom:
Idézet:
„Kedves Bence!

Köszönjük a segédprogramokkal kapcsolatos leveledet.
Nagy örömmel fogadunk minden új ötletet a segédprogramokkal kapcsolatban.

A segédprogramokat minden esetben csapatunk elkészíti külön, mert van a segédprogramoknak egy közös keretrendszere amiben "szabványosítottuk" a számoló programokat.
Amik szükségesek minden programhoz:
Az alap számoló képlet, és ha lehetséges akkor annak ismeretlenekre rendezett egyenletei, ha lehetőség van az adott számolónál olyan megoldásra, hogy pl. kettőt tölts ki, a harmadikat számolja a program, és tetszőleges melyik kettő adatot adod meg.
Példának ha az egyszerű Ohm törvényéről van szó, akkor egy azon képletnek három külön ismeretlenre rendezett változata szükséges:
R = U / I
I = U / R
U = R * I

De természetesen ha nincs időd-kedved foglalkozni a matematikai oldalával, az is nagy segítség, ha megírod nekünk, hogy milyen számoló programra lenne szükséged, és igyekszünk megoldani.

Üdvözlettel:
MajorosL
HE Üzemeltetés”
Idézet:
„Ami hasznos lenne: egy magyarázó ábra, hogy melyik méret melyik. Minden megadandó méretnek/paraméternek kellene egy betűjel és azokat egy szemléltető ábrán (vonalrajzos) fel kellene tüntetni, hogy egyértelműsítse a paramétereket.”
Idézet:
„Ha nem vektoros akkor a kép azért nem árt ha olyan 3-400px méretű, és ha tudsz küldeni, megköszönjük a teljesen fehér hátterű digit. vonalrajzot (nem ceruzarajz).”
Idézet:
„SVG tökéletes. E-mail cím: szerkesztoseg@hobbielektronika.hu, onnan továbbítják majd nekem a kollégák.”

Én arra bíztatlak, hogy az ilyen jó ötleteid osszad meg velünk is, s itt a segédprogramok közé kikerülehető formában, mert akkor azt bárki, jóformán bármilyen eszközzel tudja majd használni.
(#) gg630504 válasza tépapa hozzászólására (») Nov 12, 2022 / 1

Idézet:
„Mindegyik programnyelv a WINAPI -t használja.”

Linux/Ubuntut, zsebből Androidot használok, szerintem nincs a környékemen windows.
Az univerzalitás miatt én is HTML + Javascript mellett döntöttem.
Példa: számoló.
(#) Skori válasza tépapa hozzászólására (») Nov 12, 2022 / 2

Idézet:
„...Mindegyik programnyelv a WINAPI -t használja.....”
Akkor esetleg előfordulhat, hogy kevés programnyelvet ismersz?

A böngészőben futó programok működnek egy androidos telefonon is, vagy éppen linux alatt, sőt más kevésbé ismert rendszereken is - ha van rájuk internet böngésző telepítve. Alaphelyzetben egyiken sincs elérhető WINAPI. Jelenleg ugyan én is windowst használok (Win7-et), de a Win10 súrolja azt a határt a hülyeségeivel, hogy esetleg nem azt telepítem fel, amikor majd a win7 használhatatlanná válik. Jelen pillanatban is van egy XUbuntu a win mellett, feltelepítve, beállítgatva, ami bármikor használatba vehető. Persze még mindíg windowsra fejlesztik a legtöbb szoftvert, de sem a Linuxok, sem az Android nem hagyható figyelmen kívül manapság, vagy éppen az OsX és annak változatai sem.
(#) Moderátor hozzászólása Nov 12, 2022

Meglepő számunkra, hogy 2022-ben még mindig úgy gondolja egy felhasználó, hogy a többi felhasználót szabadon le lehet nácizni, csak azért, mert az nem ért egyet vele.

Tépapa felhasználó az általa is regisztrációkor elfogadott ÁSZF 7/4 pontjának megsértése miatt, végeleges kitiltásra került, az érintett hozzászólások pedig törlésre kerültek.

Náci-kártya (Wikipedia)
(#) scansat hozzászólása Nov 12, 2022 /

Ha már ez a topic címe, lenne egy kérdésem. Elővettem ősidőkben vásárolt, de keveset használt (mert tartalék volt) csehszlovák pillanatforrasztó pákám és használnám.
https://barkacsonline.hu/images/upload/termek/BE-2200080.jpg
Van egy normális forrasztóállomásom, de odakint/padláson vezetéket forrasztani, koax kábelt egyebet jó lenne.
Sajnos konstatáltam, hogy éppen csak hogy melegít, a cint nyögve olvasztja, alig bírja átmelegíteni a vezetéket. Régen tökéletes volt. Na, de akkor 220V volt, ma 240V van nálunk a konnektorban.
Az a tippem, hogy a magasabb feszültség már nem ad akkora rövidzárási áramot. Találkozott már valaki ezzel a jelenséggel? Az izzó is gyorsan kiég benne.
Mit lehetne tenni hogy újra tökéletes legyen? Eredeti gyári pákahegyeim vannak hozzá, szóval ez nem lehet gond. Valakinek ötlete?
(#) Gafly válasza scansat hozzászólására (») Nov 12, 2022 / 4

Nem érintkezik rendesen a pákahegynél. Nagyon kis feszültség, de nagy áram van ott. Kell a jó érintkezés. Meg kell tisztítani a csavaroknál, és meghúzni a két csavart. Első körben csak ennyi...
(#) antiktelefon válasza scansat hozzászólására (») Nov 12, 2022 / 1

Mérd meg az izzó feszültségét. Ha nagyon magas, akkor a menetenkénti feszültség lesz túl magas, de annak nem a 240V az oka, hanem menetzárlat és újra kell tekercselni.
"Az a tippem, hogy a magasabb feszültség már nem ad akkora rövidzárási áramot. "
Ez nagyon nem stimmel elvben. Nagyobb fesz esetén nagyobb lesz a menetenkénti feszültség, vagyis kimeneti fesz és áram is nagyobb, extrém esetben telítésbe menne a mag, vagy leégne a trafó a túl nagy kivett áram miatt.

Köszi. Túl vagyok rajt. Évtizedekig használtam ilyent, tudom hogy a gyanta ráfröcsög és oxidálódik, tisztítani kell.

Hmm. Hát menetzárlat éppen lehet. Bár semmi melegedés a trafón Pedig emlékszem hogy régen ha használtam eléggé felmelegedett maga a trafó is. Most tök hideg mindenhol...sajnos. Ezért gondoltam arra hogy a hálózati fesz lehet a ludas. Hol...ki tudná újratekercselni? És egyáltalán érdemes?
(#) nagym6 válasza scansat hozzászólására (») Nov 12, 2022 / 1

Biztos vagyok benne, hogy nem kell tekercselgetni, az jó. Amit Gafly kolléga írt, azt kell megoldani, rengeteget jelent a rossz érintkezés. Én megcsiszolom a hegy és pákacsavar érintkezési felületeit, illetve a pákacsavart cseréld ki újra, a menetnél könnyen lehet nagyobb ellenállás. Én időnként cserélem a csavarokat, megtáltosodik. Igaz én átalakítottam vastagabb csavarra, eggyel nagyobb menetet fúrva a pákavégbe.

Oké. Hazaérek megcsiszolom. Bár már megtettem,de hátha. Ami nekem gyanús lett, hogy 3x cseréltem már izzót. Megmérem ezt is hány volt megy rá. Először a gyatra minőségű izzókat hibáztattam. Most már a végére akarok járni mert nagyon kedvemre való a páka.
(#) nagym6 válasza scansat hozzászólására (») Nov 12, 2022 /

Mégegy. A pákahegy vastagsága hossza is fontos, pontosabban az ellenállása. Ezt be kell lőni, ahol jó.
(#) antiktelefon válasza scansat hozzászólására (») Nov 12, 2022 /

Csak az izzóra alapozva írtam a dolgot, ha megfelelő hegy van benne és ennek ellenére magas az izzó fesz, akkor lehet ez. Illetve lehet hegy nélkül össze kéne vetni egy ismerten jó azonos pákával az üresjárási áramot. De nyilván az első dolog a hegy problémák kizárása.
(#) granpa válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 12, 2022 /

"Eredeti, gyári pákahegyeim"
(#) zolika60 válasza scansat hozzászólására (») Nov 12, 2022 /

Nem ólommenetes forrasztóónt használsz véletlenül? Mert oda magasabb hőmérséklet kell.
(#) Gafly válasza scansat hozzászólására (») Nov 12, 2022 /

Idézet:
„Ami nekem gyanús lett, hogy 3x cseréltem már izzót.”

Emlékeim szerint 6.3V hosszú búrás skálaizzó való bele, amit már börzén is ritkán kapni.
Kerekfejű zseblámpa (3.5 V) izzó meg persze igen hamar kiég...
(#) scansat válasza Gafly hozzászólására (») Nov 13, 2022 /

6,3V az elektroncsövek fűtőfeszültsége. Nem tudom merre laksz hogy börzére jársz 6V-os izzóért. Felénk bármelyik nagyáruházban OBI-Praktiker-stb. kapni 6V-os izzót.
Volt benne normál bicikli lámpába való,
https://www.vadonsport.hu/izzo-elso-dinamos-6v-24w-175
és legutóbb ilyen, mert állítólag jobban bírja a rázkódást-hátha:
https://www.vadonsport.hu/izzo-elso-halogen-menetes-6v-24w-178
Namármost, ismerve a bicikli dinamókat, ott ha jól megtekeri az ember akár 8v is lehet, mégis bírja (ideig óráig) ezeknek meg gyakorlatilag megfeketedett belül a búrája pár kattintás után.De most már én is kíváncsi vagyok a feszültségekre.
(#) Gafly válasza scansat hozzászólására (») Nov 13, 2022 / 1

Sokkal több bőrt erről szerintem nem nagyon lehet lehúzni.
Elmondom az én pákámmal kapcsolatos ismereteimet és ma reggeli mérési eredményeket.

Primer oldali egyenáramú ellenállás: 56.5 Ohm (összecseng a 220 V, 75 VA névleges teljesítménnyel).
Hálózati feszültség: 230 V
Feszültség az izzó foglalatán (izzó nélkül, de pákaheggyel terhelve): 7.3 V

Szerintem ilyesmi a gyárilag belevaló izzó.

Utángyártott pákahegy mérete:
l = 80 mm (szemközepek között)
d = 1.4 mm

Fenntartom a véleményemet, hogy csak annyi a baja a tiédnek, hogy a pákahegy csavaroknál meg kell javítani az érintkezést.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2022
Következő: »»   3445 / 3610
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem