Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
De azt tudod, hogy így a kapcsolás nem jó? Nem lehet az egyenirányító kimenetét és a bemenetét is közösíteni. Így az egyik félhullám kétszer akkora mint a másik félhullám.
Szia, itt a két GND nem azonos potenciálon lesz, így én nem kötném össze őket.
Ha van szigetelő gyürüd, a borda és feszszabályzó mőgé is kell szigetelés (a festés nem biztos hogy elég lesz). Erre lehet kaptonszallagot, szilikonfóliát vagy befőzőfóliát használni azok birják ezt a hőt.
nincs szándékomba egyik stabról led szalag megy 45 cm hosszú a másikról meg az mp3 lejátszó.
Bár az mp 3 lejátszóba van egy 7805 ic
Nem a stabilizátorral van a gond, hanem a két GND összekötésével. A rajzodon meg szándékosan is össze van kötve a kettő. Ha csak azért nem, hogy így ábrázoltad, hogy a két stabi szigeteletlenül van a bordán. Akkor értem és nem lesz jó így.
El fogom szigetelni egymástól. A rajzon csak azért kötöttem össze hogy az a bordát képviseli.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2023
Montanába egyre többször lehetne az érdekességek rovatba tenni, viszonylag új háztartási elektromos berendezést.
Adtam neki egy esélyt és tettem bele egy méretre csiszolt kefét, meg visszakötöttem, amit a kínai fejőnő elrontott. Meglepően viszonylag szikramentesen dolgozik, úgyhogy mehet a porszívózás vele. Konklúzió: Szerintem az a kefe eleve rövid lehetett, ennyi kopás mellett vastagon állnia kellene a kefeporba. Ráadásul ez a normál porszívókkal ellentétbe, nem áramlik keresztül rajta a levegő amit szív, hanem külön ventije van és a burkolat alatti levegőt használja hűtésre.
Sziasztok,
Dugdosós panelen építettem egy Pierce oscillátor áramkört 74hc04-es IC-vel, és egy egy 10Mhz-es quartz-al. https://www.lb3th.no/2022/04/24/oscillator-10mhz-74hc04/ A csatolt linken látható a kapcsolás. A tápegység egy 9V-os elemeről megy, és egy stabilizátor 5V-ot állít elő. A 220 ohmos ellenállás helyet első körben 1k használtam. Az a gondom vele, hogy a kimeneten, az IC 4-es lábán szinte majdnem sinus jelalak jelenik meg. Egyszer, egyik bekapsolásra, volt hogy négyszög jel jelent meg, de azóta sem tudom megismételni. A kapcsolás, és az elrendezés mindvégig ugyan az. A inverter 1A lábán kb. fél tápot lehet mérni, jelforma nélkül(szkóppal). A 1Y-on a sinushoz hasonlító jel van maximum tápfeszültséggel. A 2. inverternek csak jelformáló funkciója lenne elvileg, de ott is az "sinus" mérhető, mint már írtam. Elvileg nincs az IC-ben belső felhúzó ellenállás. Ismeri valaki ennek a kapcsolásnak a lelki világát? Üdv.
10MHz-nél lehet, hogy már számít a kapcsolatok ellenállása és kapacitása is breadboardon. Ez módosíthatja a működést talán.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2023
Ez jó ötlet! Holnap kipróbálom össze forrasztva.
Köszönöm!
Az is lehet, hogy a 74HC04 nem elég gyors (pont ez a példány), eléggé határeset.
(közönséges CMOS 7 - 8 MHz -ig szokott működni)
Igen, erre gondoltam én is. Ha jól tudom, akkor a 74hcu04 van kifejezetten ilyen celra kifejlesztve. A neten több helyen is a hc04-et használták, és ilyen van itthon. Megpróbálok egy olyat beszerezni. Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2023
Ez az eset, amikor vagy megy, vagy nem. Lehet, egy másik példánnyal nem lenne gond.
A 10 MHz periódus ideje 100 ns. Négyszög esetén az impulzus szélessége 50 ns. Ebből ccsak az ic felfutási ideje 28 ns. Nem sok idő marad az impulzus szélességére, ezért látszik színusz félének. A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2023
Akkor kell kerítenem egy gyorsabbat. Köszönöm az infót.
Sziasztok,
Van egy régi, de működő szkennerből bontott ccfl cső az inverterével. Melyik kivezetéseire kell feszültséget (és mekkorát) adni, hogy világítson? Illetve az a fekete U alakú műanyag a panel sarkán micsoda?
Megvan, működik.
A fekete és a narancssárga kivezetésre adtam 12V-ot. Van egy monitorból bontott kb. dupla hosszúságú cső. Az is működhet ezzel az inverterrel? A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2023
Idézet: „Illetve az a fekete U alakú műanyag a panel sarkán micsoda?” Az egy nyitott optocsatoló, valamelyik végállását érzékeli a mozgó résznek.
Nem vagy csak halványan, de valószínűleg be sem gyújt. Eltérő a feszültségigénye, nagyobb.
Sziasztok
Az lenne a kérdésem, hogy két egyforma kapcsoló üzemű tápot lehet e párhuzamosan kötni? Egy nagyobb teljesítményű egyenáramú villanymotort kellene meghajtanom vele. Segítségeteket előre is köszönöm.
Köszönöm, valami kapcsolóra gondoltam én is, de nem voltam biztos benne.
Oké, köszi. Akkor ki sem próbálom, jó lesz így a saját csövével.
Nem javasolt, két egyforma feszültségű táp nincs, az egyik garantáltan jobban terhelődik mint a másik. Esetleg ha "rendes" áramkorlátot is tudnak...
Én is erre gondoltam, csak inkább megkérdeztem hátha rosszul gondolom a dolgot. Köszönöm
Viszont ha a tápokban van áramkorlát (és abban az üzemmódban képes tartósan üzemelni) akkor párhuzamosan köthető.
Üdv!
Hamár kapcsoló üzemű meg összekötés. Én sorba kötnék kettőt és egy TDA7293 as erősítőt hajtanék róla. Az úgy jó lehet? A két táp között 0,2 volt feszültség különbséget mértem.
Mármint úgy sorba, hogy az egyik adja a pozitív, a másik meg a negatív tápfeszültséget, a kettő kös pontja a GND-re van kötve?
Az a 0,2 V nem számít, problémát nem okoz.
Pont úgy gondoltam ahogy írod. Van egy kis kupac 24 V os eredeti kínai kapcsi tápom és ezekből szeretnék felhasználni. Tehát az első táp negatív pontja lesz a negatív. a pozitív pontja összekötve a második táp negatívjával ez lesz a GND és már csak egy kivezetés marad ő meg az egész pozitívja lenne.
De ezt csak akkor teheted meg, ha a tápok ki és bemenete galvanikusan elválasztott. Pld. ha 230V-ról mennek. Vagy ha ezek DCDC konverterek, akkor a két DC betáp galvanikusan független egymástól.
Ok! Ezek a tapok 230 ről mennek. Azért vettem belőle többet mert jó lehetett volna LED meghajtó elé de ahhoz meg meg kellett volna emelni a kimenő feszültséget. Ezt valamiért nem szerették. A forrasztó állomásom hibátlanul működik vele akkor sanszos hogy az erősítő is menni fog. Köszönöm a segítséget.
Tulajdonképpen ezek "úgy" inkább párhuzamosan vannak, mint sorosan.
Ha a "primer oldalon a védőföld" nincsen összekötve galvanikusan (ahogyan Proli007 is kérdezte) a kimenettel, akkor mehet. Pár tized Volt mit sem számít... A hangja egy másik kérdés, de ez itt nem az "audiofülek" topic-ja. |
Bejelentkezés
Hirdetés |