Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
A hangszóró adatával + 42literrel ez az ábra jelent meg. Ez így akkor biztos jó? Nem szokott kelleni egy kis erősítés a bekarikázott résznél? Lehet hogy az csak a nyitott ládáknál jelenik meg?
Ee így mélynyomónak nem igazán alkalmas. Lehet, hogy inkább free-air hangszóró, vagyis kalaptartóba építve tud érdemben dolgozni. Reflexként mit mutat?
Nézd meg egy kicsit nagyobb térfogattal.
Szia. Nem mélynyomó lessz! Csak egy sima 3 utas hangfal.. sasonló méretekkel szeretném mint a videoton dc2550 vagy rádiotechnika s90.. Hazaérek és megnézem, küldöm a képet.
A tuning frekvenciát én állítom be? Így állította be.
Szia. Semmi külömbség nincs 40-60 liter közt. 4 liternél emeli ki 150Hz-et 2,5 oktávval
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2023
Paraméterei alapján ez egy"autós" szub/mélyhangszóróranak tűnik, ahol az elvárható mélyátvitel az autó "cabin gain" akusztikus hatására alapoz....
Szerintem ez a hangszóró nem alkalmas arra, amire szánod. Itt érdeklődj, hogy van-e ebből a hangszóróból.
Sajnos ez van itthon. Már vagy 2 éve pihen a dobozában. Gondoltam kezdek vele valami..
Értem. Tedd be a kocsiba huppogónak.
Venni nem szeretnék másik hangszórókat.. Akkor nem sok értelme van vele foglalkozni?
Pedig már egy szekrényt is szétkaptam az anyag miatt..
Arra kell használni, amire való, mélyhangszórónak.
Lehet azért teszek egy próbát.. Majd lesz valami.
Sajnos nem ismerem a program használatát.. Esetleg van itt valaki aki jártas ebben és kitudná hozni a maximumot ebből a hangszóróból azt honorálnám!
Itt lehet olvasni:Bővebben: Link Idézet: „- a Qts értéke 0.2 és 0.4 közötti: tipikusan basszreflex láda, - a Qts értéke 0.5 és 0.7 közötti: tipikusan zárt láda, - a Qts értéke 1-nél nagyobb: tipikusan kalaptartó.” Ennél a hangszórónál a Qts 0,486 Ebből kiindulva csak nem kalaptartós hangszóró.. Nem okoskodni szeretnék! De Mindenféleképpen szeretném megépíteni a hangfalat..
Szia
Nem szeretnék tudatlanul beledumálni, de miért nem méred meg a hangszóródat, és ahhoz lehetne dobozt tervezni, neten fellelhető adatokból nem igen lehet dolgozni, szerintem ezért sem nagyon segítenek Neked, mert így kb akármilyen dobozba tehetnéd. Részletes, magyar leírást itt találsz.
Miért is ne. De hangold lejjebb, hogy ne legyen ekkora kiemelés az átvitelben. Közben figyeld a group delay grafikont is, hogy ne legyen rajta magas kiugrás.
Olvasni kellene szakirodalmat. Megint gombhoz keresünk kabátot. Szánalmas.
Ez egy ilyen témakör!
Itt mindig a gombhoz keresünk kabátot, zéró tudásról, zéró hallásról indulunk! Szerencsés esetben jutunk valahova, de általában nem!
Növeld a térfogatot, addig, amíg a Qtc érték nem lesz 0.7-0.71 között. Elvben az a legjobb kompromisszum a jó mélytartomány és a jó impulzusátvitel között.
Elvben igen, de a gyakorlatban a 0,7-es dobozok hallgatva mélyhiányosak. Az ábra szerint is nyugodtan el lehet menni akár 1-es Qtc-ig is, nyilván hangszórófüggő a dolog.
Én csak azt nem értem, hogy a nyugdíjasoknak miért fáj ennyire, ha olyan ember kérdez, aki nem tudja. Pláne, hogy igazi paradoxon lenne, ha olyan kérdezne, aki tudja.
Zárt és reflex dobozba is alkalmas. Mint említettem, ez a hangszóró alapvetően autóba lett tervezve, speciális akusztikus környezetbe.
https://integralaudio.com/blog/post/car-audio-101-proper-subwoofer-design A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2023
A szimulált átvitel alapján nem nevezném alkalmasnak, persze hangja lenne, csak milyen.
Nem mélnyomó építése a cél, úgyhogy nem kell nagyon lemenni az alsó határfrekivel. No persze, ha valaki szereti a sok mélyet...
Igen,így van. Valahogy így nézne ki:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |