Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3462 / 3615
(#) madzagos válasza maTaKee hozzászólására (») Jan 12, 2023 /

Üveggyapot. Leszedés után nem viskettél?
(#) maTaKee válasza madzagos hozzászólására (») Jan 12, 2023 /

nem igazán, de akkor megnyugodtam nem azbeszt tartalmú. Köszönöm!
(#) Rosszmáj válasza bbb hozzászólására (») Jan 12, 2023 /

Na ja, amikor még volt poggyászkocsi ... annak idején segítettem költözködni, a 3 ajtós diófa szekrény hátán ott volt a MÁV-os poggyászbárca.
(#) sany válasza maTaKee hozzászólására (») Jan 12, 2023 /

Azért ez sem egészséges.
(#) Tomi111 válasza maTaKee hozzászólására (») Jan 12, 2023 /

A 'hurkában' bazaltgyapot (kőzetgyapot) van. Régen dolgoztam a cégnél, ahol gyártották. ( a dobozban mellette az üveggyapot) Nincs benne azbeszt.
(#) Alkotó hozzászólása Jan 13, 2023 /

Most nézek egy számlát, amin ezt olvasom: "LED izzó ...".
Szöget ütött a fejembe az elnevezés. Olyan ez is mint a "betontalpfa" és a "műanyag kilométerkő"?
(#) bbb válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 13, 2023 /

Vagy a fém faház.
(#) gyerek67 válasza bbb hozzászólására (») Jan 13, 2023 /

Műanyag üveg?
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 13, 2023 /

Nem, hanem hasonló mint a tűzcsap. Annál sem azt a kifejezést használják hogy a tűz oltására szolgáló csap, hanem egy rövidebbet, ennek ellenére mindenki tudja róla, hogy nem tűz jön belőle. A led esetében is elég hosszadalmas lenne azt leírni, hogy régi hagyományos izzó formájú led, tehát valahogy el kellett nevezni. Akinek nem tetszik az kitalálhat helyette jobbat, rövidebbet. Csak ugye a LED az eleve nem lesz jó, mert az önmagában kismillió féle terméket takarhat.
(#) furko válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2023 /

Igazad van, de miért izzó? A régi izzószálas lámpákat hívták izzónak, utalva a működési elvre. Itt a led (vagy ledes) lámpa lenne a megfelelő elnevezés.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2023
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2023 /

"LED-es villanykörte" nekem találó lenne, amit lehetne finomítani "E27" + "10W" + "4000K" feliratokkal, ami már meg is határozta a terméket.
(#) sany válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 13, 2023 /

És miért villanykörte?
(#) Kari55 válasza sany hozzászólására (») Jan 13, 2023 /

A formája miatt.(?)
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 13, 2023 /

Glühbirne németül, a következő két szó frigyéből:
glühen -> Izzik, ige
die Birne -> Körte, főnév

De meg tudják kulturáltan fogalmazni:
LED-Leuchtmittel E27 Glühlampenform -> LED világítótest E27 Izzólámpa alakú
(#) antiktelefon válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 13, 2023 /

Csak hogy még nagyobb vita legyen belőle, a hivatalos megnevezése a hagyományos izzókra és más fényforrásokra hasonlító LED-es fényforrásokra a retrofit LED. Ezen belül meg lehet különböztetni a foglalatuk, burájuk és technológiájuk szerint, illetve a spektrumuk alapján is meg még egy rakás más módon is.
(#) Ge Lee válasza furko hozzászólására (») Jan 13, 2023 /

Gondolom azért, mert az az a szó ami a köznépnek leginkább kifejezi a terméket, sokkal inkább mint a körte szó ami inkább utal gyümölcsre. A gyümölcs nem világít, de az izzó igen, ahogy a led is.
Attól eltekintve hogy nyilván nem helyes, nagyon kevesen akadnak fent ezen, sokkal több olyan kifejezés van a magyar nyelvben ami még ettől is helytelenebb, mégsem ágállnak miatta, simán elfogadják, lásd pl. a tűzcsap. Külföldi, magyar nyelvet tanuló ember biztos furán néz, hogy na az meg mi, és miért az a neve. De lehetne ezt a végtelenségig ragozni, pl. miért nincs a magyar nyelvben (ha már egyébként kellően el lett bonyolítva) a napnak két elnevezése? Napnak hívjuk a csillagot is meg a 24 órát is. Miért? Valaki meg tudja indokolni? Miközben ott a sok értelmetlen leírt de közben ki nem ejtett, meg máshogy ejtett betű a nevekben stb...
(#) mnyugger válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 13, 2023 /

Műanyag facsavar.
(#) mnyugger válasza sany hozzászólására (») Jan 13, 2023 / 2

Villanykörte pálinka. Ja! Nem. Vilmos körte.
(#) sany válasza Kari55 hozzászólására (») Jan 13, 2023 /

Végül is a formája hasonlít a gyümölcsre. De emiatt nem téveszhető össze a gyümölcssel. Vagy mégis, ahogy mondókában is van.
Idézet:
„Képzeljétek, tegnap este, hogy mi történt!?
Tévedésből lenyeltem egy villanykörtét.
Az anyósom vett észre, hogy
én hátul világítok a sötétben.

(#) torokj válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 13, 2023 /

szia
Villanyautóban van gázpedál?Gyújtáskulcs?
Gyújtsd fel/oltsd el a lámpát? Ég?Ég a ledlámpa? Néha látványosan.
(#) gg630504 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 13, 2023 /

Nekem van működőképes LED izzóm.
EZ40 a típusa.
Fényt kibocsát, egyenirányít és üzemszerűen izz(ik).
Pici a hatásfoka és alacsony a színhőmérséklete, de LED izzó.
(#) nagym6 válasza torokj hozzászólására (») Jan 13, 2023 /

Idézet:
„gázpedál”
A gázpedál már a belsőégésűben is hamis. Vagy ha gázzal megy.
(#) Fidel válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /

Ahhoz kellene a dob oktató szoftver!
(#) pajesz66 hozzászólása Jan 18, 2023 /

Sziasztok!

Korábbi munkámnál használtam egy kábel jelölő nyomtatót, ami kb3-4 mm-es átmérőjű csőre készített egyedi feliratot, ha jól emlékszem valamilyen thermo eljárással...
Szeretnék ilyent vásárolni, de azt sem tudom hogy keressem.... Ha valaki használ ilyesmit légyszi ossza meg a típusát....
(#) Bakman válasza pajesz66 hozzászólására (») Jan 18, 2023 / 1

Canon Mk2600 vagy Mk2500?

cable id marker
(#) Gafly hozzászólása Jan 18, 2023 /

Azt tudja valaki, hogy miért húzza alá a fórummotor néha folyamatos vonallal, néha pedig szaggatottal a linkeket?
Akár egy hozzászóláson belül is előfordul mindkettő.
(#) SzilCsong hozzászólása Jan 18, 2023 /

sziasztok

Akarok csinálni kavicsos tisztítót és ehhez kerestem videokat.
Találtam ezt (tudom, ez nem az) Bővebben: Link

Szerintetek milyen anyag lehet az 1,2,3. fázis?
Illetve kb mennyi ideig tarthat egy ilyen polírozás?

Ha abból indulok ki, hogy a betonkeverőmbe öntött zúzottkő 1 óra járatás után is elkeserítően kevés anyagot pucolt le, akkor hetekig
(#) giskard hozzászólása Jan 18, 2023 1 /

Szerettem volna meghirdetni egy Yaesu FTL-7002 rádiót, de ezt sem Windows xp, sem Ubuntu 16.04 LTS alatt nem tudom megtenni, (holott pár hónapja ez még működött). Gratulálok.
(#) Bakman válasza SzilCsong hozzászólására (») Jan 18, 2023 /

Ezek kimondottan koptatásra szánt anyagok. Ha jól értettem, ő kerámiát használt de koptatóanyagból létezik sok típus és azon belül méret is. Minden attól függ, mi a cél. A cégnél, ahol dolgozom, van ilyen koptatógép de abba igen nagy "kavicsok" vannak mert a cél pusztán a lézervágási felület revétlenítése, nem is forgatják az alkatrészeket a gépben talán csak 10 - 12 percig.

Egyszer beküldtem a masinába egy 3 mm vastag alu lapot. A felület szép, egyenletes lett de semmiképpen sem tükrös, viszont homokszórásnál finomabb.

Az időt az is meghatározza, milyen erővel mozgatod a koptatóanyagot. Nálunk akkora körvibrátor van (négyszer - ötször akkora, mint a videóban látható), aminek a fedelét már kézzel fel sem lehet emelni, cserébe igen méretes motor van rajta ami rezegteti az anyagot. Ehhez képest egy betonkeverő (ami forgat, nem rezegtet) piskóta, nem kell csodálkozni a kísélet "eredményén".
(#) SzilCsong válasza Bakman hozzászólására (») Jan 18, 2023 /

Ha valamit rezegtetek, akkor az hatékonyabban csiszol, mintha forgatom?
Valami ilyesmit akarok összehozni:
Bővebben: Link
Következő: »»   3462 / 3615
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem