Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   805 / 851
(#) Szaturnusz válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Van belőle modul: https://vi.aliexpress.com/item/4001224097569.html, https://www.adafruit.com/product/1429 stb
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023
(#) KoblogPerGyok válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Ezt kerestem, de nem is értem miért nem találtam...
(#) pipi válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Hali! Én nem mondanék le a fényerőszabályozásról... Nem mindegy hogy egy verő napfényes, vagy félhomályban világitanak a lámpák... Ha már úgyis proci van, nem egy cucc megvalósítani.

24 csatorna. Minden színhez kell egy, vagy csak a színcsoportokhoz, mert akkor két különböző ellenállásal be lehetne lőni a max áramokat. Úgy is több kell ebből.
(#) Szaturnusz válasza Massawa hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

"De ez luxus nem kell okvetlenül a müködéshez. "

Olyat terveztem egyébként, hogy rakok majd mellé egy infra vevő ledet és akkor egy akár TV távirányítóval is lehet majd bizonyos dolgokat vezérelni. Pl beleírok majd a programba valami teszt lehetőséget, pl ha távirányítóval megnyomom az 1-es gombot, akkor minden zöld led világítson vagy valami hasonló. Ilyesmi még jól jöhet.

Pl a most említett alkony kapcsoláshoz is. A távirányítóval azért nem baj, ha lehet valamit konfigurálni

Egyébként attól kicsit tartok, hogy nem lesz elég egy kisebb Arduino memóriája, de remélem, azért vész esetén a nagyobbak megfelelnek...
(#) KoblogPerGyok válasza pipi hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Ez tudja szerintem. 12bites PWM-van hozzá.
(#) pipi válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Ezért mondom, hogy nem lőném be "fix"-re...

Éppen írod az Arduino-nak kicsi a memóriája... ESP32? Még netes vezérlést, visszajelzést is írhatnál hozzá...
(#) pipi válasza pipi hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Bocs, Szaturnusz-nak akartam válszolni
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Ember te mindenáron vitatkozol, mikor az a legnagyobb gondja a kollégának ( meg mindenki másnak rajtad kivül), hogy a jelzö ne világitsa be a fél szobát ( és ugye 21 vagy mennyi van a terepasztalon. )
(Te mindig olyan jol mellé tudsz beszélni.)
És azt remekül lehet szabályozni a megoldásommal, mert bármikor lehet változtatni a frekvencián is, meg az impulzusok hosszán. De ahhoz elöbb meg kellene valakinek épiteni a sok duma helyett.

Be is fejeztem a témát okoskodj amin akarsz.
(#) Szaturnusz válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

lehet, hogy elkezdem arduinoval, aztán meglátjuk. De csak azért, mert az van itthon parlagon. Őszintén, nem tudom, hogy az ESP-s cuccokat hogy kell programozni, bár rémlik, hogy talán az arduino-s IDE-ből is lehet, szóval nem lehet egy nagy vasziszdasz.

Csináltam régebben ESP8266-tal okos villanyóra homeassistant integrációt, de ott a homályos emlékeim szerint inkább csak konfigolni kellett (meg egy egyszerű áramkört összerakni), nem emlékszem semmilyen programozásra.
(#) Massawa válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Megint miröl beszélsz? Hány fajta jelzést tudsz kiadni egy jelzön - talán 5-t. Ez 21 oszlopra 105 változo. Vagy mondjuk 105 bájt ( és még marad tartalék si). Melyik Arduinoba nem fér el ennyi?
(#) Massawa válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Elöbb old meg a feladatot, utánna álmodozz a luxusrol.
(#) Szaturnusz válasza Massawa hozzászólására (») Jún 7, 2023 /

Ez nem luxus, ilyen infrás dolgot már csináltam, az azért tényleg egyszerű. Tesztelést tök megkönnyítheti.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Jún 8, 2023 /

Csak azért vitatkozom, mert mindenáron ragaszkodsz fizikai képtelenségekhez és butaságokhoz. Várom a válszt a kérdésre (mellébeszélés helyett), hogyan lehet egyenlő a grafikon két oldala, mert szerinted az.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Jún 8, 2023 /

Nicsak megszolalt a kis Nobel.

Azért vitatkozol, mert nincs tapasztalatod ( sem a LEDekkel, sem a logikai áramkörökkel)
Képtelen vagy tovább gondolni a feladatot, csak a kötözködèsre vagy kaphato.

Vegyél elö egy elemet meg egy modern LEDet. Számold ki mekkora az elötét ellenállás és rakj helyette egy 10x - 20x nagyobbat az áramkörbe. A LED még mindig többet fog világitani, mint ami a modellben kell.

Nincs miröl veled tovább beszélni, sajnos.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2023

A kérdés továbbra is nyitott, hogyan jön ki ez (idézet tőled):
Idézet:
„ha másodpercenként 100x bekapcsolod a LEDet az ugy fog világitani mint egyenáramra”
Ez egyszerűen lehetetlen.

Semmi köze a kérdésnek ahhoz, hogy a modellben elég-e a fél/negyed fényerő vagy sem.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Jún 8, 2023 /

Kepzeld el, ugy, hogy kiprobáltam. De ezt te is megteheted a parttalan vita helyet.
A displayen amin 60 oszlop van gondtalanul müködik évek ota.
Szép napot!

Fizikai képtelenség, amit állítasz. Ha egy LED csak az idő felében kap vezérlést, hogyan lehet ugyanakkora fényereje, mint DC esetén? Nézd meg újra az ábrát, amit feltöltöttem. A te állításod szerin A = B, ami butaság. A szem "átlagolja" a fényerőt kellően nagy frekvencia esetén (70 - 80 Hz-től felfelé), de az átlagba a szünetek is beletartoznak, sehogy nem jön ki a matek.

Fogj egy PWM kimenetet, hajtsd meg 100 %-os kitöltéssel és 50 %-os kitöltéssel is, miközben egy LED van rákötve. Ezt a két állapotot váltogasd másodpercenként egyszer, mindjárt látni fogod a különbséget.
(#) sargarigo hozzászólása Jún 8, 2023 / 2

Srácok! Szerintem azért nem értitek egymást, mert nem egyeztetek meg a peremfeltételekben! Ha azonos áram mellett csökken a kitöltési tényező a 100%-hoz képest, akkor csökkenni fog a látott fényerő a dc-hez képest. Ha viszont ezzel egy időben az áram nő , akkor lehetséges hogy a látott fényerő nem változik, akár nőhet is. A kikapcsolt állapotban van ideje lehűlni, így nagyobb áramot visel el, jobban világít. Ezt használjuk az autókban, ezert (is) tudnak olyan erősen világítani a ledes lámpák. De ez a kérdés már nagyon nem arduino, és elég régóta offoltok. Bocsánat hogy beleszóltam, a továbbiakban nem teszem.
(#) Bakman válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 8, 2023 /

Megegyeztünk a feltételekben, olvass vissza. Azért megnyugtató, hogy vannak még, akik ismerik a fizikát.
(#) Massawa válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 8, 2023 /

Kezdetben tele irtak egy oldalt mindenféle PWM ötletekkel, most meg nem tetszik.
Erre us van megoldás. Mi den jelzöbe be kell rakni egy 5 bites regisztert is, és annak a tartalmát fogja majd rendszeresen átirni.
Sajnos mint mindig ha a vitatkozo kolléga bekapcsolodik az ügybe, akkor a részletekbe veszik el az egész feladat, megoldást meg nincs.
(#) Massawa hozzászólása Jún 8, 2023 /

A 2 chipböl állo NANDos logikai áramkör helyett használhatsz egy 8 bites D tipusu registert ( sajnos 5 bites nincs, pl 74HC373). Ennek a bemeneteit egyenesen az 5 drotos BUSra köthetök, a CLK impulzussal meg a kimenetre irhatok az aktuális bemeneti bitek. A kimenet OC és addig marad igy amig nem kap egy ujabb CLK jelet. Az OE vel meg esetleg a kimenetet le is kapcsolhatod ( nem hiszem, hogy kell).
A chip kimenetei simán elbirnak egy LEDet. Igy a LEDek teljes fényerövel fognak világitani.
(#) cua válasza Massawa hozzászólására (») Jún 8, 2023 /

74ls96, annyi van belole hogy meg el is adnak...
(#) Moderátor hozzászólása Jún 8, 2023

Kérünk mindenkit, hogy igyekezzen visszakanyarodni a téma eredeti céljához, ami az Arduino ököszisztémához szorosan kapcsolódó értekezéseket jelenti.

Ha szeretnétek a kapcsolódó értekezést tovább folytatni, javasoljuk egy másik megfelelő topik használatát.

Köszönjük!
(#) Massawa válasza cua hozzászólására (») Jún 8, 2023 /

Ezt már korábban is beirhattad volna.

Amugy kezelése egy lépéssel bonyolultabb, mint a 373-é, ezért inkább azt használnám.
(#) cua válasza Massawa hozzászólására (») Jún 8, 2023 /

..csak most olvastam mi a feladat
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2023
(#) benjami válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 8, 2023 /

Ha sokallod a TLC5947 modulok árát, érdemes esetleg megnézni a PCA9685-t is. Ez ugyan kisebb áramot és alacsonyabb feszültséget tud (meg az áramkorlátot is neked kell belerakni), de 1000Ft körül kapsz belőle egy 16 csatornás modult.
(#) Szaturnusz válasza benjami hozzászólására (») Jún 9, 2023 /

Köszönöm! Sajnos ez I2C-t és az modell vasútállomásnál már szerintem nagyobb távolságok lennének (1-2-3 méter), mint amit ez üzembiztosan elbír. Vagy szerinted egy próbát/rendelést megér?
(#) Feri007 válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 9, 2023 / 1

i2c-t kisebb sebességgel -50kbit/s, például- üzembiztosan lehet használni ilyen távolságokon. Sőt, hosszabbon is. Egyébként vannak i2c "gyorsító" IC-k, amik megnövelik az impulzusmeredekséget. pl LTC4311
Következő: »»   805 / 851
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem