Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3849 / 3986
(#) Kovidivi válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 25, 2023 /

Tényleg, elnéztem.
(#) moltam válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 25, 2023 /

Ezt nem értem, ez a freki nem kéne gondot okozzon. Kétszer vagy háromszor sikerült úgy kikapcsolni hogy 0V maradt a kondin, de azóta reprodukálni nem tudtam. Raktam 100k kisütő ellenállást, szépen füstölög egy idő után, miközben a multiméter 0-300 körül ugrál szóval gyanús hogy csak mérési hiba lesz. A diódák kapcsolási zaja már sok a műszernek, de hogy az a pár alkalom amikor lekapcsolva is üres volt a kondi mi lehetett...
(#) kendre256 válasza moltam hozzászólására (») Ápr 25, 2023 / 1

A multiméterek pár száz Hz-ig működnek. A kimenő feszültséget inkább egy szkóppal nézném, ha máshogy nem, akkor egy egyszerű ellenállásokból barkácsolt feszültségosztóval. Azzal meg lehetne nézni a diódák előtti jelalakokat is, hátha abból kiderül valami. Hátha valami átüt, átvezet stb.
(#) amda hozzászólása Ápr 26, 2023 /

Sziasztok!
Működne ez így?
Jelenleg egy trafós csengőt használunk, és arra gondoltam, hogy hozzácsatlakoztatok egy vezetéknélküli csengőt. A csengőtrafóból kijövő váltakozó feszültséget rákötném ( a csengővel párhuzamosan) az egyenirányító bemenetére, az egyenirányító kimenetét rákötném egy potival beállítható dc-dc átalakítóra ami lecsökkentené arra a feszültségre, amekkora a csengő nyomógombnak szükséges, és ha csöngetnek akkor szólna a trafós csengő és a vezetéknélküli csengő is.
Ezeket használnám hozzá:
Egyenirányító: https://www.elektrobot.hu/termek.php?filename=7080.html&i=7080
Feszültség átalakító: https://www.elektrobot.hu/termek.php?filename=dc_dc_konverter_micro...i=1605
Vezeték nélküli csengő: https://www.elektrobot.hu/termek.php?filename=5277.html&i=5277
Küldök egy képet a jelenlegi álllapotról és a tervről.

Csengő.png

(#) Lamprologus válasza amda hozzászólására (») Ápr 26, 2023 / 1

Nem lenne egyszerűbb egy relé párhuzamosan a csengővel, az érintkezők meg párhuzamosan a vezetéknélküli csengő nyomógombjával?
(#) mnyugger válasza amda hozzászólására (») Ápr 26, 2023 / 2

Vagy inkább optocsatolóval.
(#) amda válasza mnyugger hozzászólására (») Ápr 26, 2023 /

Köszönöm a válaszokat! Akkor igazából hülyeség a tervem?
(#) Gafly válasza amda hozzászólására (») Ápr 26, 2023 /

Igen, használj inkább jelfogót.
Ha AC tekercses nincsen, akkor használhatod a legolcsóbbat is, kiegészítve diódahíddal és 220 µF/25 V kondenzátorral.
(#) mnyugger válasza amda hozzászólására (») Ápr 26, 2023 / 1

Nem!
Működik, csak lehet egyszerűbben is.
(#) amda válasza mnyugger hozzászólására (») Ápr 26, 2023 /

Köszönöm a segítséget és a válaszokat!
(#) Régi motoros válasza amda hozzászólására (») Ápr 26, 2023 /

Jól értem, hogy a vezeték nélküli csengőt, és annak nyomógombját is a trafóról akarod táplálni?
Gondolom, hogy ne kelljen elemet cserélgetni félévenként.

A vezeték nélküli csengőnek illik állandó tápfeszültséget adni, tehát nem értem, hogy miért szakítod ezt egy általad kapcsolónak jelzett négyzettel (gyanítom az a régi csengő nyomógombja egyébként).

A vezeték nélküli csengő gombja is állandó feszültség alatt van elvileg, viszont ott már el tudom képzelni, hogy elemkímélés céljából a tápfeszültséget szakítja maga a gyári nyomógomb is, szét kell szedni és megnézni hogy valóban úgy van e bekötve.

Ezek alapján kellene behuzalozni a DCDC konverterből kijövő feszültségeket, és nem direktben megszakítani az összes tápfeszt a régi csengő nyomógombbal.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2023
(#) amda válasza Régi motoros hozzászólására (») Ápr 26, 2023 /

Csak a vezetéknélküli csengő nyomógombját táplálnám a trafóról, a vezetéknélküli csengő pedig a szobámban lenne. Ha csengetnek akkor szólna a trafós csengő, és a csengetés által a vezetéknélküli csengő nyomógombja is kapna tápfeszt, ami pedig megszólaltaja a beltéri egységet.
(#) Bakman válasza amda hozzászólására (») Ápr 26, 2023 /

Félreérthető amit írsz. A nyomógombnak nem kell tápfeszültség, a két pontját kell zárni, szimulálva a gombnyomást. Ehhez elég egy egyszerű relé.
(#) amda válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 26, 2023 /

De, kell neki 12V.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2023
(#) Bakman válasza amda hozzászólására (») Ápr 26, 2023 / 1

Nyomógomb alatt a konkrét gomb értendő. Amiről te írsz, az a komplett adó egység, amiben van elem, elektronika és nyomógomb is.

Hiába adsz az egységnek tápfeszültséget, a gombot is meg kell nyomni. Az viszont ellenőrizendő, hogy ad-e úgy jelzést, hogy a nyomógombot rövidre zárod és belerakod az elemet.
Ha nem, akkor elem (vagy valami, ami folyamatosan ad feszültséget) kell bele és egy egyszerű relé ami a nyomógombot helyettesíti.
Ha igen, akkor jó lehet az, amit rajzoltál, úgy, hogy a konkrét nyomógombot rövidre kell zárni.
(#) Udvari Zsombor válasza vladcepes hozzászólására (») Ápr 26, 2023 /

Gyanús volt, hogy miért ne töltené, de jó, hogy megoldódott.
(#) meone hozzászólása Ápr 27, 2023 /

Sziasztok!

Lehet rossz helyre írom a kérdésemet, de hátha itt gyors választ kapok.
Elnézést, hogy ide írom akkor.

UV lámpát tudna valaki ajánlani, honnan lehet ilyet beszerezni.
Javítottam nyákot és védeni szeretném a forrasztást UV-re keményedő gyantával.
Gyantám már van, de UV lámpát hol lehet beszerezni?

Köszönöm az ajánlásokat és a segítséget előre is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2023
(#) antiktelefon válasza meone hozzászólására (») Ápr 27, 2023 /

UV LED aliról vagy lomtalanításkor a földről, mindkettőm van és jó . Nem kell durván UV, már UV közeli is elég. Amúgy a zöld jól átvilágítható, a többi csak a felületén köt meg vékonyan, nem lehet 0.3mm-nél vastagabban kenni, ha azt akarod kikeményedjen. Kis javításokra 1-3W is elég akár.
Vagy műkörmös UV lámpa is teljesen jó, ismerősömnek azt odaadtam és picit gyorsabb a baromi sok LED miatt.
(#) meone válasza antiktelefon hozzászólására (») Ápr 27, 2023 /

Igen kis javításokra szeretném 1-5 mm hosszúra.
Akkor rendelek valamit okosba, mert már ez a projekt halódik kb 3 éve múlt évben megvettem a gyantát idén a lámpát egyszer csak elkészült.
Köszönöm a tippet.
(#) antiktelefon válasza meone hozzászólására (») Ápr 27, 2023 /

Amúgy miféle nyákok és milyen a lakkod? Mechanic a zöldben egész jó, de többi színre a Relife márka jobban működik. Videókártya, laptop, ipari cuccoknál sokszor kell. (De ha Bpn vagy, lehet akad még valahol plusz LED-em, mert többet vettem)
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2023
(#) doominogame hozzászólása Ápr 27, 2023 /

Üdv mindenkinek!
Lehet nem jó topicban szólok, de olyan szakit keresek, aki megépítene nekem 2 db kisebb áramkört. Ha lenne jelentkező, taglanám neki a feladatot. Természetesen búsásan megfizetem.
(#) sany válasza doominogame hozzászólására (») Ápr 27, 2023 /

Nem lehet, hanem biztos rossz a topik.
(#) doominogame válasza sany hozzászólására (») Ápr 27, 2023 /

Hova forduljak a kérdésemmel?
(#) szs válasza doominogame hozzászólására (») Ápr 27, 2023 /

Nem értetted meg a "hobbielektronika fórum" lényegét.
Nem az üzleti ajánlatok helye, pláne nem a titokzatos üzletek helye.
Ha segítségre van szükséged, írd le miben, azt is az annak megfelelő topikban tedd. Meg fogod kapni a segítséget.
Ha vállalkozót keresel, az is helyes, de azt azon a "fórum" nak csúfolt helyen tedd, ahol mindennapos válasz (segítség helyett): "van megoldás, írj privit".
(#) proli007 válasza doominogame hozzászólására (») Ápr 27, 2023 / 4

Hello! Az apróhirdetésben tedd fel az igényedet.
(#) doominogame válasza szs hozzászólására (») Ápr 27, 2023 /

Elnézést, ha megbántottam valakit.
(#) Baxi hozzászólása Ápr 28, 2023 /

Jó reggelt!
Kicsit átalakítanám a kocsi belsejét, azon belül a gyári kijelzőn megjelenő információt.
A kérdésem az lenne, hogy az alábbi csatlakozó milyen jelet/adatott fogadhat a LCD csatlakozóján?
Képet csatolom.
Gondolom nincs akkor szerencsém hogy egy sima RGB interface legyen, azaz hogy egy mai fejegység videó kimenetét rá tudnám kötni s működne valamilyen átalakítóval.
Segítséget válaszokat előre is köszönöm.
Szép napot Mindenkinek!

lad_scr.jpg

(#) Udvari Zsombor válasza Baxi hozzászólására (») Ápr 28, 2023 /

Ez úgy tűnik, mint ha RGB videó lenne, amihez külön szálon viszik a szinkronjelet. A 10-es és 12-es pontokkal is kellene foglalkozni, hogy kikapcsolható legyen a kijelző és lehessen fényerőt is állítani.
(#) Gafly válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Ápr 28, 2023 /

13 nyerő szám, tippnek jó.
(#) harcipocok hozzászólása Ápr 28, 2023 /

Sziasztok!

Tudom hogy nagyon nehéz így látatlanban, de GPS modulokat használok. SMA antennás kivezetésűeket. Elég nagy tételben rendelek, és annak 10%-nál elő szokott fordulni egy hiba, miszerint nagyon melegszik pár SMD alkatrész.

A VCC.jpg-n vannak a kivezetései a GPS chipnek, ebből a pirossal jelöltek vannak bekötve, tehát az SMA antennáról kapott input, és gondolom az antenna VCC táplálása.

A 2.jpg-n látható hogy a VCC ágon van egy ellenállás, és valami fehér SMD alkatrész amit nem tudok micsoda. Na a kettő közzül melegszik valami iszonyat módon.

Miért lehet ez szerintetek? Örülnék ha ezeket a melegedőseket is fel tudnám használni, mert már van egy jópár otthon. JAH, és a képen látható chipset angyon rosszul van felforrasztva, ez valószínűleg alapból sem jó, de a többi megfelelően van forrasztva
Következő: »»   3849 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem