Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   196 / 2208
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 27, 2008
Egy fél éve /igen télen, amikor hideg van és valamivel fűteni kéne/ nekem is eszembe jutott , hogy építek a lomjaimból egy csöves "szorránd" 5.1-es erősítőt..
5 csatorna PCL86 PP, és egy csatorna EL34 PP/a mélynek/. A surround "dekódolás"-passzív lett volna, csöves erősítéssel. Alig lett volna benne cső! 2db EL34, 10db PCL86, és egy 5-6 db ECC83.
DE 2db DVD játszó doboz alapterületén is csak zsúfolva férne el, és a vasak vagy 40kilót csinálnának belőle... Meggondolandó!
(#) sturbi válasza rockersrac hozzászólására (») Júl 27, 2008
Hát tényleg nem jó a kép, pont az erősítőt nem látni rajta (valahol az asztal mögött vagy alatta lehet, mert egy 5*70 W-os erőmű az nem kis darab, még B osztályban is csak emelővel mozgatható (minimum 6 trafó, amiből a hálózati kW-os tétel, ennyi vashoz már komoly szerkezet is kell, ami összefogja)).
(#) rockersrac hozzászólása Júl 27, 2008
nekem ezt mondták,ezt tudom mutatni. amúgy lehet h csak az előfok csöves.majd kiderül 15-én v 16-án! am nem veszem sértésnek... vagyis kötekszésnek vagy minek. na mindegy.én akkor is amondó vagyok hogy az igazság odaát van(mi meg itt) XD
(#) JZoli hozzászólása Júl 27, 2008
Találtam egy egész jó oldalt, ahol csőfoglalatokat lehet venni egész baráti áron. Először nem "mertem"föltenni ide, gondoltam-nem olyan fontos-de egy kis bíztatás után "közzé teszem". Érdemes ránézni, én már kétszer is vettem náluk csőfoglalatot, de elég sok egyéb holmijuk is van, akkor:Bővebben: Link
(#) 187BodyGuard hozzászólása Júl 27, 2008
Sziasztok!

Másfél hónapja találtam egy jó nagy vasvázat
(kb. 72cm X 40cm). Valami hirdetőtábla váza lehetett. Nem tudtam mit kezdjek vele egészen máig. Elhatároztam hogy 2X100W-os A-osztályú csöves erősítőt építek bele. Szereztem 2db BEAG APX100 tápegységtrafót. Ezek lesznek majd a kimenő trafók. A végfok PL504-es csövekből fog állni, csatornánként 6db. Már megépítettem egy kísérleti kapcsolást amiben 2db PL504-es megy párhuzamosan. 0 alapzaj, hatalmas hangerő. Itt egy kép a kapcsolásról:

2XPL504 Class A Verstarker

Ami az 5 utas EQ-t illeti az tranzisztorral lenne megoldva. íme a kapcsrajza:

5 Band EQ 7 Transistors

A kérdésem a Grafikus EQ Forgópotis megoldása, az az sztereó potikat alkalmaznék mely egyik fele a frekit szabályozná az EQ nyákon, a másik pedig egy LM3915-ös IC-t ami 0-10V-ig jelezné a 10 Leden a feszt. Vagyis 5 Ledoszlopon jelezné ki a beállított hangszín grafikáját. Megoldható-e ilyen módon az Equalizer?
(#) sebestyen_ferenc hozzászólása Júl 27, 2008
szerintem nem kelet volna új témát megnyitanod, ezért a modik nem fognak örűlni!
Már van egy topic:Csöves erősítő készitése cím alatt!
(#) 187BodyGuard válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 27, 2008
Oks a végfok át lesz tervezve. És az EQ az működne-e?
(#) MaSTeRFoXX válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 27, 2008
Erről jut eszembe, létezik egy 2x200W-os OTL erősítő, egy rakat PL504-el. És hogy mit eszik? 1.6kW a teljesítményfelvétele ha meghajtjuk Graaf GM 200
(#) 187BodyGuard válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 27, 2008
ok kösz...
(#) dxzo4z hozzászólása Júl 27, 2008
Szevasztok!

A csöves RIAA-kközül többnek a karakterisztikáját teszteltem a Tina 6.0-val, s az eremények és vélemények meg a rendelkezésemre álló csövek alapján az SP8 került közel a szívemhez.

Azt viszont tudom, nem lesz-e benne az E88CC/6DJ8 nagyon megizzasztva!

Értem, hogy az U2-U3 közvetlen csatolása miatt a katódot meg kell emelni cca. 145V-ra, hogy az U2 anódja által szolgáltatott 135V-tal kijöjjön a kívánt -7-8V negatív előfesz az U3 rácsán... A javasolt közel 400V táppal viszont az U3 anódfeszültsége a felső limitként megadott 250V-ot szinte eléri... Viszont más fórumokon igenis hangoztatják, kell ekkora tápfesz az E88CC-nek a "fázismenet miatt". Na ez utóbbit nem értettem...

A RIAA korrektort s az általam kreált karakteriszikákat mellékeltem!
(#) sturbi válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Júl 27, 2008
Hát alaposan át kell tervezni azt a végfokot, inkább úgy mondanám, hogy másfajta kapcsolást kell keresni.
Leginkább valamilyen PPP felelne meg ha 100 W-nyi príma hangra vágysz, esetleg PP (Williamson alapkapcsolásból). 100 W-os erősítőt nem kis feladat előállítani még sima AB osztályú PP-vel sem. Komoly gyakorlat (ami helyettesíthető elhúzódó kemény fanatizmussal) szükségeltetik, vastagodó pénztárca sem árt (bár ez alkatrészforrás függvénye).
Javaslom hasonló teljesítményű erősítők kapcsolási rajzainak tanulmányozását (főleg Williamsonokat és PPP-ket érdemes nézegetni).
Amúgy szerintem (amit nem kell komolyan venni, de érdemes figyelembe venni) ekkora teljesítményre csak hangosításnál és zenekari erősítőknél lehet szükség, zenehallgatásnál a legdurvább rockzenéknél is elég csövesből 20-30 W (nekem 1-15 W).
(#) idlob válasza sturbi hozzászólására (») Júl 27, 2008
Össze nem illő dolgokat szeretnél készíteni.
Egy A osztályú, csöves, EQ-val??

A osztály, meg cső annak kell, akinek nem elég egy AB tranzisztoros minőségre. EQ annak kell aki szereti a sok, - egyébként hasztalan - tekertyűt, aki szereti rontani a jel/zaj arányt, és növelni a csatornaáthallást. 100W meg annak aki utcát akar söpörni a hangfalakkal.
Az EQ pont annyit ront a minőségen, mint amennyit az A osztály javít. Használhatsz sztereó potit az EQ-ban csak persze akkor le kell mondanod az együttfutásról. Sztereó ALPS poti középállásban picit jobb mint 2dB-es együttfutással: 8900HUF/darab (jelen esetben 5 db kell). Egy párszáz Ft-s Radiohm meg kb olyan, mintha szemre beállítanál két monot...
A teljes lánc minőségét a legrosszabb elem határozza meg. Gondold át mi kell neked jobban: minőség?, teljesítmény?, tekertyűk száma? Ezek után dönts, és ehhez igazítsd az egész rendszert, különben kudarcra van ítélve az egész, hiába dolgozol vele sokat az összkép még közepes se lesz.
(#) idlob válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 27, 2008
zzzz, köszi, nem neki akartam, elkattintottam, sorry. [off]Egy erre kószáló moderátor bácsi esetleg javíthatná ha van rá lehetőség. Köszönöm. [off] :pirul:
(#) sturbi válasza idlob hozzászólására (») Júl 27, 2008
Nincs jelentősége, jót vidultam rajta, amúgy 100%-ban egyetértek.
(#) EcoPityu válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Júl 28, 2008
Csatlakozva az előttem szólókhoz, ilyen teljesítmény esetén én is felejteném az "A" osztályt, a naggyonrossz hatásfoka miatt...
Viszont, ha van 6db PL504-ed csatornánként, és BEAG trafóid, akkor símán oldalanként párhuzamba kötött csövekkel ellenütemben a 6 cső/oldallal tudhatsz még a gyári BEAG kimenővel is 100w-ot előállítani.
Valamely régi RT évkönyvben(majd előkeresem) volt is 3-3 db EL34-el egy 120w-os végfok, azt át lehet alakítani 504-hez, mert a feszültség, és teljesítményadatai hasonlóak a két csőnek...
A tápegységedet meg a két gyári BEAG táptrafóból oldalanként /de jó is az/külön áthallásmentesen építhetnéd fel. De arra készülj fel, hogy egy APX100 maga volt vagy 20 kg, ez így 2db.. Vegyél súlyzókat is és gyúrjál, míg el nem készül!
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 28, 2008
Ja!
Az APX100 trafói M magosak, "A" osztályút nem is tudnál belőle légréskialakíthatatlanság miatt csinálni!
(olyat még nem láttam, hogy valaki lemezenként reszelgesse az összektő oszlopot)
(#) kocos hozzászólása Júl 28, 2008
Nincs valakinek egy Sm102/b vasa elfekvőben pízír, vagy cserébe? Köszi!
(#) sturbi válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 28, 2008
Az ellenütemű erősítő is lehet ám "A" osztályú, és akkor már nem kell légrés.
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 28, 2008
De igen, csak ellenütemben szembe folynak a kimenő tekercsein, így nem mágneseződik fel a vas. Kevered az együtemű erősítővel (SE), ami csak "A" osztályú lehet, de az ellenütemű erősítők (PP-PPP) is működhetnek "A" osztályban (meg "AB"-ben, meg "B"-ben). Ha a cső munkapontját a munkaegyenes lineáris szakaszának a közepére tesszük, akkor "A" osztályról beszélünk. :yes:
(#) sturbi válasza sturbi hozzászólására (») Júl 28, 2008
Így képzelendő el, tehát nem konstrukció, hanem munkapont kérdése az osztály.
erősítő osztályok
(#) Kutyuli hozzászólása Júl 28, 2008
Sziasztok.
Lehet butaságot kérdezek, de mondjuk egy kimenőtrafó helyett nem lehetne valamiképpen egy ellenállásokból készült illesztőfokozatot beépíteni.
Mondjuk hasonlót mint a csatolt képen látszik.
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 28, 2008
Most is írhattál volna lassabban ... , a 2 sorosan kapcsolt primer megoldja az ellenütem feltételeit , tehát a felmágneseződés kioltását (persze csak ideális eseben teljes szimmetria !) .
Amiről Te írsz az más , az a minőség javítását szolgálná , csökkenti a szórt induktivitás és a sz.kapacitások nagyságát ...
(#) zolee1209 hozzászólása Júl 28, 2008
Sziasztok! Lenne egy kérdésem! Olvastam elektroncso.hu-n a kimenőkészítésről, de vagy elsiklottam felette, vagy nem is volt benne... Szóval SE erősítő esetén a tekercselés iránya változik primer és szekunder között? Nem tudom, hogy ez honnan jött, de így emlékeztem rá, és így tekercseltettem meg a trafómat! Kérlek nyugtassatok meg, hogy nem rosszul emlékeztem!!!
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 28, 2008
Így már értem , nagyon jól mondod .
(#) dxzo4z válasza zolee1209 hozzászólására (») Júl 28, 2008
Szerintem semmi gáz! Felcseréled a trafó kivezetéseit és olyan, mintha fordítva tekercselted volna... Ennyi.
(#) zolee1209 válasza dxzo4z hozzászólására (») Júl 28, 2008
Bakker! Erre nem is gondoltam! Annyira elborult az agyam...
Egy primer tekercsnél is ki lehet küszöbölni a vas előmágnesezését, az OTL-eknél is alkalmazott kapcsolástechnikákkal pl. PPP, SRPP, Circlotron.
Vegyük pl. az SRPP-t. Az alsó és a felső (egyforma) csövön azonos nagyságú nyugalmi áram folyik, a felső cső katódján féltápfesz alakul ki, ha az anódjába betesszük a két, előfeszültséget előállító, ellenállás összegét. Ezekután ha a felső cső katódjáról a rögzített féltápfeszre (plusz-minuszos táp esetén a testpontra) kötjük a kimenőtrafót, akkor azon nem tud áram folyni, mivel ugyanazon a potenciálon van a katód is.
Vezérléskor felborul ez az egyensúly, a katód potenciálja mozog, a vezérlés ütemében, ilyenkor a két cső különbségi árama átkényszerül a trafón és a szekunderre kötött hangszórón hallhatóvá válik.
A csövek csak "A" osztályban működhetnek, mert a felső cső az alsó anódellenállásáról kapja a vezérlést és a felső csőnek pont akkor kell lineárisnak lenni, mikor egyébként az alsónak nem kellene, de csak úgy lehet lineáris ha az őt meghajtó cső is (alsó) lineáris.
(#) dxzo4z válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 28, 2008
Kedves CHZ!

Az SP8 RIAA-s kérdésemről (a 6DJ8/ECC88 cső tápfeszültségét illetően) mi a véleményed? Előző oldalon van...
Nagyon helyes, ott sem mágneseződik fel a traffancs amúgy (érdemben).

(#) CHZ válasza dxzo4z hozzászólására (») Júl 28, 2008

Gyakorlatban is kb. ezek az adatok mérhetőek valóban .
Ezek a csövek ezt simán kibírják , szerintem nem fog gondot okozni....
Fázismet jóságát inkább a túlméretezett csat kondik javítják , a kimeneten sem lenne fontos 10u , ha csak a frekiátvitelt vennénk figyelembe .
Az eredeti verziót szimuláltad ?
Következő: »»   196 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem