Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
Segítsetek kérlek! Van egy pincezugból előkerült ceruza akku gyorstöltőm. Koracell KBC-V8000. Két ágon tölt két-két akksit. Az egyik ág elszállt. Szétszedtem és csakugyan az egyik szálon találtam egy átégett SO-8 as tokozású alkatrészt (4,97x3.86mm). Felirata RU72. Az egyik oldalon mind a négy lábba külön szál jön be, a másik oldalon az 1-2-es és 3-4-es lábakat közösítik. Elmentem mikroelektronikai szakboltba, hogy vegyek újat, de az eladó azt mondta fogalma nincs mi ez. A NYÁKlapon a betűjele Q, és Q jellel még találtam SOT-23 tokozású alkatrészeket, és ezek számozása egy rendszert alkot. A SOT-23 tokozású alkatrészre L6 van nyomtatva, egyik oldalán 2, a másik oldalán egy láb (ezekből sok van a NYÁKon.). Még egy RU alkatrész van a nyákon, középen, a hődióda alatt, ez ugyanolyan tokozású, de RU 55 a felirata. Nem látszik sérültnek. Kérdésem: az RU72 mi lehet? és honnan tudom beszerezni? Neten nem találtam, a boltos nem ismeri... Ha nincs, mivel helyettesíthető? Tudtok segíteni? Köszönettel enestis
Egy ágon két akksit tölt? Nem használnék ilyen töltőt. Csak olyat használok, ami egyesével figyeli és tölti az akkukat.
Valamilyen MOS-FET vagy dual MOS-FET lesz. Sajnos az RU72 SMD kódra nem találtam semmit.
Valami hasonló. Vissza kéne rajzolni a környezetét és abból el lehet dönteni, hogy N vagy P csatornás volt és hogy esetleg nem LOGIC LEVEL-es. Vagy a másikat levenni és megmérni. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2023
Mivel lehetne mérni mondjuk egy asztallap vizszinteshez képesti dőlésszögét?
( pl jobbra lejt 2 fokot, hátra meg 3 fokot. ) Az érzékelő jelét egy PIC-el dolgoznám fel. ( IIC, UART) Találtam gyorsulás érzékelőt, meg giroszkopot 2-3 .. 6-9 tengelyest is... de nekem konkrétan melyik lenne jó?
Sziasztok!
Van egy motorkerékpár sebességmérő (sigma 18.12). A háttérvilágítását szeretném megoldani külső táplálással. Szétszedve szomorúan tapasztaltam hogy egy 0,2mm vékony lap felel a háttérvilágításért. Valószínüleg el-panel. Ha jól tudom 100V körüli AC kell neki. Találkozott már valaki ilyennel? Van esetleg valakinek kipróbált inverter kapcsolása hozzá? 12V lenne az input. Amiket a neten találtam kapcsolásokat mindegyikhez transzformátor kell. Én ettől kisebb méretben építeném meg, induktivitással, mint pl. az 555-el épített nixie meghajtó, vagy valami hasonló.
Én MIC4830 IC -vel csináltam, ehhez csak egy tekercs kell. Működik is, de sajnos olyan kis tokozásban van, hogy szükséges hozzá venni egy MSOP DIP adaptert is. Nagyobb IC-t sajna nem találtam.
A "nagy" zöld ellenállásnak látszó tárgy a tekercs.
Ez jó lesz ha be tudom szerezni az IC-t. Kössz!
Sziasztok!
Hozzám került eg ilyen "csoda"! Van a jobb felső sarokban a panelon egy nyolc lábú smd ic, sajnos hiányzik a panelból nincs meg már valaki kiszedte. nem nagy az esély de hátha van valakinek ugyanilyen szerkezet s megnézné milyen van benne. ( tápnál van, gondolom valami táp ic vagy fet... lehet) Esély nem sok de hátha, köszönöm!
szevasztok!
Szeretnék kérni egy kis segítséget,a faluba "elfújta a szél az áramot" az EONszerint csak szerdán lesz leghamarabb.Akarok venni egy szinuszos invertert ami remélhetőleg megoldaná a problémát,plusz úgyis kellene mert tavasszal csinálom a központi fűtést. Az lenne a kérdés mekkora teljesítményűt vegyek,hogy el tudja indítani a fagyasztóládát a két keringtető szivattyú mellett? Igaz most nincs áram,de van egy tartalék aksim + az Opel tudná tölteni ha nagyon lemerülne. Még nem volt dolgom szünetmentes táppal azt sem tudom,hogy ha nincs hálózatra kötve elindul egyáltalán vagy sem. Köszi előre is a válaszokat.
Milyen akkud van és mekkora a keringetők és a hűtő fogyasztása?
Hagyományos kompresszoros hűtő az nagyon nagy áramot be tud húzni induláskor azért. meg a fogyasztása sem kicsi, esélyes egy autóakkuról még generátorról töltve sem fog elmenni pár óránál többet.
A keringtető 40-60 Wattosak.
A fagyxasztó a gond nem tudom mekkora teljesítményű lehet a motorja. Kis komresszoros volt már a kamionba mert meghalt a 24V-os kompresszor és tetettem bele egy kis motort azt elindította a 300W-os inverter ami ráadásul nem is volt szinuszos,de egy fagyasztóba tuti nagyobb teljesítményű van.
Az keringetőre racionális,ha pici, mint a kazánokban. Hűtő az kérdéses eléggé, vakon nehéz megtippelni. Mekkora akkud és generátorod van? UPSek közül van, ami elindítható hálózat nélkül is, de egy idő után időzítetten leállnak, mert a gyári hűtésük nem bírná. Másik darabok használhatóak inverterként is, ha hűtőd pluszba, ezt a konkrét darabhoz ki kell keresni, mit írnak róla fórumokon. Nyilván egy eredetileg is inverternek készített dolog a legjobb, legalább lépcsősen szinuszos jelalakkal.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2023
mindenképp üzletben veszek csak a kérdés mekkora teljesítmény kell a többi már részlet kérdés
Direkt nem mondanék konkrét számot, mert az indulási áram is tranziens és az inverter traziens viselkedése sem ismert. Sőt, szerencsétlen esetben még az akku belső ellenállásától és a beeső feszültségtől is függhet éppen elindul vagy letilt. Ha tízszer akkora, mint a fogyasztása a hűtőnek, akkor csak nem tilt már le az inverter.
rákerestem végre találtam adatokat,90 -140Watt-ig vannak,gondolom egy 1000Watt-os tiszta színuszos elindítja
egy százasbol megvan + az aksi viszont a fűtés miatt mindenképp akarok venni csak oda elég lett volna egy 300W-os is.
https://www.zselesakkumulator.hu/soho_sh100_1000va_inverter_ups
Ha mondjuk nem számolunk egyenlőre az indulási plusz áramfelvétellel, hanem a 140 W-ot vesszük figyelembe akkor legyen a 3 eszköz fogyasztása 300W, az a 12V-os akkubóól25Amper plusz az átalakítási és "szállítási" veszteség. Ez óránként 25Ah-t jelent. Tehát egy jó állapotú 100Ah-s akku négy órán át bírja, ha teljesen lemerül. Ezek elméleti számítások, és írtam, hiogy a veszteségek nincsenek benne.Ezt így nehéz lesz megoldani! Meg a 10Ah-s akku nagyon kicsi ide. Több akku kell. Így számolva már elég tetemes lesz a költség.
Ezt jobban át kell gondolni. Talán egy kisebb aggregátor többet érhet.
A hűtő nem megy folyamatosan ,több év alatt először van ilyen,hogy több napos az áram kimaradás ,a keringtető a lényeg azt bírja,ha meg véletlenül megint ilyen lenne akkor van két aggregátor (2 db G Astra) ami arra a néhány órára feltölti az aksikat.
Sziasztok,
12 Voltos LED szalagot akarok PWM-mel vezérelni Raspberry Pi-ról, ami 3,3 V-os. Erre találtam ezt a kapcsolást a neten, leszimuláltam, kb. azt csinálja, amit akarok. De azért megkérdezném, hogy mit szóltok hozzá. Jó-e ez a kapcsolás, vagy lehetne-e jobb, biztonságosabb, stb. más módon. LED szalaghoz szerintem overkill, de 3 tranyó és 6 ellenállás azért nem a világ vége. (Az eredeti rajzon az R2 "felső" (nem GND) lába nem R1 és a tranzisztor közé van bekötve, hanem R1 elé, tehát a meghajtó pint húzza földre 10k-val, de ennek szerintem nincs sok jelentősége.) Tamás
ROsszul írtam, külön tölti mind a négyet, külön állapotLED jelzi, ha kész.
Ha logic level fet-et választasz, akkor elég a q4,r5,r6 ...
Köszönöm a választ. AZ utóbbira tudok kisérletet tenni.
Köszi, ezt tudom.
De egyrészt logic level FET kevesebb van itthon, azt inkább tartalékolnám arra, amikor nincs 10+ Volt a környéken, itt pedig van. Másrészt minél kevésbé akarom fűteni a FET-et (pontosabban hűteni akarom minél kevésbé), ezért minél gyorsabb időt akarok. Ezért választottam 3 tranzisztoros megoldást, bár LED szalaghoz overkill, tudom
Nálam 1m ledszalag logic level mosfet kombónál szobahőmérsékletű a fet
Ha eljössz adok ajándékba, pc alaplapról bontottat
Köszi, de szerencsére annyira azért nem vagyok megszorulva, hogy messze menjek alkatrészért. Csak tényleg nem fogy a "sima" FET, és van belőle 10+ a fiókban, itt pedig pont kellene 2.
Sziasztok!
Volna egy kérdésem van nekem egy ilyen MP3 modulom. Az lenne a kérdésem hogy az mp3 modulon van stab ic tegyek elé egy 12v stab ic vagy mehet rá egyből a 16V lerajzoltam hogy gondolom trafóról akarom üzemeltetni és az csak 12V van itthon.
Szia! Ezt a modult 8-9 V-tal szoktam táplálni,hogy a benne lévő 5 V-os stabilizátor ne forrósodjon. A 8-9 V-nak nem kell különösebben szabályozottnak lennie. Elég egy feszültségosztó, vagy igényesebb kivitelnél egy 9V1 zener az áteresztő tranzisztorhoz, ami a feszültségejtés során keletkező hőt kényelmesen el tudja vezetni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |