Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » POE (Power over Ethernet)

Témaindító: Mate12345, idő: Nov 18, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 5
(#) gernerakos válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 8, 2023 /

Nagyon szépen köszi!
Ne törd magad, nem sos!
(#) Gafly válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 8, 2023 /

Én passzív injektorról (táptalan tápfeladó) beszéltem, nem tápról (tápos tápfeladó).
De akkor mindegy is, ezen a szinten.

@elektroncső: Várjuk az okosságot.
(#) 24bitponthu válasza Joe_001 hozzászólására (») Márc 8, 2023 /

Van a lineáris, és van a hiszterezises kimenetű.
(#) elektroncso válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 8, 2023 / 3

Nos hazaértem és lefirkantottam az ötletet.
Annyi a lényeg, hogy a PoE-s fogyasztó és a táp között nem Ethernet a kommunikáció akármennyire is kézenfekvő volna, hanem tápból kivett áramot "rángatja" meg a fogyasztó és úgy kommunikál a táppal bekapcsolás után. Valamilyen protokoll szerint, de ilyen mélyre még kollégámnak sem kellett beleásnia magát (céláramköröket használnak amik "elfedik" ezt a réteget). Ezért problémás lehet az árammérés, mert ha a tápkör hurokimpedanciája túl nagy lesz (nem tud az áram elég nagyot elég gyorsan változni) akkor nem sikerül a beszélgetés a két eszköz között. A HALL elemes árammérés jó lehet, de ezzel kapcsolatban az merült fel mint probléma, hogy nem biztos hogy elég érzékeny. Ezt ki kell próbálni, vagy ha tudod, hogy a fogyasztóid mennyi áramot vesznek fel akkor utána tudsz nézni. Ha elég az a felbontás/érzékenység amit tudnak akkor tökéletes megoldás.
A másik árammérős megoldás a differenciális bemenetű áram sönt monitor High-Side Current-Sense Amplifiers itt viszont előjöhet a fentebb említett nem tudnak az eszközök egymással kommunikálni probléma, ha túl nagyra választod a sönt értékét.

A feszültsémérés történhet sima 10MΩ-os belső ellenállású DMM-el, nem teszi tönkre közvetlenül mérve sem a gigabites átvitelt ha elég rövidek a mérőkábelek. nagyjából 100kΩ az a tapasztalati érték ahol már túl kicsi impedanciát jelent a mérés a gigabitre és a kommunikáció szakadozni fog, belassul.

De ennél sokkal stabilabb és biztosan működő megoldás a mellékelt rajz. Itt "bármi" lehet a feszültségmérő a leválasztótrafók miatt nincs ráhatással a műszer a kommunikációra. Az árammérésre itt is vonatkozik a fentebb leírt probléma szóval azzal csak csínján.
Ehhez gyakorlatilag két ilyen 0826-1X1T-GH-F típusú csatlakozóra lesz szükséged (pl. a TME-nél kapható azért ezt írtam sajnos HEStore-ban nem találtam erre alkalmas csatlakozót). Ha az adatlapját megnézed akkor pont az tudja amire neked szükséged van. És ez jó bármelyik PoE szabványhoz, max az adott szakasz üres lesz vagy csak DC lesz rajta.
Én kihoznám a feszültség mérő pontokat és az árammérő pontokat is tüskesorra, és akkor szabadon méregethetsz a pontok között. A tüskesorra alapállapotban felraksz egy jumpert amivel rövidre zárod az árammérő IC-t (vagy söntöt) és akkor normál állapotban mintha ott sem lenne. Ha meg leveszed a jumpert akkor tudsz a helyén áramot mérni. Megpróbálhatod szimpla DMM-el is elsőre, ha elég kicsi a belső ellenállása áramméréskor akkor jól fog működni és akkor két csatlakozóval megúsztad. És hála a csatlakozóba beépített PoE leválasztó trafóknak "bármilyen" hosszú mérőzsinórral mérhetsz mert a kommunikáció a kék vezetékeken zajlik zavartalanul.

Elég zavaros lett talán meg hosszú is. Ha valami nem jött át akkor szólj.
(#) proba válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 8, 2023 / 1

Mondjuk ebből a rajzból egyik oldal full kihagyható. Egyik oldalon csak a csatlakozó miatt kell plusz alkatrész. Szerintem a jelágat teljesen felesleges kétszer transzformálni. Egyik oldali trafó két oldali közepét használva ugyan az a mérés elvégezhető.. Ha így marad akkor meg a belső transzformátor közepeket felesleges összekötni, azon áram nem megy szimmetrikus transzformátor esetén. olyannyira nem, hogy a távközlésben két ilyen összekötés közepén egy harmadik fél beszélgethetett, a két eredeti áramkör zavarása nélkül.( fantom áramkör)

Nagyon szépen köszönöm a hosszú és részletes leírást!
Rengeteg minden világos lett. Hétvégén (úgyis szabin leszek péntektől márc 15-ig) lesz időm legalább valami próbaáramkör szintű dolgot összeütni, addig pont jól jönnek ezek az információk.

Áz a kérdésem van, hogy szerinted ezek a csatlakozók nélkülözhetetlenek, vagy bármilyen PoE++ balunnal helyettesíthetők?
Ami számomra kb korlàtlan mennyiségben hozzáférhető, az ez: HX6098NL

Így gyors ránézésre a rajzjele kb ugyanaz, tehát én nem látnám akadályát, hogy egy két ilyet lebontsak a panelekről és a tüskesoros módszerrel elkezdjem próbálgatni, mit lehet mit nem.
(#) elektroncso válasza proba hozzászólására (») Márc 8, 2023 /

Nem hagyható el szerintem. A kékkel rajzolt sávokon nincs DC mivel a trafón nem jut keresztül. Az egyik oldalon leválasszuk a kábelről a DC tápot a másik oldalon lévő trafócsoporttal visszarakjuk. Ezeknek a csatlakozóknak (és a legtöbb trafónak ) a narancssárgával bekeretezett leágazásai nem terhelhetőek akkora árammal mint a lilával bekeretezett lábak ezért az előző oldalon feltett rajzod nem fog működni (le fog égni a trafó). Erre külön felhívta a figyelmem a kollégám ma.

Idézet:
„a belső transzformátor közepeket felesleges összekötni”

Ebben viszont abszolútt igazad van!
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2023
(#) elektroncso válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 8, 2023 /

Teljesen jónak tűnik. Szerintem ezekkel is működni kell. Azt azért vedd figyelembe melyik a jobban terhelhető oldala (amit proba fórumtársak fentebb írtam).

Akkor holnap kigyomlálok két elhalálozott panelről két ilyen trafót, hétvégén meg igyekszek vele méregetni, gyorsan maratok neki nyákot, aztán hajrá.

A rajzodon azóta annyi tűnt fel, hogy 4 árammérő gondolom felesleges, mert gondolom így kettő-kettő mindig ugyanazt az értéket mutatná, ellentétes előjellel, mint a párja.
Tehát összesen 2 ampermérővel már lenne információ a PoE és a PoE++ áramokról külön-külön, mert az előbbi esetén csak 2 érpáron folyik tápfeszültség, másik kettő szabad "spare", PoE++ nál viszont mind a 4 érpár tápfesz átvitelre is van használva, tehát ez esetben mindkét árammérő mutatna valamit.
Remélen érted, mire célzok.
(#) elektroncso válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 8, 2023 /

Igen értem persze. Azért rajzoltam be mert így egy "közdarabbal" tudsz mérni A és B bekötésű LAN kábeleket is. Nem tudom használjátok e mindkettőt...
Plusz az esetlegesen szakadt érpárról is látsz információt szerintem (pl. PoE++-nál ha a pozitív tápágban lévő árammérők közül mindkettő mutat de a negatív ágban lévők közül csak az egyik de az kétszeres értékét akkor az egyik érpár szakadt). Szerintem segíthet a hibakeresésben ha jól logikázok.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 9, 2023 /

Még nem mondtuk: Műszereknek külön táp kell (ha több műszer van és nem elemes).
(#) gernerakos válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 11, 2023 /

Itt azóta még az az aggály merült bennem fel, hogy a fentebb mutatott kapcsolás nem fog mégis beleszólni az adatátvitelbe?
Arra gondolok, hogy így a trafók miatt a jel AC tartalma (tehát az adat) két úton jár, az egyik a normál, trafókon keresztüli út, a másik, meg a hall elemes árammérős útvonal, és gondolom valamekkora fázistolása lesz a rendszernek, amely a két útvonal újbóli találkozásánál a jelek összeadódása miatt, beláthatatlan következményekkel járhatna.

Erre nem tudom mennyire lenne megoldás, a trafókközépleágazása után a graetz hidak alkalmazása, nyilván így a diódák nyitófeszültsége beleszólna pl a feszültségmérésbe...
(#) Gafly válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 11, 2023 /

Idézet:
„trafók miatt a jel AC tartalma (tehát az adat) két úton jár, az egyik a normál, trafókon keresztüli út, a másik, meg a hall elemes árammérős útvonal”

Azt úgy nem, de egyébként jót nem tesz neki.
(#) proba válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 11, 2023 /

Lehet ha mindened van hozzá, már rég kipróbálhattad volna, mennyire zavaró...
Ha zavarja, de nem veszed észre, kit érdekel..
A beláthatatlan következmény egy teszt LAN hálózaton számomra nem értelmezhető. Amúgy bármilyen mérést végzel egy áramkörön, minden befolyásolja. A mérték a kérdés.
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem