Fórum témák
» Több friss téma |
Nem tudom, mennyi maradt meg ebből az akkuból, de szívem szerint lebeszélnélek a használatáról. Annyit tudok, hogy a töltési végfeszültség magasabb, de konkrét adatot én sem találtam eddig. Talán este lesz időm, ami most nincs...
Sziasztok!
Próbálom újra beindítani ezt a topic-ot. Van 1 elméletem és a kipróbálás szélén állok. Az elmélet alapja: Használt alkáli elem nem rossz elem. Miszerint: Attól, hogy már gyengén világít a lámpa, vagy elem lemerült visszajelzést látjuk. Még nemjelenti azt, hogy nincs energia az elemben. Ezen esetekben fogjuk és kicseréljük az elemeket, a régiek pedig a használt elem gyüjtőkben landolnak. Arra gondoltam haverommal, hogy a használt elemeket ( AA, AAA 1.1-1.2V, E-block 8--6V-ig) típústól függően sorba kapcsoljuk és egy DC-DC Kapcsolóüzemű konverterrel stabil 5V-ot álítunk elő amivel Pl. mobiltelót, vagy más USB-s kütyüt lehetne tölten. 20x AA elem lemerülve is 24v körüli feszültséget produkál. Maga a kivehető áramerősség persze majdnem exponenciálisan csökken a cellafeszültséggel szemben. De ígyis jelentős energiát lehetne belőlük kinyerni. Persze mindez csak a sikeres tesztelés után mondható el. Üdv: Gabi
Az elhasznált elem legegyszerűbb felhasználása a megnőtt belső ellenállást elviselő áramkör. Ilyen lehet egy óra, vagy műszer, számológép, ahol az eredeti felhasználás töredékét igényli a fogyasztó. Rövid, impulzusszerű üzemmód esetén egy jobb (alacsony visszáramú) elkó segíthet neki, például egy infrás távvezérlőben ki lehet csalni belőle némi maradék energiát.
A csutkára kifacsart elemnek van egy hátránya, ami behatárolja a használatot: ha elfogy a külső elektróda, az elektrolit kifolyhat, és nagyobb kárt okoz, mint a megspórolt elem ára. A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2015
Ma megkezdődött a tesztelés.
20 db. HASZNÁLT AA elemet összekötve sorosan sikeresen feltöltöttem a mobiltelómat, majd a maradék energiát egy 7,2V-os akkumulátorban tároltam el. Való igaz volt 1-2 savfolyásom, de a töltőáram lekorlátozásával és a kifolyt elemek cseréje után több savfolyást nem tapasztaltam.
Már csak egy kérdés vár válaszra: milyen készülék minősítette azokat az elemeket üresnek?
Az elemek ürességét az emberi butaság minősítette.
Az összes elem egy használt elem gyűjtőből van. Az elemek feszültségsznitje 0.7---1.1 V környékén van. Habár a használt elemek között még jó állapotú elemeket is találtam. 1,5--1,6V. Fényképezőgéppel kipróbáltam : a jókkal működiki rendesen, mmég a vakuzás sem jelent gondot. Viszont a 0,7---1.1V környéki elemekkel be sem kapcsol a fényképező, kicsi a feszültség. Meglepően még egy újratölthető 2300mAh AA akksit is találtam gyüjtőben. Távirányítóval és egy egyszerű órával is kipróbáltam őket. Ismét az alacsony feszültség végett ezek nem működtek, vagy éppenhogycsak. De a feszültséget növelve és 1 DC-DC konverterrel az elemek szinte 0,3-0,4V -ig meríthetőek.
Én nem nevezném butaságnak. Rólad sem állítja az orvos, hogy buta vagy, mert nem tudod felsorolni az emberi csontokat. Ha egy háztartás nem használ elemeket, csak a gyerek távirányítós autójában, akkor mit csináljon, ha kifogyott?
Arra figyelj oda, hogy hasonló állapotú elemeket köss sorba.
Bocsi!
Teljesen igazad van. NAgyjából próbálgatom a hasonló állapotúakat összekapcsolni. Elvileg e célból van a kapcsolásban a 12 fokotaú kapcsoló.
Sziasztok!
Az alkáli elemek pusztító hatásai. ![]() Egy régebben a LIDL-ben vásárolt LED-es zseblámpát akartam ellenőrizni. Régóta áll az előszoba polcán, az elemek benne már lemerültek, gyengén világított. Belenéztem, és az egész belsejében, minden fém rész korrodálódott. Ami vasból van, csupa rozsda, a LED kis alumínium korongja, ami a hűtést adja vastagon be volt nőve élénk kék színű kristályos alig lekaparható trutyival, a műanyag részeken nedves lecsapódások. Szerintetek milyen elektrolit lehet az alkáli elemekben, ami ilyen pusztításra képes? És miért csak a lemerült elem elektrolitja ilyen agresszív? Gondolom gyárilag elég jól tömítik, ennek ellenére szinte minden öreg elem kifolyik, szétmarja a környezetét.
Ezt én is láttam, de semmi infó nincs arról, hogy az elektrolit hogyan változik a kisütéssel, miért lesz agresszív, miért pusztít el minden fémet a környezetében.
Egy vegyész kolléga, aki jártas a magasabb kémiában, talán konyhanyelven leírhatná a romboló folyamatokat. ![]()
Az elektrolit lúgos kémhatású ami idővel megtámadja az elem külső, cink burkolatát, lyukat készítve magának a szivárgáshoz.
A kémiai egyenleteket itt megtalálod: Wikipédia. |
Bejelentkezés
Hirdetés |