Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Lezárt bemenet mellett vannak ezek a DC értékek. Hogy szokatlan-e, azt nem tudom, hisz van olyan érték ami nincs megadva a fellelhető dokumentumokban. A többi pedig viszonylag kicsi eltérést mutat, amit szerintem az alkatrészek szórása, na meg a táp ingadozása is befolyásolhat. Jelenleg 0,6mV, valamint 1,3mV a két panel kimeneti DC szintje. Az IC kimenetén 125mV és 128 a másik. Nagyjából beálltak.
Az IC kimeneti feszültségének csatornák közötti eltérése bőven belefér az alkatrészek szórásába.
A pozitív oldali végtranzisztorok bázis-emitter feszültségének 200 mV, a negatív oldalon 700 mV környékére kell esnie kivezérlés nélküli állapotban. A T8 szórása miatt nem természetellenes, ha a negatív tápoldali végtranzisztorokon áram folyik a nullátmenet közelében, még ha ezzel megdőlni is látszik az A-osztályú működésről szóló elmélet.
Akkor ezek szerint bőven jó vagyok a 550mV/170mV B-E feszekkel. Valamennyi áram biztosan folyik, mivel a végtranzisztorok alapjáraton is melegszenek kissé. Az összes kis teljesítményű ellenállás 0,6W 1%-os. Talán ezért a jó értékek. A tranzisztorok közül majdnem mindegyik helyettesítő. Találtam 46,4pF-os mica kondit is. A többi kondenzátort is cserélni tervezem, a kerámiákat fóliára, a hang útjában lévőket pedig Wima/Ero gyártmányokra.
Sziasztok.Motoros forgó sztereo potméter motorját ha kikötöm mennyire befojásolja a poti működését ez?
Üdv! Honnan lenne a legjobb beszerezni a végtranzisztorokat, ha a lehetőségek között a Hestore (pmc), Hqelektronika (Toshiba), illetve az RS online (Toshiba) van? Egyéb lehetőség lenne még az Elerktroart (Toshiba), jóval drágábban.
HQ ék is a TME től vagy az RS től veszik. HQ ban van értelemes árú erősítőbe való tranzisztor polcon.
A TME, és az RS nagyjából egy kategóriát képviselnek?
Szia! A Farnell kimaradt a sorból, eddig nekem nem okozott csalódást.
Akkor legyen mondjuk a Farnell és az RS. Azért, mert a TME nem bővelkedik a számomra érdekes tranzisztorokból... Érdemes lehet e lecserélnem a terveimben szereplő 2sc5198-at, 2sc5200-ra? Némileg csak nagyobb biztonságot adna, csak épp az nem világos, hogy az ilyen nagy forgalmazóknál mennyi esélyem van hamisítványba futni Mert ezek elméletileg csak lepapírozott alkatrészekkel kereskednek...
A multinacionális alkatrészellátók közvetlenül a gyártóval állnak kapcsolatban.
Tegyük fel ONSEMI terméket vásárolnál. A gyártó oldalán megtalálhatod a magyar disztribútorokat Bővebben: Link. Ha egy áramkörben a 2SC5198 az előírt félvezető, akkor azt célszerű használnod.
Nem az az előírt. Még mindig a Quad 606....
Az RCA17556-ról nem találok információt. A ma gyártott teljesítmény-félvezetők közül a peremfeltételeket teljesítők bizonyára mind jobbak nála.
Ha nekem kéne döntést hozni, csak annyit áldoznék rá amennyit ennek a topológiának a kipróbálása feltétlen megér. A Quad405-ről többet tudunk és abból azt olvasom ki, nem kulcsfigurái az erősítőnek Current-dump tranzisztorok.
Minőség szempontjából biztosan igazad van, mert az upgrade dokumentumban is 2n3773 van a 606-ban. Csak a teljesítmény miatt támadt bennem némi kétely az 2SC5198 kapcsán. 8 Ohm terhelés mellett sikerült kilőnöm az 1 pár 2sc4468-at, az pedig igen közel áll az 5198 specifikációihoz. Mennyire fog a határon járni 4 Ohm mellett a 3 pár? Másrészt nyilván fele annyiba kerülne ezekkel a tranyókkal szerelve, és ez sem elhanyagolható szempont.
Értem mi a gondod.
Abból kell kiindulnunk, a tervező TO-3 tokozású tranzisztort írt elő és hármat párhuzamosan. Lehet ebből farigcsálni, de nem rúghatjuk ki egyszerre az összes lábat az erősítő alól. Ahogy az egy pár 2SC4468 nem bírta a 8 Ohm-ot, úgy nem fogja bírni a két pár 2SC5198 a 4 Ohm-ot. A 100 W-os tranyóból kell legalább 3 pár. Az egyéb problémákról és megoldásukról inkább a Quad606 témában beszélgessünk, mert itt lassan egy oldalt töltünk meg OFF-al.
Üdv!
Segítsetek mert megőrülök. Az miért van, hogyha az erősítő aljára ráteszem a burkolatot búgni kezd. A hűtőborda földelve, a kasztni földelve, mégis mikor közelítem hozzá az alsó lemezt elkezd búgni.
Azt ne tedd! Ha élcelődni akarnék, ha nem akarnád rá tenni, jobban levegőzne a belseje és nem is búgna. Bele lehetne nézni alulról?
Igen, de rá se kell rakni, elég csak közel tenni hozzá
Persze, ha csak kozelited antenna kent sugaroz mig nem foldelodik
Megnéztem volna alulról. De egy jól megépített erősítő azért nem lehetne ilyen érzékeny. Szerintem a földhálózattal is gond lehet.
A földhálózattal van baj, de rendesen. Amit én ebbe építettem(végerősítő+hangszín) azzal gond egy szál se, csendben van. Ha rákötöm a bemenő jelet onnantól megjön a brumm. Ahogy régenbben írtam, valaki ebből kifűrészelte az erősítőt. Ki tudja hogy mint volt a földelés benne. Nagyon gondolkodok rajta, hogy hagyom a francba. Rengeteget szenvedtem már vele, de nem akarja az igazságot. Mostmár a rádiója se megy, pedig eddig működött, és ahhoz a részéhez nem nyúltam. Á, próbára teszi nagyon a türelmem.
Próbáltam leföldeni és úgy közelíteni, ugyan az.
Tessék. Tudom gyönyörű...
Árnyékolt kábelekkel könnyen lehet földhurkot csinálni, ha mindkét végén testelve van.
Most újat mondtál. Erről eddig fogalmam sem volt. És akkor sima kábelt használjak helyette, vagy az egyik végét kössem ki?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |