Fórum témák
» Több friss téma |
Ezek után visszavonom az eltérítő szerelvény elmozdulását/elfordulását. Különös tekintettel arra, hogy alul még teljesen vízszintes (bár ott is kisebb mint kellene).
A maszk hibát is kizárnám, mert az nagyon nem így szokott kinézni, sok példa van rá a neten ha úgy keresel rá, hogy "crt broken shadow mask", vagy "leejtettem a TV-t". Mostmár én is arra szavazok amit user1914 már a legelején mondott, hogy táphiba lehet. Vagy már eleve gyenge, vagy a képeltérítés húzogatja meg nagyon...
Rendeltem bele táp ic-t, azt a pár db 35V kondit ami nem volt itthon (mérve ők is jók) A táp elég messze van a névleges feszültségektől.
Aztán ha megjön folyt köv. Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Jó lett! Az eltérítő tekercs volt megszakadva.
Gondolom a párhuzamosan kötött soreltérítő tekercs egyike volt csak szakadt, mindkét soreltérítő tekercs szakadása esetén egy függőleges vonal lett volna az ernyőn.
Szervusztok!
Egy ősrégi 12"-os monokróm Commodore PET szg. monitort próbálok életre kelteni. Bekapcsoláskor nem szisszen, nagyfesz. nincs, a képcső nyakán lehet látni, hogy felfűt. (ELKO-kat lecseréltem, a sorvégfok teljesítménytranyót, a körülötte lévő diódákat teszteltem.) A sorkimenőre gyanakszom, valaki esetleg tud trafót tesztelni, vagy tudtok olyan helyet mondani, ahol még foglalkoznak CRT monitorokkal? Köszönöm előre is a segítséget! A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2024
Szia!
A 7818-as táp IC kimenetét néztem, ott OK. Becsatoltam a kapcsolási rajzát, ami nem látszik bonyolultnak, de sajnos nincs tapasztalatom a TV/monitor kapcs.rajzok értelmezésében. Szerinted kezdjem el végig mérni a kapcsrajzokon referencia feszkó értékkel jelölt pontokat? Thx.
Na most én ebből a rajzból azt olvasom ki, hogy külső sormeghajtást igényel (7, 6 bemenet), így nem csoda, ha nem megy a sorvégfok.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2024
Felmerült bennem is, de eddig nem találkoztam olyan CRT monitorral, ami ilyen lett volna
![]() Kötök rá v.mi forrást (HSYNC) aztán lehet, hogy akkor pöccre röff. ![]() Köszönöm a támogatást! Üdv, Mur A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2024
A függőleges eltérítés is ilyen rendszerű, tehát neki is kell meghajtást adni. TTL szintű (5V-0V) jelekkel dolgozik minden bemenetén!
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2024
PET monitor az nem önálló egység, kell hozzá a PET is.
Idézet: „de eddig nem találkoztam olyan CRT monitorral, ami ilyen lett volna” Mert ez nem egy általános célú monitor. Kizárólag a hozzávaló számítógéppel összeépítve működött, aminek az elektronikája úgy lett tervezve, hogy ezt a monitort hajtsa meg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |