Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba

Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   537 / 601
(#) uniman válasza VIM hozzászólására (») Nov 29, 2022 /

Marquardt 1004 sorozatú az a mikrokapcsoló...
(#) VIM válasza uniman hozzászólására (») Nov 29, 2022 / 1

Szia!Köszönöm. Így akkor ez a kapcsoló alap helyzetben zárt kontaktusban van és a HMV csap nyitásakor nyit (megszakít), nem engedélyezi a fűtési üzemmódot és ekkor a főégő is jobban kinyit a teljes terheléshez a hidróblokk membránjának ilyen irányú elmozdulására.
(#) rob77 válasza VIM hozzászólására (») Nov 30, 2022 /

A pontos típus Vaillant VUW 240 2/3.
Megnézem majd akkor a TÁT-ot, nem mértem még sosem, köszönöm.
(#) bitmixer válasza Hutty hozzászólására (») Nov 30, 2022 /

Leginkább a ventilátor változó teljesítményfelvételére gyanakszom, ugyanis - gyaníthatóan - változó fűtési teljesítményhez változó mennyiségű gáz, de azzal együtt változó mennyiségű levegő is kell. Apropó: akkor ez valami hasonló dolog lehet, mint autóknál a lambda-szabályzás?
Van is az ilyen kazánokban valamiféle szonda? Az üzembehelyezési procedúrában van szó valamilyen automatikus gázfelismerési folyamatról, meg optimális keverési arányról... ehhez is kellhet valami érzékelő.
(#) Google first hozzászólása Nov 30, 2022 /

Sziasztok,
Laikus kérdés.
SD Semia F24 turbós kombi cirkó, jó általános állapotban.
Kb két éve, de lehet, hogy három produkálja a következő jelenséget:
ciklus elkezdődik, turbó elindul, piezzo elindul, kijelző sárga, gázszelep nyit, lobban, teljesen rendben 1-2 másodpercig, majd gázszelep zár, kijelző vissza zöldre kb fél másodpercig, újra lobban, újra sárga és a ciklus folytatódik zavartalanul, mint minden következő ciklus. Vagy kétszer vagy háromszor gyújt 1-2 másodperc alatt, 90%-ban sikerül, a maradék 10%-ban kiáll gyújtási hibára harmadik után.
Ha fűtési ciklus előtt pár perccel melegvizet használok, vagy fordítva, vagyis "be van járatódva" a bármi, amit nem tudok mi, akkor tök szépen gyújt elsőre sikeresen.
Reggeli első fűtési ciklusnál van a legnagyobb esélye, hogy kiáll hibára.
Ionrúd tisztítás után 2-8 hétig tökéletes, majd visszatér a hiba.

Tavaly panel, idén ionrúd lett cserélve, mindkét esetben jó volt kb 1-1 hónapig. Kondenzcső úgy néz ki rendben, levegőt kell kapnia is elvezetnie is, turbó szépen megy, presszosztát talán eleve nem is engedné a gázszelepet nyitni, ha hibás lenne...tanácstalan vagyok. Mi lehet még? Lehet, hogy simán lusta a láng az égéstérben és azért bizonytalan az ionrúd teljesítménye ha nem 110% tiszta? Az újjal is ugyanúgy jártam mint a régivel, gyanús, hogy nem az baj. Ha panel lenne, nem értem miért lesz jó tisztítás után és romlik el fokozatosan minden alkalommal, régi panellel és újjal is.
köszi bármilyen ötletet
(#) VIM válasza rob77 hozzászólására (») Nov 30, 2022 / 1

Ennek a kazánnak nincs vízhiány érzékelése hanem az NTC-k gradiens értékeiből tudja ezt megmondani, hogy ha valóban elégtelen volna a vízmennyiség. Az fordulhatott elő, hogy vagy a fűtési NTC értéke meg van "nyúlva" az az nem a gyári értékek mérhetőek rajta üzemi körülmények között vagy a fűtési oldalon a tágulási tartály nyomása nem megfelelő és ezért rugalmatlan ami a szivattyú induláskor nem tud megfelelően áramolni ezért az NTC gradiens hibára futhat. Ezeknél a "nyulambulamék" NTC-knél elég kis értékharok között mozognak a kilóóhmok (nem 10kΩ hanem 3,5-ről indul és 1kΩ-ra csökken ha melegszik)
(#) rob77 válasza VIM hozzászólására (») Dec 2, 2022 /

Ennek a kazánnak nincs vízhiány érzékelése hanem az NTC-k gradiens értékeiből tudja ezt megmondani

Igen, ezt már tapasztaltam: korábban HMV üzemben dobált ilyen hibát, ami teljesen megszűnt miután kipucoltam a HMV hőcserélőt.
(#) rob77 hozzászólása Dec 2, 2022 /

Volna egy nem hibával kapcsolatos kérdésem, remélem megfér itt: létezik-e olyan eszköz/berendezés, ami a kéményes (tehát nem turbós) kazán kéményét tudná nyitni-zárni attól függűen, üzemel-e (fűt-e) a készülék?
Azért kérdem, mert nálunk a lakásban van, és ha hideg van nagyon érezni a huzatot, amit a kémény generál. Gondolom elég sok hő is elszökik.
(#) jpuskas99 válasza rob77 hozzászólására (») Dec 2, 2022 /

Elvileg egy elektromos működtetésű pillangószeleppel, mely a kazán üzeméhez kapcsolódik, meg lehetne oldani a dolgot, de: Ez a legveszélyesebb dolog a CO-veszély miatt. A kémény a meleg levegőt valóban kiviszi, de ezt csak úgy teheti, hogy a nyílászárókon keresztül friss levegőt szív be, mert különben nem volna huzat. A kazánod ezek szerint nyílt égésterű? Tehát a lakásból veszi az égéshez szükséges oxigént?
(#) Gafly válasza jpuskas99 hozzászólására (») Dec 2, 2022 /

Nekem is ez jutott az eszembe:
A kéményen ameddig bent melegebb van mint kint, addig huzat van. Pont ez a működésének a lényege.
Ha meg bedugítják (beleértve véletlen műszaki hibát is), és úgy gyújtanak be, az halál. Pont ezekről vannak az hírek az újságban.
(#) VIM válasza rob77 hozzászólására (») Dec 2, 2022 / 1

Szia! Ezt az ötletet jobb lett volna ki se találni. Ilyen szerkezet nincs, mármint amit az égéstermék elvezetésére használt kémény, kürtő elzárására készítenének. A filtráció az majdnem minden esetben alulról érvényesül a komfortérzetben. Talán az ajtóid küszöbjeinél túl nagy a nyílás vagy olyan hely felől érződik a hideg áramlása ami közvetlenül a kinti térrel kapcsolatos helyiség. Nem a kéménybe kell dugót tenni hanem a filtrációt lecsökkenteni a minimálisra. Bővebben: Link Nekem is a nappaliban van a kazán de még sosem éreztem(tünk) huzatot.
(#) Kraven54 hozzászólása Dec 2, 2022 /

Sziasztok! Adott egy Immergas Eolostar 23kw kombikazán és utobbi idöben mikor a melegvizet megnyitom ujraindul a kazán 3-4szer majd müködik. De volt már hogy dobott 04es hibakodot. Hivtam immergazos szakszervizest aki azt mondta gázszelepcsere. Meg is történt de (amig itt volt müködött tipikus) pont ugyanazt produkálja mint eddig. Fütés megy de a melegviznél ujraindul. Ötlet mi lehet a hiba? Amugy ha a gázszelepet lehuzom és nem szabályoz ugy nem idnul ujra viszont csak langyos a viz.

Köszi elöre is
(#) jpuskas99 válasza Kraven54 hozzászólására (») Dec 2, 2022 /

Én először az áramláskapcsolót ellenőrizném, a kezelési utasítás rajzában az 5. tételként szerepel „Hálózati víz átfolyásmérő” néven, a bejövő hidegvíz oldalon található.
(#) VIM válasza jpuskas99 hozzászólására (») Dec 2, 2022 / 1

Szia! Ennek is van valami rendszernyomás érzékelője mint a régebbi típusú Junkersnek. Persze ez a kazán is bitermikus hőcserélővel van megáldva. Lehet, hogy a HMV oldali csöveiben már túl nagy a lerakódás és emiatt problémás az áramlásérzékelés vagy már amikor átváltana a fűtésről HMV-re, helyileg túlhevül és emiatt indulgat újra amíg a szivattyú el nem tudja keringetni a túlmelegedett fűtővizet. Az "X2" csatlakozóban az S5 fehér vezetékes rendszernyomás kapcsolót és az S4 szürke vezetékes vízáramlás kapcsolót (ami reed relés) kellene megvizsgálni működés szempontjából. Az is lehet, hogy a vízáramlás kapcsoló amit említesz is az akadozik a vízkövesedés miatt.
(#) Kraven54 válasza jpuskas99 hozzászólására (») Dec 2, 2022 /

köszi szépen megnézem
(#) jpuskas99 válasza VIM hozzászólására (») Dec 2, 2022 /

Szia! Szerintem az S5 az a füstgáz presszosztát kapcsolója, a többivel egyetértek, sőt nem láttam, hogy a hőcserélő bitermikus kivitelű, mert akkor nagyobb gondja is lehet.
Rendszernyomás érzékelőt én nem látok, ezért gondoltam a vízáramlás kapcsolóra.
(#) VIM válasza jpuskas99 hozzászólására (») Dec 3, 2022 / 1

Ezt lehet, hogy akkor benéztem és elég lenne a burkolatot meglazítva tenni egy próbát, hogy akkor jelentkezik e hiba. A ventilátor nyomáskapcsoló és csövei tisztítása ezután következhetne.
(#) Fats Domino válasza Georgee hozzászólására (») Dec 4, 2022 /

Köszi a válaszod! Megnézem ezt is mindenképp! Meghallgattad esetleg a hangfájlt amit feltöltöttem? Hasonló hang volt amit te is tapasztaltál?
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2022
(#) Fats Domino válasza VIM hozzászólására (») Dec 4, 2022 /

Szia! Két kérdésem lenne: 1. csak a biztonsági szelepnél kell leengednem a vizet, hogy a nyomást megfelelően beállítsam a kiegyenlítőtartályban?
2.az alul hideg radiátort légteleníteni kell,hogy rendesen működjön és ezt csak a légtelenítő szelepnél kell csinálni?
(#) Rejtő hozzászólása Dec 4, 2022 /

Üdvözletem mindenkinek!

Baxi eco 240Fi kazánnál a 3-as led gyorsan villog, elvileg nincs huzat.
A ventilátor elindul, szívja is kifelé a levegőt (egy meggyújtott papírlappal ellenőriztem)
Olvasgattam a korábbi hozzászólásokat, de nem sikerült kiderítenem az okát.
Tudnátok ötleteket adni? Előre is köszönöm!
(#) VIM válasza Fats Domino hozzászólására (») Dec 4, 2022 / 1

Szia! Ne a biztonsági szelepet használd a leeresztéshez! A doksija szerint a 13. oldalon az RS csonkra húzott csővel (slagdarab) és a leeresztő csap elfordításával kell ezt elvégezni ha a szervízcsapokat előtte elzártad. A többit az ábra szerinti sorrendben kell csinálni.
(#) jpuskas99 válasza Rejtő hozzászólására (») Dec 4, 2022 / 1

Szia! A ventilátor dolgozik, de nincs elég huzat. A füstgázelszívónál lévő presszosztát csöveit kellene kitakarítanod, levenni és átfújni azokat a csöveket. Ehhez a burkolatot kell csak levenned.
(#) Rejtő válasza jpuskas99 hozzászólására (») Dec 4, 2022 /

Köszönöm szépen a gyors választ.
Leszedtem mindkét csövet, átfújtam őket, de így is ugyanaz a hibajelzés maradt.
A csövek visszacsatlakoztatásakor figyeltem rá, melyik hová kerül.
Esetleg ahová a csövek csatlakoznak, azokat is próbáljam megpiszkálni valamivel?
(#) Fats Domino válasza VIM hozzászólására (») Dec 4, 2022 /

Szia! A rajz szerint ott a töltőszelep mellett egy kis csavarnak a helye van csak, két oldalt lecsapott darabka.. Lehet,hogy nem ezt kell keresnem?

csap.jpg

(#) vision61 válasza VIM hozzászólására (») Dec 4, 2022 /

Szia!

Van ilyen eszköz, én már több mint 10 éve találkoztam vele készülékek szervizelésénél (a sajátomban is van) füstgáz csappantyú, jelenleg is kapható, és mivel eddig még egyik ügyfélnél sem reklamáltak a kéményesek az ellenőrzések során, gondolom általuk is elfogadott. Nem tudom mennyi lehet a várható élettartama, van olyan FÉG cirkó, vízmelegítő, ahol már 10+ éve üzemel. A főégő begyújtása után kb. 2 másodperc alatt kinyit, a készülék kikapcsolása után 15-20 másodperc múlva lezár. Egy őrlángos, pl. V4-nél nem teljesen, mert az a kevés meleg levegő is nyitva tartja "résnyire". Az őrláng nélküli Bosch, Junkers, Vaillant készülékeknél teljesen lezár.
Többféle füstcső mérethez illeszkedik, mindenféle átalakítás nélkül beépíthető közvetlenül a készülék tetején, a füstgáz elvezető csőbe.
DE nem a kéményt zárja el, csak azt az egy készüléket, ahová beépítik.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2022
(#) jpuskas99 válasza Rejtő hozzászólására (») Dec 4, 2022 /

Levett tűztérburkolat mellett próbáld indítani, hogy akkor működik-e. A másik ellenőrzési lehetőség, hogy a presszosztátra menő vezetéknél rövidzárt csinálsz, de csak a próba időtartamáig!!!
(#) jpuskas99 válasza Fats Domino hozzászólására (») Dec 4, 2022 /

Nagyobb kép esetleg, hogy ott alul az a vezeték hová megy?
(#) Fats Domino válasza jpuskas99 hozzászólására (») Dec 5, 2022 /

Szia! Itt a fotó,remélem jó . Úgy tűnik nem tudom felfújni a tartályt. . Mintha kieresztené a levegőt rövid idő után. Sziszeg is valahol, víz nem csepeg ilyenkor,csak a levegő megy ki, nyomásmérővel nulla értéket mérek. Lehet,hogy ezért volt az a fura hangja, mintha forrna a víz tűztér feletti részben?

008.JPG

(#) Fats Domino válasza jpuskas99 hozzászólására (») Dec 5, 2022 /

El lehet így indítani a cirkót, vagy tönremegy ha működtetjük.? Kicsit már fázunk...
(#) VIM válasza Fats Domino hozzászólására (») Dec 5, 2022 / 1

Szia! Ami nálad a kazánban le van vakdugózva ott bal oldalon biztonsági szelep mögött az lett volna a leeresztő csap helye. A tágulási tartály az lyukas, főleg ha még hallani is lehet a hangját. Ha tudsz venni hasonló űrméretűt és azt hozzáapplikálni a kazánhoz, máris nyertél. Addig csepegni fog a rendszer ha feltöltöd vízzel.
Következő: »»   537 / 601
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem