Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   525 / 627
(#) lazsi válasza img hozzászólására (») Jún 26, 2023 /

2 pont (57 év, pár hónapos üveglencsés szemüveg)
(#) Inhouse válasza img hozzászólására (») Jún 26, 2023 /

Elsőre én is elkámpicsorodtam, mert csak 0 pontom lett...
De mint pl. a törpéből is a kicsi a jó, így már ügyes vagyok!
Érdekes módon, veszekednem kell néha a feleségemmel, hogy az adott ruha milyen színű, akkor most már igazolva vagyok?
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Jún 26, 2023 /

Granpa mindig Cigány pecsenyét eszik,
én meg Pacalt főtt krumplival.
Gery78-ra meg mindig Sokat kell várni.

Dehát hármunknak összesen a 180+ évünkkel mi a fenére számítottál.
(#) lelkes amatőr válasza pipi hozzászólására (») Jún 26, 2023 /

Semmi hasonlót se tűrök meg a *gyári* szemem elött.
Amíg a beépitett szervem elfogadhatóan működik addig semmi tuningot nem vagyok hajlandó viselni. Jelenleg még vezetek autót és forrasztok 1206-os SMD-t. (bár már kaptam ajánlatot szemüvegre)
(#) Massawa válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 26, 2023 /

Én is igy voltam vagy 20 éve - igaz akkor egész nap a PC-t bámultam gyakran elég sötét helységben, de azota megjavult a szemem. Most már többnyire csak elég sok fény kell, akkor nagyon apro dolgokkal is tudok foglalkozni.
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Jún 26, 2023 / 1

Na ez egyébként teljesen hihető, most írattam szemüveget.
Negyed dioptriát javult a szemem. Csak az a baj, hogy a tartomány meg beszűkült, amennyivel jobb lett a szemem távolra, annyira nem látok jól közelre. Rövidül a kezem.
(#) HeZ hozzászólása Jún 27, 2023 /

Tetrakromácia = tetrachroma = 4 színlátás. Néhány százaléka az embereknek rendelkezik egy 4. féle színérzékelő pálcikasejttel a szemben, ezért az átlag kb 1 millió színárnyalat helyett kb 100 millió színt lát(hat)nak.
Az állatvilág színérzékelő bajnoka 17 féle színérzékelővel lát.
(#) lazsi válasza HeZ hozzászólására (») Jún 27, 2023 / 1

Nincs is 100 millió szín!
Pontosan 16.777.216 szín van (és ebben benne van a fekete és a fehér is).
De igazából csak 6 szín van, meg a fekete és a fehér...
(És a "barack" nem szín, hanem gyümölcs...)

Valahol hallottam (de most nem találtam ennek nyomát...), hogy evolúciós léptékben nézve az ember korábban csak kétféle színérzékelővel rendelkezett, és csak később alakult ki a 3. színérzékelő típus. (Talán ez még a közös főemlős-ősünknél történt, hiszen sok majomfaj szintén 3-féle érzékelővel rendelkezik.)

Melyik az az állat, amelyiknek 17-féle színérzékelője van? (Én a polipra tippelnék...)
(#) sonajkniz válasza lazsi hozzászólására (») Jún 27, 2023 /

Idézet:
„Pontosan 16.777.216 szín van”

Vagyis ezt akarják neked bemagyarázni a TV-k és mobiltelefon gyártók.
Merthogy a 24 bit ennyi variációt takar.
Sebaj, hogy ha pl. épp a piros szín mind a 256 fényerejét megjeleníted, az attól még mindíg piros. Minden kikeverhető színnek vannak fényerő szintjei. Némelyeknek több, másoknak kevesebb. Ráadásul, ha a maximális fényerősséget a leggyengébb alapszín fényerejéhez igazítjuk, akkor a variációk száma is jelentősen csökken. Ergo a valóban külön színek száma ennek az értéknek csupán töredéke.
(#) lazsi válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 27, 2023 /

Ezt senki sem akarja nekem bemagyarázni! Én ezt TUDOM!!!
Szoktam programot írni, és ott a szín beállítása 3 db 8 bites értékkel lehetséges, tehát pontosan ennyi szín van!

És mond csak: hány darab szmájlit kellene a sorok végére tenni ahhoz, hogy felismerd, ez csak vicc???
(#) HeZ válasza lazsi hozzászólására (») Jún 27, 2023 /

Sáskarák (12 szín- + 4 fény érzékelő sejt = "csak" 16).
Képfestő nő: "Amikor Concetta Antico egy levelet néz, nem pusztán zöldet lát. „A szélek körül az árnyékban narancsszínt, pirosat, vagy bíbort látok. Az emberek talán sötétzöldet látnak, de én ibolyát, türkizt, kéket látok” – mondta. „Az egész mintha színek mozaikja lenne.”"
Méhek nem látják a pirosat, viszont ultraibolya tartományban éleslátók. Pitypang sárgájából semmit sem látnak.

Pitypang.jpg

(#) SzervízMacska válasza lazsi hozzászólására (») Jún 27, 2023 /

Korszerütlen a programod. A HDR-nél van még egy kitöltetlen mező, tehát 8x annyi szín van.
(#) sonajkniz válasza lazsi hozzászólására (») Jún 27, 2023 /

Idézet:
„És mond csak: hány darab szmájlit kellene a sorok végére tenni ahhoz, hogy felismerd, ez csak vicc???”

Ennyi elég lesz.
(#) sany válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 27, 2023 /

De csak ez a sorrend érvényes.
(#) img válasza lazsi hozzászólására (») Jún 27, 2023 / 2

Egyébként mennyi a printscreen zárideje?
(#) Inhouse válasza lazsi hozzászólására (») Jún 27, 2023 /

Ja, és a fekete meg a fehér nem is szín...a fekete a fény hiánya, így a színe is értelmetlen, a fehér pedig vagy a színek hiánya, vagy az összes szín összege.
(#) gg630504 válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 27, 2023 /

Ha vörös == zöld == kék, például 0x808080 szürke, akkor a 0x000000 fekete a szürke egy sötét árnyalata, ahogy a 0xffffff a szürke egy világos árnyalata. Már csak 48 kell még
(#) bitmixer válasza gg630504 hozzászólására (») Jún 28, 2023 / 8

2 grafikus kocka beszélget:
- Milyen az új csajod?
- Szupercsinos: 90,60,90
- Neb@zz, sötétlila???
(#) sany hozzászólása Jún 28, 2023 /

Mit találtam ( kuka mellett volt, engem szólított. ) ?
Érdekes telefon kagylója van, de tárcsa nincs rajta. Katonai valami volt?
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2023
(#) Massawa válasza sany hozzászólására (») Jún 28, 2023 / 1

Nem ez inkább mentös, tüzoltos stb. CB rádio lehet. Ilyet még nem, de hasonlot láttam már mozdonyokon is.
(#) Kinka István válasza sany hozzászólására (») Jún 28, 2023 / 1

Ez olyan mint egy CB, csak más frekvencián üzemel. Gyerekkoromban a vízművek és az Émász ügyeletes kocsijaikban láttam ilyet.
Egy adott csatornára volt állítva, folyamatosan vételen volt. Ha a diszpécser hívott valakit, egy kódot mondott be, amire az adott jármű személyzete bejelentkezett. A kagylón lévő gombbal lehet adásra átváltani.
(#) sany válasza Massawa hozzászólására (») Jún 28, 2023 /

Aha, CB. Googlebe telefont írtam, de nem adott ki semmit. Típusa BRG GK302.
(#) mex válasza sany hozzászólására (») Jún 28, 2023 / 1

A hazai külfejtéses szénbányákban is ilyen szolgálati rádiókon keresztül kommunikált a diszpécser, és a géplánc felügyelő személyzet, de a kotrógépek, gépjárművel mozgó üzemeltetők is ilyen készülékekkel voltak felszerelve. Hordozható változat nem volt, azok, ha jól emlékszem Yaesu gyártmányok voltak, ezeket az aknászok, termelésírányítók, stb használták. A frekvencia ~ 160 MHz-től felfelé volt...
(#) proba válasza sany hozzászólására (») Jún 28, 2023 / 1

Nálam még most is van a polcon néhány. A vasútnál is alkalmazták/ alkalmazzák. Teljesen közönséges 160MHz környéki frekvenciás FM30X rádió kezelője.
(#) Inhouse hozzászólása Jún 28, 2023 / 1

(#) sany válasza proba hozzászólására (») Jún 28, 2023 /

Nem baj. Ide jön hozzám a polcra, legalább nem az újlakosok kezébe került.
(#) szs válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 28, 2023 /

A pénzkidobáson?

Amúgy a termit jutott eszembe, hiszen ott is fémet égetnek. De a termitről az is eszembe jutott, hogy ott úgy égetik az egyik fémet(pl alumínium), hogy egy masik fém oxidja van mellette (pl vasoxid, napi nevén rozsda). Az alumínium azért ég hevesen, mert a vasoxidbó vonja el az oxigént. kitűnő gyújtóbomba. De sínhegeszteni is jó.

Ha nincs máshonnan oxigén, hát alá (közé) fújtatni is lehetne, persze. Szénporral is úgy tüzelnek -hatalmas méretekkel megoldható. Ipari méretekben meg lehet csinálni, ha nagyon szeretnénk.

De az is kiszámolandó, hogy:
Idézet:
„Energiasűrűsége 11,3 kilowattóra literenként, ami veri a benzint (8,76 kWh/l)”

No, itt máris keverik a tömegre és a térfogatra árult dolgokat, de ki lehet számolni:
Mivel egy liter vas kb 7,8-7,9Kg, ez a fenti mondat azt jelenti:
8,76/11,3X7,8=6,02kg vasat égessünk el, hogy ugyanannyit kapjunk, mintha 1l benzint. Vagy gázolajt. Nem hiszem, hogy 6kg vasat adnak 560Ft-ért. Én utoljára (pár hónapja) 20X20-as U-vasat vettem (6m-t) kb 6000Ft-ért. Fejben számolva kb 7kg.

Jók ezek a kísérletek, szoktak kísérletezni mással is (társadalmakkal is). Amíg el nem fogy a pénz. A másoké.
(#) majkimester válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 28, 2023 /

Hmm, nincs CO2 kibocsátás, akkor már tisztának nevezik, közben meg ontja magából a mikron méretű szálló port, ami legalább akkora probléma.
(#) lazsi válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 28, 2023 / 2

Nézzük az energia-mérleget!
Adott a vas, amit elégetnek, és ezzel A energiát kapunk. A vasat redukálni kell, amihez hidrogén kell. A hidrogént vízből állítják elő, amihez B energiát használnak fel. Mivel a vas oxidációja energiát szabadít fel, így redukciója C energiát igényel. Miközben a hidrogén redukálja a vasat, oxidálódik, ami D energiát szabadít fel.

Ami biztos:
A folyamat elején tiszta vas + víz van, a végén (amikor a vas ismét felhasználható) ugyanannyi tiszta vas + víz lesz.
A (az energia, amit kapunk) - B (amit a vízbontáshoz használunk) + C (ami a vas redukciójához kell) - D (amit a hidrogén oxidációjából kapunk) = 0 (azaz nulla)
A - B + C - D = 0
De mindez csak elméletileg egyezik!
Vagyis csak elméletileg kapjuk meg azt az energiamennyiséget a vas elégetésével, amit befektetünk a hidrogén előállításával.
A gyakorlatban garantáltan kevesebbet kapunk, mert mindig van veszteség!!!
Hasznosabb lenne, ha kihagynák a vasat és a vízbontást az egészből! Ha a vízbontásra használt árammal fűtenek, sokkal jobb a rendszer hatásfoka, nincs szükség bonyolult, veszélyes, környezetszennyező (kiszóródó rozsda-nanorészecskék) műveletekre.

Idézet:
„Az égés végterméke rozsda, amiből a megfelelő művelettel eltávolítható az oxigén, és ismét vassá alakul.”

Csak azt felejtik el, hogy az a művelet pontosan annyi energiát igényel, mint amennyit az égés felszabadít...

Idézet:
„Ezzel árucikké alakulna a megújuló energia, és globálisan lehetne kereskedni vele, nagyfeszültségű vezetékek nélkül.”

Mert a vas szállítása olcsóbb, zöldebb mint az áramé...

Én ezen nem meglepődtem, hanem elszomorodtam...
Ennyi erővel akár fejlesztetnék a hidrogén elégetésével áramot termelő generátor energiáját vízbontásra használó örökmozgót is...
(#) majkimester válasza lazsi hozzászólására (») Jún 28, 2023 / 1

A lényeg a tárolásban van. Ha áramot termelsz, akkor annyit kell termelned, amit éppen el is használsz. Ha felesleget termelsz (például nap vagy szélerőművel), azt tárolni kell későbbi felhasználásra, amikor alúl termelés van. Ha nem tárolod, akkor az amit pluszban megtermelt volna a naperőmű 100%-ban elveszik. Ehhez képest, ha tárolod, akkor a tároláson elveszik egy jelentős százalék, de nem az egész, erre a részre gondold újra amit leírtál.

A tárolásra alternatívák:
- akku (Sok kell, elő kell állítani ami szintén sok energiát és nyersanyagot igényel, élettartama van, a végén veszélyes hulladék)
- lehet hidrogént termelni vizbontással, amit később elégethetsz (tiszta, nehéz tárolni, de még mindig ez tünik a legjobbnak)
- lehet helyzeti energiában tárolni (pl. vizet szivattyúzol magasabbra amikor túltermelés van) - ez is tiszta, de csak helyi adottságok megléte esetén megvalósítható
- és itt van ez a vas égetés -> redukció alternatíva a maga előnyeivel és hátrányaival
Van még más is amit kifelejtettem?
Következő: »»   525 / 627
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem