Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ezt nem értem, ez a freki nem kéne gondot okozzon. Kétszer vagy háromszor sikerült úgy kikapcsolni hogy 0V maradt a kondin, de azóta reprodukálni nem tudtam. Raktam 100k kisütő ellenállást, szépen füstölög egy idő után, miközben a multiméter 0-300 körül ugrál szóval gyanús hogy csak mérési hiba lesz. A diódák kapcsolási zaja már sok a műszernek, de hogy az a pár alkalom amikor lekapcsolva is üres volt a kondi mi lehetett...
A multiméterek pár száz Hz-ig működnek. A kimenő feszültséget inkább egy szkóppal nézném, ha máshogy nem, akkor egy egyszerű ellenállásokból barkácsolt feszültségosztóval. Azzal meg lehetne nézni a diódák előtti jelalakokat is, hátha abból kiderül valami. Hátha valami átüt, átvezet stb.
Sziasztok!
Működne ez így? Jelenleg egy trafós csengőt használunk, és arra gondoltam, hogy hozzácsatlakoztatok egy vezetéknélküli csengőt. A csengőtrafóból kijövő váltakozó feszültséget rákötném ( a csengővel párhuzamosan) az egyenirányító bemenetére, az egyenirányító kimenetét rákötném egy potival beállítható dc-dc átalakítóra ami lecsökkentené arra a feszültségre, amekkora a csengő nyomógombnak szükséges, és ha csöngetnek akkor szólna a trafós csengő és a vezetéknélküli csengő is. Ezeket használnám hozzá: Egyenirányító: https://www.elektrobot.hu/termek.php?filename=7080.html&i=7080 Feszültség átalakító: https://www.elektrobot.hu/termek.php?filename=dc_dc_konverter_micro...i=1605 Vezeték nélküli csengő: https://www.elektrobot.hu/termek.php?filename=5277.html&i=5277 Küldök egy képet a jelenlegi álllapotról és a tervről.
Nem lenne egyszerűbb egy relé párhuzamosan a csengővel, az érintkezők meg párhuzamosan a vezetéknélküli csengő nyomógombjával?
Köszönöm a válaszokat! Akkor igazából hülyeség a tervem?
Igen, használj inkább jelfogót.
Ha AC tekercses nincsen, akkor használhatod a legolcsóbbat is, kiegészítve diódahíddal és 220 µF/25 V kondenzátorral.
Nem!
Működik, csak lehet egyszerűbben is.
Jól értem, hogy a vezeték nélküli csengőt, és annak nyomógombját is a trafóról akarod táplálni?
Gondolom, hogy ne kelljen elemet cserélgetni félévenként. A vezeték nélküli csengőnek illik állandó tápfeszültséget adni, tehát nem értem, hogy miért szakítod ezt egy általad kapcsolónak jelzett négyzettel (gyanítom az a régi csengő nyomógombja egyébként). A vezeték nélküli csengő gombja is állandó feszültség alatt van elvileg, viszont ott már el tudom képzelni, hogy elemkímélés céljából a tápfeszültséget szakítja maga a gyári nyomógomb is, szét kell szedni és megnézni hogy valóban úgy van e bekötve. Ezek alapján kellene behuzalozni a DCDC konverterből kijövő feszültségeket, és nem direktben megszakítani az összes tápfeszt a régi csengő nyomógombbal. A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2023
Csak a vezetéknélküli csengő nyomógombját táplálnám a trafóról, a vezetéknélküli csengő pedig a szobámban lenne. Ha csengetnek akkor szólna a trafós csengő, és a csengetés által a vezetéknélküli csengő nyomógombja is kapna tápfeszt, ami pedig megszólaltaja a beltéri egységet.
Félreérthető amit írsz. A nyomógombnak nem kell tápfeszültség, a két pontját kell zárni, szimulálva a gombnyomást. Ehhez elég egy egyszerű relé.
De, kell neki 12V.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2023
Nyomógomb alatt a konkrét gomb értendő. Amiről te írsz, az a komplett adó egység, amiben van elem, elektronika és nyomógomb is.
Hiába adsz az egységnek tápfeszültséget, a gombot is meg kell nyomni. Az viszont ellenőrizendő, hogy ad-e úgy jelzést, hogy a nyomógombot rövidre zárod és belerakod az elemet. Ha nem, akkor elem (vagy valami, ami folyamatosan ad feszültséget) kell bele és egy egyszerű relé ami a nyomógombot helyettesíti. Ha igen, akkor jó lehet az, amit rajzoltál, úgy, hogy a konkrét nyomógombot rövidre kell zárni.
Gyanús volt, hogy miért ne töltené, de jó, hogy megoldódott.
Sziasztok!
Lehet rossz helyre írom a kérdésemet, de hátha itt gyors választ kapok. Elnézést, hogy ide írom akkor. UV lámpát tudna valaki ajánlani, honnan lehet ilyet beszerezni. Javítottam nyákot és védeni szeretném a forrasztást UV-re keményedő gyantával. Gyantám már van, de UV lámpát hol lehet beszerezni? Köszönöm az ajánlásokat és a segítséget előre is. A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2023
UV LED aliról vagy lomtalanításkor a földről, mindkettőm van és jó . Nem kell durván UV, már UV közeli is elég. Amúgy a zöld jól átvilágítható, a többi csak a felületén köt meg vékonyan, nem lehet 0.3mm-nél vastagabban kenni, ha azt akarod kikeményedjen. Kis javításokra 1-3W is elég akár.
Vagy műkörmös UV lámpa is teljesen jó, ismerősömnek azt odaadtam és picit gyorsabb a baromi sok LED miatt.
Igen kis javításokra szeretném 1-5 mm hosszúra.
Akkor rendelek valamit okosba, mert már ez a projekt halódik kb 3 éve múlt évben megvettem a gyantát idén a lámpát egyszer csak elkészült. Köszönöm a tippet.
Amúgy miféle nyákok és milyen a lakkod? Mechanic a zöldben egész jó, de többi színre a Relife márka jobban működik. Videókártya, laptop, ipari cuccoknál sokszor kell. (De ha Bpn vagy, lehet akad még valahol plusz LED-em, mert többet vettem)
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2023
Üdv mindenkinek!
Lehet nem jó topicban szólok, de olyan szakit keresek, aki megépítene nekem 2 db kisebb áramkört. Ha lenne jelentkező, taglanám neki a feladatot. Természetesen búsásan megfizetem.
Nem lehet, hanem biztos rossz a topik.
Hova forduljak a kérdésemmel?
Nem értetted meg a "hobbielektronika fórum" lényegét.
Nem az üzleti ajánlatok helye, pláne nem a titokzatos üzletek helye. Ha segítségre van szükséged, írd le miben, azt is az annak megfelelő topikban tedd. Meg fogod kapni a segítséget. Ha vállalkozót keresel, az is helyes, de azt azon a "fórum" nak csúfolt helyen tedd, ahol mindennapos válasz (segítség helyett): "van megoldás, írj privit".
Hello! Az apróhirdetésben tedd fel az igényedet.
Elnézést, ha megbántottam valakit.
Jó reggelt!
Kicsit átalakítanám a kocsi belsejét, azon belül a gyári kijelzőn megjelenő információt. A kérdésem az lenne, hogy az alábbi csatlakozó milyen jelet/adatott fogadhat a LCD csatlakozóján? Képet csatolom. Gondolom nincs akkor szerencsém hogy egy sima RGB interface legyen, azaz hogy egy mai fejegység videó kimenetét rá tudnám kötni s működne valamilyen átalakítóval. Segítséget válaszokat előre is köszönöm. Szép napot Mindenkinek!
Ez úgy tűnik, mint ha RGB videó lenne, amihez külön szálon viszik a szinkronjelet. A 10-es és 12-es pontokkal is kellene foglalkozni, hogy kikapcsolható legyen a kijelző és lehessen fényerőt is állítani.
13 nyerő szám, tippnek jó.
Sziasztok!
Tudom hogy nagyon nehéz így látatlanban, de GPS modulokat használok. SMA antennás kivezetésűeket. Elég nagy tételben rendelek, és annak 10%-nál elő szokott fordulni egy hiba, miszerint nagyon melegszik pár SMD alkatrész. A VCC.jpg-n vannak a kivezetései a GPS chipnek, ebből a pirossal jelöltek vannak bekötve, tehát az SMA antennáról kapott input, és gondolom az antenna VCC táplálása. A 2.jpg-n látható hogy a VCC ágon van egy ellenállás, és valami fehér SMD alkatrész amit nem tudok micsoda. Na a kettő közzül melegszik valami iszonyat módon. Miért lehet ez szerintetek? Örülnék ha ezeket a melegedőseket is fel tudnám használni, mert már van egy jópár otthon. JAH, és a képen látható chipset angyon rosszul van felforrasztva, ez valószínűleg alapból sem jó, de a többi megfelelően van forrasztva |
Bejelentkezés
Hirdetés |