Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   190 / 240
(#) Massawa válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Nem akarom tovább folytatni nagyon a témát, de gondold mennyire rossz lesz az általad leirt rendszernek a hatásfoka. Én is hasonloan gondolkodtam a kezdetben mint te, hogy töltve tartom az akkukat, de azután láttam, hogy mennyivel rosszabb a hatásfok. Ráadásul a sima szigetüzemben a napelem teljesitménye minden csak nem stabil. Arra jo, hogy füts vagy vizet melegits, de semmi másra nem. Egy kis felhö is leállithat mindent, söt sok berendezés el sem indul, ha ilyen instabilitás van a hálozatban, azaz a szigetüzemhez is elengedhetetlen a háttér tárolo.
Szoval az akku feladata az ilyen rendszerben nem ugyanaz mint a szünetmentes rendszerben, hanem a rendszer stabilizácioja, amit ma vagy a hálozat garantál ( amikor betáplász a hálozatba a villanyora mögé) vagy az akku, vagy mind a kettö mint az én meg a te esetedben. Ezeknek a rendszereknek meg az alapja, hogy az akku kapacitását 24 ora alatt amennyire csak lehet fel kell használni, s nem takarékoskodni mint a pénzzel a bankban.
A drága akkuk ott vannak, a pénzünk bennük van, akkor dolgozzanak, s ne a sült galambra várjanak mint a szünetmentes rendszerekben a hálozat kiesésére.
Ha nem merited ki az akkut nyáron, akkor másnap a paneleknek aligha lesz munkájuk, mert a ház fogyasztása nem stabil, és ha kicsi akkor feleslegesen müködnek.
(#) proli007 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
"nem takarékoskodni mint a pénzzel a bankban." Ez nagyon rossz példa volt..
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Igen olvastam és tudom hogy easun inverter. pmw szabályzása. Aksi nélkül nem üzemel hálózatra rásegitsées jelleggel. Nem veszi át a hálózatról a terhelést.
Na amit én nézek isolar sml ii 5,5kw 48v
Nem tölt vissza, mppt a panelja. aksi nélkül is üzemel csupán napelemmel. Ha van hálózat és napelem is akkor rásegít aksi nélkül is. Majdnem minden igényemet kielégít.

Egy apró de fontos nincs meg. CE jelölés ami engem véd hogy sosem megy ki a hálózatra áram ha meghibásodik mert tesztelve volt. CE jelölés ráragasztva nem érdekel leinformálható kell!
(#) Ge Lee válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Jól veszem ki annak az SPH-3K-nak a leírásából, hogy annál csak max. 80V lehet a napelem oldali feszültség? Azaz, a táblákat nem sorosan hanem párhuzamosan kell rákötni?
(#) kendre256 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Hááát, igen.
Napeleme válogatja, de szinte mindegyik üresjárásban nagyobb 40V-nál egy kicsivel, én nem kockáztattam a sorba kötéssel. Most a 4 darab napelem párhuzamosan van közösítve diódákkal (mert a táblákon semmilyen dióda nincs). A diódák miatt egy tábla árnyékolása nem tudja lehúzni a többit.
Az SPH-3K nem annyira illeszkedik a napelem tábláimhoz az áram miatt sem. Max. 50A-t tud napelem oldalról fogadni. A táblák kicsivel 10A fölött tudnak (315-325W-osak), ezért lényegében 4 darab mehet rá. Nem tudom mit csinálna 50A-nél pár amperral nagyobb napelem árammal, de inkább nem próbálom ki.
Az SPH-3K egy PWM-es olcsó inverter, ennyit tud. Nagyobb feszültség- és áramtartományú, MPPT-s inverterrel jobban lehetne sakkozni, de azok meg drágábbak.
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Ha PWM-es nincs értelme sorba kötni a paneleket.
(#) Ge Lee válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Értem. Pici az egész, meg jó nagy árammal dolgozik, cserébe nincs olyan gondja mint egy soros kötésnek, hogy ha behal egy tábla akkor megszűnik a termelés. Azért ez így csak az apró fogyasztókra elég, mosni, porszívózni, sütni nem nagyon kell róla.
(#) kendre256 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
2,5kW-ig mehet róla bármi, csak legfeljebb átkapcsol hálózatra. Napelemes-akkumulátoros táplálásról még nem volt alkalmam komolyabban terhelni, de majd napsütésesebb alkalommal kipróbálom. Ahogy régebben írtam, nekem egy kombinált hűtő-fagyasztó, és egy fagyasztó fog menni róla. Ezek induláskor felvesznek 230V-ról 8A-t is (1,7-1,8 kW), de állandósult állapotban sosem láttam 500W-nál nagyobb fogyasztást (miközben mindhárom kompresszor ment). Ezek napi összfogyasztása most télen 2,5 kWh körül van (nyáron több). Azt remélem, hogy a nyári napelem termelés ezek éves fogyasztását megfelezi. És ezek mellett ki kell még találnom, hogy mivel használjam el a nyári termelést, mert a hűtők közel sem fogják azt elhasználni.
(#) antikzsolt válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Egy jó alternatíva egy mobilklíma rá. Ha van nap megy a klima. Legalább hűvös is lesz
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
"Sajnos" a házunk hőszigetelt vályog, szinte sosem kell hűteni... Nagyon nagy melegekben éjszakai szellőztetéssel nappal sem lesz nagyon meleg.
(#) antikzsolt válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Hőszigetelt vályog? Na ez most úgy kell érteni hogy a vályog van hőszigetelve? Mert arról hallottam pár rémtörténetet. Pár év múlva mállika fal szét stb mert nem tud kiszáradni. Amúgy más ötletem nincs a klímán kívül. Esetleg a páramentesítő ha már külső szigetelés van rajta.
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Kőzetgyapot van rajta, annak a páraáteresztő képessége szinte a levegőével megegyező. Szellőzőrendszer meg már régebben van a házban. Ja, és kizárólag meszelve minden, mert tizenéve mi is bebuktunk a diszperzittel (aztán levakartuk mindet...)
(#) Ge Lee válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Inkább csak mehetne, mert mint írtad, 4db 325W-os táblád van, abból ugye nem jön ki a 2,5kW. Ilyen inverterrel rendszert csak úgy tudnék elképzelni, hogy van belőle kettő, és két külön rendszer oldja meg a ház energiaellátását. Nyilván az akkupakk a nagyobb gond itt is, a savasból nem lehet csak kevés töltést kivenni különben még 5 évet sem bír ki, meg ha merült állapotban van sokkal gyorsabban szulfátosodik, meg ha fixen le van téve és nincs mozgatva akkor a szulfát sem potyog le róla hanem a lemezen marad. De ha meg nem használjuk el és nem is tároljuk el amit a napelemek termelnek akkor minek az egész. Mert értelme csak úgy van, ha nem is annyit, de közel annyit el tudunk tárolni mint egy visszatáplálós rendszer, ott ugye ha minden jól működik akkor ez az érték 100%, mivel ami nincs felhasználva az megy a hálózatba. Ami sziget üzemű rendszert láttam ott meg ez az arány kb. 30% volt, azaz a napelem által megtermelt energia 70%-a ment a lecsóba, se felhasználva sem eltárolva nem lett... Van egy ilyen számolós videó akit érdekel a dolog majd utánaszámol hogy valóban úgy van-e ahogy mondják.
(#) kendre256 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Csak napelemből nem jön ki a 2,5 kW, azt pedig, hogy a napelem és az akku együtt hogyan működik, még nem tudtam kipróbálni. Az akku oldalról is van korlát, onnan 100A áramot tudna fogadni, abból elvileg bemegy 2,4 kW.
Itt van az adattáblája:
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Idézet:
„Egy apró de fontos nincs meg. CE jelölés ami engem véd hogy sosem megy ki a hálózatra áram ha meghibásodik mert tesztelve volt.”

Fogalomzavarban vagy. Az adatlapján ott van, hogy szigetüzemű inverter. Az pedig nem képes hálózatra kitáplálni.
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Üzemszerűen nem is tud. De ha meghibásodik akkor kit fognak elővenni ha valakit mégis leugrik emiatt az oszlopról? Valahogy nincs kedvem gondatlanságból elkövetett emberölés miatt a börtönbe menni mert egy olyan eszközt szereltetek fel aminek nincs megfelelő tanúsítványa, forgalomba hozatali engedély stb. Mert ha egy ilyen invertert ajánlok is valakinek megmondom hogy csak saját felelősségre. Mert egy hálózatra visszatápláló inverterek be van vizsgálva és engedélyezve van de hát ezerekről meg semmit sem lehet tudni.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Ha meghibásodik, akkor se tud. Legfeljebb durran egyet.
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Erről van valami tanúsítvány megfelelőségi nyilatkozat vagy valami? Mert a bíróságot/szolgáltatót más nem fog érdekelni. Amúgy meg ha felrakom úgy is számolhatok egy ellenőrzésre.
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Szia!

Ez kicsit eltúlzott!
Előirás szerint a villanyszerelőnek 2-t oldalról földelnie kell a munka területet.

A másik a feszültség alatti munka FAM --akkor meg mindegy ,mivel nincs kikapcsolva.
(#) Swedhart válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Szia az oszlopon lévő szerelésnél rövidzárat alkalmazunk feszültség mentesítés kor ezek kivédésére.
(#) antikzsolt válasza Swedhart hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Amit írtál abból az következik hogy te a helyszínen vagy fent az oszlopon vagy ellenőrként. Lenne is egy kérdésem hozzád. Olyankor mi van hogy elvileg nem kellene kifelé áramnak menni de mégis van. A tulajdonos mire számolhat azon kívül hogy a műszaki hibát orvosolnia kell.

Atis akkor miért kapcsolnak le az inverterek java ha elmegy a hálózat? Mindig erre hivatkoztak hogy a szerelőt ne verje agyon a villany. Jó tudom van belső munkálatok is de azért na az inverter után is ildomos beszerelni a megfelelő védelmet(biztosítékok) .
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Már pár honapja beszurtam az engedélyezett kapcsolási rajzot egy kombinált visszatáplálo/szigetüzemü rendszerre. Meglehetösen bonyolult és sok helyen még engedélyhez is kötik és csak erre szakositott villanyszerelö szerelheti be.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
A visszatápláló inverterek mind kötelesek lekapcsolni, ha elmegy az áram. A kitáplálásra is képes hibrid inverter kifelé letilt, befelé táplál. Ennek a gyártója garanciát vállal erre a működési formára.
A szigetüzemű inverter nem képes a hálózatra kifelé feszültséget adni.
Egyrészt az inverternek van beépített védelme, de ha többfelé szétosztod, ugyanúgy kell biztosítani az eszközöket, mintha külső hálózatról táplálnád.
Ha nem hiszel senkinek, bármit ír, akkor hogyan hiszed el azt, amit a papírra pecsételnek?
(#) Swedhart válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Egyszerű neki szét megy az invertere mert rövidre zárom ennyi. Aki tanulta a szakmát tudja mit kell tenni.
(#) Tomi20 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Szerintem alaptalan a félelmed, ha megnézed a blokk vázlatát egy ilyen inverternek, csak akkor tudna visszatáplálni a hálózatra, ha a bypass relé behúz, vagy összesül, közben áramszünet van, így az inverter kimenete kikerülhet a bemenetre, ami akkora terhelést jelentene az inverternek, hogy azonnal letilt, de ha a védelmi áramkör is meghibásodik, akkor elpukkan benne valami.
(#) antikzsolt válasza erbe hozzászólására (») Jan 2, 2023 /
 
Azért egy hivatalos papírnak sokkalta nagyobb a nyomatéka mint az egész HE oldalnak együttvéve. De valahogy még mindig nem találok számomra megfelelő invertert ami engedélyezve van és csak ezért is nincs még napelem fent a tetőn. Ahol meg forgalmaztak is az meg: Elfogyott, beszerzési idő bizonytalan. Kérjük, érdeklődjön telefonon. stb. Március elejére ígértek december elején. Vicc
(#) Ge Lee válasza Tomi20 hozzászólására (») Jan 3, 2023 /
 
Kicsit sem alaptalan de erről is volt már szó. Ugyanis, pont hogy nem az üzemszerű működésről van szó, hanem arról, amikor előáll egy olyan eset, hogy az inverter nyomtatott áramköréből egy nagy szénkupac lesz, amire a napelemek ugyanúgy rá vannak kapcsolva. Ki, vagy mi garantálja, hogy a több száz V DC ilyenkor nem megy át rajta a bejövő hálózat felé? Csak egy olyan cég garantálhatja, aki az adott invertert az ilyen esetekre (is) bevizsgálta, szándékosan tönkretett belőle néhányat különféle módokon, majd erről egy jegyzőkönyvet állított ki. Na ilyet keres a kolléga csak nem talál.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 3, 2023 /
 
A helyedben két lehetőség közül választanék, és nem várnék a magyar bürokráciára.
Első. Keresnék az eu-n belül olyan céget, ahol van lista ezekről az inverterekről is, mert onnantól hogy azt egy eu-s cég bevizsgálta és kimondta róla hogy forgalmazható, azt a magyar hatóságoknak is el kell(ene) fogadniuk. Kizártnak tartom, hogy ne lenne az eu-n belül ilyen, mivel biztosan sokan használhatnak ilyen invertert ami valahol itt is be lett vizsgálva.

Másik opció. Nem foglalkoznék az egésszel, hanem simán megrendelném kínából az invertert és felszerelném. Ugye, onnantól az invertered fogja ellátni a lakás energiaszükségletét, tehát olyan eset, hogy az inverter kimenetén nincs feszültség kizárólag két esetben állhat elő, az egyik ha lekapcsolod, a másik ha meghibásodik.
Vennék egy DC relét az inverter elé, ezekről itt olvashatsz: Omron, vagy itt: Littelfuse. Linkelek egy adatlapot is.
Na ez a relé szolgálná a védelmet. Vagy azt kellene egy elektronikával figyeltetni hogy elindul-e a DC nagyfesz vissza a hálózat felé és akkor kapcsolna le, de ennél is egyszerűbb lenne egy nyáktrafóval meg egy komparátorral (ahogy a szünetmentesekben is van) szimplán csak azt figyelni, hogy az inverter kimenetén megvan-e az AC 230V. Mert ha nincs, akkor az ugye meghibásodás, és akkor bont előtte a relé. Ezek kimondottan ilyen és hasonló célokra fejlesztett relék, speciális gázzal vannak töltve és mágneses ívoltó kamrájuk van, akár 1000V DC-t is képesek megszakítani. És akkor 1000% hogy soha nem juthat vissza delej a hálózat felé semmilyen esetben sem.
Egyébként pedig, az oszlopon a bácsinak előírás úgy dolgoznia, hogy előtte a drótokat összezárja majd földeli, mint a képen. Bár esetünkben ezzel nem sokra ment volna, mert a primert földelte le, miközben le volt bontva róla a trafó mert primer biztosítót cserélt rajta porcelánostól. Na de, a hibás inverter feszültsége az meg pont a trafó felől jött volna... Hozzáteszem, a DC-t nem viszi át a trafó, AC meg egy meghibásodott inverterből sosem jön.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 3, 2023 /
 
Idézet:
„invertert az ilyen esetekre (is) bevizsgálta, szándékosan tönkretett belőle néhányat különféle módokon, majd erről egy jegyzőkönyvet állított ki. Na ilyet keres a kolléga csak nem talál.”


Szerintem nem is fog!
El kell engedni ezt a témát!
Vagy elhiszed, hogy az előírt, és a beépített védelmek ezt megoldják biztonságosan, vagy nem használsz semmilyen terméket!

Egyébként az áramszolgáltató túl óvatos! Neki "konkurencia" ezek a termékek terjedése, így tudja korlátozni a terjedésüket!

Bezzeg a hitvány kínai villamos termékekkel (karácsonyfa füzér, hosszabbító, egyéb kütyümütyük) szemben nem lépnek fel!!
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 3, 2023 / 1
 
Szia!

onnan>Egyébként pedig, az oszlopon a bácsinak előírás úgy dolgoznia, hogy előtte a drótokat összezárja majd földeli, mint a képen. Bár esetünkben ezzel nem sokra ment volna, mert a primert földelte le, miközben......

Ezen esetben a szekunderre is tennie kell egy földelő rövidrezárót!
MSZ EN 1585:2016

de ezek már az 1953 as előirásban is benne voltak!

Ha érekel valakit; https://vik.wiki/images/2/29/VerlabII_ellenorzokerdesek_20200229.pdf
Következő: »»   190 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem